Pomiče se starosna granica za penziju

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 448 times
Status: Offline

Re: Pomiče se starosna granica za penziju

28 Jan 2013, 17:49

Ruana,
Taman tako da mi je da ovu djecu iskolujem pa cu onda glumiti, ako dotad ostanem normalna u ovom danasnjem ludilu.
Gle, ako je svedski mirovinski sustav dobar, onda nije potrebno glumiti. Cim krenes glumiti (sto meni ne pada na pamet), svedski mirovinski sustav vise nije dobar. :oo

Ruana

28 Jan 2013, 17:49

Pasaga wrote:Neznam okle da pocnem. :D.
Nadrobili ste,svega i svacega.Da krenem od JOZE :D ,on veli imaju te neke dvije kategorije penzionera.
Tako je upravo i ovdje.Tu se radi o penzionom sistemu.On je promjenjen prije izvjesnog vremena(7-8)g.
Pa sad koga je zapao onaj stari sistem,taj i ima nesto bolju penziju,a po novom,bez obzira jesil radio puni radni vjek :pusi
Sto se tice tih penzija,na taj neki sindrom,ima i toga ovdje i to mahom Bosancerosi.
Nebi ti rekli za bure sljive kako su izmajmunisali.Ljudi nakon godinu-dvije dobili penzije.
Mozda sam ja imao idealne cak i najbolje uslove zato,nikad mi nije palo na um,jer nisam od tog posla.
Ti ljudi vec godinama deru dobru penziju u visini pune A-kase koja je 80% od pune plate.
Tolike godine to uzimati,jos svercati pomalo,rad na crno,zive ko hadzije dok ja se satra.
Ima tu jedna caka,tu penziju mogu primati do 62-godine,i posle prelazi na narodnu,odnosno visina socijale.
Drugo,jos gore je,tu penziju posle nemoze iznijet iz zemlje,dok je tu ima,dok predje granicu-nema.
Ovi su se sjetili pa sad na carinama kontrolisu pasose,automatski ti skida tu penziju,tako sam informisan.
To ti je istina neki su mi pricali da su ih kontrolisali. I ovo sto su uveli porez na imovinu u BiH sad se raja pravo prepala.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 20:26

Ruana,
Ne znam za Bosnu ali znam da je ovdje kod nekih veca penzija nego necija plata, i jos plus razne benificije.
Zbog cega je mjesečna mirovina veca od nečije place?

Ruana

28 Jan 2013, 20:56

Jonas wrote:Ruana,
Ne znam za Bosnu ali znam da je ovdje kod nekih veca penzija nego necija plata, i jos plus razne benificije.
Ovdje su pravila ovakva, ko ima prijevremenu penziju a malu djecu sve institucije za djecu placa samo 45% od prave cijene. Ako zivi u stanu placa samo pola kirije, sav javni prevoz placa minimalno, lijekove skoro nikako.
U ovoj zemlji nekvalifikovani radnici su skroz lose placeni i od te lose plate mora sve ovo gore placati pod punom cijenom.

nl74
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 21:09

Neka oni meni vrate samo pola mojih uplaćenih doprinosa i ja hadžo do kraja života a pemziju dajem na poklon

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 21:40

nl74 wrote:Neka oni meni vrate samo pola mojih uplaćenih doprinosa i ja hadžo do kraja života a pemziju dajem na poklon

Moze, ali pod jednim uslovom, da uzmes Tursko drzavljanstvo.
Vazi iskljucivo za Njemacko podrucje, oni sa Turcima imaju zagonetrne sporazume.
Poslije toga se mozes pozdraviti sa svim dotadasnjim pravima u Njemackoj.
Na ovo pitanje kolega Jonas moze da uslijedi vrlo banalan odgovor . :hm
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

nl74
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 21:43

Major wrote:
nl74 wrote:Neka oni meni vrate samo pola mojih uplaćenih doprinosa i ja hadžo do kraja života a pemziju dajem na poklon

Vazi iskljucivo za Njemacko podrucje, oni sa Turcima imaju zagonetrne sporazume.
Uzimam ga odmahhhhh.....samo me -ebe jedana sitnica .........nisam u njemačkoj

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 21:48

nl74 wrote:
Major wrote:

E da ga sada hebes, mala, ali Bogme povelika, da te ozenimo sa nekom penzionerkom i Swabije.
Pokupis lovu i Turcin si.... :ha

nl74
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 21:53

Major wrote:
nl74 wrote:
Major wrote:

E da ga sada hebes, mala, ali Bogme povelika, da te ozenimo sa nekom penzionerkom i Swabije.
Pokupis lovu i Turcin si.... :ha
Daj je bolan šta čekaš sve prihvatam ,može i bez zuba i bez kose itd :plavi :plavi :plavi

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 21:58

Ruana,
Ovdje su pravila ovakva, ko ima prijevremenu penziju a malu djecu sve institucije za djecu placa samo 45% od prave cijene. Ako zivi u stanu placa samo pola kirije, sav javni prevoz placa minimalno, lijekove skoro nikako.
U ovoj zemlji nekvalifikovani radnici su skroz lose placeni i od te lose plate mora sve ovo gore placati pod punom cijenom.
Bez obzira na potrebne uvjete i posebna prava za raniju (starosnu) ili invalidsku mirovinu, uhodan put do tvoje mirovine je tvoja placa, i to bruto placa. Na tvoju bruto placu obracunava se mirovinsko, porezi itd. Bruto placa je iznos koji tvoj poslodavac mora zaraditi na tebi da ne stvori gubitak. Bruto placa je plod tvog rada u firmi. E sad, posto ne primas bruto placu na racun, nego neto, razliku dijelis s drzavom. Dakle, novac koji primis na racun, tvoja je neto placa. Sad tu postoji razlika izmedju bruto i neto place. Bruto placu tvoj poslodavac odvaja u drzavni proracun. Sto je veca tvoja bruto placa, ona predstavlja veci trosak za poslodavca, a pola tog iznosa zavrsit ce u drzavnom proracunu.

Sto je veca tvoja bruto placa, porezni sustav je pohlepniji. Sto vise zaradjujes, nije caka porezne uprave u tome sto ces placati vise poreza, nego u tome sto ce ti placu oporezivati po jos visim stopama.

Tvoj poslodavac od tvoje bruto place uplacuje u mirovinsko osiguranje. Dakle, on uplacuje novac iz tvoje place. Kako je tvoja placa veca, uplacuje vise, a time ujedno „povecava“ tvoju buducu mirovinu. Ko ima dobru mirovinu, taj je za zivota imao dobru bruto placu.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 22:02

To je otprilike to na ovu tvoju: "Ne znam za Bosnu ali znam da je ovdje kod nekih veca penzija nego necija plata, i jos plus razne benificije."

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 22:11

Jonas wrote:Ruana,
Bez obzira na potrebne uvjete i posebna prava za raniju (starosnu) ili invalidsku mirovinu, uhodan put do tvoje mirovine je tvoja placa, i to bruto placa. Na tvoju bruto placu obracunava se mirovinsko, porezi itd. Bruto placa je iznos koji tvoj poslodavac mora zaraditi na tebi da ne stvori gubitak. Bruto placa je plod tvog rada u firmi. E sad, posto ne primas bruto placu na racun, nego neto, razliku dijelis s drzavom. Dakle, novac koji primis na racun, tvoja je neto placa. Sad tu postoji razlika izmedju bruto i neto place. Bruto placu tvoj poslodavac odvaja u drzavni proracun. Sto je veca tvoja bruto placa, ona predstavlja veci trosak za poslodavca, a pola tog iznosa zavrsit ce u drzavnom proracunu.

Sto je veca tvoja bruto placa, porezni sustav je pohlepniji. Sto vise zaradjujes, nije caka porezne uprave u tome sto ces placati vise poreza, nego u tome sto ce ti placu oporezivati po jos visim stopama.

Tvoj poslodavac od tvoje bruto place uplacuje u mirovinsko osiguranje. Dakle, on uplacuje novac iz tvoje place. Kako je tvoja placa veca, uplacuje vise, a time ujedno „povecava“ tvoju buducu mirovinu. Ko ima dobru mirovinu, taj je za zivota imao dobru bruto placu.

Povlacim se do daljnjeg od bilo kakve diskusije po pitanju mirovina u dijaspori i nacina kako doci do mirovine.
Rado cu pratiti izlaganja @Jonasa, Jonas se sluzi kako logikom, isto tako znanjem i istinom, bravo Jonas..... :aplauzz

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 22:11

da te ozenimo sa nekom penzionerkom i Swabije.
Taj put do mirovine je trnovit. :obrve

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 22:18

Hvala na "lajkanju" i potpori ... slobodno podijeli svoja promišljanja, ionako se malo ko ukljucuje u raspravu. (Gdje nam je nestala stara ekipa :oklagija )

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 22:19

Major,

Hvala na "lajkanju" i potpori ... slobodno podijeli svoja promišljanja, ionako se malo ko ukljucuje u raspravu. :123 (Gdje nam je nestala stara ekipa :oklagija )

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

29 Jan 2013, 20:10

Uf, ovo je stvrno gadno: više od 15.000 penzionera umrlo je ne dočekavši da ostvari pravo na isplatu penzije u Federaciji BiH, gdje su je zaradili.

http://www.bijeljina.org/novosti/9423/5 ... onera.html

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9254 times
Been thanked: 10995 times

Penzioneri u Njemačkoj i Francuskoj sve češće ponovo rade

08 Jun 2013, 19:17

Image

U Francuskoj sve više penzionera radi na određenim honorarnim poslovima kako bi u jeku ekonomske krize osigurali dodatna novčana sredstva za život.

Prema posljednjim podacima, prošle godine je oko sedam posto penzionera između 60 i 69 godina života obavljalo neki dodatni posao, što je dvostruko veći procenat nego 2006. godine.

Međutim, oko polovine penzionera u Francuskoj koji rade i nakon odlaska u penziju istaklo je da su odlučili raditi, jer im penzija nije dovoljna za život dostojan čovjeka.

Također, oko sedam posto penzionera u toj zemlji radi kako bi kasnije imali mnogo višu penziju, dok 43 posto njih ne radi iz finansijskih razloga.

Zanimljiv je podatak da je najviše penzionera koji rade sa fakultetskim diplomama čija novčana primanja nisu zadovoljavajuća.

Također, prema određenim istraživanjima, među zaposlenim penzionerima ima i ljekara opće prakse.

Također, nedavno objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zapošljavanja iz Nirnberga pokazala je da je u pojedinim dijelovima Njemačke stopa zaposlenosti osoba starijih od 60 godina u posljednjih 20 godina udvostručena.

Njemački sindikati navode da niske penzije u toj zemlji primoravaju starije Nijemce da nastave raditi čak i kada napune dovoljno godina za penzionisanje.

Od zemalja u regiji, u Srbiji trenutno na određnim poslovima radi 29.271 stariji građanin, te tako prima istovremeno i platu i penziju.

(AA)

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Re: Penzioneri u Njemačkoj i Francuskoj sve češće ponovo rad

08 Jun 2013, 23:12

ovo je istina,imam cesto kontakte sa ljudima u toj starosnoj dobi i znam da je tako..

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Re: Penzioneri u Njemačkoj i Francuskoj sve češće ponovo rad

08 Jun 2013, 23:50

To je i ovdje slucaj.
U zadnjih nekoliko godina,masovno.
Ovi sto bi trebali da idu u penziju,produzuju,ostaju i do 77-78 god.
Svi se zale da nemogu pokrivati svoje troskove.
Ja bas nevjerujem u te price,mozda jedan dio
poznam ljudi koji imaju otplacene kuce,nemaju nikakav kredit..
,,,,a imaju vrlo lahka radna mjesta i dobro placena.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”