Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1275 times
Been thanked: 4078 times
Status: Offline

Re: Islam

Post by Laser » 29 May 2021, 00:16

bosnjakinja wrote: 21 May 2021, 16:48
Mutevelija wrote: 21 May 2021, 16:47 Da li si znala da ina hadisa o dojenju odraslih muskaraca?
Ima nekih gluposti apokrifnih koje ne smiju spominjati narodu sa ne napuste Islam.
A hodze se cesto koriste citiranjem hadisa bez da daju iz koje je zbirke.
Jer ako ne znas iz koje je ibnjegov lanac prenosioca onda je to obicno smece koje su muslimabi izmislili u nekom periodu I prepisali da je Muhamed a.s rekao.
za mene su hadisi bezveze,jako me ne zanima! iskreno sve vise naginjem Kuranijama,a vjerujem i ummet ce!

prenio mujo da je cuo hasu sulju da prenosi da je fata rekla negdje kako je cula fatimu itd

to su hadisi!!!!

a Allah u Kuranu nije obecao da ce ih cuvati od greske kao ajete!!!!!!
:grana
Klanjam džematile po parkovima.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1678 times
Been thanked: 3199 times

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 00:18

"Pravedne halife (Arapski الخلفاء الراشدون Transkr. Hulefau-rašidun) je termin koji se koristi u sunitskom islamu da označi četvericu halifa koji su vladali nakon smrti Muhammeda. To su (poredani po periodu vladavine):

Ebu-Bekr
Omer ibn el-Hattab
Osman ibn Affan
Alija ibn Ebu-Talib
Osim ovog termina, susrećemo i termine: "Ispravni halife" i "Rašidun". Oni su zvani tako jer su bili model muslimanskih vođa po viđenju Sunita. Ovo je bila opće prihvaćena terminologija u svijetu jer je Sunitsko shvatanje islama dominantno shvatanje. Šiitski islam smatra da su prva trojica uzurpirali vlast, po njima prvog ispravnog halife, Alije r.a.

Svi su bili ashabi Muhammeda i njegovi rođaci. Kćeri Ebu-Bekra i Omera su bile udate za Muhammeda, a tri njegove kćerke su bile udane za Osmana i Aliju. Također spadaju u grupaciju od 10 ashaba za koje je Muhammed rekao da im je Allah (Bog) obećao Džennet (Raj) za vrijeme njihovog života.

Tokom vladavine ove četverice halifa osvojene su brojne teritorije i hilafet je nekoliko puta povećan.
"
:123
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 00:21

"Desetorica Poslanikovih ashaba ili Desetorica ashaba kojima je za života obećan džennet naziv je za ashabe, prijatelje proroka Muhameda, koji su bili primjer pokornosti, povinovanja i predanosti Alahu, da im je prorok još za života obećao džennet (život u raju). Ashabi su inače oni koji su povjerovali u Muhamedovo poslanstvo, pomogli ga i čuvali i sačuvali njegovu vjeru. Za svoje ashabe Muhamed je govorio:

Wikicitati „AIlaha se bojte, AIlaha se bojte u pogledu mojih ashaba. Nemojte ih, poslije mene, uzimati za cilj (predmet razgovora), pa tko ih zavoli, zavolio ih je iz ljubavi prema meni. Tko ih zamrzi, zamrzio ih je iz mržnje prema meni. A tko ih bude uznemiravao i mene je uznemirio - a tko mene uznemiri, uznemirio je time Alaha, dž.š., a tko uznemiri Alaha, dž.š., - On će ga brzo kazniti.”
(Muhamed)
Četvorica njih, ubrajaju se u pravedne kalife i oni se smatraju najboljim među ashabima: Ebu-Bekr, Omer, Osman i Alija. I među njima prvi je Ebu-Bekr:

Wikicitati „Da sam iz svog ummeta uzeo sebi prijatelja, izabrao bih Ebu-Bekra za prijatelja; međutim on je moj brat i drug.”
(Muhamed) "
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Sura Tahrim- Zabrana

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 00:25

1. ”O Vjerovjesniče, zašto sebi zabranjuješ ono što ti je Allah dozvolio” – Rečeno je: Vjerovjesnik, s.a.v.s., pio je med kod Zejnebe bint Džahš, a Aiša i Hafsa su se iz ljubomore prema Zejneb dogovorile da kažu, kada im dođe Poslanik, s.a.v.s.: ”Osjetimo da od tebe dolazi ružan miris.” Poslanik, s.a.v.s., tada je sebi zabranio med: ”…želeći zadovoljstvo žena svojih” – tako što si sebi zabranio ono što ti je Allah dozvolio. ”A Allah mnogo prašta i milostiv je” – zbog tvoga propusta. Neki su rekli da je to bio mali grijeh, pa ga je Allah zbog njega prekorio.
2. ”Allah vam je propisao kako da svoje zakletve iskupite” – tj. propisao vam je da se razriješite svojih zakletvi davanjem propisanog iskupa, kao što Uzvišeni kaže: ”Iskup za prekršenu zakletvu je da deset siromaha običnom hranom kojom hranite čeljad svoju nahranite, ili da ih odjenete ili da roba ropstva oslobodite. Onaj ko ne bude mogao neka tri dana posti.” Niko nema pravo da zabrani ono što je Allah dozvolio, a ako to učini, takva zakletva neće biti validna, niti će obavezivati onoga ko se njome zakleo. Proglasiti nešto dozvoljenim ili zabranjenim je isključivo Allahova nadležnost. Međutim, ako to osoba učini, neki islamski pravnici smatraju da ukoliko sebi zabrani odjeću, hranu, piće ili bilo šta drugo što je Allah dozvolio, da to ima status zakletve, pa ukoliko se bude vratio onome što je sebi zabranio (oblačio, konzumirao), dužan je dati iskup za prekršenu zakletvu. Ako se tada iskupi, njegova zakletva prestaje važiti. Ovo se odnosi na sve, pa čak i ako sebi zabrani spolni odnos sa ženom. Neki su rekli: Ako sebi zabrani ženu i tom zabranom bude imao namjeru njeno puštanje, onda se to tretira kao puštanje. Allah najbolje zna. ”…Allah je vaš Gospodar” – tj. zaštitnik i pomagač. ”…On sve zna” – u čemu je dobro za vas. ”…i Mudar je” – u svojim djelima i govoru.

3. ”A kada Poslanik jednoj svojoj ženi tajno govor povjeri” – a ona je Hafsa, kao što je prethodno rečeno u govoru o zabrani meda. El-Kelbi kaže: ”Povjerio joj je tajnu da će njen i Aišin otac biti njegove halife poslije njega, s.a.v.s. ”…a on obavijesti o njemu” – tj. obavijestio je o onome što je ona prenijela od tog govora. ”…ona reče: Ko tebe o tome izvijesti?” – tj. ko ti je donio vijest o tome. ”…on reče: Obavijestio me je Sveznajući i o svemu obaviješteni” – tj. obavijestio me je o tome Allah kome nije ništa skriveno.

4. ”Ako vas dvije učinite pokajanje Allahu, pa vi ste bile učinile ono zbog čega je trebalo da se pokajete” – ovo se odnosi na Aišu i Hafsu, tj. ako se pokajete Allahu za ono zbog čega ste se udružile protiv Poslanika, s.a.v.s. ”…a ako se protiv njega udružite” – tj. ako se udružite i budete sarađivale iz ljubomore prema njemu širenjem njegove tajne. ”…pa Allah je zaštitnik njegov, i Džibril i čestiti vjernici” – tj. Allah će na Sebe preuzeti pomoć njemu, a također i Džibril i dobri ljudi vjernici, kao što su Ebu Bekr i Omer. On neće ostati bez pomoćnika. ”…i svi meleki” – poslije Allahove pomoći, Džibrilove i dobrih vjernika. ”…će mu na pomoći biti” – tj. pomoćnici koji ga pomažu. Neki su rekli: Aiša i Hafsa su se udružile s namjerom da Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, podstaknu na korist (a ne na zlo ili štetu), iako su kasnije ukorene..

5. ”Ako vas on pusti, Gospodar njegov će mu dati, umjesto vas, boljih žena od vas” – Uzvišeni Allah obavještava Vjerovjesnikove, s.a.v.s., žene da je moćan da, ukoliko ih Poslanik pusti, da mu ih zamijeni boljim ženama nego što su one, što je jedan vid njihovog zastrašivanja. ”…muslimanki, mu’minki” – koje izvršavaju obaveze islama i koje potvrđuju istinski Allaha, Njegove meleke, knjige i poslanike. ”…poslušnih Allahu” – tj. pokornih Allahu i Njegovom Poslaniku. ”…pokajnica” – tj. od grijeha. ”…koje Allahu robuju” – tj. koje su pred Njim ponizne. ”…koje poste, udovica i djevica” – udovica je žena koja je bila udata, a zatim ju je razveo njen muž (puštenica), ili je njen muž umro. Djevica je još neudata žena.

6. ”O vi koji vjerujete, čuvajte sebe” – tj. čuvajte se izvršavanjem onoga što vam je naredio i ostavljanjem onoga što vam je zabranio. ”…i porodice svoje” – tako što će im naređivati pokornost Allahu i zabranjivati im nepokornosti. ”…od Vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti” – tj. velike vatre koja će biti potpaljena i čije će gorivo biti ljudi i kamenje, kao što se druge vatre potpaljuju i gore na suhom pruću. Ibn Džerir kaže: ”Dužnost nam je da podučimo svoju djecu vjeri i dobru, te lijepom ponašanju kojim se moraju odlikovati. ”…i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti” – tj. za Vatru će biti zaduženi meleki koji se brinu, te kažnjavaju njene stanovnike. Bit će grubi i žestoki prema njenim stanovnicima. Neće im se smilovati kada od njih budu tražili milost, jer su stvoreni za patnju. ”…koji se onome što im Allah naredi neće opirati”, tj. – ne suprotstavljaju se Njegovoj naredbi. ”…i koji će ono što im se naredi izvršiti” – tj. blagovremeno to obavljaju bez odlaganja i bez kašnjenja. U stanju su učiniti sve i ništa im nije teško, bez obzira o čemu se radilo

7. ”O vi koji niste vjerovali, danas se ne pravdajte” – tj. ovo će im se reći kada budu uvedeni u Vatru, kako bi ih obuzeli žalost i očaj, i kako bi se prekinule sve njihove želje. ”…kažnjavate se samo za ono što ste zaslužili” – radeći djela na dunjaluku.

8. ”O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno” – ”tevbei-nesuh” označava istinito i iskreno pokajanje, a označava kajanje u srcu za prethodne grijehe, traženje oprosta jezikom i potpuno ostavljanje činjenja grijeha tijelom, uz čvrstu namjeru da se grijehu neće vratiti. ”…svjetlo njihovo će ići ispred njih i s njihove desne strane” – tj. svjetlo će biti sa njima kada budu išli preko Sirat-ćuprije.

9. ”O Vjerovjesniče, bori se protiv nevjernika…” – tj. bori se ratujući protiv nevjernika. ”…i licemjera” – tako što ćeš nad njima sprovoditi šerijatske kazne – oni su činili grijehe koji su obavezivali izvršavanje tih kazni –”….i budi strog prema njima”, kako bi vladalo strahopoštovanje.

10. ”…pa su ih prevarili” – tj. iznevjerili su ih. Rečeno je: Nuhova žena govorila je ljudima da je Nuh lud, a Lutova žena obavještavala je svoj narod o njegovim gostima. ”…njih dvojica im neće ništa moći kod Allaha pomoći” – tj. neće im ništa koristiti Nuh i Lut, iako su bili njihovi muževi, niti će moći otkloniti Allahovu patnju od njih, iako su ova dva poslanika ugledna kod Allaha. ”…i reći će se: Ulazite u Vatru vas dvije s onima koji ulaze” – a u njoj su nevjernici i grješnici.

11. ”A onima koji vjeruju – Allah kao pouku navodi ženu faraonovu” – tj. utjecaj nevjerstva im nije naštetio, kao što nije naštetio faraonovoj ženi koja je bila pod vladavinom najvećeg nevjernika. Ona je zbog svoga vjerovanja postala stanovnica Dženneta. ”…kada je rekla: Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu” – tj. sagradi mi kuću u blizini Svoje milosti, na stepenima onih koji su Tebi privrženi. ”…i spasi me od faraona i njegovih postupaka” – tj. od njega, njegovih zlih djela. ”…i izbavi me od naroda nepravednog” – to su nevjernici porjeklom iz naroda Kopta.

12. ”I Merjemu, kćer Imranovu” – Allah joj je podario počast i dunjaluka i ahireta, i odabrao je u odnosu na sve ostale žene svijeta, iako je bila iz neposlušnog naroda. ”…koja je nevinost svoju sačuvala” – tj. od razvrata. ”…a Mi smo udahnuli u nju život” – Džibril, alejhis-selam, puhnuo je u otvor na njenom ogrtaču, pa je zanijela Isaa, alejhis-selam. ”…i ona je u riječi Gospodara svoga vjerovala” – tj. u Njegove propise koje je postavio Svojim robovima i u ono s čime joj se obratio melek, kada joj je Džibril rekao: ”Ja sam samo izaslanik tvoga Gospodara”, vjerovala je u radosne vijesti o Isau, alejhis-selam, o kojima je bila obaviještena, te da će on biti poslanik Njemu privrženi. ”…i knjige Njegove” – tj. knjige objavljene vjerovjesnicima. ”…i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila” – tj. od ljudi koji se pokoravaju svome Gospodaru. Njena porodica bila je poznata po ispravnosti, čednosti i pokornosti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 01:48

" Noćni namaz se klanja kao 2 rekeata sabahskog sunneta,skrušeno,sa što dužim kijamom ,ruku’om i sedždom.Ko može neka klanja više puta po 2 rekeata iste noći,a kome je teško nek klanja samo 2 rekeata noćnog namaza

"Uzvišeni Allah kaže: "Bokovi njihovi se postelje lišavaju i oni se gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onoga što im mi dajemo, udjeljuju."(Es-Sedžda,16.), a nakon toga dodaje: "I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju"(Es-Sedžda, 17).

Opisujući dobročinitelje, Uzvišeni Allah na drugom mjestu kaže: "Noću su samo malo spavali i u praskozorje oprost od grijeha molili" (Ez-Zijarat,17–18).

Od Katade i Mudžahida se prenosi da to znači da po čitavu noć, sve do sabaha nisu spavali, već je u ibadetu provodili. Od Ibn Abbasa se prenosi da je u tom smislu rekao: "Znala bi im proći po čitava noć, a da oka ne bi sklopili".

Uzvišeni, također, kaže: "Da li je onaj koji u noćnim satima u molitvi vrijeme provodi, padajući licem na tle i stojeći, strahujući od onog svijeta i nadajući se milosti Gospodara svoga."(Ez-Zumer,9). Šejhu-l-islam kaže da izraz -kanut- ovdje znači: ustrajnost u pokornosti i da se onaj koji dugo ostaje na kijamu, ruku'u i sedždi naziva „kanit(om)“.

Opisujući one koji istinski robuju Milostivom, Uzvišeni kaže: "...i oni koji provode noći pred Gospodarom svojim na tle padajući i stojeći" (El – Furkan, 64).

Buharija u „Poglavlju o odabranosti noćnog namaza“ navodi lanac prenosilaca hadisa na čijem je kraju Abdullah b. Omer koji kaže: "Za života Vjerovjesnika s.a.w.s., bio je jedan čovijek koji bi -kad bi nešto usnio- san svoj pričao Allahovu Poslaniku s.a.v.s., pa sam i ja poželio da mi je šta usniti i ispričati Allahovu Poslaniku s.a.v.s. Tako sam jedan put, dok sam još bio dječak – dok sam u doba Allahova Poslanika s.a.v.s. spavao u džamiji - usnio da su me dva meleka uzela i odvela do vatre koja mi se učinila da je obzidana kao bunar i da ima dva stupa. U njoj sam vidio neke ljude koje sam odranije poznavao, pa sam počeo učiti: "Utječem se Allahu od vatre"!, pa nas je sreo još jedan melek koji me je upitao: “Šta ti je? Što si se prepao”? San sam ispričao Hafsi, a Hafsa ga je ispričala Allahovu Poslaniku s.a.v.s., koji je rekao: "Divan li je Abdullah čovijek, samo da još noću ustaje i klanja"! Poslije toga on je spavao samo, sasvim mali dio noći.“

Dokaz da je noćni namaz odabran su Poslanikove , s.a.w.s. riječi: "Divan li je Abdullah čovijek, samo da još noću ustaje i klanja" , jer se pod njegovim riječima "Divan li je čovjek..." podrazumijeva onaj ko noću ustaje i klanja. Druga poruka ovog hadisa je da noćni namaz odvraća nesreću.

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., stoji da je Allahov Poslanik s.a.w.s. rekao : "Poslije propisanih (tj.farz) namaza, najbolji namaz je noćni namaz."

Od 'Ali b. Ebu Taliba, r.a. se pripovjeda da je njemu i Fatimi r.a., Vjerovjesnikovoj kćerci, Allahov Poslanik, s.a.w.s., jedne noći pokucao na vrata i upitao ih :

"Zar ne klanjate? –pa sam rekao : "Allahov Poslaniče, naše su duše u Allahovoj ruci i On ih oživljava (tj.budi) kada On hoće"- pa se, kad sam to rekao, okrenuo ništa mi ne odgovorivši. Zatim sam ga čuo kako odlazeći i udarajući se po stegnu govori: '...ali je čovijek, više nego iko, spreman da se raspravlja.' "(El-Kehf, 54.)

Ibn Bettal kaže: "I ovaj slučaj je dokaz koliko je noćni namaz odabran i pohvaljeno buđenje ukućana i rodbine radi njegovog obavljanja".

Et-Taberi u vezi ovog slučaja kaže: "Da Vjerovjesnik s.a.w.s., nije znao za posebnu odabranost noćnog namaza, on sigurno ne bi uznemiravao svoju kćerku i svog amidžića, pogotovo u vrijeme koje je Allah svojim stvorenjima odredio za počinak. Međutim, on je za njih odabrao ono što je po njih bolje."

Kako je Vjerovjesnik, s.a.w.s., obavljao noćni namaz?

Dužina noćnog namaza

Od Abdullaha b. Mes'uda, r.a., se prenosi da je rekao: "Klanjao sam sa vjerovjesnikom s.a.w.s., noćni namaz pa je toliko dugo ostao na kijamu da sam pomišljao da učinim nešto što ne valja." Upitali smo ga: "A šta si to pomišljao?"
pa je rekao: "Pomišljao sam da sjednem, a da Vjerovjesnika s.a.w.s., ostavim (sama na kijamu)."

El-Hafiz kaže: "U ovom hadisu je dokaz da je se Vjerovjesnik s.a.w.s., opredjelio za oduljenje noćnog namaza. Ibn Mes'ud je tada bio u snazi i privržen slijeđenju Vjrovjesnika s.a.w.s., i sigurno da ne bi pomišljao na sjedenje, da Vjerovjesnik, s.a.w.s., nije neobično dugo ostao na kijamu. Međutim, mnogi ashabi, kao i drugi poslije njih, smatrali su da je bolje u namazu obaviti što više ruku'a i sedždi. U tom smislu, u hadisu koji prenosi Sevban, a bilježi ga Muslim, stoji da je Vjerovjesnik, s.a.w.s., rekao: "U najbolja djela spada činiti što više sedždi." (u pogledu ovog slučaja en-Nevevi kaže: "Ovo je dokaz da prema imamima i starijim osobama treba biti učtiv i da im se ni riječima ni djelima ne treba suprotstavljati, izuzev ako se radi o nečemu što nije dozvoljeno." Islamski učenjaci su jednoglasni u mišljenju da muktedija, kako u farz namazu, tako i u nafili – ukoliko ne može stajati na kijamu – kijam može obaviti i sjedeći. To što to nije učinio Ibn Abbas, bilo je iz poštovanja prema Vjerovjesniku, s.a.w.s.)

Zato izgleda da to zavisi od čovjeka do čovjeka i od slučaja do slučaja. Muslim u svojoj Zbirci bilježi hadis koji pripovijeda Huzejfe, u kome on kaže da je jedne noći klanjao noćni namaz sa Vjerovjesnikom, s.a.w.s., u kome je Vjerovjesnik, s.a.w.s., na jednom rekjatu proučio (tri najduže sure) El-Bekare, Ali 'Imran i En-Nisa' i da je – kada god bi naišao na ajet u kome se hvali Gospodar – Gospodara pohvalio, kada bi naišao na ajet u kome se nešto moli, Allaha zamolio i kada bi naišao na ajet u kome se traži Allahova zaštita, od Allaha zaštitu zatražio, te da bi na ruku'u ostao koliko i na stajanju, ponovo se uspravio i ostao uspravno , koliko i preget na ruku'u, a onda pao na sedždu i na njoj ostao koliko i na stajanju, a za to je potrebno, najmanje oko dva sata. Možda je Vjerovjesnik, s.a.w.s., cijelu tu noć proveo u namazu?

Što se ostalih noći tiče , po kazivanju Aiše r.a. Allahov poslanik Muhammed a.s. je u noćnom namazu obično provodio oko jedne trećine noći."
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 01:48

Prenosi se od Vehba ibn-Verda, da je rekao: “Obavješteni smo da je Iblis došao Jahjau, a. s., i rekao mu: ‘Hoćeš li da te posavjetujem?’ Jahja mu reče: ‘Ti si lažac i od tebe ne primam savjet, nego me obavijesti o stanju sinova Ademovih?’ Iblis mu reče:

‘Oni su kod nas podijeljeni na tri skupine.

– Prva skupina je za nas najteža i najgora, a to su oni koje mi zavodimo na razne načine i koji radi toga upadaju u grijeh, ali se poslije toga brzo pokaju i pribjegnu tevbi i istigfaru i pokvare nam sve što smo radili.

– Druga skupina je u našim rukama na stepenu igrački u rukama vaše djece, i mi se sa njima igramo kako hoćemo

– Treća skupina su oni poput tebe, mi nemamo mogućnost da vam priđemo.’kijamu-lejl

‘A jesi li ikada uspio?‘, upita Jahja, a. s. ‘Jesam jedanput, kad si se malo više prejeo i nisi ustao na noćni namaz’.

‘E ja se više nikad neću prejesti‘, reče Jahja, a. s. ‘A ja tebe više nikad neću savjetovati‘, reče Iblis, l. a.” (Mervezi – o noćnom namazu).

Muhammed, s. a. v. s., bdio je i klanjao noću toliko da su mu noge oticale. Posebno je to činio u zadnjoj trećini ramazana. Prenosi se od Aiše, r. a., da je rekla: “Resul, s. a. v. s., provodio je zadnjih deset noći ramazana u ibadetu više nego u drugim noćima”. (Muslim). “Kada bi nastupila posljednja trećina ramazana, Resul, s. a. v. s., provodio bi noći u ibadetu. Budio bi se sa svojom porodicom i posebno bi se pripremao za taj period” (Mutefekun alejhi).

Prenosi Selman r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Zaista je Allah Stidljiv i Plemenit. On se stidi da ruke Njegovog roba, koji ih je podigao prema Njemu, vrati prazne.” (Ibn Madždže)
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 02:48

Taberani poslanici.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Tasmanijski tigar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 14 times
Been thanked: 16 times

Post by Tasmanijski tigar » 29 May 2021, 02:57

Mutevelija wrote: 29 May 2021, 01:48 Prenosi se od Vehba ibn-Verda, da je rekao: “Obavješteni smo da je Iblis došao Jahjau, a. s.

‘A jesi li ikada uspio?‘, upita Jahja, a. s. ‘Jesam jedanput, kad si se malo više prejeo i nisi ustao na noćni namaz’.
Meni sada nije jasno da li se Jahja a. s. prejeo ponovo? Odnosno u momentu kada je razgovarao sa Iblisom?

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 02:58

taberani3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 02:58

Tasmanijski tigar wrote: 29 May 2021, 02:57
Mutevelija wrote: 29 May 2021, 01:48 Prenosi se od Vehba ibn-Verda, da je rekao: “Obavješteni smo da je Iblis došao Jahjau, a. s.

Meni sada nije jasno da li se Jahja a. s. prejeo ponovo? Odnosno u momentu kada je razgovarao sa Iblisom?
Prouci euzubilu pa ce ti biti jasnije.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 03:10

"255. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je o­no što je na nebesima i o­no što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! o­n zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od o­noga što o­n zna - drugi znaju samo o­noliko koliko o­n želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; o­n je Svevišnji, Veličanstveni!"

"102. i povode se za o­nim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali. A Sulejman nije bio nevjernik* - šejtani su nevjernici: učili su ljude vradžbini i o­nome što je bilo nadahnuto dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu. A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: "Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!" I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su o­no što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati iako su znali da o­naj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na o­nome svijetu imati. A doista je jadno o­no za što su se prodali, kada bi samo znali!

103. A da o­ni vjeruju i boje se, nagrada od Allaha bi im bila bolja, kada bi samo znali!"

ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Milostivi

2. poučava Kur’anu,

3. stvara čovjeka,

4. uči ga govoru.

5. Sunce i Mjesec utvrđenim putanjama plove,

6. i trava i drveće se pokoravaju,

7. a nebo je digao. I postavio je terazije

8. da ne prelazite granice u mjerenju -

9. i pravo mjerite i na teraziji ne zakidajte!

10. A Zemlju je za stvorenja razastro,

11. na njoj ima voća i palmi sa plodom u čaškama

12. i žita sa lišćem i miomirisna cvijeća –

13. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete!*

14. o­n je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio

15. a džina od plamene vatre –

16. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –

17. Gospodara dva istoka i dva zapada –

18. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

19. Pustio je dva mora da se dodiruju,

20. između njih je pregrada i o­ni se ne miješaju –

21. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

22. Iz njih se vadi biser i merdžan –

23. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

24. Njegove su i lađe koje se kao brda visoko po moru uzdižu –

25. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

26. Sve što je na Zemlji prolazno je,

27. ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti –

28. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

29. Njemu se mole o­ni koji su na nebesima i na Zemlji; svakog časa o­n se zanima nečim, -

30. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

31. Polagaćete Mi račun, o ljudi i džini –

32. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

33. O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! –

34. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

35. Na vas će se ognjen plamen i rastopljeni mjed prolivati, i vi se nećete moći odbraniti -

36. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

37. A kad se nebo razdvoji i kao ucvrkan zejtin rumeno postane -

38. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

39. tog Dana ljudi i džini za grijehe svoje neće biti pitani -

40. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

41. a grješnici će se po biljezima svojim poznati, pa će za kike i noge ščepani biti -

42. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

43. "Evo, to je Džehennem koji su grješnici poricali!"

44. I između vatre i ključale vode o­ni će kružiti -

45. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

46. A za o­noga koji se stajanja pred Gospodarom svojim bojao, biće dva perivoja -

47. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

48. puna stabala granatih -

49. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

50. u kojima će biti dva izvora koja će teći -

51. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

52. u njima će od svakog voća po dvije vrste biti -

53. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

54. Odmaraće se na posteljama čije će postave od kadife biti, a plodovi u oba perivoja nadohvat ruke će stajati -

55. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

56. U njima će biti o­ne koje preda se gledaju, o­ne koje, prije njih, ni čovjek ni džin nije dodirnuo -

57. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

58. biće kao rubin i biser -

59. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

60. Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?! -

61. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

62. Osim ta dva, biće još dva neznatnija perivoja -

63. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

64. modrozelena -

65. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

66. sa izvorima koji prskaju, u svakom -

67. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

68. u njima će biti voća, i palmi - i šipaka -

69. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

70. u njima će biti ljepotica naravi divnih -

71. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

72. hurija u šatorima skrivenih -

73. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! -

74. koje prije njih ni čovjek ni džin nije dodirnuo -

75. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

76. o­ni će biti naslonjeni na uzglavlja zelena, prekrivena ćilimima čarobnim i prekrasnim -

77. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!

78. Neka je uzvišeno ime Gospodara tvoga, Veličanstvenog i Plemenitog!

(Kur'an Časni)
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Tasmanijski tigar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 14 times
Been thanked: 16 times

Post by Tasmanijski tigar » 29 May 2021, 03:14

Mutevelija wrote: 29 May 2021, 02:58
Tasmanijski tigar wrote: 29 May 2021, 02:57

Prouci euzubilu pa ce ti biti jasnije.
Kako mu se približio dok su razgovarali? To je već drugi put?

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 03:52

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 07:50

Laser wrote: 29 May 2021, 00:16
bosnjakinja wrote: 21 May 2021, 16:48

za mene su hadisi bezveze,jako me ne zanima! iskreno sve vise naginjem Kuranijama,a vjerujem i ummet ce!

prenio mujo da je cuo hasu sulju da prenosi da je fata rekla negdje kako je cula fatimu itd

to su hadisi!!!!

a Allah u Kuranu nije obecao da ce ih cuvati od greske kao ajete!!!!!!
:grana
Sta je problem ucenjak?

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 07:52

Mutevelija wrote: 29 May 2021, 00:18 "Pravedne halife (Arapski الخلفاء الراشدون Transkr. Hulefau-rašidun) je termin koji se koristi u sunitskom islamu da označi četvericu halifa koji su vladali nakon smrti Muhammeda. To su (poredani po periodu vladavine):

Ebu-Bekr
Omer ibn el-Hattab
Osman ibn Affan
Alija ibn Ebu-Talib
Osim ovog termina, susrećemo i termine: "Ispravni halife" i "Rašidun". Oni su zvani tako jer su bili model muslimanskih vođa po viđenju Sunita. Ovo je bila opće prihvaćena terminologija u svijetu jer je Sunitsko shvatanje islama dominantno shvatanje. Šiitski islam smatra da su prva trojica uzurpirali vlast, po njima prvog ispravnog halife, Alije r.a.

Svi su bili ashabi Muhammeda i njegovi rođaci. Kćeri Ebu-Bekra i Omera su bile udate za Muhammeda, a tri njegove kćerke su bile udane za Osmana i Aliju. Također spadaju u grupaciju od 10 ashaba za koje je Muhammed rekao da im je Allah (Bog) obećao Džennet (Raj) za vrijeme njihovog života.

Tokom vladavine ove četverice halifa osvojene su brojne teritorije i hilafet je nekoliko puta povećan.
"
Realno ni to Nije u kamenu zapisano vjerovatno je istina ko je u pravu u sredini izmedju sijja i sunnija.ali to Nije ni poenta islama mi se uhvatili hadisa i dogadjaja kod ashaba kao da je poslanik dosao da njih obozavamo

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 08:01

bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 07:52
Mutevelija wrote: 29 May 2021, 00:18 "Pravedne halife (Arapski الخلفاء الراشدون Transkr. Hulefau-rašidun) je termin koji se koristi u sunitskom islamu da označi četvericu halifa koji su vladali nakon smrti Muhammeda. To su (poredani po periodu vladavine):

Ebu-Bekr
Omer ibn el-Hattab
Osman ibn Affan
Alija ibn Ebu-Talib

"
Realno ni to Nije u kamenu zapisano vjerovatno je istina ko je u pravu u sredini izmedju sijja i sunnija.ali to Nije ni poenta islama mi se uhvatili hadisa i dogadjaja kod ashaba kao da je poslanik dosao da njih obozavamo
Imaš tu nešto u pravu sad ću ti reći zašto Šije ne tolerišu nimalo Aišu , a sunije je zovu majka pravovjernika , ali realno gledajući jest vršila pritisak na jednog ashaba što je ubijen Osman halifa, na Aliju r.a je vršila pritisak da se nađe ubojica.
I tako je nastala ona prva bitka između Sunija i Šija, Alija r.a je pobijedio i prognao je,
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 08:03

"Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Dok je halifa Osman, r.a. opkoljen boravio u svojoj kući, pred njegova vrata je došao Zejd ibn Sabit el-ensari i govorio mu u ime ensarija: ”Vođo pravovjernih, ako želiš mi ćemo ponovo biti pomagači Allahove vjere.”
Osman im je naredio da idu i da se ni slučajno ne odlučuju na borbu protiv smutljivaca.

Ashabi došli da brane Osmana, r.a., od smutljivaca

Ebu Hurejre, r.a., je također došao sa skupinom ashaba i pred halifom Osmanom, r.a., rekao: ”Ja sam svojim ušima čuo kada je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ‘Poslije mene će biti velika smutnja.’ Upitao sam: ‘Allahov Poslaniče, a gdje je izlaz?’ Odgovorio je: ‘Uz vođu (emira) muslimana i njegovu skupinu’, i pokazao je na Osmana, r.a.”
Tada su ashabi koji su bili sa Ebu Hurejrom, r.a., povikali: ”Hajde da se onda borimo protiv ovih smutljivaca!” Osman im je rekao: ”Naređujem svima koji mi se pokoravaju i koji me slušaju, da se ne bore.”
Na to je Ebu Hurejre dodao: ”Vođo pravovjernih, ovi hoće da te ubiju, ovo je džihad!”
Osman, r.a., ljutito je odgovorio: ”Ebu Hurejre, naređujem ti da izađeš odavde!”, i Ebu Hurejre je napustio Osmanvu kuću.
Osman, r.a., je znao da je to mala skupina ashaba i da se ne mogu suprotstaviti smutljivcima, a nadao se i da će stići pomoć iz Šama, Kufe, Basre, te da će stići mudžahidi iz plemena Benu Amr ibn Avf, ali Zubejr ih, sve do tog momenta, nije uspio okupiti.
Osim toga, Osman je bio ubijeđen da će u jednom od narednih dana preseliti kao šehid, jer je to lično čuo od Poslanika, s.a.v.s.

Zbog toga je on bio sretan što može žrtvovati svoj život ako je to izlaz iz fitne i ako će to ponovo ujediniti muslimane.
Nema smetnje da on žrtvuje svoj život za živote 700 ashaba koliko ih je u tom trenutku bilo u Medini i da neko do njih preuzme vlast, jer su i sami pobunjenici predlagali Aliju, Talhu i Zubejra, pa koji god od njih bude halifa, bolje je nego da prokleti smutljivci preuzmu vlast.
Pored svega toga, on je halifa muslimana i ashabi su mu se morali pokoravati. Da su oni napali pobunjenike bez njegove dozvole, to bi bila očita nepokornost.
Svjedoči to i razgovor koji su vodili Alija, r.a., i Seid el-Huzai, tabiin, u Bici kod deve kada ga je Seid upitao: ”Kakvo opravdanje nalaziš sebi što nisi htio braniti Osmana, r.a. kada je ubijen?”
Alija je odgovorio: ”Osman je bio naš halifa, vođa i imam, i on je zabranio borbu, rekavši: ‘Ko danas isuče sablju, on nije moj.’ Da smo se borili protiv smutljivaca bili bismo neposlušni halifi.”
Seid je onda upitao: ”A kakvo je opravdanje imao Osman što se nije htio braniti?”
Alija, r.a., odgovorio je: ”Njegovo opravdanje je isto kao i opravdanje Ademovog sina koji je rekao svome bratu: “I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova.” (El-Ma'ida, 28.)
Možda će neko upitati, a zašto Osman nije abdicirao u korist Alije, Talhe ili Zubejra? Pa, zato što bi se u tom slučaju suprotstavio slovu Šerijata.

Naime, Aiša, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Osmane, ako ti Allah dâ pa budeš vladar muslimana, i ako munafici budu tražili od tebe da skineš ”ogrtač” vlasti (odnosno da se odrekneš vlasti, koju ti je Allah dao), nipošto ga ne skidaj.” (Tirmizi, Ibn Madže, Ahmed, Hakim)
Poslanik, s.a.v.s., je to tri puta ponovio, i da je Osman, r.a., prepustio vlast bilo kome s ciljem da spasi sebe i prividni mir u državi, suprotstavio bi se jasnoj Poslanikovoj, s.a.v.s., naredbi.
Jedan od onih koji je dijelio Osmanovo mišljenje bio je Abdullah ibn Omer. Kada je došao kod halife Osmana, halifa ga je upitao: ”Abdullah, šta ti misliš o ovima koji mi naređuju da ostavim vlast ili će me, u suprotnom, ubiti?”
Ibn Omer mu je rekao: ”Vođo pravovjernih, hoćeš li ti vječno ostati na dunjaluku?”
Osman: ”Ne!”
Ibn Omer: ”Da li oni raspolažu nagradom i kaznom, Džennetom i Džehennemom?”
Osman: ”Naravno da ne raspolažu.”

Ibn Omer: ”Onda ne skidaj ogrtač kojim te je Allah ogrnuo, pa da to postane praksa u ovome ummetu – kad god narod zamrzi vladara da ga svrgnu ili da ga ubiju.”
Nakon što su pobunjenici postavili uvjet Osmanu – ili abdikacija ili ubistvo, on je izašao među njih i rekao: ”Zbog čega hoćete da me ubijete? Ja sam čuo Poslanika, s.a.v.s., kada je rekao: ‘Nije dozvoljeno proliti krv muslimana osim u tri slučaja: ako je oženjen pa počini zinaluk (njega treba kamenovati), ili ako je namjerno ubio drugog muslimana, ili ako je postao otpadnik nakon što je bio musliman.’ Tako mi Allaha, ja nisam blud činio ni prije islama ni u islamu, nisam nikada namjerno ubio nijednog muslimana, nisam postao murted nakon islama i evo pred vama svjedočim da nema boga osim Allaha i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Njegov poslanik.” (Nesai, Ahmed)
Oni na to nisu obratili pažnju, pa im je Osman izašao i drugi dan i rekao: ”Ako mene ubijete, nikada se više nećete voljeti kao braća i nikada se više nećete zajedno boriti protiv neprijatelja.”
Između 15. i 18. zul-ka'deta pobunjenici su počeli primjenjivati drugu taktiku, zabranili su hranu i vodu Osmanu i nikome nisu dozvolili da mu donese hranu ili vodu.

To je ashabima teško palo, pa je Alija uzeo hranu i vodu, uzjahao konja i otišao da odnese Osmanu. Smutljivci su ga vrijeđali zbog tog čina, a on ih je samo prostrijelio svojim pogledom i rekao: ”Tako mi Allaha, Perzijanci i Bizantinci ne postupaju tako kao što vi postupate sa ovim čovjekom, oni svojim zarobljenicima daju vodu i hranu.”
Majka vjernika, Ummu Habiba, r.a., ogrnula je svoj ogrtač i uzela posudu s vodom koju je pokrila ogrtačem, a zatim je uzjahala devu da odnese vodu Osmanu, r.a. Smutljivci su je zaustavili i pitali kuda je krenula, a ona je rekla: ”Idem kod halife Osmana kod kojeg se nalaze oporuke vezane za jetime i hudovice iz porodice Benu Umejje, pa hoću da ga podsjetim na to.” Oni joj nisu vjerovali nego su je vratili, pa joj je, prilikom povratka, ispala posuda sa vodom. U nekim predajama stoji da su je smutljivci čak htjeli ubiti, da je neki muslimani nisu spasili.
Šehidska smrt i iftar sa Poslanikom, s.a.v.s.
Došao je četvrtak, 17. zul-hidže 35 H.g. i Osman je taj dan postio. Pobunjenici nisu dozvolili da mu neko odnese vodu i hranu i on je dočekao iftar bez vode i hrane. Nastavio je post do nove zore, a onda mu je supruga Naila bint el-Farafisa uspjela odnekud donijeti malo vode, međutim on je pogledao kroz prozor i vidio je da je zora nastupila, pa je rekao: ”Zavjetovao sam se da ću dočekati zoru kao postač.” Ona ga je upitala: ”A kako to, čime si zapostio?” Odgovorio je: ”Posjetio me je Poslanik, s.a.v.s., sa kofom vode i rekao mi da pijem, pa sam u dva navrata pio koliko sam mogao, a onda mi je rekao: ‘Ovi ljudi te mrze i digli su se protiv tebe. Ako se budeš borio protiv njih pobijedit ćeš ih, ako ih ostaviš iftarit ćeš se kod nas.”

18. zul-hidžeta 35. h.g. kod Osmana je ušao Kesir ibn Salt, ashab koji mu je rekao: ”Vođo pravovjernih, izađi neka ti ljudi vide lice, možda odustanu od onoga što su naumili.” Osman je tada imao 82 godine i bio je potpuno sijed.
Osman mu je rekao: ”Ja sam sinoć sanjao Poslanika, s.a.v.s. Bio sam kod njega u zijaretu i vidio sam s njim Ebu Bekra i Omera. Poslanik, s.a.v.s., rekao mi je: ‘Vrati se Osmane, večeras ćeš sa nama iftariti!”’
Zatim je naredio da mu donesu nešto poput hlača da ih obuće, kada ga budu ubili da mu se ne otkriju stidni dijelovi tijela. Klanjao je nafila-namaz i na dva rekata je proučio suru Ta-ha, a zatim je sjeo i učio Kur'an.
Tada su pobunjenici odlučili da uđu da ga ubiju prije nego stignu vojske iz pokrajina da ga brane.
Kinane ibn Bišr et-Tudžibi je zapalio vrata Osmanove kuće, a onda je drugi čovjek ušao za njim, neki kažu da je to bio Abdullah ibn Sebe’, i uhvatio je Osmana snažno za vrat toliko da je mislio da ga je udavio.
Za njim je ušao Muhamed ibn Ebu Bekr, jedini ashab koji je učestvovao u ovoj fitni. Mislio je da je Osman mrtav, a kada je vidio da je živ rekao mu je: ”Na kojoj si ti vjeri, senilni starče?”
Osman mu je odgovorio: ”Ja sam na vjeri islamu i nisam senilni starac već emirul-mu'minin.”
Muhamed ibn Ebi Bekr mu je rekao: ”Izmijenio si Allahovu Knjigu?”
Osman je odgovorio: ”Allahova Knjiga je kod mene i kod vas, ništa nije izmijenjeno.”
Zatim mu je prišao, uhvatio ga za bradu i počeo ga vući, govoreći: ”Mi ne želimo da dočekamo Sudnji dan onako kako je rečeno u Kur'anu: ”I govorit će: ‘Gospodaru naš, mi smo prvake naše i starješine naše slušali, pa su nas oni s Pravog puta odveli.”’ (El-Ahzab, 67.)

Sve do tog trenutka, Muhammed ibn Ebi Bekr je bio ubijeđen da on čini dobro za ummet i bio je ubijeđen da je svrgavanje s vlasti ili ubistvo Osmanovo pokornost Allahu i spas od vatre.
Osman mu je rekao: ”Bratiću, znaj da čupaš bradu koju je tvoj otac poštovao.”
Tek tada je Muhamed ibn Ebi Bekr počeo razmišljati i tek tada je došao k sebi.
Sjetio se Osmanovog života sa Poslanikom, s.a.v.s., sa Ebu Bekrom i Omerom. Ruka mu je klonula i počeo je plakati. Kada je izlazio vidio je neke ljude koji su željeli da uđu, pa ih je pokušao spriječiti, ali nije uspio.
Zatim je ušao Kinane ibn Bišr i udario je Osmana sabljom. On je pokušao da se rukom odbrani, a on mu je odsjekao ruku. Tada je Osman rekao: ”Bismillahi, tevekkeltu alellahi! (U ime Allaha! U Allaha se pouzdajem!)”
Krv se slijevala na Osmanov otvoreni Kur'an, na 137. ajet sure El-Bekara: ”Fesejkfikehumullah! (Allah će te od njih zaštititi.)”
Tada ga je Kinane ibn Bišr udario kolcem po glavi i on je pao, a zatim je uzeo sablju da ga udari u grudi, pa je prišla njegova supruga Naila da ga spriječi i on joj je odsjekao nekoliko prstiju.
Zatim je udario sabljom Osmana u grudi, a onda je ušao i Sudan ibn Humran i udario Osmana sabljom u stomak, a onda se naslonio na sablju da bude siguran da je mrtav.
Nakon toga ušao je Amr ibn Humk i devet puta udario Osmana sabljom, rekavši: ”Tri puta je u ime Allaha, a šest puta je zbog onoga što osjećam u duši protiv tebe.”
Tako je na Ahiret preselio Osman Zun-Nurejn, dvostruki Poslanikov, s.a.v.s., zet, čovjek koji je dok je još bio živ obradovan Džennetom, treći pravedni halifa koji se nakon šehadeta sreo sa Poslanikom, s.a.v.s., kako mu je i obećao u snu.
Mnogi od onih koji su bili učesnici te fitne kasnije su se pokajali. Kada je to čuo Alija, r.a. citirao je kur'anski ajet: ”Slični su šejtanu kad kaže čovjeku: ‘Budi nevjernik!’ – Pa kad on postane nevjernik, on onda rekne: ‘Ti se mene više ne tičeš, ja se, zaista, Allaha, Gospodara svjetova, bojim!'” (El-Hašr, 16.)

"
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 08:05

Mutevelija wrote: 29 May 2021, 08:01
bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 07:52

Imaš tu nešto u pravu sad ću ti reći zašto Šije ne tolerišu nimalo Aišu , a sunije je zovu majka pravovjernika , ali realno gledajući jest vršila pritisak na jednog ashaba što je ubijen Osman halifa, na Aliju r.a je vršila pritisak da se nađe ubojica.
I tako je nastala ona prva bitka između Sunija i Šija, Alija r.a je pobijedio i prognao je,
Budimo realni Ajsa je bila obicna zena ko i svi ljudi imala je greske.Cista je od teskih grijeha za koje su je optuzivali al da je sad toliko sveta bila-nije

Ne ulazim u to,jer nije ni bitno...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 08:11

bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 08:05
Mutevelija wrote: 29 May 2021, 08:01

Budimo realni Ajsa je bila obicna zena ko i svi ljudi imala je greske.Cista je od teskih grijeha za koje su je optuzivali al da je sad toliko sveta bila-nije

Ne ulazim u to,jer nije ni bitno...
Da ali sjeti se moje sure Zabrana kako Allah dž.š kori Aišu i Hafsu kako su protiv poslanika a.s potvoru vršile.
Pa je objavljena cijela ova sura zbog njih dvije.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma