Pravopisne nedoumice
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9551 times
- Been thanked: 11285 times
- Status: Offline
Re: Pravopisne nedoumice
aj Pasaga nisu to pridjevi i to su imenice i pisu se velikim slovima "Sarajlija" a sarajevsko pivo se pise malimPasaga wrote:Pokusat cu...
Jedno je ime zemlje ili grada...
to su imenice,koje pisemo velikim slovom...
dok sarajlija,tuzlak...to bi trebali biti pridjevi,a oni se pisu malim slovima...
Volio bih da se oglasi Nela.

NE CINI DRUGIMA ONO STO NEZELIS DA TEBI DRUGI CINE
Sarajlija, Travnicanin, Tuzlak itd. isto kao Bosankai sl.
Sto se tice Sarajevskog piva, i to se pise velikim slovom zato sto je njegov naziv :"Sarajevsko pivo". Pridjevi tipa sarajevske ulice, sarajevski mladici pise se malim slovom, kao sto je vec neko rekao, pridjevi na -ski, -cki i sl. pisu se malim slovom, s tim da treba paziti da li je u pitanju ime kao sto je Sarajevsko pivo, tad se pise velikim slovom."Sarajevski kiseljak" to je ime i pise se velikim slovom.
Sto se tice Sarajevskog piva, i to se pise velikim slovom zato sto je njegov naziv :"Sarajevsko pivo". Pridjevi tipa sarajevske ulice, sarajevski mladici pise se malim slovom, kao sto je vec neko rekao, pridjevi na -ski, -cki i sl. pisu se malim slovom, s tim da treba paziti da li je u pitanju ime kao sto je Sarajevsko pivo, tad se pise velikim slovom."Sarajevski kiseljak" to je ime i pise se velikim slovom.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3883 times
- Been thanked: 2921 times
...rjesili smo i to..Nela wrote:Sarajlija, Travnicanin, Tuzlak itd. isto kao Bosankai sl.

:jutro

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
A sta ti mislis je li pravilno tako reci?lisko wrote:a dolamo i goramo jeli ispravno to podrinjci imaju obicaj rec
E sad necu ni kako ja hocu
- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 2 times
A šta to znači? Gore i dole?lisko wrote:a dolamo i goramo jeli ispravno to podrinjci imaju obicaj rec
Možda sam se provalila, jer prvi put čujem za to, ali eto na to me asociralo.
Čula sam za također nepravilne izraze: gori, doli, gorika, dolika.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Kod nas je ZGORUN, ZDOLUN.gejsha wrote: Čula sam za također nepravilne izraze: gori, doli, gorika, dolika.

- komsija
- Aktivni forumaš
Dobrodosli ili dobro dosli ?
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
-
Pa valjda dvije rijeci, trebalo bi.
ako je glagol, ako je dobrodosao, onda je pridjev pa zajedno, ja sma tako ucila, ali davno je to bilo, pa je mozda sada nesto drugacije.
ako je glagol, ako je dobrodosao, onda je pridjev pa zajedno, ja sma tako ucila, ali davno je to bilo, pa je mozda sada nesto drugacije.
Last edited by Ruana on 08 Feb 2013, 08:40, edited 1 time in total.
- komsija
- Aktivni forumaš
Posebnu pažnju zaslužuje izraz dobro došli. On se uvek (uvek!) piše odvojeno, a na ulazu u maltene svaku prodavnicu piše: Dobrodošli! Međutim, kad je u ulozi imenskog dela predikata, piše se zajedno: Oni su dobrodošli! Samo posle pomoćnih glagola jesam, biti i hteti možete da napišete zajedno, ako polažete na svoju pismenost. U ostalim slučajevima: dobro došli!Ruana wrote:Pa valjda dvije rijeci, trebalo bi.
http://miljalukic.blogspot.com/2010/09/ ... -reci.html
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3883 times
- Been thanked: 2921 times
Ruana wrote:Pa eto kad znas sto pitas?
KOMSIJA...na forumu smo....
ima da pitamo.....

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Ovo pitanje je prvenstveno za nase susjede,Hrvate,jer sam od zene koja tamo zivi i cula ovu rijec,ali ako neko zna da se kod nas koristi neka kaze.
"namjernica"
Oduvijek su bile namirnice,barem kod nas,a i šire koliko znam.Prvi put sam čula da neko koristi tu riječ i ostala u čudu.Kad je riječ ponovljena par puta,skontala sam da zena fakat govori "namjernice"
Pa me zanima koristi li se to baš u Hr ili je ona malo zalutala?
"namjernica"
Oduvijek su bile namirnice,barem kod nas,a i šire koliko znam.Prvi put sam čula da neko koristi tu riječ i ostala u čudu.Kad je riječ ponovljena par puta,skontala sam da zena fakat govori "namjernice"

Pa me zanima koristi li se to baš u Hr ili je ona malo zalutala?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14350 times
- Been thanked: 9946 times
zalutala definitvno... namirnica je namirnica, a namjernica je zenski rod od "putnik-namjernik"
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
zanimljiva stvar-kod nas je nepravilno reci "pOvlaka", pravilno je "pavlaka" (kiselo vrhnje, kod mene kratko kajmak)- u ceskoj se kaze POVLAKA... inace , mi smo imali reformu jezika provedenu od strane Vuka Karadzica,a ceski jezik je neka stara verzija naseg , i padezi su im drugaciji (drugacija pitanja i nastavci)

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7784 times
- Been thanked: 18309 times
Joj meni to povlaka tako para uši...Tako obično Bosanci govore. Povlaka je crtica.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
nepismeni ljudi kod nas govore "povlaka"... imala sam na poslu jednu od Zepca, ali kad sam joj rekla da je nepravilno napala me...

-
Zasto se pavlaka zove kajmak, kad nije kajmak.Maja wrote:Joj meni to povlaka tako para uši...Tako obično Bosanci govore. Povlaka je crtica.
Kad smo vec kod toga, ja sam puno voljela onaj mileram, postoji li to jos dolje, nikad mi se neda pogledati.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7784 times
- Been thanked: 18309 times
Ko zove kajmak? Kajmak je kajmak. Milerama ima nekih, ali nisu dobri kao prijeratni. Ili tad nije bilo izbora kao danas pa mi je bio dobar.