Mjesoviti brak?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1611 times
Been thanked: 1456 times
Status: Offline

Re: Sve su rjeđi mješoviti brakovi u BiH

Post by Tokmak »

Krokodil Behko wrote: 14 Jun 2021, 10:39
Tokmak wrote: 14 Jun 2021, 10:37

Nisu,ima i sudbeno vjenčanje.
Barem u Mostaru je tako,valjda je i u ZHŽ.

A kakvo je sudbeno vjenčanje? Jel to usvojen zakon protiv samaca i o prinudnom braku?
Sudbeno je civilno vjenčanje,kod matičara.
Ovo te drugo pitanje ništa ne razumijem. :cudi
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 28 times
Been thanked: 111 times

Post by Black Stallion »

Krokodil Behko wrote: 14 Jun 2021, 10:39
Tokmak wrote: 14 Jun 2021, 10:37

Nisu,ima i sudbeno vjenčanje.
Barem u Mostaru je tako,valjda je i u ZHŽ.

A kakvo je sudbeno vjenčanje? Jel to usvojen zakon protiv samaca i o prinudnom braku?
To ti je ono vjenčanje kod matičara, svjetovno, ne crkveno
Kontra mraku, kontra sili.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9869 times
Been thanked: 11665 times

Post by Krokodil Behko »

Black Velvet wrote: 14 Jun 2021, 10:38
Krokodil Behko wrote: 14 Jun 2021, 10:30

Pa dobro, to znači da ako objavljuju podatke iz matičnog ureda, onda se objavljuje i to koje je obavljeno kod matičara. I dalje je mali broj brakova. skoro pa sedam puta u broj brakova koje su sklopile Bošnjakinje.

Inače, statistika otkriva da su Srpkinje u modi, ali Srbi baš i nisu.
Ja sam osobno bio dva puta u muslimanskim svatovima, a katolik sam, i želio sam ući u džamiju da vidim kako to ide, ali me je ekipa u autu koji bijahu muslimani odgovorila od toga, u stilu: pa nećeš ti valjda u džamiju ići, ajmo mi nešto popit. Nekako imam dojam da je muslimanima u BiH religija manje bitna nego katolicima, što ne znači naravno da su slabiji vjernici ili lošiji ljudi (unaprijed se odmah ograđujem od šovinizma), a možda se i varam

Možda je to zbog toga, što katolička crkva insistira na vjeri u boga, na neki konkretniji način, kroz snagu same institucije, dok s druge strane, u Islamu je bitniji sam obred i da se kroz njega to potvrdi. Ne nužno obred u džamiji, nego svakodnevni. Npr, ne jede se svinjetina, ne psuje se bog i sl, čak ni hljeb, itd.
Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion »

Krokodil Behko wrote: 14 Jun 2021, 10:42

Ja sam osobno bio dva puta u muslimanskim svatovima, a katolik sam, i želio sam ući u džamiju da vidim kako to ide, ali me je ekipa u autu koji bijahu muslimani odgovorila od toga, u stilu: pa nećeš ti valjda u džamiju ići, ajmo mi nešto popit. Nekako imam dojam da je muslimanima u BiH religija manje bitna nego katolicima, što ne znači naravno da su slabiji vjernici ili lošiji ljudi (unaprijed se odmah ograđujem od šovinizma), a možda se i varam

Možda je to zbog toga, što katolička crkva insistira na vjeri u boga, na neki konkretniji način, kroz snagu same institucije, dok s druge strane, u Islamu je bitniji sam obred i da se kroz njega to potvrdi. Ne nužno obred u džamiji, nego svakodnevni. Npr, ne jede se svinjetina, ne psuje se bog i sl, čak ni hljeb, itd.
Ja mislim da je glavni razlog što su se Bošnjaci puno bolje uklopili u komunizam od Hercegovaca
Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion »

U Južnoj Americi komunistička ideologija i vjera u Boga idu ruku pod ruku, ali u Europi je dijametralno suprotno
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22494 times
Been thanked: 20615 times
Status: Online

Post by Masamune »

Mala_Mu wrote: 13 Jun 2021, 12:33 A koga briga za vase misljenje ? :ooo
One kojima su u istim sigurno nije :oo
Samo ostro sestro :oo
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9869 times
Been thanked: 11665 times

Post by Krokodil Behko »

Black Velvet wrote: 14 Jun 2021, 10:45
Krokodil Behko wrote: 14 Jun 2021, 10:42

Ja mislim da je glavni razlog što su se Bošnjaci puno bolje uklopili u komunizam od Hercegovaca

Pa moguće. Razlozi su darvinističke prirode možda. Valjalo je opstati kao musliman, u komunizmi, a katolici bvaš i nisu morali da se trude. S druge strane, kaod već upotrebljavaš taj pojam "Hercegovci", tamo je inače očit jedan problem. Nije to potencijalno sukob između nacija, ideologija, ili religija, koliko je sukob između plemena kao tradicionalne organizacije i države kao moderne institucije građana. Tamo od antike imamo razne pirate, hajduke, uskoke isl. Ovo danas je refleksija svega toga. Ljudi ne vole plaćati poreze, nekako su samodovoljni sebi samima, itd, itd.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14601 times
Been thanked: 10087 times

Post by Julia-Klara »

Sudbeno je ono sto ti je sudba(sudbina) odredila :valja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion »

Hm... taj naš "švercerski" gen, neprijateljski prema državi, prema vladaru, uvijek buntovnički, objašnjavam povijesnim okolnostima, budući da Hrvati u Hercegovini nikada nisu živjeli u državi u kojoj su željeli, država nije voljela njih i ugnjetavala ih je, a ni oni nisu voljeli državu i varali su je gdje god stignu, slično kao Sicilijanci, koji danas doduše žive u Italiji što su i željeli, ali im je ostala navika varanja države s kojom su se odgojili kroz stoljeća.
Otišla je sad tema predaleko od mješanih brakova, pa mi brišite komentar slobodno ako sam prećero
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja »

Realno kada prodje "honeymoon" dolaze pravi problemi,realno nikada nebi usla u mjesoviti brak osim ako je neka nebeska ljubav :kafa
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 24579 times
Been thanked: 6395 times

Post by Veca »

Black Velvet wrote: 14 Jun 2021, 11:01 Hm... taj naš "švercerski" gen, neprijateljski prema državi, prema vladaru, uvijek buntovnički, objašnjavam povijesnim okolnostima, budući da Hrvati u Hercegovini nikada nisu živjeli u državi u kojoj su željeli, država nije voljela njih i ugnjetavala ih je, a ni oni nisu voljeli državu i varali su je gdje god stignu, slično kao Sicilijanci, koji danas doduše žive u Italiji što su i željeli, ali im je ostala navika varanja države s kojom su se odgojili kroz stoljeća.
Otišla je sad tema predaleko od mješanih brakova, pa mi brišite komentar slobodno ako sam prećero

...ja nisam htjela zivjeti u Jugi, pa se odselila! ...tako ste mogli/mozete i vi, fino pustiti narod da zivi skupa i pravi drzavu, a ne razvaljivati! :mah ...jako jednostavno!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca »

bosnjakinja wrote: 14 Jun 2021, 11:02 Realno kada prodje "honeymoon" dolaze pravi problemi,realno nikada nebi usla u mjesoviti brak osim ako je neka nebeska ljubav :kafa

...a homejmoni ne dolaze sa Bosnjacima/muslimanima? ...samo s drugom naciom ili vjerom! :D
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja »

Veca wrote: 14 Jun 2021, 11:08
bosnjakinja wrote: 14 Jun 2021, 11:02 Realno kada prodje "honeymoon" dolaze pravi problemi,realno nikada nebi usla u mjesoviti brak osim ako je neka nebeska ljubav :kafa

...a homejmoni ne dolaze sa Bosnjacima/muslimanima? ...samo s drugom naciom ili vjerom! :D
dolaze logicno,ali su veci problemi,duplo veci,ako su i vjere razlicite.Jer bio ti ateista ili ne,sutra se rodi dijete jedan hoce dejana drugi amar,jedan sunet drugi ni da cuje,to su samo primjeri neki..da ne pricamo da se obicno rodbina uvijek mjesa u brakove(i kad su jednonacionalni) tako da tu ce biti svega
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

...prije braka se treba dogovoriti! ...vidis, moj Dino kad ce pocinjao vezu, nista se nisam mijesala, cak sto vise sam mu davala fine savjete, sad 2 godine kako su skupa i pocelo se pricati o crkvenom vjencanju, onda je automatski i krstenje djece-bogme ja uskoci i napravih pravu frku s dijetom...rekoh, sta fali tebi? ...on gleda, vice ne fali mi nista-a zasto i vi ne bi, onda, svoju djecu odgajali tako/jednostavno odgajali ljude, a ne religije! -ja sam onda rekla, ako je tako, MENE NEJMA TU, TOCKA! ...faijn nismo govorili ...jel' ja grijesim ovdje? ...trebala sam rec', ma de sine moj, kako god ona hoce! ...slusaj ju dobro! :D
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

...i onda svekriva, vaka naka! ...ma mrrrs! ...ja razvedena 20 godina, a i danas k'o prijateljice, volimo se i postujemo!
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

...sve je do ljudi, mante me religija! :djed
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1664 times
Been thanked: 3157 times
Status: Online

Post by Mutevelija »

Krokodil Behko wrote: 14 Jun 2021, 10:30

Pa dobro, to znači da ako objavljuju podatke iz matičnog ureda, onda se objavljuje i to koje je obavljeno kod matičara. I dalje je mali broj brakova. skoro pa sedam puta u broj brakova koje su sklopile Bošnjakinje.

Inače, statistika otkriva da su Srpkinje u modi, ali Srbi baš i nisu.
Imas dobar dojam, zato ih i ceka kama svako.50'godina,to mu dodje ko kazna od Boga.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
pizarro
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 6807 times
Been thanked: 8025 times

Post by pizarro »

Veca wrote: 14 Jun 2021, 11:20 ...prije braka se treba dogovoriti! ...vidis, moj Dino kad ce pocinjao vezu, nista se nisam mijesala, cak sto vise sam mu davala fine savjete, sad 2 godine kako su skupa i pocelo se pricati o crkvenom vjencanju, onda je automatski i krstenje djece-bogme ja uskoci i napravih pravu frku s dijetom...rekoh, sta fali tebi? ...on gleda, vice ne fali mi nista-a zasto i vi ne bi, onda, svoju djecu odgajali tako/jednostavno odgajali ljude, a ne religije! -ja sam onda rekla, ako je tako, MENE NEJMA TU, TOCKA! ...faijn nismo govorili ...jel' ja grijesim ovdje? ...trebala sam rec', ma de sine moj, kako god ona hoce! ...slusaj ju dobro! :D
dijete generalno vise vuce prema materi, tako ako je njoj stalo do crkve i dijete ce se kasnije drzati crkve, i bez krstenja.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

...ja stvarno ne znam po cemu su katolici bolji/veci vijernici?! ...psuju isa na svakom koraku, mariju djevicu, kurvaju se samo tako, pije, puse, drogiraju se, lazu, siluju, ma nejma sta ne rade, onda odu nedeljom da se ispovide, oprosteno, hajmo marjane na novo ...tobe jarabi, ako ovo Storm procita (nista licno) :haha :plavi

...al' heeeeej, ja sam katolik i moram se vjencat u crkvi itd. ...licemjerje, do boga!
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

pizarro wrote: 14 Jun 2021, 11:42
Veca wrote: 14 Jun 2021, 11:20 ...prije braka se treba dogovoriti! ...vidis, moj Dino kad ce pocinjao vezu, nista se nisam mijesala, cak sto vise sam mu davala fine savjete, sad 2 godine kako su skupa i pocelo se pricati o crkvenom vjencanju, onda je automatski i krstenje djece-bogme ja uskoci i napravih pravu frku s dijetom...rekoh, sta fali tebi? ...on gleda, vice ne fali mi nista-a zasto i vi ne bi, onda, svoju djecu odgajali tako/jednostavno odgajali ljude, a ne religije! -ja sam onda rekla, ako je tako, MENE NEJMA TU, TOCKA! ...faijn nismo govorili ...jel' ja grijesim ovdje? ...trebala sam rec', ma de sine moj, kako god ona hoce! ...slusaj ju dobro! :D
dijete generalno vise vuce prema materi, tako ako je njoj stalo do crkve i dijete ce se kasnije drzati crkve, i bez krstenja.
...pa reci to mom sinu, ja sam pokusala objasniti, on vice, ma joooook, i ja sam tu! ...naivan, pa hajde!
...ovdje u skoli imaju religiju, tako da...
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”