Bozidare procital gore u uvodu " jena ratna"...MorningStar wrote: 20 May 2021, 08:02Khm , te topo/kordinatne karte koje su koristili -/u kojem su to bile omjeru kad su isle do egejskoh mora... Inace su te karte zna mnogo manja podrucija poput opstine srednje velicine kod nasironman wrote: 20 May 2021, 07:56 Jena ratna. Prijatelj prica kako je bilo kod njeg u artiljeriji.
Negdje u Posavini...94
Kaze pred mrak mi u komandi oko stola sa kartama malo se popilo i treba komdant izdat naredbu gdje da se tuce. Ostale jos 2 mine 120mm.
Ustade kaze on dodje do stola i prstom pokaza " tu udri"..
Mi se kaze nagesmo nad sto, on prst drzi na Egejskom moru.
Ja sam pao sa stolice...jer licno znam sve njh koji su u tome bili a i komadanta isto rahmetli je sad , ljudina i postenjacina prve klase....![]()
Izrael
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- ironman
- sirius
- Has thanked: 25550 times
- Been thanked: 26063 times
- Status: Offline
Re: Izrael
dream of spring...
- TAFKAP
- Forum [Bot]
- Has thanked: 1564 times
- Been thanked: 2650 times
-
- Inventar foruma
- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
pa prosta logika, sami izraelci kazu da je bilo 1500 "impacta", da bi procenat efikasnosti bio 90% to bi znacilo da je ispaljeno preko 10k komada, sto i po njihovim informacijama se ne poklapa nego je ispaljeno oko 3 ili 4 hiljade.MorningStar wrote: 20 May 2021, 07:54Pa ja bih nekako uzeo informacije obje strane i onda izmedju negdje je istina. Zato sam i rekao da sam iznenadjen efikasnoscu.. Sve preko 60% je mega uspjeh.The 51st State wrote: 20 May 2021, 07:51
Vjeruj seb, razumu i brojkama mimo njihivih izvora izraelci cenzurisu 90posto stvari, ti mozes kao vjerni podrzavatelj slijepo vjerovati, no to ne znaci da su informacije tacne
Btw. Ako se ne mislis lijepo igrati, zaobidji me u startu, ok?
? Sto se ne igram lijepo![]()
Ti tvrdis drugacije jer - pro palestinski ili hamasovi mediji kazu drugacije -ok a zasto onda vjerovati njima a ne izraelu
. kazem istina je negdje u sredini.
pa ne igras ides namah djonom smajliji i to.
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
- Has thanked: 890 times
- Been thanked: 1335 times
Zanemarujes da presrecu samo rakete koje sistem registruje da imaju putanju da padnu na gradove/objekte/postrojenja.. Ove sto padaju po livadama ne presrecu.The 51st State wrote: 20 May 2021, 08:45pa prosta logika, sami izraelci kazu da je bilo 1500 "impacta", da bi procenat efikasnosti bio 90% to bi znacilo da je ispaljeno preko 10k komada, sto i po njihovim informacijama se ne poklapa nego je ispaljeno oko 3 ili 4 hiljade.MorningStar wrote: 20 May 2021, 07:54
Pa ja bih nekako uzeo informacije obje strane i onda izmedju negdje je istina. Zato sam i rekao da sam iznenadjen efikasnoscu.. Sve preko 60% je mega uspjeh.
? Sto se ne igram lijepo![]()
Ti tvrdis drugacije jer - pro palestinski ili hamasovi mediji kazu drugacije -ok a zasto onda vjerovati njima a ne izraelu
. kazem istina je negdje u sredini.
Sto je i logicno- 50-200 hiljada dolara je jedna raketa za i dome.
-
- Inventar foruma
kako god okrenes procenat od 90% je pretjeran, efikasno sredstvo jeste ali u tolikoj mjeri nije, po meni vec prevazidjen, hamas ocistio skladista i pokazo par jznenadjenja, iduci put kad nastupe ocekujem rudimentarne krstarece projektile i brze rakete sa ozbiljnim bojevim glavama protiv kojih iron dome tesko da ce moci efikasno da djeluje uz pratece rakete od vodovodnih cijevi za saturaciju.MorningStar wrote: 20 May 2021, 08:48Zanemarujes da presrecu samo rakete koje sistem registruje da imaju putanju da padnu na gradove/objekte/postrojenja.. Ove sto padaju po livadama ne presrecu.The 51st State wrote: 20 May 2021, 08:45
pa prosta logika, sami izraelci kazu da je bilo 1500 "impacta", da bi procenat efikasnosti bio 90% to bi znacilo da je ispaljeno preko 10k komada, sto i po njihovim informacijama se ne poklapa nego je ispaljeno oko 3 ili 4 hiljade.
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
Sve preko 60% je ekstra uspjesnost kada se presrecu minobacacki/artiljetijski projetkili i ove male rakete.Iron dome je jedini sistem u svojoj klasi (medium range interceptor)The 51st State wrote: 20 May 2021, 08:54kako god okrenes procenat od 90% je pretjeran, efikasno sredstvo jeste ali u tolikoj mjeri nije, po meni vec prevazidjen, hamas ocistio skladista i pokazo par jznenadjenja, iduci put kad nastupe ocekujem rudimentarne krstarece projektile i brze rakete sa ozbiljnim bojevim glavama protiv kojih iron dome tesko da ce moci efikasno da djeluje uz pratece rakete od vodovodnih cijevi za saturaciju.MorningStar wrote: 20 May 2021, 08:48
Zanemarujes da presrecu samo rakete koje sistem registruje da imaju putanju da padnu na gradove/objekte/postrojenja.. Ove sto padaju po livadama ne presrecu.
Hamas nije nista pogodio osim par kuca/stanova , jedno naftno spremiste - sa tim hiljadama projektila.To je iznenadjenje al u kolicini glulosti jer pogledaj sta je izrael po gazi polupao i koliko pored 200 mrtvih civila imas hamasovih sto ne prijavljuju (100 kilometara tunela je izrael unistio bunker busterima) te stetu na infrastukturi. Jos im je zdekao 10ak atgm posada.
Krstarece rakete su lake za oboriti - recimo iznad srbije su jh avioni pratili do pred cilj haman.
"Brze" rakete tesko jer se radi o zemlja-zemlja raketama - raketni motor se upali pogura raketu do nekog stepena posle inercija..
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2710 times
- Been thanked: 8414 times
- Status: Online
Vjerujem da lažu jer u toj propagandi uvijek izvjestavaju samo kako su ubili Hamasove vodje. Nikad nigdje nisam procito ni cuo da spominju maloljetne. Ne bi me cudilo da ih je malo. Al kad imas svaku cetvrtu zrtvu maloljetnika, onda to nije malo. Govorim samo o maloljetnicima, gdje su još obicni civili, punoljetni. Nemoguce je kako su svi ostali Hamasove vodje. I kolko taj Hamas ima vodja?The 51st State wrote: 20 May 2021, 07:34Lazu oko procenta efikasnosti, no to im je taktika da ne daju kredit protivniku.paja patak wrote: 20 May 2021, 00:39 Ispucali oko 200 danas. 90% Izraelci zaustavili..
Moze Benjamin dole uci kad hoce. Sto mu ove budale trebaju i kako uopste dolaze do svih ovih raketa, trebalo bi ga ispitati ako ne sacuva vlast![]()
Onda skontaš kakvo oruzje imaju, kakvom tehnologijom gadjaju, bez obziro koliko se Hamas krio medju civilima, nekad se mozda moze nesto i naciljati a ne samo rokati redom.
Et neka lažu da skidaju 90% Al skidaju opet puno. Sigurno 75-80. Na onim snimcima, kad obicni insan gleda, cini se da sve redom skidaju. Stvarno zajebana igračka i mnogo skupa. Cini mi se da sam negdje procito kako jedna odbrambena raketa košta oko 100.000$
-
- Inventar foruma
kosta oko 40 hiljada ali koriste dvije raketa za obaranje jedne.paja patak wrote: 20 May 2021, 09:09Vjerujem da lažu jer u toj propagandi uvijek izvjestavaju samo kako su ubili Hamasove vodje. Nikad nigdje nisam procito ni cuo da spominju maloljetne. Ne bi me cudilo da ih je malo. Al kad imas svaku cetvrtu zrtvu maloljetnika, onda to nije malo. Govorim samo o maloljetnicima, gdje su još obicni civili, punoljetni. Nemoguce je kako su svi ostali Hamasove vodje. I kolko taj Hamas ima vodja?The 51st State wrote: 20 May 2021, 07:34
Lazu oko procenta efikasnosti, no to im je taktika da ne daju kredit protivniku.
Onda skontaš kakvo oruzje imaju, kakvom tehnologijom gadjaju, bez obziro koliko se Hamas krio medju civilima, nekad se mozda moze nesto i naciljati a ne samo rokati redom.
Et neka lažu da skidaju 90% Al skidaju opet puno. Sigurno 75-80. Na onim snimcima, kad obicni insan gleda, cini se da sve redom skidaju. Stvarno zajebana igračka i mnogo skupa. Cini mi se da sam negdje procito kako jedna odbrambena raketa košta oko 100.000$
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2710 times
- Been thanked: 8414 times
- Status: Online
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
Prve verzije da , ove nove koriste po jednuThe 51st State wrote: 20 May 2021, 09:23kosta oko 40 hiljada ali koriste dvije raketa za obaranje jedne.paja patak wrote: 20 May 2021, 09:09
Vjerujem da lažu jer u toj propagandi uvijek izvjestavaju samo kako su ubili Hamasove vodje. Nikad nigdje nisam procito ni cuo da spominju maloljetne. Ne bi me cudilo da ih je malo. Al kad imas svaku cetvrtu zrtvu maloljetnika, onda to nije malo. Govorim samo o maloljetnicima, gdje su još obicni civili, punoljetni. Nemoguce je kako su svi ostali Hamasove vodje. I kolko taj Hamas ima vodja?

I skuplje su : najnovija varijatna je 200 hiljada dolara ... Zato sam se i iznenadio jer sam citao o iron dome prije ali nisam znao da su vec razvili i stavili u upotrebu nove verzije .. I odatle poboljsana efikasnost.
-
- Inventar foruma
uspjeh je relativan ali dobro...MorningStar wrote: 20 May 2021, 08:59Sve preko 60% je ekstra uspjesnost kada se presrecu minobacacki/artiljetijski projetkili i ove male rakete.Iron dome je jedini sistem u svojoj klasi (medium range interceptor)The 51st State wrote: 20 May 2021, 08:54
kako god okrenes procenat od 90% je pretjeran, efikasno sredstvo jeste ali u tolikoj mjeri nije, po meni vec prevazidjen, hamas ocistio skladista i pokazo par jznenadjenja, iduci put kad nastupe ocekujem rudimentarne krstarece projektile i brze rakete sa ozbiljnim bojevim glavama protiv kojih iron dome tesko da ce moci efikasno da djeluje uz pratece rakete od vodovodnih cijevi za saturaciju.
Hamas nije nista pogodio osim par kuca/stanova , jedno naftno spremiste - sa tim hiljadama projektila.To je iznenadjenje al u kolicini glulosti jer pogledaj sta je izrael po gazi polupao i koliko pored 200 mrtvih civila imas hamasovih sto ne prijavljuju (100 kilometara tunela je izrael unistio bunker busterima) te stetu na infrastukturi. Jos im je zdekao 10ak atgm posada.
Krstarece rakete su lake za oboriti - recimo iznad srbije su jh avioni pratili do pred cilj haman.
"Brze" rakete tesko jer se radi o zemlja-zemlja raketama - raketni motor se upali pogura raketu do nekog stepena posle inercija..
kad uporedis sa 2014 pogodio je svasta, tel aviv u podrum bacio, to je ogroman napredak za njih, izrael je polupo random objekte po nahodjenju, toliko su ih ostetili da ovi i danas rakete neometano ispaljuju, odvadi malo za tunele gaza je pojas 50x10 kilometara.
iron dom ih ne moze oboriti nema altitude, inace sve se moze oboriti, no za krstarecu je posebno zajebano jer leti nisko, to je dodatno angazovanje ljudi i tehnike, tako da je to opet prednost hamasa.
iran im daje blueprintove za sve projektile, samo je pitanje koliko materijala mogu ubaciti, izrael se nekonvencionalno i bez diplomatije ne moze izboriti sa hamasom, naprotiv samo uvecavaju njihove kapacitete i mogucnosti da dejstvuju po njima.
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
Izrael je uredjena drzava , uzbuna kad se oglasi ides u skloniste nema trte mrte.E sad dusevna bol jer je morao sa plaze u bunker sat vremena -veliki uspjeh hamasaThe 51st State wrote: 20 May 2021, 09:28uspjeh je relativan ali dobro...MorningStar wrote: 20 May 2021, 08:59
Sve preko 60% je ekstra uspjesnost kada se presrecu minobacacki/artiljetijski projetkili i ove male rakete.Iron dome je jedini sistem u svojoj klasi (medium range interceptor)
kad uporedis sa 2014 pogodio je svasta, tel aviv u podrum bacio, to je ogroman napredak za njih, izrael je polupo random objekte po nahodjenju, toliko su ih ostetili da ovi i danas rakete neometano ispaljuju, odvadi malo za tunele gaza je pojas 50x10 kilometara.
iron dom ih ne moze oboriti nema altitude, inace sve se moze oboriti, no za krstarecu je posebno zajebano jer leti nisko, to je dodatno angazovanje ljudi i tehnike, tako da je to opet prednost hamasa.
iran im daje blueprintove za sve projektile, samo je pitanje koliko materijala mogu ubaciti, izrael se nekonvencionalno i bez diplomatije ne moze izboriti sa hamasom, naprotiv samo uvecavaju njihove kapacitete i mogucnosti da dejstvuju po njima.

Iron dome moze oboriti krstareci projektil bez problema, i ne samo iron dome izrael ima i druge sisteme za balisticke i krstarece projektile / na stranu sto hamas iste ne moze napraviti ni uz pomoc trikova

Izrael se vec izborio , jos gledaj cak im se rejting digao eu i amerika u glas govore imaju se pravo braniti.Arapi sute , Turska salje kamione selama a iran prijeti (vec 40 godina

- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 573 times
- Been thanked: 1139 times
Uspjeh Izraela obrnuto je proporcionalan čak i načelnoj odbrani humanitarnog prava na međunarodnom nivou (o konkretnim djelima da ne pričamo). Ima dobrih stvari, u političkom smislu, koje su se raspakovale ovaj put. Kako na Zapadu, tako i na Bliskom istoku.MorningStar wrote: 20 May 2021, 09:33 Izrael se vec izborio , jos gledaj cak im se rejting digao eu i amerika u glas govore imaju se pravo braniti.Arapi sute , Turska salje kamione selama a iran prijeti (vec 40 godina)
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- ironman
- sirius
Uglavnom puno razloga za likovanje nad sudbinom Palestine.
A za ciju su sudbinu kako citamo krivi Turska i Iran.
A ko vas ne zna...
Analogijom se da onda dokazati da smo mi sami sebe granatirali klali i ....
Kakav je to djon obraz pa poentirati na Palestini..
A za ciju su sudbinu kako citamo krivi Turska i Iran.
A ko vas ne zna...
Analogijom se da onda dokazati da smo mi sami sebe granatirali klali i ....
Kakav je to djon obraz pa poentirati na Palestini..
dream of spring...
-
- Inventar foruma
ne sporim i nacisti su imali taj kvalitet uredjenosti, to je evidentno.MorningStar wrote: 20 May 2021, 09:33Izrael je uredjena drzava , uzbuna kad se oglasi ides u skloniste nema trte mrte.E sad dusevna bol jer je morao sa plaze u bunker sat vremena -veliki uspjeh hamasaThe 51st State wrote: 20 May 2021, 09:28
uspjeh je relativan ali dobro...
Iron dome moze oboriti krstareci projektil bez problema, i ne samo iron dome izrael ima i druge sisteme za balisticke i krstarece projektile / na stranu sto hamas iste ne moze napraviti ni uz pomoc trikova![]()
Izrael se vec izborio , jos gledaj cak im se rejting digao eu i amerika u glas govore imaju se pravo braniti.Arapi sute , Turska salje kamione selama a iran prijeti (vec 40 godina)
kako moze oboriti ako ovaj leti na 50 metara visine? sumnjam da je projektovan, tu oni CIWS sistemi jedino pomazu.
naprotiv, eu su picke i lakeji sa desnicarskim vladama i te kuravele su nebitne, dok recimo gdje je prava mocu u usa je povuci potegni kao nikad prije dtole je doslo da konkresnici hoce da stopiraju zadnju narudzbu, mislim nece vjerovatno ali je presedan, u americi nikad manju podsrku nisu imali, no normalno da je cionista tamo ukorijenjen odavno pa nece namah reci ko vas jebe, a druga stvar sto je kina izjebala bidenovu agendu "o ljudskim pravima", a da mu mandat nije ni poceo ne treba ni govoriti.
7 dana rokanja po civilima bet ijednog cilja i izrael vec na primirje pristao, to je za njih poraz sto se vidi iz izjava poljskog premijera setlovanog u israelu, vidicemo sta ce na papiru pisati za konacan zakljucak.
israel je karina i za tursku i iran ali kad se boris protiv cifuta ne boris se samo protiv njih nego i protiv usa, zgodan detalj za zanemariti da bi se mit o njima odrzavao.
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
Izrael nije ni pristao na bilo sta niti trazio a eno hamas skoro vise i ne puca 
Rade vam emocije. Mislim to je ono sto ja nazivam "super arap" sindromom.
A on se ocituje - nismo nikad izgubili,najjaci smo,najhrabriji,najbolji,sve pobjeda do pobjede.
Medjutim cinjenice na terenu

Rade vam emocije. Mislim to je ono sto ja nazivam "super arap" sindromom.
A on se ocituje - nismo nikad izgubili,najjaci smo,najhrabriji,najbolji,sve pobjeda do pobjede.
Medjutim cinjenice na terenu

- ironman
- sirius
E,ta zadnja recenica.
Cinjenice na terenu.
Na nivou kad neki lojavac slavi onu crkvu u Fatinom dvoristu.
"Sud je donio presudu ali cinjenice na terenu"..
Bljak.
Cinjenice na terenu.
Na nivou kad neki lojavac slavi onu crkvu u Fatinom dvoristu.
"Sud je donio presudu ali cinjenice na terenu"..
Bljak.
dream of spring...
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9668 times
- Been thanked: 11415 times
Znači, trebam o porediti improvizirane palestinske projektile, s izraelskim savremenim avionima, pa da izvučemo gernijalan zaključak, kako Izrael pobjeđuje i u tome vidimo neku zabavu, pa ismijavamo Palestince?
Nije bilo tako davno, kad je Izrael izvršio hajku na Hezbolah, na podrfučju Libana i propisno se izbrukao, jer nije učinio ništa konkretno. Bez obzira na to što ww2 nacisti, prosto svršavaju na izraelsku akciju, palestinska država je neminovnost. Meni ovo liči na dane poslije pobjede Bidena, kad su se mediji i političari, u cijeloj regiji nadmetali ko će više smaslati o njegovim akcijama u Evropi i u svijetu - na osnovu ničega.
Izraelska akcija ne znači ništa, pod milim bogom. Palestinci su i dalje tamo i mnogo je veća vjerovastnoća novog preslagivanja u toj regiji, nego da će Izrael uspjeti u svom nasumu.
Nekad je lijepo proguglati najosnovnije podatzke. Palestinaca je u Gazi i na zapadnoj Obali oko 6 miliona i to je dovoljno velika biološka masa, da se odupire još stotinama godina. U svijetu ih je još oko 8 miliona.
Mnogo su veće šanse, da će se Iran, ili neka arapska zemlja, dočepati atomske bombe, nego da Izrael rastjera milione Palestinaca.
Posebna bi priča bila, kad bi Rusija ostala bez uticaja u regiji, američka podrška Izraelu, spala bi na nivo iz Obamine ili Clintonove ere. Bidenova podrška Izraelu, korjene ima u činjenici da su se Rusi uglavili u Siriji, a Erdogana boli q, za smjernicama iz pentagona i Brisela.
Nije bilo tako davno, kad je Izrael izvršio hajku na Hezbolah, na podrfučju Libana i propisno se izbrukao, jer nije učinio ništa konkretno. Bez obzira na to što ww2 nacisti, prosto svršavaju na izraelsku akciju, palestinska država je neminovnost. Meni ovo liči na dane poslije pobjede Bidena, kad su se mediji i političari, u cijeloj regiji nadmetali ko će više smaslati o njegovim akcijama u Evropi i u svijetu - na osnovu ničega.
Izraelska akcija ne znači ništa, pod milim bogom. Palestinci su i dalje tamo i mnogo je veća vjerovastnoća novog preslagivanja u toj regiji, nego da će Izrael uspjeti u svom nasumu.
Nekad je lijepo proguglati najosnovnije podatzke. Palestinaca je u Gazi i na zapadnoj Obali oko 6 miliona i to je dovoljno velika biološka masa, da se odupire još stotinama godina. U svijetu ih je još oko 8 miliona.
Mnogo su veće šanse, da će se Iran, ili neka arapska zemlja, dočepati atomske bombe, nego da Izrael rastjera milione Palestinaca.
Posebna bi priča bila, kad bi Rusija ostala bez uticaja u regiji, američka podrška Izraelu, spala bi na nivo iz Obamine ili Clintonove ere. Bidenova podrška Izraelu, korjene ima u činjenici da su se Rusi uglavili u Siriji, a Erdogana boli q, za smjernicama iz pentagona i Brisela.
-
- Inventar foruma
to je neljudstvo i karakterni cinicni supkaluk od kojeg se ne moze pobjeci koliko god se trudi, zakon jaceg i suti bez da glavu dizes, mislim moze i to ali su u raji takvi vazda bili supci.Krokodil Behko wrote: 20 May 2021, 10:50 Znači, trebam o porediti improvizirane palestinske projektile, s izraelskim savremenim avionima, pa da izvučemo gernijalan zaključak, kako Izrael pobjeđuje i u tome vidimo neku zabavu, pa ismijavamo Palestince?