Maja wrote:daco ti si otišla mlada, tamo si se školovala, dobila posao, osnovala porodicu. Ali nisu svi sposobni za to. Ne snađu se svi. Neki nisu dovoljno inteligentni, a neki su otišli kao stariji i nisu pošteno ni jezik naučili. Šta im onda preostaje...bauštela ili neki drugi fizički posao, pa kad dođu slomljeni naveče kući kukaju za starim danima u BiH i onda tu negativnost ispoljavaju na nas kad dođu na odmor ovdje. Vi uživate boli vas kita...u po dana puni kafići, a mi radimo, mi iz radnog odijela idemo u pidžamu itd.
Pa niko te nije tjerao na to. Oni bi da ne rade kao mi, a da imaju lovu tj platu ko vani.
I kad ti ne znaš jezik niko si i ništa tamo. Čemu onda to maltretiranje kad se ne možeš uklopiti i kad je život isuviše kratak da bi negdje, tamo daleko od svog i svojih, trčao za lovom.
Čemu skupljanje bogatstva kad nećeš ništa prenijeti na onaj svijet.
Zato sam protiv odlaska u dijasporu. Definitivno.
OVO TETOVIRAM NA LJEVOM RAMENU.
Za ovo godina ovdje,ostvario sam vise nego sto bi dole mozda za cio zivot.
Medjutim,otkako sam dosao,usao sam u firmu,ok...mora se svugdje radit.
Cjele ove godine nisam kupio ni jednu stvarcicu da sam rekao da imam za izlaska,npr..cipele,jaknu,kosulju,pantalone.
Zasto.Zato sto mi netreba,nemam gdje izici.Zeljan sam otici u kafanu,sresti prijatelja i platit pice.
Tako je u 90% slucajeva sa nasim narodom.I kakav je to zivot.
Znam prilicno jezik,snasao se fino,a dusa prazna,nikad praznija.
Auto mogu imat kakvo zazelim,jel auto zamjena za neki zivot.
Kad dodjem u Bosnu,izgubim se,neznam gdje sam.
Ljudi dole manje rade ,manje imaju,rahatniji su sa onih 10 maruna nego ja sa svim sto imam.
Vrlo je malo ljudi koji ce reci posteno,kako mu je u dusi,koliko pati.
To je mnogima smjesno,i na forumu i u stvarnosti.