Zekat

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3197 times
Status: Offline

Re: Fatmir Alispahić: Islamska zajednica krade zekat (VIDEO/DOKAZI)

Post by Mutevelija » 10 May 2021, 10:39

Krokodil Behko wrote: 10 May 2021, 10:36
Chloe wrote: 10 May 2021, 10:31 :123

Screenshot_20210510_103001_com.android.chrome.jpg

Želim vidjeti dokaze... :ljut

Klikni na citiranje tog posta i slijedi link videa.

Inače, na 8000 na tekućem računu, nema zekata, a odmah na nešto malo preko 8000 traže 207 maraka.
Zar to nije glupost?
Siromašna smo zemlja i trebali su neku nježniju skalu napraviti. Mnogo raje, dalo bi 50 maraka, a to je zauhar. Jebli oni svoj kalkulator.

https://kalkulator.zekat.ba/#/novac-zla ... ne-dionice
Ne moze jer moras imati iznos nisaba tj vrijednost viska imetka u iznosu kilograma zlata da ti pregodini.
Et vrijednost kg zlata je 8000 i nesto i na to das 2'5% sad citam ko ima 40 goveda mora dati jedno june, ali i to slabo ko ima toliku vrijednost u BiH.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko » 10 May 2021, 10:40

Mutevelija wrote: 10 May 2021, 10:39

Inače, na 8000 na tekućem računu, nema zekata, a odmah na nešto malo preko 8000 traže 207 maraka.
Zar to nije glupost?
Siromašna smo zemlja i trebali su neku nježniju skalu napraviti. Mnogo raje, dalo bi 50 maraka, a to je zauhar. Jebli oni svoj kalkulator.

Ne moze jer moras imati iznos nisaba tj vrijednost viska imetka u iznosu kilograma zlata da ti pregodini.
Et vrijednost kg zlata je 8000 i nesto i na to das 2'5% sad citam ko ima 40 goveda mora dati jedno june, ali i to slabo ko ima toliku vrijednost u BiH.

40 goveda je brat-bratu 60.000 maraka.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22762 times
Been thanked: 20842 times

Post by Masamune » 10 May 2021, 10:41

bosnjakinja wrote: 10 May 2021, 10:37
MarlboroGold wrote: 10 May 2021, 10:32
Ma nabili mu komplekse Damir Nikšić, Peđa i drugi, kao i oni koji glasaju za iste. Nije problem ni u izrazu. Može biti i pogrdniji što se mene tiče, ali ne mora se o tome pričati na 5 tema istovremeno jbt, a pogotovo pričati na temama koje sa time nemaju uopšte veze.
ali bode oci sto o IZ i zekatu pricaju ljudi koji nisu ni muslimani,znaci vi niti trebate davat zekat nit vitre..sta vas zanima IZ onda? sta ste vi onda ako ne FGR :S
O islamu postoji literatura koju svako ziv moze procitati. Koju bi svako ziv trebao procitati da bi shvatio neke stvari, a ne moras biti vjernik. O FGR ne postoji nista.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9921 times
Been thanked: 8570 times

Post by Zizi » 10 May 2021, 10:44

bosnjakinja wrote: 10 May 2021, 10:37
MarlboroGold wrote: 10 May 2021, 10:32
Ma nabili mu komplekse Damir Nikšić, Peđa i drugi, kao i oni koji glasaju za iste. Nije problem ni u izrazu. Može biti i pogrdniji što se mene tiče, ali ne mora se o tome pričati na 5 tema istovremeno jbt, a pogotovo pričati na temama koje sa time nemaju uopšte veze.
ali bode oci sto o IZ i zekatu pricaju ljudi koji nisu ni muslimani,znaci vi niti trebate davat zekat nit vitre..sta vas zanima IZ onda? sta ste vi onda ako ne FGR :S
Možda interes koji ima o islamu, probudi želju u njemu da bude musliman.
Umjesto mantre o FGR mogla bi i ti malo poraditi na eliminisanju primitivizma koji izbija iz tebe.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 10 May 2021, 10:44

Krokodil Behko wrote: 10 May 2021, 10:39
bosnjakinja wrote: 10 May 2021, 10:39

Pa nije duzan dat zekat ko ne moze,ne razumijem te? nisu zekat rejs i naibu rejs izmislili vec je to pravilo Allah nametnuo.

Znaci nije duzan dat zekat onaj ko ne moze taj procenat da izdvoji

Diskriminacija u milosrđu
Allah ne otezava on olaksava,nije nista zakinut onaj ko ne moze da daje zekat ni u cemu,zekat je duznost ne dobro dijelo.A onaj ko hoce moze uvijek dat sadaku i vitre

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 10 May 2021, 10:45

Krokodil Behko wrote: 10 May 2021, 10:40
Mutevelija wrote: 10 May 2021, 10:39

40 goveda je brat-bratu 60.000 maraka.
Procita ili devet deva na islamskoj zajednici.

.

Količina zekata koji se daje na stoku

Za deve nisab je pet deva, na koje se daje jedna ovca na ime zekata. Kada broj deva dostigne deset, dat će se dvije na ime zekata, a zatim na svakih pet deva jedna ovca, sve dok broj deva ne dostigne dvadeset i pet. Kod ovaca se uvjetuje da su napunile jednu godinu, bez obzira na to da li se radilo o mužjaku ili ženki. Sve što je između dvije količine nisaba neće se uzimati u obzir i to je oprošteno od strane Uzvišenog Zakonodavca, koji nije propisao ništa u tom višku.

U hadisu kojeg prenosi Enes r.a. se navodi da mu je Ebu Bekr r.a. napisao ovo pismo kada ga je slao u Bahrejn: „U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Ovo je obavezno davanje zekata, koje je Allahov Poslanik a.s) stavio u dužnost muslimanima i koje je naredio svome izaslaniku. Pa, od kojeg muslimana bude zatraženo da je izvrši onako kako je propisano, neka to ispuni. Od koga bude zatraženo više od toga, neka ne daje. U dvadeset i četiri deve i sve što je manje, za svakih pet deva, daje se jedna ovca. Kada se ovaj broj upotpuni na dvadeset i pet, pa sve do tridest i pet, obaveza je dati na ime zekata jednogodišnju devu, kojoj je nastala druga godina života. Kada broj deva bude iznosio tridest i šest do četrdest i pet, obaveza je na ime zekata dati jednu dvogodišnju ženku kojoj je nastala treća godina. Kada broj deva bude od četrdeset i šest do šezdeset, obaveza je na ime zekata dati jednu trogodišnju devu, koja je prispjela za parenje s mužjakom. Kada broj deva dostigne od šezdeset i jedne do sedamdest i pet, obaveza je dati jednu četverogodišnju, koja je ušla u petu godinu. Kada broj deva bude od šezdeset i sedam pa sve do devedeset, obaveza je dati dvije dvogodišnje deve koje su ušle u treću godinu. Kada broj deva bude od devedeset i jedne do stotinu i dvadeset, obaveza je na ime zekata dati dvije trogodišnje deve, koje su prispjele za parenje s mužjakom. Kada se taj broj poveća iznad stotinu i dvadeset u svakih četrdeset deva će se dati deva koja je ušla u treću godinu, a u svakih pedeset obaveza je dati jednu trogodišnju devu koja je ušla u četvrtu godinu. Ko ne bude imao više od četiri deve, u toj količini nema nikakve obaveze, izuzev ako njihov vlasnik hoće dobrovoljno nešto da dadne. Kada broj deva dostigne pet, tada će se dati jedna ovca na ime zekata.

Zekat na bravčad je obavezan kada su na ispaši. Kada ih bude od četrdeset do stotinu i dvadeset, obaveza je dati jednu ovcu. Ako se ovaj broj poveća od stotinu i dvadeset do dvije stotine, obaveza je dati dvije ovce. Ako je broj sitne stoke veći od dvije stotine, pa sve do tri stotine, obaveza je izdvojiti na ime zekata tri ovce. Kada se ovaj broj poveća iznad tri stotine, u svakoj stotini bravčadi je jedna ovca zekat. Ako je brava koje se drže na ispaši manje od četrdeset za jednu, nema u tome obaveze zekata, osim ako to želi vlasnik.

Na čisto srebro se daje četvrtina desetine. Ako njegova količina bude manja od stotinu i devedeset, u tome nema nikakve obaveze, osim ako to htjedne vlasnik.” (Buharijin Sahih, O zekatu, 1454)

Ako vlasnik brava nije u mogućnosti da pronađe određenu starosnu dob, obaveza mu je, kada je riječ o zekatu na stoku, da plati razliku. To se i navodi u hadisu kojeg prenosi Enes r.a., da je Ebu Bekru r.a. napisano o obavezi zekata koju je Allah dž.š. stavio u dužnost Svome Poslaniku a.s.: „Kod koga zekat dostigne količinu da treba dati trogodišnju devu, a on ima dvogodišnju, ona će se primiti od njega i još će dodati dvije ovce ili dvadeset dirhema. Čiji zekat dostigne količinu da treba dati dvogodišnju devu, a on ima trogodišnju, on će je dati, a onaj ko prikuplja zekat vratit će mu nazad dvadeset dirhema ili dvije ovce. Onaj ko treba dati na ime zekata jednogodišnju devu, a ima dvogodišnju, može je dati a natrag će dobiti dvadeset dirhema ili dvije ovce.” (Buharijin Sahih o zekatu, 1454)

Ovo je dokaz da je na ime zekata dozvoljeno dati protuvrijednost, a vrijednost se određuje na dan davanja u mjestu u kome se nalazi imovina. Onaj ko skuplja zekat vodit de računa da primi na ime zekata stoku srednjeg kvaliteta, one starosti iz koje se uzima zekat. To se vidi iz riječi Muhammeda a.s. , upućenih Mu’azur.a., kada ga je slao u Jemen: “Ti ćeš doći među sljedbenike Knjige. Prvo u šta ćeš ih pozvati neka bude iskrena pobožnost i ibadet Allahu dž.š. Kada spoznaju Allaha, kaži im da im je On stavio u dužnost obavljanje pet namaza u jednom danu i noći. Kada počnu obavljati namaz, obavijesti ih da im je Allah dž.š. stavio u dužnost zekat na imovinu, koji se vraća njihovim siromasima. Kada ti u tome iskažu poslušnost, uzmi od njih, ali se čuvaj da ne uzimaš najkvalitetniju imovinu.” (Buharijin Sahih, O zekatu, 1458)

Kao što neće uzeti najkvalitetniju stoku na ime zekata, isto tako neće primiti ni staru, jasno vidljivo, bolesnu stoku ili onu koja ima kakav nedostatak. U predaji koju prenosi Enes se navodi da je Ebu Bekr r.a. pisao: „Neka ne izuzima na ime zekata staru niti ćoravu stoku, niti jarca, osim ako tako htjedne onaj koji daje zekat.“ (Buharijin Sahih, O zekatu, 1455)

Sve spomenuto je u vezi sa zekatom na deve i sitnu stoku. Što se tiče obaveze davanja zekata na goveda, dokaz za to su Poslanikove a.s. riječi: “Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, ili: tako mi Onoga pored Koga nema drugog boga, nema ni jednog čovjeka koji posjeduje deve, krave ili bravčad i ne daje na njih zekat, a da one neće doći na Sudnjem danu veće i deblje nego što su bile, pa će ga gaziti svojim papcima i bosti svojim rogovima, kada god prođe jedna, za njom dođe druga, i tako sve dok se ne završi sa presudom svijetu.” (Buharijin Sahih, O zekatu na goveda, 1360)

U TirmizijinomSunenu se navodi hadis kojeg prenosi Ibn Mes’udr.a. da je Muhammed a.s. rekao: “Na svakih trideset grla goveda daje se jednogodišnje june ili junica, a na svakih četrdeset grla daje se jedno dvogodišnje goveče.”

Autori sunena navode, a ovu predaju navodi Tirmizija u svom Sunenu, od Mu’aza (r.a.) da je rekao: „Vjerovjesnika.s. me je poslao i naredio mi da na trideset grla goveda uzmem na ime zekata jednogodišnje june ili junicu, a na svakih četrdeset grla jedno dvogodišnje goveče.“ Potrebno je spomenuti da je Vjerovjesnika.s. podsticao vlasnike stoke koja se hrani na pašnjacima da daju zekat.

https://zekat.ba/zekat-na-stoku/

Imas tako.i zekat na poljoprivredne proizvode treba biti oko 500 kg ploda ali opet uslov je da to hoces trgovati, a ne da hoces za svoje potrebe koristiti.
Last edited by Mutevelija on 10 May 2021, 10:46, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 10 May 2021, 10:45

Krokodil Behko wrote: 10 May 2021, 10:39
bosnjakinja wrote: 10 May 2021, 10:39

Pa nije duzan dat zekat ko ne moze,ne razumijem te? nisu zekat rejs i naibu rejs izmislili vec je to pravilo Allah nametnuo.

Znaci nije duzan dat zekat onaj ko ne moze taj procenat da izdvoji

Diskriminacija u milosrđu
Nije diskriminacija u milosrđu, sadaku svako može dati.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 10 May 2021, 10:47

Naseef Mushroom wrote: 10 May 2021, 10:18 A ja se pitam zašto Fatmir završi na ovoj fotografiji :oo

Image
Fatko je opet pocrvenio. Radi neke bitke na neretvi i sl 😁
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 10 May 2021, 10:47

Mene zbunjuje sad ko ne moze dati zekat a nije za zekata pa koja je on kategorija :hm
Nisi za sadake ali nisi ni da das zekat.
Nisi siromasan a nisi ni bogat
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 10 May 2021, 10:48

Chloe wrote: 10 May 2021, 10:31 :123

Screenshot_20210510_103001_com.android.chrome.jpg

Želim vidjeti dokaze... :ljut

Zar to nije glupost?

ama ko je obavezan dati zekeat, ima volju, zna i računati

Mene zanimaju dokaz o krađama ... :123
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times

Post by CikCikCikPogodi » 10 May 2021, 10:50

Zizi505 wrote: 10 May 2021, 10:29
MarlboroGold wrote: 10 May 2021, 10:22 Nazif bi spominjao FGR i da je tema o mačkama.
Nekoliko puta sam ga pitala da mi pojasni šta je to FGR jer čovjek ubi s ovim na temama, međutim ne dobih od njega nikada pojašnjenje.
Ja ne koristim ovaj izraz u opisivnju bilo koga, znam da znači fina gradska raja i to je to.
On je ponekad :zao. Ne znam ni zašto postavlja sliku skupine sejtanovih sluga. Mene, koji sam toliko desno da bi SDA, SNSD i HDZ bili lijevica, nazvo FGR. Ne znam šta mu to znaci. On sa tim samo siri mrznju.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41497 times
Been thanked: 28289 times
Status: Online

Post by Rum » 10 May 2021, 10:50

Gomez wrote: 10 May 2021, 10:19 Džehenem is calling
Koliko si doge dao za zekat 😎
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 10 May 2021, 10:50

:ideja
Ko moze dati zekat obavezan je i hadzz obaviti :o
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by CikCikCikPogodi » 10 May 2021, 10:51

insomnia wrote: 10 May 2021, 10:47
Naseef Mushroom wrote: 10 May 2021, 10:18 A ja se pitam zašto Fatmir završi na ovoj fotografiji :oo

Image
Nisu dodali Samira Efendica.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 10 May 2021, 10:52

CikCikCikPogodi wrote: 10 May 2021, 10:51
insomnia wrote: 10 May 2021, 10:47
Nisu dodali Samira Efendica.
Neće Jasmin da ima posla sa mnom ... :hihi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 10 May 2021, 10:53

CikCikCikPogodi wrote: 10 May 2021, 10:50
Zizi505 wrote: 10 May 2021, 10:29

Nekoliko puta sam ga pitala da mi pojasni šta je to FGR jer čovjek ubi s ovim na temama, međutim ne dobih od njega nikada pojašnjenje.
Ja ne koristim ovaj izraz u opisivnju bilo koga, znam da znači fina gradska raja i to je to.
On je ponekad :zao. Ne znam ni zašto postavlja sliku skupine sejtanovih sluga. Mene, koji sam toliko desno da bi SDA, SNSD i HDZ bili lijevica, nazvo FGR. Ne znam šta mu to znaci. On sa tim samo siri mrznju.
Daj dokaz da su svi oni šejtanove sluge. :lejla

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko » 10 May 2021, 10:53

Mutevelija wrote: 10 May 2021, 10:47 Mene zbunjuje sad ko ne moze dati zekat a nije za zekata pa koja je on kategorija :hm

Tad nisi nikako musliman :hm

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 10 May 2021, 10:54

ali pazi senad hadzifejzovic glavni ,vodja

ma slika bezveze,njemu NIP smeta ne komunjare :oo

CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by CikCikCikPogodi » 10 May 2021, 10:56

Zizi505 wrote: 10 May 2021, 10:53
CikCikCikPogodi wrote: 10 May 2021, 10:50
Daj dokaz da su svi oni šejtanove sluge. :lejla
Podržavaju LGBTSTD ljude

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41497 times
Been thanked: 28289 times
Status: Online

Post by Rum » 10 May 2021, 10:57

Mutevelija wrote: 10 May 2021, 10:47 Mene zbunjuje sad ko ne moze dati zekat a nije za zekata pa koja je on kategorija :hm
Moze li u pi zekat 🤗
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Post Reply

Return to “Religija”