Evropa i imigranti. Problem budućnosti ili ne
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- jelena...
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: U Evropu stiže 800 miliona migranata, najviše u Francusku
Treba da dođu, nego šta, da se socijalizuju i popune pustoš koju su za sobom ostavili svi oni koji su otišli, a neće se vratiti.
Mladi i produktivni, radno sposobni ljudi pogotovo.
Jedni odu - drugi dođu u istom broju i svi sretni....tj. bore se i stvaraju sebi uslove da to budu gdje god su izabrali.
Da je pameti mi bismo ih zvali, mamili svim raspoloživim resursima da dođu u BiH - džumle u porodičnim izdanjima sa sve ženama i djecom - i ovdje započnu novi život na svim zapuštenim i opustjelim prirodnim bogatstvima ove zemlje, koji zjape prazni i pod šikarama.
Ali mi te pameti nemamo, ni sposobnosti dugoročnog planiranja. Mi se klanjamo i dodvoravamo strancima koji dođu na par dana, gledaju nas s visine i kojima nemamo ponuditi ništa od onog što oni već nemaju.
Kod nas - ovakvih kakvi smo sad - i kad dođu ovi nesetni migranti, mogu samo gledati kako će koga opljačkati, kome šta otet na ulici ili u najboljem slučaju kako isprositi koju marku il kakvu humanitarnu pomoć, jer drugog mjesta prebivališta od ulice i smrdljivog kolektivnog smještaja neće dobiti, niti kakvog posla da mogu sami sebe nahraniti, uljuditi i skućiti se jednog dana.
Čast izuzecima koji se snađu, ali to je rijetkost.
Mladi i produktivni, radno sposobni ljudi pogotovo.
Jedni odu - drugi dođu u istom broju i svi sretni....tj. bore se i stvaraju sebi uslove da to budu gdje god su izabrali.
Da je pameti mi bismo ih zvali, mamili svim raspoloživim resursima da dođu u BiH - džumle u porodičnim izdanjima sa sve ženama i djecom - i ovdje započnu novi život na svim zapuštenim i opustjelim prirodnim bogatstvima ove zemlje, koji zjape prazni i pod šikarama.
Ali mi te pameti nemamo, ni sposobnosti dugoročnog planiranja. Mi se klanjamo i dodvoravamo strancima koji dođu na par dana, gledaju nas s visine i kojima nemamo ponuditi ništa od onog što oni već nemaju.
Kod nas - ovakvih kakvi smo sad - i kad dođu ovi nesetni migranti, mogu samo gledati kako će koga opljačkati, kome šta otet na ulici ili u najboljem slučaju kako isprositi koju marku il kakvu humanitarnu pomoć, jer drugog mjesta prebivališta od ulice i smrdljivog kolektivnog smještaja neće dobiti, niti kakvog posla da mogu sami sebe nahraniti, uljuditi i skućiti se jednog dana.
Čast izuzecima koji se snađu, ali to je rijetkost.
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3969 times
- Been thanked: 7344 times
- Status: Online
Evropa. ako primi jos sto miliona, zaratice se...
i ovako smo prebukirani..
iako ima i oni koji razmisljaju, kako uvaecati bogatstvo..
vise stanovnika, vise kupaca..
vise para za bogate...
vise para za bogate...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Brato, odmakni malo od Beča.animals wrote: 08 Nov 2020, 18:32 Evropa. ako primi jos sto miliona, zaratice se...
vise para za bogate...
Austrijska i Njemačka sela su prazna. Manji gradići polako izumiru.
Svi mi se morete obratit
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Sve bi to bilo lijepo kad bi ovi sceli u male gradice i nastaviti sa takvim zivitom
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Taare
- greatest

Pa stanovnici će od malog grada napraviti veliki.insomnia wrote: 08 Nov 2020, 19:13 Sve bi to bilo lijepo kad bi ovi sceli u male gradice i nastaviti sa takvim zivitom
Priznaj ljudima diplome, smjesti ih u te gradiće i daj im posao.
Al jok, raširi ih po njemačkoj, smjesti u velike gradove kako ne bi imali međusobnog kontakta i kako bi se tobože integrisali.
Eto, vidimo tu integraciju.
Svi mi se morete obratit
- CikCikCikPogodi
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 330 times
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Diplome cega?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
- Taare
- greatest

Brato, ne zajebaji. Procentualno, sirija ima više visokoobrazovanih nego mnoge eu države.
Diktatori ulažu u obrazovanje. Isto je bilo sa libijcima ili iračanima.
Misliš da među njima nije bilo doktora, mehaničara, zidara, tesara, varioca i dr.?!
Svi mi se morete obratit
- Matan
- Sila nečista

Pa ko jos zivi na selu, gdje nema industrije, nema ni zivota..Fufe wrote: 08 Nov 2020, 19:10Brato, odmakni malo od Beča.animals wrote: 08 Nov 2020, 18:32 Evropa. ako primi jos sto miliona, zaratice se...
vise para za bogate...
Austrijska i Njemačka sela su prazna. Manji gradići polako izumiru.
gdje idu imigranti da zive, u sela ili gradove..
- Matan
- Sila nečista

Ma kakav posao, ti imas stvarno lude ideje..Fufe wrote: 08 Nov 2020, 19:15Pa stanovnici će od malog grada napraviti veliki.insomnia wrote: 08 Nov 2020, 19:13 Sve bi to bilo lijepo kad bi ovi sceli u male gradice i nastaviti sa takvim zivitom
Priznaj ljudima diplome, smjesti ih u te gradiće i daj im posao.
Al jok, raširi ih po njemačkoj, smjesti u velike gradove kako ne bi imali međusobnog kontakta i kako bi se tobože integrisali.
Eto, vidimo tu integraciju.
- prog321
- Aktivni forumaš

- Mood:
- Been thanked: 1 time
Ovi sto su krenuli put zap. Evrope brat bratu jedva da znaju pisati a kamo li neke diplome.
C'mon. Ko da ce obrazovan covjek vrtiti se po nekim gudurama, spavati u satoru na minusu i rizikovati zivot da stigne u kamp u fra ili de. Gdje ce opet biti protjeran.
Onaj iz alzira i maroka nema nikakvog prava da dobije azil u tim zap zemljama.
A obrazovan covjek bi to skontao.
C'mon. Ko da ce obrazovan covjek vrtiti se po nekim gudurama, spavati u satoru na minusu i rizikovati zivot da stigne u kamp u fra ili de. Gdje ce opet biti protjeran.
Onaj iz alzira i maroka nema nikakvog prava da dobije azil u tim zap zemljama.
A obrazovan covjek bi to skontao.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
- Matan
- Sila nečista

Ma koliko imas nezaposleni u EU..
a ovaj prica o nekakvim malim gradovima i poslovima..
kojim poslovima, kopanju krompira..
pa mladi ljudi sa diplomama ne mogu naci posao, a da ovi nadju..
a ovaj prica o nekakvim malim gradovima i poslovima..
kojim poslovima, kopanju krompira..
pa mladi ljudi sa diplomama ne mogu naci posao, a da ovi nadju..
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 2581 times
- Been thanked: 1209 times
a mi se pitamo...
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Taare
- greatest

Brato, nemaš blage. Odgovorim kad budem raspoložen za duži post.
Svi mi se morete obratit
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1679 times
- Been thanked: 3208 times
Re: Evropa i imigranti. Problem budućnosti ili ne
Četrnaestog kolovoza 1715. osmanska vojska poražena je kod Sinja. U slavu tog događaja obilježava se Sinjska alka prve nedjelje u kolovozu svake godine.
Bitka se odigrala u sklopu Osmansko-mletačkog rata, povijesno nazivan i Mali rat, koji je trajao četiri godine, a započeo je i završio bitkom za Sinj. Naime, Osmanlije su odlučile vratiti izgubljene položaje u Dalmaciji te su krenuli iznenadnim jurišom preko planine Kamešnice. Prva na udaru našla se Cetinska krajina i grad Sinj. U sinjsku tvrđavu zatvorilo se oko 700 dobro naoružanih branitelja.
Osmanske snage, njih oko 60 tisuća, opkolile su Sinj osmog kolovoza, a tjedan dana kasnije krenuli su u odlučujući juriš. Ipak, branitelji su uspjeli odbiti neprijatelja te su nakon tri sata žestokih borbi Osmanlije podvile rep te pobjegli preko Cetine. Iste noći povukli su se prema Livnu ostavivši iza sebe 10 tisuća poginulih.
Od samog su početka puk Sinja i njegovi branitelji tu pobjedu su pripisivali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika cijelo vrijeme opsade bila u tvrđavi. U tvrđavu je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je muslimani ne oskvrnu. U zahvalu na pomoći providur je odmah skupio 80 zlatnika koje su poslali u Veneciju da se skuje zlatna kruna i križ, te okruni Gospin lik. Pri dnu krune urezao je u dva reda riječi :
„In perpetuum coronata triumphat-Anno MDCCXV (hrv. Zauvijek okrunjena slavi slavlje – godine 1715.).
Koja ironija dok.sam bio u Trilju ja legnem spavat a ona baba stavila Gospu Sinjsku iznad kreveta, i onako zena nije bila.losa , posto ima unuka u inostranstvu ubijao sam dosadu pricajuci sa njom poslije posla jer sam radio u Čaporicama u Tromontu.
Bitka se odigrala u sklopu Osmansko-mletačkog rata, povijesno nazivan i Mali rat, koji je trajao četiri godine, a započeo je i završio bitkom za Sinj. Naime, Osmanlije su odlučile vratiti izgubljene položaje u Dalmaciji te su krenuli iznenadnim jurišom preko planine Kamešnice. Prva na udaru našla se Cetinska krajina i grad Sinj. U sinjsku tvrđavu zatvorilo se oko 700 dobro naoružanih branitelja.
Osmanske snage, njih oko 60 tisuća, opkolile su Sinj osmog kolovoza, a tjedan dana kasnije krenuli su u odlučujući juriš. Ipak, branitelji su uspjeli odbiti neprijatelja te su nakon tri sata žestokih borbi Osmanlije podvile rep te pobjegli preko Cetine. Iste noći povukli su se prema Livnu ostavivši iza sebe 10 tisuća poginulih.
Od samog su početka puk Sinja i njegovi branitelji tu pobjedu su pripisivali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika cijelo vrijeme opsade bila u tvrđavi. U tvrđavu je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je muslimani ne oskvrnu. U zahvalu na pomoći providur je odmah skupio 80 zlatnika koje su poslali u Veneciju da se skuje zlatna kruna i križ, te okruni Gospin lik. Pri dnu krune urezao je u dva reda riječi :
„In perpetuum coronata triumphat-Anno MDCCXV (hrv. Zauvijek okrunjena slavi slavlje – godine 1715.).
Koja ironija dok.sam bio u Trilju ja legnem spavat a ona baba stavila Gospu Sinjsku iznad kreveta, i onako zena nije bila.losa , posto ima unuka u inostranstvu ubijao sam dosadu pricajuci sa njom poslije posla jer sam radio u Čaporicama u Tromontu.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Latinski naslov Antemurale Christianitatis ("predziđe kršćanstva"), je papa Lav X. dao Hrvatskoj godine 1519. u pismu banu Petru Berislaviću. To nije bio jedini naslov takvog tipa i on se pojavljuje i u drugih kršćanskih država u sukobu s Osmanlijama, kod Ugarske i Poljske.
Papa međutim nije bio prvi koji je dao Hrvatskoj takav naslov. Plemstvo južnih hrvatskih krajeva uputilo je 10. travnja 1494. sa sabora u Bihaću pismo papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkom caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvalo kulom i predziđem kršćanstva:
"Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće. Neka Vam dakle po nama bude rečeno ovo: ako bi mi popustili Turcima, tada bi oni u svako doba mogli zaskočiti kršćanstvo iz Hrvata."[1]
CROSBI
Pregled bibliografske jedinice broj: 340620
"Pogled u Bosnu" Matije Mažuranića kao povijesni izvor
Paić-Vukić, Tatjana; Čaušević, Ekrem
"Pogled u Bosnu" Matije Mažuranića kao povijesni izvor // Prilozi za orijentalnu filologiju, 56 (2007), 177-191 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 340620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
("A Look at Bosnia" by Matija Mažuranić as a Historical Source)
Autori
Paić-Vukić, Tatjana ; Čaušević, Ekrem
Izvornik
Prilozi za orijentalnu filologiju (0555-1153) 56 (2007); 177-191
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Matija Mažuranić ; putopis ; Bosna ; 19. stoljeće ; povijesni izvor
(Matija Mažuranić ; travelogue ; Bosnia ; nineteenth century ; historical source)
Sažetak
Putopis Matije Mažuranića objavljen u Zagrebu 1842. godine pod naslovom "Pogled u Bosnu" nerijetko se čitao, a i danas se čita, kao vjerodostojan izvor za poznavanje prilika u onodobnoj Bosni. Polazeći od tog uvida, autori ovoga rada podvrgnuli su kritičkom ispitivanju Mažuranićeve opaske o bosanskom političkom i pravnom poretku, o stanovništvu, mentalitetu, običajima i svakodnevici, nastojeći pokazati da su mnoge putopiščeve predodžbe nastale kao rezultat njegovih ideoloških polazišta te mnogih drugih ograničenja njegove perspektive (kratkoća boravka u Bosni, tegobnost putovanja, strah od nepoznatoga, upućenost većinom na neuke ljude kao na glavne informatore i sl.). Autori su se osvrnuli i na neka današnja čitanje Mažuranićeva putopisa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest
Papa međutim nije bio prvi koji je dao Hrvatskoj takav naslov. Plemstvo južnih hrvatskih krajeva uputilo je 10. travnja 1494. sa sabora u Bihaću pismo papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkom caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvalo kulom i predziđem kršćanstva:
"Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće. Neka Vam dakle po nama bude rečeno ovo: ako bi mi popustili Turcima, tada bi oni u svako doba mogli zaskočiti kršćanstvo iz Hrvata."[1]
CROSBI
Pregled bibliografske jedinice broj: 340620
Paić-Vukić, Tatjana; Čaušević, Ekrem
"Pogled u Bosnu" Matije Mažuranića kao povijesni izvor // Prilozi za orijentalnu filologiju, 56 (2007), 177-191 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 340620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
("A Look at Bosnia" by Matija Mažuranić as a Historical Source)
Autori
Paić-Vukić, Tatjana ; Čaušević, Ekrem
Izvornik
Prilozi za orijentalnu filologiju (0555-1153) 56 (2007); 177-191
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Matija Mažuranić ; putopis ; Bosna ; 19. stoljeće ; povijesni izvor
(Matija Mažuranić ; travelogue ; Bosnia ; nineteenth century ; historical source)
Sažetak
Putopis Matije Mažuranića objavljen u Zagrebu 1842. godine pod naslovom "Pogled u Bosnu" nerijetko se čitao, a i danas se čita, kao vjerodostojan izvor za poznavanje prilika u onodobnoj Bosni. Polazeći od tog uvida, autori ovoga rada podvrgnuli su kritičkom ispitivanju Mažuranićeve opaske o bosanskom političkom i pravnom poretku, o stanovništvu, mentalitetu, običajima i svakodnevici, nastojeći pokazati da su mnoge putopiščeve predodžbe nastale kao rezultat njegovih ideoloških polazišta te mnogih drugih ograničenja njegove perspektive (kratkoća boravka u Bosni, tegobnost putovanja, strah od nepoznatoga, upućenost većinom na neuke ljude kao na glavne informatore i sl.). Autori su se osvrnuli i na neka današnja čitanje Mažuranićeva putopisa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- vrhbosnica
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 26 times
Prije skontah sta je ovo predziđe iz latinskog, nego ovog prevoda 
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...
- Mutevelija
- Selonačelnik

Granice BiH su kulturoloski iscrtane vec .vrhbosnica wrote: 30 May 2021, 09:58 Prije skontah sta je ovo predziđe iz latinskog, nego ovog prevoda![]()
Drina Zapadno krscanstvo -Istocno.
Sava islamska civilizacija i krscanska.
Bitno je migrante dovesti ovde a nda BiH ne udje u Eu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9999 times
- Been thanked: 11883 times
Mutevelija wrote: 30 May 2021, 10:01Granice BiH su kulturoloski iscrtane vec .vrhbosnica wrote: 30 May 2021, 09:58 Prije skontah sta je ovo predziđe iz latinskog, nego ovog prevoda![]()
Gledaš li migrantkinje? Ono naviklo na islam, ne bune se mnogo?
- Mutevelija
- Selonačelnik

Nisam vidio ni jednu slabo, vidim po dva tri migranta, jedan je htio da casti jednu nasu sokom i nije prihvatila u kaficuKrokodil Behko wrote: 30 May 2021, 10:06Mutevelija wrote: 30 May 2021, 10:01
Granice BiH su kulturoloski iscrtane vec .
Gledaš li migrantkinje? Ono naviklo na islam, ne bune se mnogo?
Thats my girl.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav