Poruka za forumaša

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 26 times
Status: Offline

Re: Poruka za forumaša

Post by vrhbosnica » 19 May 2021, 20:46

tricko vrati se :cvijece
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22580 times
Been thanked: 20722 times

Post by Masamune » 19 May 2021, 20:52

Lavlje_srce wrote: 19 May 2021, 20:44
Mala_Mu wrote: 19 May 2021, 20:42

Ma tako se kaze :ooo
a ne stvarno mislila sam da si s Malborom oke 🙈 iznenadih se🙈
Bila sam ok s njim, ali on nema kotrolu nad vlastitim izricajem, dok je super-senzibilan na tudji.
Tebe je inače jako teško uvrijediti.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu » 19 May 2021, 20:57

MarlboroGold wrote: 19 May 2021, 20:52
Lavlje_srce wrote: 19 May 2021, 20:44

Bila sam ok s njim, ali on nema kotrolu nad vlastitim izricajem, dok je super-senzibilan na tudji.
Tebe je inače jako teško uvrijediti.
Hajmo mir mir mir niko nije kriv :bubica

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu » 19 May 2021, 20:57

Da ja ne nastradam ovdje izmedju dvije vatre :DD :noga

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24980 times
Been thanked: 27725 times

Post by Shadow » 19 May 2021, 20:57

vrhbosnica wrote: 19 May 2021, 20:46 tricko vrati se :cvijece
+1
Acta non Verba

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 May 2021, 20:59

Mala_Mu wrote: 19 May 2021, 20:57 Da ja ne nastradam ovdje izmedju dvije vatre :DD :noga
ma neš ba :oo
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3094 times

Post by Lavlje_srce » 19 May 2021, 21:00

Fuddo wrote: 19 May 2021, 17:38Ama momak, sta sam ja sve radio da zaradim, vozac kamiona je kosmonaut.
Ja tim glupostima nisam opterecen.
Ti si bolan taj koji namece narativ da je biti vozac kamiona nesto ubij boze neinteligentno, a sve da sebe prikazes kao nesto ubijboze inteligentno
Tako je, nema nikakve veze s bilo cim to sto vozis kamione, ali nacin na koji se ophodis prema drugima ima veze s tvojim nacelima, pa bih malo pozabavila iznesenim tezama kad mi se vec ukazala sansa.

Kant kaze da nas razum vodi ka istini.
Kantova etika se zasniva na deontologiji.
Deontologija je bazirana na ulozi duznosti koju covjek ima u donosenju eticki ispravnih odluka.

Kant kaze da je moral zasnovan na razumu - ne na tradiciji, ne na intuiciji, ne na savjesti ili na emocijama - nego na razumu.
Moralna vrijednost nekog akta ovisi iskljucivo o ulozi (moralne) obaveze koju data osoba ima (ili nema).
Da bi nesto imalo moralnu vrijednost, mora se ekskluzivno zasnivati na ideji da ako znamo da je nesto ispravno, moramo to i uciniti.
Nebitno je kako se pritom osjecamo. Moralne osobe imaju duznost da postupaju u skladu s moralnim nacelima kojima se vode.
(Zato neki ljudi varaju, a neki nikada nece prevariti partnera/ku npr. i to nema toliko veze s njihovom partnericom koliko ima veze sa moralnim zakonom koji nose u sebi).
Moralni ljudi ne postupaju moralno samo da bi bili u skladu sa vlastitim moralnim obavezama, nego i u ime tih obaveza.
To ne rade da bi povecaali vlastiti osjecaj srece, nego zato sto su zakljucili da nesto moraju uciniti zbog moralnog imperativa kojim se vode.

Kant kaze da je svaka racionalna osoba vodjena principom moralne obaveze.
Ta obaveza je kategoricna, a ne hipoteticka (dakle moral nije savitljiva masa koja se moze rastezati i uvrtati kako to nama odgovara).
Ta obaveza ponovo nema bilo kakve veze s tim kako se osjecamo (sad sam se sjetila kako su se Bosnjaci drzali ovog kategorickog imperativa sekundu prije nego sto su bili ubijeni, nisu klecali, molili, mjenjali vjeru za zivot, kao sto su radili neki njihovi counterparts, dok im je Kant aplaudirao iz groba slutim).
Moralan covjek umre samo jednom, dok kukavica kroz zivot umre na stotine puta. Isti kategoricki imperativ je vodio ka ocuvanju ne-bosanskih/bosnjackih bogomolja dok su bosanske/bosnjacke bogomolje gorile kao kule od karata.

Ovaj kategoricki imperativ je zasnovan na postovanju moralnog zakona (drugim rijecima kako sebe tako i druge osobe).
On kaze 'moralna vrijednost nasih dijela mora lezati na principima nase volje, bez obira na cilj koji moze biti dostignut kao rezultat nasih djela'.
Dakle vodi se obavezom moralnog postupanja, bez obzira na moguce rezultate i/ili posljedice. Ono sto je vodjeno sebicnim interesima je u domeni nedostatka morala.

Kant se vodi datom maksimom iliti principom, za koju on smatra da treba biti kategoricki imperativ.
Prema tome kaze da (bez odstupanja u djelovanju) covjek treba ciniti samo ono sto bi moglo postati univerzalni zakon.
Npr. ako das rijec, odrzis rijec. Ako ne odrzis rijec, ne mozes se izvuci rijecimma 'pa svi nekad ne odrze rijec', jer ako bi to bilo istina, povjerenje bi nestalo medju ljudima.

On kaze da 'svaku osobu treba tretirati kao cilj, nikad kao sredstvo'. Svako se treba upitati da li bi volio zivjeti u svijetu gdje svi ljudi druge ljude tretiraju kao sredstvo (da dodju do cilja) jer to podrazumijeva da bi svaki covjek svakom covjeku bio samo sredstvo.
Dakle svi ljudi bi bili eksploatirani u svakom trenutku i sa neizvjesnim ishodom.

Kant jos kaze da 'volja svakog racionalnog bica je volja koja kreira njegov univerzalni zakon'.
Dakle autonomija individue ima ogromnu vrijednost. Autonomija je sloboda u svojoj esenciji.
Djelovanje covjeka mora biti u skladu s njegovom voljom, bez pritiska, manipulacije i prisile (zato sam zestoko reagirala na vas govor mrznje kako su necijepljeni 'potencijalni ubice', jer ako sam stalno izlozena virusu, a nisam se zarazila i samim tim nisam nikog drugog zarazila, u domeni je moje slobodne volje da procijenim rizik/benefit od potencijalne infekcije, kao i od cijepljenja - sto me nikako ne cini 'potencijalnim ubicom).
Dodala bih da stvari nisu pravoliijske, jer moralna dilema se (redovno, posebno online) desava kad ti prilazis osobi s dozom postovanja, a data osoba ti odgovori uvredom/manipulacijom/snishodljivo. Moj izbor je odgovoriti na isti nacin, ali to nas nikako ne cini istim jer moja volja uvijek i svugdje tezi dobrome. U RL je jednostavno - uspostavljam granice direktno i otvoreno ako ih neko narusava (tu ne postoje direktne uvrede, ljigavci egzistiraju u mom iskustvu iskljucivo online).

Da li je lako zivjeti u skladu sa moralnim zakonom u sebi? Sam mozes doci do odgovora da li je lako, ali vrijedi kao cisto zlato.
Zbog toga sam i rekla da je karakter, cestitost i drzanje rijeci kao Conditio sine qua non da bi neko bio moj partner mnogo teze za postici, nego sto je npr. zaraditi hrpu novca. Od ovog je pocela kompletna diskusija o Kantu. Taj moj princp je neovisan o tome sto nije nemoguce da razvijem emocije prema nekome ko ima upitan karakter. Moja volja i razum drze moje emocije pod kontrolom. Zato se slazem s Kantom.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3094 times

Post by Lavlje_srce » 19 May 2021, 21:01

Mala_Mu wrote: 19 May 2021, 20:57 Da ja ne nastradam ovdje izmedju dvije vatre :DD :noga
Neces ti nastradati. :pusa
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 19 May 2021, 21:04

Sto kae Kolja: “ufati je rulja nastrada joj bulja”
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 May 2021, 21:05

Već vidim odgovor u stilu "jebe mi se ba za Kanta šta me više smarate" :oo

karli
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by karli » 19 May 2021, 21:08

Pasaga, vrste posvećene svecima, kao Life od Brian Isusu i tako.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2765 times
Been thanked: 4961 times

Post by Nora Ibsenova » 19 May 2021, 21:10

Treba post premjestit na filozofiju, nema smisla da čami ovdje usamljen. 🥰
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 19 May 2021, 21:12

🤮
Ovaku djecu u srednjoj bacaju u kontejner na velikom odmoru
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2760 times
Been thanked: 8665 times
Status: Online

Post by Duminjo » 19 May 2021, 21:15

Nora Ibsenova wrote: 19 May 2021, 21:10 Treba post premjestit na filozofiju, nema smisla da čami ovdje usamljen. 🥰
Neka ga prebacuje onaj ko ga procita.

Bizi tamo 😂

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 19 May 2021, 21:16

paja patak wrote: 19 May 2021, 21:15
Nora Ibsenova wrote: 19 May 2021, 21:10 Treba post premjestit na filozofiju, nema smisla da čami ovdje usamljen. 🥰
Neka ga prebacuje onaj ko ga procita.

Bizi tamo 😂
Ja sam pročitala, baš je žena sve lijepo razložila. 👍
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes » 19 May 2021, 21:16

Proslavi se Kant ko Admir Derendelic na zmbt-u
Samo sabura

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 May 2021, 21:17

Javite ako dođete do Spinoze ili Hegela. Do tad birtija majka

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 19 May 2021, 21:17

I stvarno dajte Arzi da uređuje religiju i filozofiju. :D.

Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag » 19 May 2021, 21:19

Image

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal » 19 May 2021, 21:19

Cunt: pogled na borbu između moralnog trebanja i stravstvenog htijenja

Image
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Post Reply

Return to “Pričaona”