Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times
Status: Offline

Re: Islam

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 17:57

saint_mirad wrote: 29 May 2021, 17:52 Jaka šiitska struja na forumu.
ne vec je to taj obicni bosanski islam,ili bilo koji ljudski islam..oduvijek ljubav za ehli bejtom <3 nije moja nepismena nena znala za Ajsu r.a nego za hazreti Fatimu,hazreti Aliju i Hasana i Husejna

treba taj vehabijski striktni islam odvojit od sunizma.

zasto je Bilal promjenio ime sa Husejn u Bilal? jel to nije lijepo ime poslanikovog unuka?

PS nisam sijja vec sunitkinja 100% ne kudim ni Ajsu hazreti ali mislim kao neki neznalac obicni da je ona pogrijesila prema Aliji r.a

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 18:02

Taare wrote: 29 May 2021, 17:44
bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 17:34 U toj tadasnjoj fitni zamislite sebe,koga bi poslanik aa.s podrzao Ajsu r.a ili Aliju r.a? jedna mu je zena,a drugi jedan od prvih slijedbenika,i boraca za islam.Ko je vama bitniji? ja sam sunni ali meni je hazreti Alija kao pravedni halifa bitniji....Ajisa jeste majka vjernika simbolicno ,medjutim da li bi nju poslanik a.s volio vidjet na mjestu jedne bitke s ashabima? ma fitna teska..srecom ne zivimo to :o mada ni sada nije bolje
Pa poslanik je najavio taj događaj i rekao da će alija biti u pravu.
Alija, a.s. je uvijek bio u pravu. Ipak se radilo o čovjeku kojeg vole Allah i poslanik.
Kada su muhadžiri došli u medinu, svaki se pobratio sa po jednim ensarijom, samo se poslanik pobratio sa alijom. Poslanik je grad znanja a alija njegova kapija.
:ok

saint_mirad
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 80 times
Been thanked: 213 times

Post by saint_mirad » 29 May 2021, 18:04

bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 17:57
saint_mirad wrote: 29 May 2021, 17:52 Jaka šiitska struja na forumu.
ne vec je to taj obicni bosanski islam,ili bilo koji ljudski islam..oduvijek ljubav za ehli bejtom <3 nije moja nepismena nena znala za Ajsu r.a nego za hazreti Fatimu,hazreti Aliju i Hasana i Husejna

zasto je Bilal promjenio ime sa Husejn u Bilal? jel to nije lijepo ime poslanikovog unuka?

PS nisam sijja vec sunitkinja 100% ne kudim ni Ajsu hazreti ali mislim kao neki neznalac obicni da je ona pogrijesila prema Aliji r.a
Možda su Ajšine avanture kod prve fitne i šteta koju je uzrokovala indikator da je ženi muslimanki mesto u kuhinji. 😅 Čak ima i ajet koji nešto slično sugeriše.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 18:08

saint_mirad wrote: 29 May 2021, 18:04
bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 17:57

Možda su Ajšine avanture kod prve fitne i šteta koju je uzrokovala indikator da je ženi muslimanki mesto u kuhinji. 😅 Čak ima i ajet koji nešto slično sugeriše.
Ne ulazim u to,jedino kad citam historiju islama ostane mi zao kako su nakon smrti poslanika a.s njegovu porodicu unistili :( Poslanik a.s koji je od malena siroce bio i ostao,na neki nacin razumijem sijje.Tamo gdje grijese su danasnji statusi koje su dodjelili ehli bejtu

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 18:12

I dakle odakle sam krenula: poslanik nije ni dosao da bi nama teme bile sta u radili i govorili ashabi itd...nije znaci bitno ko je bio u pravu danas,bitno je da smo sacuvali ono zasto nam je poslanik i dosao in the first place

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1678 times
Been thanked: 3199 times

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 19:40

Tasmanijski tigar wrote: 29 May 2021, 17:31
Mutevelija wrote: 29 May 2021, 08:11

Da ali sjeti se moje sure Zabrana kako Allah dž.š kori Aišu i Hafsu kako su protiv poslanika a.s potvoru vršile.
Pa je objavljena cijela ova sura zbog njih dvije.
Kako misliš tvoje sure?
Mog posta.
naporan si od sabaha jutros, sto nije dobar znak, ustvari bio si naporan vise puta kao da si advokat prokletog šejtana , nema hikmeta bez hizmeta tj nema mudrosti bez usluzivanja.

Nego malo poslusaj ovo i javi mi reakcije,
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 29 May 2021, 19:45

bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 17:14
Mutevelija wrote: 29 May 2021, 08:26

A ima i za to hadis kaze da cete slijediti jevreje i krscane kad bi oni usli u rupu od gustera i vi cete ,

Poslanik صلى الله عليه وسلم je upozorio muslimane protiv oponašanja i slijeđenja nevjernika:
لَتَتْبَعُنَّ سَنَنَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ شِبْرًا شِبْرًا وَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ، حَتَّى لَوْ دَخَلُوا جُحْرَ ضَبٍّ تَبِعْتُمُوهُمْ قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى قَالَ فَمَنْ
“Vi ćete, sigurno, slijediti običaje onih koji su bili prije vas, pedalj po pedalj, aršin po aršin. Pa ako oni budu ušli i u rupu bodljorepoga guštera, vi ćete ih slijediti! ‘Allâhov Poslaniče’, upitali smo, (misli li se na) židove i kršćane? ‘Na koga bi drugog?’, odgovori on.”

Hadîth bilježi al-Bukhârî.
Vidi mi suniti smo kako god okrenes blizi istini,recimo odes u bilo koju zemlju od bosne do turske vidjet ces da su najcesca imena fatima,hasan,husejn,alija..sve ehlibejtska imena.dok npr sijje su otisli u drugu krajnost,pretjerali su postali su kao krscani u svom velicanju ehli bejta-ni to nije tacno

sijjama su slicni jedno vehabiti,koji su pretjerali u velicanju muavije,jazida i slicnih...koje u najboljoj ruci treba samo presutjet.S druge strane sijje su pokazale spremnost da prevazidju sve zaradi islamskog jedinstva npr u Iranu je zabranjeno kleti ashabe

Ma ne ulazim mnogo u to.
Allah najbolje zna.
Umoran sam sad doso sa posla .
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 29 May 2021, 20:05

bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 17:57 PS nisam sijja vec sunitkinja 100% ne kudim ni Ajsu hazreti ali mislim kao neki neznalac obicni da je ona pogrijesila prema Aliji r.a
Pa i ako je pogriješila, ipak ostaje majka vjernika i, kao što je rekao jedan od velikana islama - amar ibn jasir, ona je poslanikova žena i na dunjaluku i na ahiretu.
Zato smatram da nije preporučljivo da se plaho razglaba o istoj, jer ćemo kad-tad umrijet i morat ćemo polagati račun.
Ajša je poslanikova žena i majka vjernika. Kraj.

A alija je nešto posebno. Čovjek pripada porodici božijeg poslanika i jedini je ashab uz čije se ime dodaje alejhisselam. Kad čitaš recimo buhariju na arapskom, uz alijino ime ide alejhisselam.
naši neće, nego dodaju ono radijallahu anhu. Haman se boje da će ih proglasiti šijama.
To nije tačno. salavat i selam su njegovo pravo.
Jer, ko god danas klanja namaz, u svom namazu spomene aliju.
To je golemo.
Svi mi se morete obratit

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 20:19

S
Taare wrote: 29 May 2021, 20:05
bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 17:57 PS nisam sijja vec sunitkinja 100% ne kudim ni Ajsu hazreti ali mislim kao neki neznalac obicni da je ona pogrijesila prema Aliji r.a
Pa i ako je pogriješila, ipak ostaje majka vjernika i, kao što je rekao jedan od velikana islama - amar ibn jasir, ona je poslanikova žena i na dunjaluku i na ahiretu.
Zato smatram da nije preporučljivo da se plaho razglaba o istoj, jer ćemo kad-tad umrijet i morat ćemo polagati račun.
Ajša je poslanikova žena i majka vjernika. Kraj.

A alija je nešto posebno. Čovjek pripada porodici božijeg poslanika i jedini je ashab uz čije se ime dodaje alejhisselam. Kad čitaš recimo buhariju na arapskom, uz alijino ime ide alejhisselam.
naši neće, nego dodaju ono radijallahu anhu. Haman se boje da će ih proglasiti šijama.
To nije tačno. salavat i selam su njegovo pravo.
Jer, ko god danas klanja namaz, u svom namazu spomene aliju.
To je golemo.
Pa i hazreti Alija ju je postovao do kraja,i nije je nikada ponizio i ako je vojsku slala na njega:

after the battle, Ali had asked the brother of A'isha, (Muhammad ibn Abi Bakr) to take her to Basrah. She stayed there for some time until it was arranged for her to be taken to Madinah by Ali where she settled down. Before her departure, she spoke words indicating her respect for Ali and his followers that had been slain in the battle.[30]

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 29 May 2021, 20:38

Nije aiša, r.a. slala nikakvu vojsku. Na mjesto nesreće nije došla svojom voljom, niti je tražila sukob.
Svi mi se morete obratit

Mikica07
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 100 times
Been thanked: 29 times

Post by Mikica07 » 29 May 2021, 21:09

Hazreti Aiša je sa vojskom krenula na Basru, gdje su u velikom broju bili oni koji su učestvovali u ubistvu halife Osmana r. a., nije krenula direktno na Aliju r. a. Nakon što je Izbio sukob u Basri između muslimana, Alija r. a. Je okupio vojsku i poslao u Basru u cilju pomirenja, Što se na kraju i dogodilo.

Ja ne razumijem kako neko ko za sebe kaže i smatra da je musliman/ka može reći nešto protiv bilo koga od ashaba, ashabijki i slično. Kako jedan musliman može to sebi dopustiti. Kao što je neko u prethodnim postovima napisao, Aiša r. a. je bila Poslanikova a. s. Žena, Majka vjernika, pa žena na čijem krilu je Poslanik a. s. preselio na ahiret. A neko se usudi reci nešto protiv nje. Ja razumijem i znam da niko od ljudi nije bezgrijesan niti svet u islamu, daleko od toga, ali mora postojati određeno poštovanje prema tim ljudima koji su tada živjeli i družili se sa Poslanikom a. s. Pa to je najbolja generacija muslimana, najbolje su slijedili Poslanika a. S. baš iz razloga što su se družili sa njim, vrijeme provodili sa njim.
I kako se može reći da ima "glupih hadisa" , Hadis je Poslanikova a. S. Riječ i ne može biti glupa. Ashabi jesu svašta pitali Poslanika a. S. I to je logično, jer su željeli sve da znaju, sve da poštuju, da znaju dokle smiju ići u nekim stvarima, kao što je na kraju krajeva i odnos sa ženom. Što da ne, Poslanik a. S. Je i poslan da bi nam te stvari približio i objasnio. Kur'anom se naređuje, ali Hadis objašnjava. U Kur'anu piše da se Bogu molimo, a Hadis nam je objasnio kako i na koji način. Zato ne može bez Hadisa i sunneta.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 21:17

Mikica07 wrote: 29 May 2021, 21:09 Hazreti Aiša je sa vojskom krenula na Basru, gdje su u velikom broju bili oni koji su učestvovali u ubistvu halife Osmana r. a., nije krenula direktno na Aliju r. a. Nakon što je Izbio sukob u Basri između muslimana, Alija r. a. Je okupio vojsku i poslao u Basru u cilju pomirenja, Što se na kraju i dogodilo.

Ja ne razumijem kako neko ko za sebe kaže i smatra da je musliman/ka može reći nešto protiv bilo koga od ashaba, ashabijki i slično. Kako jedan musliman može to sebi dopustiti. Kao što je neko u prethodnim postovima napisao, Aiša r. a. je bila Poslanikova a. s. Žena, Majka vjernika, pa žena na čijem krilu je Poslanik a. s. preselio na ahiret. A neko se usudi reci nešto protiv nje. Ja razumijem i znam da niko od ljudi nije bezgrijesan niti svet u islamu, daleko od toga, ali mora postojati određeno poštovanje prema tim ljudima koji su tada živjeli i družili se sa Poslanikom a. s. Pa to je najbolja generacija muslimana, najbolje su slijedili Poslanika a. S. baš iz razloga što su se družili sa njim, vrijeme provodili sa njim.
I kako se može reći da ima "glupih hadisa" , Hadis je Poslanikova a. S. Riječ i ne može biti glupa. Ashabi jesu svašta pitali Poslanika a. S. I to je logično, jer su željeli sve da znaju, sve da poštuju, da znaju dokle smiju ići u nekim stvarima, kao što je na kraju krajeva i odnos sa ženom. Što da ne, Poslanik a. S. Je i poslan da bi nam te stvari približio i objasnio. Kur'anom se naređuje, ali Hadis objašnjava. U Kur'anu piše da se Bogu molimo, a Hadis nam je objasnio kako i na koji način. Zato ne može bez Hadisa i sunneta.
Kako ces dokazati da je hadis njegova rijec? jesi li svijesna da se rijec izmjeni u roku od 3 dana,pa ako je neko nesto rekao treci dan nesto deseto

a da ne pricamo sta sve moze biti nakon 1000 i vise god.'

Zao mi je ja u to nisam ubjedjena! Allah je zastitio ajete i to nam je rekao u Knjigi ,,za hadise to NIJE receno

Mikica07
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:

Post by Mikica07 » 29 May 2021, 21:22

bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 21:17
Mikica07 wrote: 29 May 2021, 21:09 Hazreti Aiša je sa vojskom krenula na Basru, gdje su u velikom broju bili oni koji su učestvovali u ubistvu halife Osmana r. a., nije krenula direktno na Aliju r. a. Nakon što je Izbio sukob u Basri između muslimana, Alija r. a. Je okupio vojsku i poslao u Basru u cilju pomirenja, Što se na kraju i dogodilo.

Kako ces dokazati da je hadis njegova rijec? jesi li svijesna da se rijec izmjeni u roku od 3 dana,pa ako je neko nesto rekao treci dan nesto deseto

Zao mi je ja u to nisam ubjedjena! Allah je zastitio ajete i to nam je rekao u Knjigi ,,za hadise to NIJE receno
Ne postoje džabe hadiske nauke. Ljudi su istraživali, i sastavljali lance pouzdanih ljudi, ako je i jedan ikad nešto pogrešno prenio, taj Hadis se ne ocjenjuje kao vjerodostojan, pa zato postoje i ocjene hadisa pa imaš sahih hadise, hasen hadise itd....
Jel vjeruješ u ono sto si učila na historiji u školi?...
Hadis se nije samo riječima prenosio, nego se i zapisivao. Samo jedan period je halifa Omer r. A. Zabranio zapisivanje hadisa da se ne bi pomiješalo sa Kur'anom

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 29 May 2021, 21:30

Mikica07 wrote: 29 May 2021, 21:22
bosnjakinja wrote: 29 May 2021, 21:17

Ne postoje džabe hadiske nauke. Ljudi su istraživali, i sastavljali lance pouzdanih ljudi, ako je i jedan ikad nešto pogrešno prenio, taj Hadis se ne ocjenjuje kao vjerodostojan, pa zato postoje i ocjene hadisa pa imaš sahih hadise, hasen hadise itd....
Jel vjeruješ u ono sto si učila na historiji u školi?...
Hadis se nije samo riječima prenosio, nego se i zapisivao. Samo jedan period je halifa Omer r. A. Zabranio zapisivanje hadisa da se ne bi pomiješalo sa Kur'anom
Znam sve to,vjerovatno je tu veliki broj ispravnih hadisa ali pored svega toga savrseni nisu.Medju sahih hadisima ima laznjaka 100% jedino je ajet nepogresiv i to je to.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 29 May 2021, 22:07

Po meni, u pravu ste i jedna i druga.
Što se tiče hadisa, treba to dodatno prosijat. To je moje mišljenje.
Ali, onako generalno, ne smiju se odbacivati.
Svi mi se morete obratit

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 May 2021, 00:09

"Oporuka halife Ebu Bekra, r.a.

Kada se halifi Ebu Bekru, r.a., približio smrtni cas, pozvao je svoju kcerku 'Aišu, majku pravovjernih, r.a., i kazao joj: 'O 'Aiša, bio sam vladar muslimanima i nisam ništa od njih uzeo (novca, blaga) da bi to zadržao za sebe. Jeli smo skromna jela koja i oni jedu i oblacili grubu odjecu koju i oni oblace. Uza se nemam ništa od imovine muslimana, osim ove iznurene deve i ovog sluge, pa ih vrati, a ja se ne želim susresti sa Allahom a da zadrži bilo šta što je vlasništvo muslimana.'

Ja se nadam Allahovoj, dž.š., nagradi kad spavam i kad sam budan

Sin Omera ibn Abdul-'Aziza, r.a., probudio je svoga oca i rekao mu: 'Kako možeš mirno spavati dok još ima žalbi koje su ti proslijedene, a još nisi odgovorio na njih i proveo Allahovu presudu u skladu s tim?! Otac mu odgovori: 'O sinko moj, i moje tijelo ima svoje granice, pa ako mu ne dam vremena za odmor, napustit ce me. Kad bih ja preforsirao svoje tijelo, vrlo brzo bih posrnuo i propao. Ja se nadam Allahovoj, dž.š., nagradi dok spavam, kao što to cinim i kad sam budan. Zaista je Allah, dž.š., mogao objaviti cijeli Kur'an odjednom da je htio, ali ga je objavljivao po nekoliko ajeta kako bi iman (vjerovanje) uhvatio svoj korijen u ljudskim srcima.'

