Odoh nije ni ovaj forum za mene

Moderator: Krokodil Behko
Ja ne znam šta tebi nije jasno. Rast cijena je trebao pratiti i rast plata (i obrnuto naravno), a što nije slučaj. Rast plata se skoro pa zaustavio u određenom periodu, dok su cijene i dalje rasle i dan danas rastu, a država se još više zadužuje i potencijalni poreski obveznici se rađaju u drugim zemljama jer omladina napušta zemlju zbog ovog i mnogih drugih razloga. Dakle kupovna moć se smanjila. Ne moraš eto uzeti period kraj 90-ih početak 2000-ih. Uporedi zadnjih 10 godina.Krokodil Behko wrote: 03 Dec 2020, 10:54MarlboroGold wrote: 03 Dec 2020, 08:58 Da bar imamo kupovnu moć kao što smo imali krajem 90-ih i početkom 2000-tih bilo bi puno bolje, ali šipak.Naseef Mushroom wrote: 03 Dec 2020, 09:25
Kahva 0.50, taksi u jednom pravcu 1km, pa da su on i društvo tajno kupovali cigare 1.20, pa i častio turu 8km, pa da je našao curu ne bi na nju sa tim cijenama 5km potrošio na prvom izlasku.
Danas sa 20km ne možeš sam izaći.
Uozbiljite se.
Sebi smo u finansijskom smislu došli, tek iza 2005. godine, a trenutno se živi bolje nego ikada u historiji BiH.
Iza rata, plata državnog službenika, skupa s toplim obrokom, nije bila ni 500 maraka, pa su zato cijene bile niže.
Zato što tržište kontroliše šaka tajkuna koji imaju monopol nad trgovinom i proizvodnjom. Država je tu da im pomogne da to postignu, tj. postigli su.MarlboroGold wrote: 03 Dec 2020, 12:18
Ja ne znam šta tebi nije jasno. Rast cijena je trebao pratiti i rast plata (i obrnuto naravno), a što nije slučaj. Rast plata se skoro pa zaustavio u određenom periodu, dok su cijene i dalje rasle i dan danas rastu, a država se još više zadužuje i potencijalni poreski obveznici se rađaju u drugim zemljama jer omladina napušta zemlju zbog ovog i mnogih drugih razloga. Dakle kupovna moć se smanjila. Ne moraš eto uzeti period kraj 90-ih početak 2000-ih. Uporedi zadnjih 10 godina.
Kao što rekoh na drugoj temi BiH nije daleko od bankrota, a korona je samo ubrzala taj proces.
Ma sta?Mutevelija wrote: 22 Jan 2021, 15:51 nije dzaba Muhamed a.s rekao da su plugovi prokleti I da donose prokletstvo u kucu u koju udju.
Ima hadis taj.Maja wrote: 23 Jan 2021, 01:25Ma sta?Mutevelija wrote: 22 Jan 2021, 15:51 nije dzaba Muhamed a.s rekao da su plugovi prokleti I da donose prokletstvo u kucu u koju udju.