D12: Dijaspora

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
dacina_curica
Status: Offline

Re: Dijaspora

Post by dacina_curica »

Ruana wrote: Ali te ipak vuce, i pomalo izgriza iznutra, jer da nije tako ne bi ni na forumu bila.
Manje/vise ali nisi u krivu 100%. :)

Ja za sebe znam da se necu vratiti jer se zadnjih dvadeset godina ne moze gumicom izbrisati. Osim toga ne zelim da ulazem svoj trud tamo gdje su rezultati misaona imenica. To nema veze sa patriotizmom ili manjkom istog, nostalgijom itd...vec samo sa onim sto ja smatram da je zivot. Ja sam u svom rodnom gradu uljez zbg prezimena a mimo svog rodnog grada sam ona iz Zvornika...bar sam ovdje ona iz Zv. ali nikoga ne boli cosak jesam li ili nisam jer smo svi odnekud drugo. :)
Ruana

Post by Ruana »

Sheval wrote:Davno sam razvio averziju prema određenom dijelu dijaspore,prije devedesetreće.
Sjetim se,a i dan danas se susrećem sa olinjalim gastarbajterima koji su puni kritike prema nama koji živimo tu.
Koji se na svu silu trude da nam objasne kako se mi trebamo ponašati i kako mi trebamo raditi.
A istovremeno se ne mogu začuditi našoj lakoći življenja,i to im očigledno smeta.
Uglavnom,puni su neke kritike i pametovanja.
Švabo,eto ti Njemačka,tu si na mom terenu.
Sa ovim se slazem :aplauzz
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7753 times
Been thanked: 18230 times

Post by Maja »

daco ti si otišla mlada, tamo si se školovala, dobila posao, osnovala porodicu. Ali nisu svi sposobni za to. Ne snađu se svi. Neki nisu dovoljno inteligentni, a neki su otišli kao stariji i nisu pošteno ni jezik naučili. Šta im onda preostaje...bauštela ili neki drugi fizički posao, pa kad dođu slomljeni naveče kući kukaju za starim danima u BiH i onda tu negativnost ispoljavaju na nas kad dođu na odmor ovdje. Vi uživate boli vas kita...u po dana puni kafići, a mi radimo, mi iz radnog odijela idemo u pidžamu itd.
Pa niko te nije tjerao na to. Oni bi da ne rade kao mi, a da imaju lovu tj platu ko vani.
I kad ti ne znaš jezik niko si i ništa tamo. Čemu onda to maltretiranje kad se ne možeš uklopiti i kad je život isuviše kratak da bi negdje, tamo daleko od svog i svojih, trčao za lovom.
Čemu skupljanje bogatstva kad nećeš ništa prenijeti na onaj svijet.
Zato sam protiv odlaska u dijasporu. Definitivno.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ruana wrote: Svak ko hoce, da napusti svoje ognjiste, zemlju, familiju, da bude gradjanin drugog reda, da se ubraja u grupu koja se zove "ostali" i da mu djeca rastu u tudjoj zemlji da sanjaju na tudjem jeziku, da kad dodju u Bosnu ne znaju pricat sa rodjacima koji zive u nekoj drugoj drzavi, moze izaci iz Bosne.
:apl
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote: OK. De ti meni fino reci, u šta pametno da uložim novac u BiH?
Koja je to grana privrede a koja je iole pod zaštitom države?
Tu moras sam razmisliti, sta se trazi oko tebe, koji su potrebe ljudi oko tebe.
Nemoj se vaditi na drzavu, parola je snadji se, isto bi morao i ovamo u dijaspri.
I sama sam prije 10-ak godina imala istu dilemu, parola je snadji se ne pada ni u dijaspori sa neba.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Majo, moja mama je dosla ovdje sa 47 godina, doskolovala se i sad radi isti posao koji je radila u Zv. (Ekonomista je po struci)...Ne kaze niko da je dijaspoa med I mlijeko ali nije sve ni crni mrak.
Ruana

Post by Ruana »

dacina_curica wrote:
Ruana wrote: Ali te ipak vuce, i pomalo izgriza iznutra, jer da nije tako ne bi ni na forumu bila.
Manje/vise ali nisi u krivu 100%. :)

Ja za sebe znam da se necu vratiti jer se zadnjih dvadeset godina ne moze gumicom izbrisati. Osim toga ne zelim da ulazem svoj trud tamo gdje su rezultati misaona imenica. To nema veze sa patriotizmom ili manjkom istog, nostalgijom itd...vec samo sa onim sto ja smatram da je zivot. Ja sam u svom rodnom gradu uljez zbg prezimena a mimo svog rodnog grada sam ona iz Zvornika...bar sam ovdje ona iz Zv. ali nikoga ne boli cosak jesam li ili nisam jer smo svi odnekud drugo. :)
Nije cijela Bosna tvoj grad, ima Federacija, svako si stranac i tamo gdje zivis, jednom smo nazor izbrisali godine iza nas, a sada smo pametniji i stariji i mozemo mnogo vise pomoci i sebi i drzavi.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Ruana wrote:
BlackHawk wrote:
Ruana wrote:
BlackHawk wrote:Naravno da da...
Zasto ostati ovdje gdje nemas nikakvu mogucnost, gdje su sretni oni sto rade, a i cak i ako radis ovdje, nemas sigurnost da ce ti taj rad biti isplacen, ili da ce biti isplaceno onoliko koliko radis..
Rintas ko crnac, da bi ti bacili mrvice da mozes prezivjeti od jednog mjeseca do drugog.. Ne smijes razmisljat o buducnosti, jer i sadasnjost je dovoljno teska..
Moja preporuka, ko moze i kome se pruzi prilika, bjezi sto dalje odavde...
Sto ti ne ides u dijasporu, kad je tako fino?
Imas to podebljano :)
Svak ko hoce, da napusti svoje ognjiste, zemlju, familiju, da bude gradjanin drugog reda, da se ubraja u grupu koja se zove "ostali" i da mu djeca rastu u tudjoj zemlji da sanjaju na tudjem jeziku, da kad dodju u Bosnu ne znaju pricat sa rodjacima koji zive u nekoj drugoj drzavi, moze izaci iz Bosne.

A kad vec tucemo po pvt zivotu...
Zbog cega ti onda dozvoljavas sebi da zivis u takvoj drzavi gdje si gradjanin drugog reda, da si u grupi koja se zove "ostali" i da djeca rastu u tudjoj zemlji ??? sto se ne vratis ovamo gdje cvjetaju ruze i gdje te svi drze kao kap vode na dlanu :)

A da spomenem samo neke koji su postigli uspjeh u dijaspori.. .a da su bili u Bosni nebi se znalo za njih..
Edin Dzeko, uspio preko Njemacke, Felix Sturm, ili Adnan Catic, uspio preko Njemacke, pa hrpa drugih nogometasa... Evo od prije par dana, Bosanka medju svedskim velikanima, pa mislim da imamo Bosanku i u britanskom parlamentu, pa i u americkoj vlasti takodje ima bosanaca.. itd itd.. da ne nabrajam sada sve...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9499 times
Been thanked: 11241 times

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote: OK. De ti meni fino reci, u šta pametno da uložim novac u BiH?
Koja je to grana privrede a koja je iole pod zaštitom države?
Tu moras sam razmisliti, sta se trazi oko tebe, koji su potrebe ljudi oko tebe.
Nemoj se vaditi na drzavu, parola je snadji se, isto bi morao i ovamo u dijaspri.
I sama sam prije 10-ak godina imala istu dilemu, parola je snadji se ne pada ni u dijaspori sa neba.
Pokušao sam sa stokom ali država dozvoljava uvoz mesa starog i deset godina
iz dalekih i egzotičnih zemalja poput Argentine. Potom sam pokušao sa voćarstvom
ali mi je suša pobila sve a nikakvu naknadu, od države nisam dobio. Pokušao sam
i sa kokama nosiljama kao i sa mlijekom ali nisam dobio poticaje a država je digla
rampu za uvoznu robu.

Pokušao sam i sa proizvodnjom namještaja ali mi tražw puno para da registriram
firmu. Taman toliko kao da kosmodrom pravim u avliji.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ruana wrote: Svak ko hoce, da napusti svoje ognjiste, zemlju, familiju, da bude gradjanin drugog reda, da se ubraja u grupu koja se zove "ostali" i da mu djeca rastu u tudjoj zemlji da sanjaju na tudjem jeziku, da kad dodju u Bosnu ne znaju pricat sa rodjacima koji zive u nekoj drugoj drzavi, moze izaci iz Bosne.
Ni ovdje niste bas u pravu. :oo Bicemo gradjani drugog reda ako dozvolimo da nas tako tretiraju. Nova sredina trazi asimilaciju ali ne trazi da se odreknemo svega svog. Naprotiv, ako nasa djeca ne znaju nas jezik, ne znaju nista o tome ko smo I sta smo to je samo nasa krivica a nikako krivica sredine.

@Ruana - ja se osjecam kao veci stranac u Sarajevu nego u New Yorku....
Ruana

Post by Ruana »

Bolja mu je ona "mene metak nece, a sam vojnik srece" onu sto je nekad bila himana dijaspore, naravno da ih nece metak, puske nisu mogle dobaciti do Kopenhagena, Malmea, Stidgarda, Sidneja itd..
Ruana

Post by Ruana »

BlackHawk wrote:
A kad vec tucemo po pvt zivotu...
Zbog cega ti onda dozvoljavas sebi da zivis u takvoj drzavi gdje si gradjanin drugog reda, da si u grupi koja se zove "ostali" i da djeca rastu u tudjoj zemlji ??? sto se ne vratis ovamo gdje cvjetaju ruze i gdje te svi drze kao kap vode na dlanu :)

A da spomenem samo neke koji su postigli uspjeh u dijaspori.. .a da su bili u Bosni nebi se znalo za njih..
Edin Dzeko, uspio preko Njemacke, Felix Sturm, ili Adnan Catic, uspio preko Njemacke, pa hrpa drugih nogometasa... Evo od prije par dana, Bosanka medju svedskim velikanima, pa mislim da imamo Bosanku i u britanskom parlamentu, pa i u americkoj vlasti takodje ima bosanaca.. itd itd.. da ne nabrajam sada sve...
Dzeko nije dijaspora, nego iz BIH kluba otisao u inostranstvo da igra, to je njegova sudbina koju mu je Allah odredio i on bi postao ono sto je postao i da je u Kalseiji igrao. Tako i ovi ostali. A ko ti je rekao da se a necu vratiti?
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Dzeko jeste dijaspora, zivi i radi izvan BiH.... i kupi dijasporske eure i funte.... I kao i svaki dijasporac, kuci dolazi samo na ferije, ili kojim slucajem ako ga njegov "posao" navede u ove krajeve...

Niko nije rekao da neces, ali sto ne odmah sad ???... ili sto vec ne do sad ? sta cekas ?
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2917 times

Post by Pasaga »

Maja wrote:daco ti si otišla mlada, tamo si se školovala, dobila posao, osnovala porodicu. Ali nisu svi sposobni za to. Ne snađu se svi. Neki nisu dovoljno inteligentni, a neki su otišli kao stariji i nisu pošteno ni jezik naučili. Šta im onda preostaje...bauštela ili neki drugi fizički posao, pa kad dođu slomljeni naveče kući kukaju za starim danima u BiH i onda tu negativnost ispoljavaju na nas kad dođu na odmor ovdje. Vi uživate boli vas kita...u po dana puni kafići, a mi radimo, mi iz radnog odijela idemo u pidžamu itd.
Pa niko te nije tjerao na to. Oni bi da ne rade kao mi, a da imaju lovu tj platu ko vani.
I kad ti ne znaš jezik niko si i ništa tamo. Čemu onda to maltretiranje kad se ne možeš uklopiti i kad je život isuviše kratak da bi negdje, tamo daleko od svog i svojih, trčao za lovom.
OVO TETOVIRAM NA LJEVOM RAMENU.

Za ovo godina ovdje,ostvario sam vise nego sto bi dole mozda za cio zivot.
Medjutim,otkako sam dosao,usao sam u firmu,ok...mora se svugdje radit.
Cjele ove godine nisam kupio ni jednu stvarcicu da sam rekao da imam za izlaska,npr..cipele,jaknu,kosulju,pantalone.
Zasto.Zato sto mi netreba,nemam gdje izici.Zeljan sam otici u kafanu,sresti prijatelja i platit pice.
Tako je u 90% slucajeva sa nasim narodom.I kakav je to zivot.
Znam prilicno jezik,snasao se fino,a dusa prazna,nikad praznija.
Auto mogu imat kakvo zazelim,jel auto zamjena za neki zivot.
Kad dodjem u Bosnu,izgubim se,neznam gdje sam.
Ljudi dole manje rade ,manje imaju,rahatniji su sa onih 10 maruna nego ja sa svim sto imam.
Vrlo je malo ljudi koji ce reci posteno,kako mu je u dusi,koliko pati.
To je mnogima smjesno,i na forumu i u stvarnosti.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ovako jadni roditelji čame sami, gledaju kad će ih djeca nazvati na telefon, plaču za Bajrame, a oni sami ne mogu ni u prodavnicu otići jer se mora s autom. I što moj komšija kaže hebo ti one pare koje meni djeca spreme kad nema njih. Pa kad dođu jednom u 3 godine i kad onda odu, roditelji plaču po mjesec dana za njima.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Pasaga wrote:
Maja wrote:daco ti si otišla mlada, tamo si se školovala, dobila posao, osnovala porodicu. Ali nisu svi sposobni za to. Ne snađu se svi. Neki nisu dovoljno inteligentni, a neki su otišli kao stariji i nisu pošteno ni jezik naučili. Šta im onda preostaje...bauštela ili neki drugi fizički posao, pa kad dođu slomljeni naveče kući kukaju za starim danima u BiH i onda tu negativnost ispoljavaju na nas kad dođu na odmor ovdje. Vi uživate boli vas kita...u po dana puni kafići, a mi radimo, mi iz radnog odijela idemo u pidžamu itd.
OVO TETOVIRAM NA LJEVOM RAMENU.

Za ovo godina ovdje,ostvario sam vise nego sto bi dole mozda za cio zivot.
Medjutim,otkako sam dosao,usao sam u firmu,ok...mora se svugdje radit.
Cjele ove godine nisam kupio ni jednu stvarcicu da sam rekao da imam za izlaska,npr..cipele,jaknu,kosulju,pantalone.
Zasto.Zato sto mi netreba,nemam gdje izici.Zeljan sam otici u kafanu,sresti prijatelja i platit pice.
Tako je u 90% slucajeva sa nasim narodom.I kakav je to zivot.
Znam prilicno jezik,snasao se fino,a dusa prazna,nikad praznija.
Auto mogu imat kakvo zazelim,jel auto zamjena za neki zivot.
Kad dodjem u Bosnu,izgubim se,neznam gdje sam.
Ljudi dole manje rade ,manje imaju,rahatniji su sa onih 10 maruna nego ja sa svim sto imam.
Vrlo je malo ljudi koji ce reci posteno,kako mu je u dusi,koliko pati.
To je mnogima smjesno,i na forumu i u stvarnosti.
OK. Ako misliš da je u BiH bolje, ti skupi krpice pa se vrati.
Ruana

Post by Ruana »

BlackHawk wrote:Dzeko jeste dijaspora, zivi i radi izvan BiH.... i kupi dijasporske eure i funte.... I kao i svaki dijasporac, kuci dolazi samo na ferije, ili kojim slucajem ako ga njegov "posao" navede u ove krajeve...

Niko nije rekao da neces, ali sto ne odmah sad ???... ili sto vec ne do sad ? sta cekas ?
Vrati cu se, ali prvo moram mezare svojih roditelja prenijeti.
Sto vi sto kukate na BIH ne idete iz nje, sto ne radite u korist drzave a ne sebe. Je li vi mislite da nama pada sa nebesa i da ne radimo od jutra do sutra, mislis da je lahko biti stranac u nekoj zemlji.
Dzeko je fudbaler i on igra za jedan od najboljih klubova u Evropi (ali je to opet zasluzio svojim radom) i ne mozes porediti njega sa nama.
Kazes ne mozes vani, pa cusaj i ti loptu pa neka te neko kupi.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:
BlackHawk wrote:Dzeko jeste dijaspora, zivi i radi izvan BiH.... i kupi dijasporske eure i funte.... I kao i svaki dijasporac, kuci dolazi samo na ferije, ili kojim slucajem ako ga njegov "posao" navede u ove krajeve...

Vrati cu se, ali prvo moram mezare svojih roditelja prenijeti.
Sto vi sto kukate na BIH ne idete iz nje, sto ne radite u korist drzave a ne sebe. Je li vi mislite da nama pada sa nebesa i da ne radimo od jutra do sutra, mislis da je lahko biti stranac u nekoj zemlji.
Dzeko je fudbaler i on igra za jedan od najboljih klubova u Evropi (ali je to opet zasluzio svojim radom) i ne mozes porediti njega sa nama.
Kazes ne mozes vani, pa cusaj i ti loptu pa neka te neko kupi.
Kako da odem kad sam domaćin u ovoj kući a i majka je sa mnom?
Bar da ona nije tu, ispalio bih se odmah. Imam brudere vani a viza mi ionako
vuše ne treba. Brak sklopiti vani??? čas posla! :D
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2917 times

Post by Pasaga »

Behko,nemozemo biti tako iskljucivi.
Mi ovdje nismo ove gore list,polazim od sebe.
Kako god koji dan prolazi meni je teze podnosit to da nisam u svojoj zemlji.
A trebalo bi mi bit lakse,da popusta nostalgija.
Imam jos koju godinu do penzije....pa insala.
Pa jal osto jal krepo,barem u svojoj zemlji.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote: Kako da odem kad sam domaćin u ovoj kući a i majka je sa mnom?
Bar da ona nije tu, ispalio bih se odmah. Imam brudere vani a viza mi ionako
vuše ne treba. Brak sklopiti vani??? čas posla! :D
Znaci da nije majke ti bi trazio "vizu za buducnoost"
Ovi bi isli vani da nie ovog ili onog, ovi bi se vratili ali ne mogu zbog ovog ili onog.
Stvar je odluke, odlucis, zaljubis se nazor, odes a vize ne trebaju, mamicu malo kod tebe malo kod brace i rijesen problem, samo "hanumice" iz dijaspore nece svekrva u kuci, to nije moderno ovdje smijale bi joj se drugarice dankinje, svabice itd...
Ovdje je familija degradirana odavno, pa tako nisi dobro dosao sa starom majkom osim ako je neces u dom.
Locked

Return to “Kontejner”