Allah, dž.š., ne briše loše (djelo) lošim (djelom)

Omer ibnul-Hattab, r.a., savjetovao je svog vojskovodu i namjesnika S'ada ibn ebi Vekkasa, r.a., prije negoli ga je poslao u borbu koja se odvijala na teritoriji Iraka: 'O S'ade, nemoj da te ucini uobraženim i da te obmane tvoja rodbinska veza kada ti se kaže: 'Tecic Allahova Poslanika, s.a.v.s. i njegov ashab', jer Uzvišeni Allah ne briše loše (djelo) lošim (djelom), nego briše loše (djelo) dobrim (djelom). Izmedu Allaha i ljudi nema drugih veza, osim kada se radi o vezi koja je izražena u pokornosti Njemu. Bogat i siromašan, ugledan i neugledan kod Njega su isti, On je njihov Gospodar, a oni su Njegovi robovi. Oni se medusobno razlikuju po nafaki i zdravlju, a samo pokornošcu dostižu ono što im je pripremio Njihov Gospodar. Kada prosuduješ, povedi se za onim što si vidio Vjerovjesnika, s.a.v.s., da cini od vremena njegovog poslanstva pa sve do smrti. Toga se cvrsto drži, jer je to naredenje. Ovo je moj savjet, a teško tebi ako ga se ne budeš pridržavao, jer ce ti propasti djela i bit ceš izgubljen!'

Halifa je pao na sedždu

Spominje se da je jedan jevrej imao neku potrebu pa je htio uci na dvor kod halife Haruna er-Rešida. Stajao je pored kapije i nastojao uci, ali mu to nije pošlo za rukom. Cekao je pred kapijom sve dok halifa nije izašao, pa je potrcao za njim, stao pred njega i rekao:'Boj se Allaha, o vladaru!' Halifa Harun er-Rešid sjaha sa svoje deve i pade na sedždu. Nakon što podiže glavu sa zemlje naredi da se tom covjeku da ono što traži, pa je tako i ucinjeno. Kada se vratio, halifu su upitali: 'O vladaru pravovjernih, zašto si sjahao sa svoje deve radi rijeci jednog jevreja?' On odgovori: 'Ne, to sam ucinio zato što sam se sjetio Allahovih, dž.š., rijeci: 'A kada mu se kaže: 'Boj se Allaha', on onda iz inada griješi. Njemu je dosta Džehennem, a to je, doista, grozno boravište.' (El-Bekare, 206.)

Da sam na njoj klanjao, muslimani bi je oduzeli

Omer ibnul-Hattab, r.a., posjetio je crkvu Kijameh u Jerusalimu, pa kada se primaklo vrijeme klanjanja namaza, izašao je kako bi namaz obavio izvan crkve. Patrijarh Sofronije ponudio mu je da klanja namaz unutar crkve, pa mu halifa odgovori: 'Kad bih u njoj klanjao, muslimani bi je oduzeli nakon mene, pravdajuci svoj postupak rijecima: 'Ovdje je Omer klanjao''

Ne žuri, pa Allah je alkoholna pica pokudio dva puta (prije nego ih je definitivno zabranio)

Imam Šatibi, u djelu El-Muvafekat, navodi da je jednom prilikom sin Omera ibn Abdul-'Aziza rekao svom ocu: 'Šta ti je, zbog cega po hitnom postupku ne sprovodiš odluke? Tako mi Allaha, ne marim ni za sebe, a ni za tebe kada se radi o sprovodenju istine i pravde!' Omer ibn Abdul-'Aziz mu na te njegove rijeci odgovori: 'Ne žuri sine moj, pa Allah je alkoholna pica (hamr) pokudio dva puta, a zabranio ih trecim ajetom. Ja se zaista plašim da istinu (presude i odluke) odjednom ne sprovedem, pa da je ljudi odbace i ne mognu je prihvatiti, a to bi izrodilo veliku smutnju.'

Necu okusiti masla, dok ga siromasi ne okuse

U doba vladavine halife Omera ibnul-Hattaba, r.a., muslimane je zadesila glad, pa je on sebi zabranio konzumiranje masla, mlijeka i maslina. Na njegovom tijelu su se nazirali znaci gladi, pa su mu na to skrenuli pažnju, a on rece:'Tako mi Allaha, necu okusiti masla, sve dok ga siromašni muslimani ne budu imali.' Jedan od ashaba, r.a., je kazao:'Da ova glad nije prošla, Omer bi umro od brige za stanjem muslimana.'

Ti si jedan od njih

Omer ibnul-Hattab, r.a., uputio je pismo Ebu Musau el-Eš'ariju u kojem mu porucuje:'Pobroj bolesnike medu muslimanima i prisustvuj dženazama umrlih muslimana. Otvori im svoja vrata i direktno rješavaj njihove probleme, jer ti si jedan od njih, samo što je tebe Allah odabrao za nošenje veceg i težeg tereta.'

Omer je ljude ucinio bogatim

Imam Bejheki u djelu Delail prenosi od 'Amra ibn Usejda da je rekao: 'Omer ibn Abdul-'Aziz vladao je islamskom državom (samo) trideset mjeseci. U doba njegove vladavine dolazili su nam ljudi sa ogromnim imetkom (od zekata) i govorili: 'Dajte ovo u svrhe za koje smatrate da su najkorisnije siromašnima.' Nakon izvjesnog vremena bi se, oni koji su poslani da traže siromašne da im daju zekat, vracali neobavljenog posla i pokušavali su se prisjetiti od koga su primili taj imetak kako bi ga i vratili, ali ga ne bi našli. Omer je doprinio da stanovništvo obogati (tako da nije bilo siromašnih koji bi uzeli zekat).'

Lakše od podnošenja lanaca

Halifa Omer ibn Abdul-'Aziz jednog dana je zatražio od svoje supruge da mu pozajmi dirhem (srebrnjak) da kupi grožda, ali ni ona nije imala novca. Zacudeno ga upita: 'Ti si vladar pravovjernih (halifa), a u svojoj kasi nemaš novca da kupiš grožda?' Omer joj odgovori: 'Ovo je lakše od podnošenja lanaca sutra u džehennemskoj vatri (odnosno lakše mi je trpjeti neimaštinu nego posegnuti za haramom zbog kojeg slijedi teška patnja na ahiretu).'"
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 May 2021, 00:13

"Za vrijeme Omarova kalifata carstvo se širilo na velika prostranstva. Od Sasanida su zauzeli Mezopotamiju i dijelove Perzije. Od Bizanta otimaju Palestinu, Siriju, sjevernu Afriku i Armeniju.

U bici kod Jarmuka mala muslimanska vojska pobjeđuje mnogo veću bizantsku, te trajno se okončava bizantska vlast južno od Male Azije. Druga je mala muslimanska vojska postigla veliku pobjedu u bici kod Kadisjaha oko 636., blizu obala Eufrata. Za vrijeme bitke sasanidska vojska doživljava veliki poraz, a ubijen je i perzijski general. Poslije duge opsade muslimani su 637. zauzeli Jeruzalem. Prema nekim pričama Omar je u Jeruzalem ušao na pokoran način šetajući kraj magarca na kojem je sjedio njegov sluga.

Pravoslavni jeruzalemski patrijarh, Sofronije, predaje Omaru gradske ključeve. Zatim je održao molitvu na mjestu bivšega judaističkoga hrama. Kasnije je tu sagrađena velika džamija. Zapadni povjesničari te priče smatraju kasnijim izmišljotinama. Omar je ušao u Jeruzalem vjerojatno godinu dana nakon predaje grada.

Za vrijeme njegove vlasti osnovani su garnizoni u Basri i Kufi. Proširio je i obnovio 638. Veliku džamiju u Meki i Džamiju proroka u Medini. Započeo je i proces donošenja islamskoga zakona. Naredio je 639., da se godine počnu brojiti od Hidžre."
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 30 May 2021, 00:17

Kakva je to veličina bila, omer ibn abdulaziz :klanja
Svi mi se morete obratit

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Post by Šabović Adis » 30 May 2021, 00:22

Ima raznih islama? Ono, ima ih više?
Ne mereeee 👉👌

Mikica07
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:

Post by Mikica07 » 30 May 2021, 00:25

Šabović Adis wrote: 30 May 2021, 00:22 Ima raznih islama? Ono, ima ih više?
Naravno da nema. Islam je jedan, ali je razumijevanje ljudi različito, kako po ostalim temama tako i u islamu...

Post Reply

Return to “Religija”