Islam
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
- Status: Offline
Re: Islam
Nije tacno ja kad citam Kur´an meni je poenta jasna itekako,ako je i tako nebi imali toliko glupe hadise tipa "poslanik je djelio sa svojom suprugu hranu iz usta"....zasto je to pobogu bitno? vehabije koje tvrde da novotarije ne smiju postojat obozavaju poslanika a.s
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1753 times
- Been thanked: 3331 times
Da li si znala da ina hadisa o dojenju odraslih muskaraca?
Ima nekih gluposti apokrifnih koje ne smiju spominjati narodu sa ne napuste Islam.
A hodze se cesto koriste citiranjem hadisa bez da daju iz koje je zbirke.
Jer ako ne znas iz koje je ibnjegov lanac prenosioca onda je to obicno smece koje su muslimabi izmislili u nekom periodu I prepisali da je Muhamed a.s rekao.
Ima nekih gluposti apokrifnih koje ne smiju spominjati narodu sa ne napuste Islam.
Jer ako ne znas iz koje je ibnjegov lanac prenosioca onda je to obicno smece koje su muslimabi izmislili u nekom periodu I prepisali da je Muhamed a.s rekao.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Zato sto su muslimani bili dosadni I smarali poslanika svasta pisali sta je radio da bi kopirali.bosnjakinja wrote: 21 May 2021, 16:46 Nije tacno ja kad citam Kur´an meni je poenta jasna itekako,ako je i tako nebi imali toliko glupe hadise tipa "poslanik je djelio sa svojom suprugu hranu iz usta"....zasto je to pobogu bitno? vehabije koje tvrde da novotarije ne smiju postojat obozavaju poslanika a.s
Imas objavu gdje pise ne ulazite u kucu Poslanika dok vas on ne zove.
Smarali covjeka non stop.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
za mene su hadisi bezveze,jako me ne zanima! iskreno sve vise naginjem Kuranijama,a vjerujem i ummet ce!Mutevelija wrote: 21 May 2021, 16:47 Da li si znala da ina hadisa o dojenju odraslih muskaraca?
prenio mujo da je cuo hasu sulju da prenosi da je fata rekla negdje kako je cula fatimu itd
to su hadisi!!!!
a Allah u Kuranu nije obecao da ce ih cuvati od greske kao ajete!!!!!!
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ako se radi o Ebu Bekru Omeru Osmanu halifama da su culi sa je Muhamed a.a rekao onda nije glupost.bosnjakinja wrote: 21 May 2021, 16:48za mene su hadisi bezveze,jako me ne zanima! iskreno sve vise naginjem Kuranijama,a vjerujem i ummet ce!Mutevelija wrote: 21 May 2021, 16:47 Da li si znala da ina hadisa o dojenju odraslih muskaraca?
prenio mujo da je cuo hasu sulju da prenosi da je fata rekla negdje kako je cula fatimu itd
to su hadisi!!!!
a Allah u Kuranu nije obecao da ce ih cuvati od greske kao ajete!!!!!!
Ako su prvi ashabi do Muhameda a.a onda je to autennticno.
A I Aiša sama vecinu hadiaa prenosi iz prve ruke.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 564 times
Ne samo vehabije,nego i Sihirbazi.
Bio je otrovan,..i ona mu rekla : da si poslanik od
Boga on bi te sacuvao.
auuu..koji argument..nevolim jevreje,ali tu je bila
u pravu.
Drugo: nije mi jasno da neko ko Mohamed koji je
znao ogromno puno o zdravlja i otrova,da se nije
potrudio sebe zastiti.
Ali haj,necu da se sad borim sa detaljima o jednoj
prici koja je prosla 1400 godina.
Boga on bi te sacuvao.
u pravu.
potrudio sebe zastiti.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Pa sacuvao ga je , nije odmah ubijen nego nakon2 godine, dok je onaj sto je pojeo odmah umro.Remzudin wrote: 21 May 2021, 16:53 Ne samo vehabije,nego i Sihirbazi.
Boga on bi te sacuvao.
u pravu.
potrudio sebe zastiti.
Nisi citao dobro.
Los argument Poslanici su ionako ubijani inace .
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 564 times
eee..bogami nisu,ja sam jos ziv.Mutevelija wrote: 21 May 2021, 16:54Pa sacuvao ga je , nije odmah ubijen nego nakon2 godine, dok je onaj sto je pojeo odmah umro.Remzudin wrote: 21 May 2021, 16:53 Ne samo vehabije,nego i Sihirbazi.
Boga on bi te sacuvao.
u pravu.
potrudio sebe zastiti.
Nisi citao dobro.
Los argument Poslanici su ionako ubijani inace .
Ja gledam da nepravim istu gresku ko oni moji
predhodni da budem ubijen i unapred
eleminiram sve opasnosti.
Mene samo Bog more ubiti
- Mutevelija
- Selonačelnik

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Isra`i mi`radž (Muhammeds, sallallahu alajhi va sallam, Nachtreise und Himmelfahrt)
“Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo svoga roba iz Hrama svetog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. - On, uistinu, sve čuje i sve vidi.” (Al-Isra` 1)
“- On ga je i drugi put vidio, kod Sidretul-munteha, kod koje je dženetsko prebivalište, kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo - pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio, vidio je najveličanstvenija znamenja Svog Gospodara”. (An-Najm ,13-18)
Imam Muslim bilježi u svom "Sahihu" od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
"Dat mi je Burak. To je bijela duga životinja. Veća je od magarca a manja od mazge. Korača brzinom pogleda. Jahao sam ga dok nisam stigao do Bejtul-makdisa. Privezao sam ga za halku za koju su privezivali Allahovi poslanici, zatim sam ušao u Mesdžid i klanjao u njemu dva rekata a onda izišao.
Nakon toga mi je došao Džibril i ponudio mi posudu sa vinom i posudu sa mlijekom. Odabrao sam mlijeko, pa mi je Džibril rekao: "Odabrao si islam!"
Zatim smo uzdignuti na nebo...”
(Na prvom nebu je vidio Adema, alejhis-selam, na drugom je vidio dva tečića: Isa, sin Merjemin, i Jahja, sin Zekerijjaa - neka je Allahov mir na njih dvojicu - koji su mi izrazili dobrodošlicu i poželjeli mi dobro.
Na trećem nebu je vidio Jusufa, alejhis-selam.
Na četvrtom nebu je vdio Idris, alejhis-selam.
Na petom nebu je vdio Haruna,alejhis-selam.
Na šestom nebu je vidio Musa, alejhis-selam.
A na sedmom) “Ibrahima, alejhis-selam, naslonjen leđima na Bejtul-Ma’-mur/ Nebesku Kabu u koju svakodnevno ulazi 70 hiljada meleka koji se više ne vraćaju. Zatim sam odveden do Sidretul-Muntehaa, čije je lišće bilo poput slonovih ušiju a plodovi poput velikog zemljanog vrča. Kada ju je prekrilo ono što je Allah htio da je prekrije ona se promijenila tako da niko od Allahovih stvorenja ne bi bio u stanju da opiše njenu ljepotu. Allah mi je objavio nešto od Objave i propisao mi u toku svakog dana i noći pedeset namaza, pa sam sišao do Musa, alejhis-selam, koji me je upitao: "Šta je tvoj Gospodar stavio u dužnost tvojim sljedbenicima?" Odgovorio sam: "Pedeset namaza." Rekao mi je: "Vrati se svome Gospodaru i traži olakšicu jer tvoj ummet to neće izdržati s obzirom da sam ja to isprobao na Izraelićanima." Vratio sam se svome Gospodaru i zamolio Ga: "Gospodaru moj, olakšaj mojim sljedbenicima", pa mi je smanjio za pet namaza. Vratio sam se Musau, alejhis-selam, i rekao mu: "Umanjio mi je za pet namaza." Rekao mi je: "Tvoji sljedbenici to ne mogu podnijeti i zato se vrati svome Gospodaru i traži olakšanje."
Neprestano sam se vraćao između svoga Gospodara i Musa, alejhis-selam, sve dok mi Allah ne reče: "Muhammede, njih je pet u toku dana i noći a svaki namaz piše se deset što čini pedeset namaza. Ko odluči uraditi kakvo dobro djelo, a ne uradi ga - upisat će mu se jedna nagrada, a ako ga uradi - upisat će mu se deset. Ako, pak, neko odluči uraditi neko negativno djelo, pa to ne učini - ne piše mu se u grijeh a ako ga učini - upiše mu se samo jedan grijeh."
Spustio sam se do Musa, alejhis-selam, i rekao mu: "Vraćao sam se svome Gospodaru sve dok se nisam postidio."
U predanju imama Ahmeda od Katade koji prenosi od Enesa ibn Malika da je Malik ibn Sa’sa pričao mu... spomenuo je hadis sve do riječi Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem:
"...Zatim sam dignut do Sidretul-Muntehaa i ugledao njene plodove u obliku zemljanih vrčeva iz sela Hadžer, dok su joj listovi bili kao uši od slona, pa je rekao: "Ovo je Sidretul-Munteha." Rekao je: "Ukazale su se četiri rijeke: dvije skrivene a dvije vidljive. Upitao sam: "Šta je ovo, Džibrile?" Odgovorio je: "Što se tiče skrivenih, to su dvije rijeke u Džennetu, a što se tiče vidljivih, to su Nil i Eufrat." Rekao je: "A zatim je dignut do Bejtul-Ma’mura."
“Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo svoga roba iz Hrama svetog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. - On, uistinu, sve čuje i sve vidi.” (Al-Isra` 1)
“- On ga je i drugi put vidio, kod Sidretul-munteha, kod koje je dženetsko prebivalište, kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo - pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio, vidio je najveličanstvenija znamenja Svog Gospodara”. (An-Najm ,13-18)
Imam Muslim bilježi u svom "Sahihu" od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
"Dat mi je Burak. To je bijela duga životinja. Veća je od magarca a manja od mazge. Korača brzinom pogleda. Jahao sam ga dok nisam stigao do Bejtul-makdisa. Privezao sam ga za halku za koju su privezivali Allahovi poslanici, zatim sam ušao u Mesdžid i klanjao u njemu dva rekata a onda izišao.
Nakon toga mi je došao Džibril i ponudio mi posudu sa vinom i posudu sa mlijekom. Odabrao sam mlijeko, pa mi je Džibril rekao: "Odabrao si islam!"
Zatim smo uzdignuti na nebo...”
(Na prvom nebu je vidio Adema, alejhis-selam, na drugom je vidio dva tečića: Isa, sin Merjemin, i Jahja, sin Zekerijjaa - neka je Allahov mir na njih dvojicu - koji su mi izrazili dobrodošlicu i poželjeli mi dobro.
Na trećem nebu je vidio Jusufa, alejhis-selam.
Na četvrtom nebu je vdio Idris, alejhis-selam.
Na petom nebu je vdio Haruna,alejhis-selam.
Na šestom nebu je vidio Musa, alejhis-selam.
A na sedmom) “Ibrahima, alejhis-selam, naslonjen leđima na Bejtul-Ma’-mur/ Nebesku Kabu u koju svakodnevno ulazi 70 hiljada meleka koji se više ne vraćaju. Zatim sam odveden do Sidretul-Muntehaa, čije je lišće bilo poput slonovih ušiju a plodovi poput velikog zemljanog vrča. Kada ju je prekrilo ono što je Allah htio da je prekrije ona se promijenila tako da niko od Allahovih stvorenja ne bi bio u stanju da opiše njenu ljepotu. Allah mi je objavio nešto od Objave i propisao mi u toku svakog dana i noći pedeset namaza, pa sam sišao do Musa, alejhis-selam, koji me je upitao: "Šta je tvoj Gospodar stavio u dužnost tvojim sljedbenicima?" Odgovorio sam: "Pedeset namaza." Rekao mi je: "Vrati se svome Gospodaru i traži olakšicu jer tvoj ummet to neće izdržati s obzirom da sam ja to isprobao na Izraelićanima." Vratio sam se svome Gospodaru i zamolio Ga: "Gospodaru moj, olakšaj mojim sljedbenicima", pa mi je smanjio za pet namaza. Vratio sam se Musau, alejhis-selam, i rekao mu: "Umanjio mi je za pet namaza." Rekao mi je: "Tvoji sljedbenici to ne mogu podnijeti i zato se vrati svome Gospodaru i traži olakšanje."
Neprestano sam se vraćao između svoga Gospodara i Musa, alejhis-selam, sve dok mi Allah ne reče: "Muhammede, njih je pet u toku dana i noći a svaki namaz piše se deset što čini pedeset namaza. Ko odluči uraditi kakvo dobro djelo, a ne uradi ga - upisat će mu se jedna nagrada, a ako ga uradi - upisat će mu se deset. Ako, pak, neko odluči uraditi neko negativno djelo, pa to ne učini - ne piše mu se u grijeh a ako ga učini - upiše mu se samo jedan grijeh."
Spustio sam se do Musa, alejhis-selam, i rekao mu: "Vraćao sam se svome Gospodaru sve dok se nisam postidio."
U predanju imama Ahmeda od Katade koji prenosi od Enesa ibn Malika da je Malik ibn Sa’sa pričao mu... spomenuo je hadis sve do riječi Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem:
"...Zatim sam dignut do Sidretul-Muntehaa i ugledao njene plodove u obliku zemljanih vrčeva iz sela Hadžer, dok su joj listovi bili kao uši od slona, pa je rekao: "Ovo je Sidretul-Munteha." Rekao je: "Ukazale su se četiri rijeke: dvije skrivene a dvije vidljive. Upitao sam: "Šta je ovo, Džibrile?" Odgovorio je: "Što se tiče skrivenih, to su dvije rijeke u Džennetu, a što se tiče vidljivih, to su Nil i Eufrat." Rekao je: "A zatim je dignut do Bejtul-Ma’mura."
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Sura Et-Tahrim - Zabrana
11
A onima koji vjeruju, Allah kao pouku navodi ženu Faraonovu, kad je rekla: 'Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu i spasi me od Faraona i njegovih postupaka, i izbavi me od naroda nepravednog!
Ovaj primjer navodi Allah, dž.š., pravovjernim, kazujući im da im druženje sa nevjernicima, ako im je neophodno, neće štetiti, kao što na drugom mjestu kaže:
"Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini Allah neće štititi. To učinite jedino da biste se od njih sačuvali. Allah vas podsjeća na Sebe i Allahu se vraća sve!" (3:28) Katade kaže: "Faraon je bio najuobraženija osoba i najžešći nevjernik na kugli zemaljskoj, ali, tako mi Allaha, njegovo nevjerovanje supruzi mu nije nimalo naštetilo, pošto je ona bila pokorna svome Gospodaru. To je stoga da se zna da je Allah, dž.š., pravedni Sudac i da kažnjava osobu samo za njene grijehe." Ibn-Džerir prenosi da je Selman rekao: "Žena Faraonova bila je po suncu kažnjavana, a kada bi ono zašlo, meleci bi je prekrili svojim krilima i tada bi gledala svoju kuću u Džennetu." Ibn-Džerir prenosi da je Ebu-Bezze rekao: "Faraonova se žena pitala ko će pobijediti, pa joj je rečeno da će to biti Gospodar Musaov i Harunov. Ona je tada rekla: ‘Vjerujem u Gospodara Musaova i Harunova. ‘Tada je Faraon poslao po nju, govoreći: 'Pogledajte najveću stijenu koju nađete, pa ako ostane pri svojim riječima, navalite tu stijenu na nju. Međutim, ako se odrekne svojih riječi, i dalje će mi biti žena.‘ Kada su došli do nje, podigla je svoj pogled prema nebu, pa je vidjela svoju kuću u Džennetu i ostala je pri svojim riječima. Duša joj je u tom trenutku izišla, pa je stijena pala na tijelo u kojem duše više nije bilo." O njenim riječima:
"Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu" islamski znanstvenici kažu da je njima birala prvo komšiju, a zatim kuću. Nešto vezano za ovo navodi se u merfu hadisu. "…i spasi me od Faraona i postupaka njegovih", tj. oslobodi me, Allahu, od njega, a ja nemam ništa sa njegovim djelovanjem, "…i izbavi me od naroda nepravednog", tj. onih koji su sami sebi nepravdu nanijeli time što su zanijekali Gospodara nebesa i Zemlje i svega što je na njima i između njih, Allaha i jedinog dostojnog obožavanja od svega stvorenog. Hvaljen neka je i Uzvišen, nema boga osim Njega, ni drugog Gospodara. Ime spominjane žene Faraonove jeste Asija bint Muzahim, r.a. Žena Faraonovog rizničara je, također, vjerovala. Za to je saznala kćerka Faraonova i otkrila je to svome ocu. Faraon je naredio da se kazni, ne bi li porekla Allaha i prihvatila Faraona za svog gospodara. Ona je to odbila, govoreći: ‘Moj i tvoj Gospodar i Gospodar svega što postoji jeste Allah i samo Njega obožavam.‘ Zastrašivao ju je da će joj djecu zaklati pred njenim očima! Ona je samo rekla: ‘^ini što si naumio‘, i zakla ih on jedno za drugim pred njenim očima!!! A duša svakog djeteta dozivala ju je riječima: ‘Strpi se, majčice, tebe kod Allaha čeka velika nagrada.‘ Žena Faraonova čula je duše dva njena djeteta, najmlađeg i najstarijeg, pa joj se iman povećao, a žena Faronovog rizničara dušu ispusti. Faraon je osjetio da je njegova žena postala vjernica te naredi da bude ubijena na način koji smo gore spomenuli. Neka se Allah smiluje ženi Faraonovoj i ženi njegova rizničara."
https://www.tefsir.ba/ajet/4734
Tefsir intepretacija
11
A onima koji vjeruju, Allah kao pouku navodi ženu Faraonovu, kad je rekla: 'Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu i spasi me od Faraona i njegovih postupaka, i izbavi me od naroda nepravednog!
Ovaj primjer navodi Allah, dž.š., pravovjernim, kazujući im da im druženje sa nevjernicima, ako im je neophodno, neće štetiti, kao što na drugom mjestu kaže:
"Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini Allah neće štititi. To učinite jedino da biste se od njih sačuvali. Allah vas podsjeća na Sebe i Allahu se vraća sve!" (3:28) Katade kaže: "Faraon je bio najuobraženija osoba i najžešći nevjernik na kugli zemaljskoj, ali, tako mi Allaha, njegovo nevjerovanje supruzi mu nije nimalo naštetilo, pošto je ona bila pokorna svome Gospodaru. To je stoga da se zna da je Allah, dž.š., pravedni Sudac i da kažnjava osobu samo za njene grijehe." Ibn-Džerir prenosi da je Selman rekao: "Žena Faraonova bila je po suncu kažnjavana, a kada bi ono zašlo, meleci bi je prekrili svojim krilima i tada bi gledala svoju kuću u Džennetu." Ibn-Džerir prenosi da je Ebu-Bezze rekao: "Faraonova se žena pitala ko će pobijediti, pa joj je rečeno da će to biti Gospodar Musaov i Harunov. Ona je tada rekla: ‘Vjerujem u Gospodara Musaova i Harunova. ‘Tada je Faraon poslao po nju, govoreći: 'Pogledajte najveću stijenu koju nađete, pa ako ostane pri svojim riječima, navalite tu stijenu na nju. Međutim, ako se odrekne svojih riječi, i dalje će mi biti žena.‘ Kada su došli do nje, podigla je svoj pogled prema nebu, pa je vidjela svoju kuću u Džennetu i ostala je pri svojim riječima. Duša joj je u tom trenutku izišla, pa je stijena pala na tijelo u kojem duše više nije bilo." O njenim riječima:
"Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu" islamski znanstvenici kažu da je njima birala prvo komšiju, a zatim kuću. Nešto vezano za ovo navodi se u merfu hadisu. "…i spasi me od Faraona i postupaka njegovih", tj. oslobodi me, Allahu, od njega, a ja nemam ništa sa njegovim djelovanjem, "…i izbavi me od naroda nepravednog", tj. onih koji su sami sebi nepravdu nanijeli time što su zanijekali Gospodara nebesa i Zemlje i svega što je na njima i između njih, Allaha i jedinog dostojnog obožavanja od svega stvorenog. Hvaljen neka je i Uzvišen, nema boga osim Njega, ni drugog Gospodara. Ime spominjane žene Faraonove jeste Asija bint Muzahim, r.a. Žena Faraonovog rizničara je, također, vjerovala. Za to je saznala kćerka Faraonova i otkrila je to svome ocu. Faraon je naredio da se kazni, ne bi li porekla Allaha i prihvatila Faraona za svog gospodara. Ona je to odbila, govoreći: ‘Moj i tvoj Gospodar i Gospodar svega što postoji jeste Allah i samo Njega obožavam.‘ Zastrašivao ju je da će joj djecu zaklati pred njenim očima! Ona je samo rekla: ‘^ini što si naumio‘, i zakla ih on jedno za drugim pred njenim očima!!! A duša svakog djeteta dozivala ju je riječima: ‘Strpi se, majčice, tebe kod Allaha čeka velika nagrada.‘ Žena Faraonova čula je duše dva njena djeteta, najmlađeg i najstarijeg, pa joj se iman povećao, a žena Faronovog rizničara dušu ispusti. Faraon je osjetio da je njegova žena postala vjernica te naredi da bude ubijena na način koji smo gore spomenuli. Neka se Allah smiluje ženi Faraonovoj i ženi njegova rizničara."
https://www.tefsir.ba/ajet/4734
Tefsir intepretacija
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

"
Poslanik, a.s., nakon što je uzdignut do krajnjih granica dokle jedno biće može doprijeti, obratio se riječima punim hvale, strahopoštovanja, ljubavi i milosti: Poslanik je započeo svoj razgovor sa Allahom, dž.š., sljedećim riječima:
”Ettehijatu lillahi ves-salavatu vet-tajjibatu– najljepši pozdravi i salavati Allahu.”
A Allah mu odgovara: ”Esselamu alejke ejjuhen-nebijju ve rahmetullahi ve berekatuhu – neka je na tebe mir, o Allahov Poslaniče, Allahov rahmet i berićet.” A Poslanik mu odgovara: ”Esselamu alejna ve ala ibadillahis-salihin – Neka je mir na nas i na Allahove dobre robove.” A zatim je melek Džibril izustio: ”Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu– Svjedočim da nema boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed, a.s., Njegov rob i Njegov poslanik.”
Ovo je bio Poslanikov izravni razgovor sa Allahom, dž.š. Ove riječi vijernici izgovaraju svaki dan prilikom obavljanja pet dnevnih namaza i tako se prisjećaju ovog uzvišenog događaja i razgovora.
Dok je poslanik Muhammed, a.s., boravio na Miradžu, pripisan mu je namaz, tj., da on i njegov Ummet moraju u toku dana i noći klanjati 50 namaza. Shodno ovoj naredbi, ako bi uzeli da svaki namaz koji sada obavljamo pomnožimo sa deset, bili bismo dužni obaviti 170 rekata, i to samo farzova.
Poslanik, a.s., je ovo prihvatio i krenuo nazad. Kada je prolazio pored Musa, a.s., upitao ga je šta mu je Allah naredio, a on mu reče klanjanje 50 namaza u toku dana i noći. Musa, a.s., kojem je bilo propisano slično savjetovao je Muhammeda, a.s., da se vrati i zamoli Allaha da umanji broj namaza. Poslanik a.s., se vraćao između Allaha, dž.š., i Musaa, a.s., sve dok nije ostalo da se klanja pet namaza te Allah, dž.š., reče: ”Ovih pet namaza imaju vrijednost kao pedeset. Poslanik, a.s., više nije imao hrabrosti da traži od Allaha, dž.š., smanjenje broja namaza tako da je na tome i ostalo.
Namaz je najveći i najljepši poklon koji je darovan Muhammedu, a.s., i njegovom Ummetu. Namaz je poseban način zahvaljivanja Allahu, dž.š., koji se sastoji iz posebno propisanih radnji, započinje sa tekbirom, a završava se sa selamom."
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Sura al Isra
I Mi smo u Knjizi* objavili sinovima Israilovim: “Vi ćete doista dva puta nered na Zemlji učiniti i preko mjere oholi postati. #
I kad dođe vrijeme prve od dvije prijetnje, poslaćemo protiv vas robove Naše, silno moćne, oni će uzduž i poprijeko zemlju vašu pregaziti, i prijetnja će se ispuniti.* #
Zatim ćemo vam dati pobjedu protiv njih i pomoći ćemo vas imecima i sinovima i učinićemo vas brojnijim. – #
Sve što činite – činite sebi, dobro i zlo. – A kad dođe vrijeme druge prijetnje, poslaćemo ih da na licima vašim tugu i jad ostave i da u Hram kao i prvi put, ponovo provale i da sve što osvoje do temelja poruše.* #
I Gospodar vaš će vam se opet smilovati; ako vi ponovo započnete, započećemo i Mi. A Džehennem smo za nevjernike tamnicom učinili. #
Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika, #
4-9.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik