D12: Dijaspora

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
Ruana
Status: Offline

Re: Dijaspora

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Maja wrote:
Ruana wrote: A kad bi mu poceo pricat na Ameriku, oci bi ti izvadio, tamo je sve sjajno i bajno a u BIH ne valja. Takva ti je vecina.
Hebo ti njihovu Ameriku u kojoj i djeca nose oružje. Kod nas je jedino bilo ovo s Mevlidom koji je pucao na ambasadu i neki slučajevi unutar porodice, a nikad se nije desilo da dijete zapuca po školi ili radnik po firmi, a uporedi život naših radnika i onih u Americi, kao i mogućnosti naše djece i one u Americi.
Pronadji mi nekog sretnog radnika ili zemljoradnika u BiH, pod udlovom da se nije
utalio u državnoj firmi poput elektroprivrede i njoj sličnih. Postoje li radnici u BiH
koji voze golfove petice? Koji školuju svoju djecu na fakultetima? Varaš se ako misliš
da kod nas radnička djeca imaju budućnost. fakultet im je dostupan samo
ako žive u gradu gdje ga i ima i naravno, da se seksa sa profesorom da bi dobila
prolaznu ocjenu. I na kraju dobije diplomu koja nigdje ne važi a izvan granica BiH.

Jbt ovdje je top vijest "Zaposlio se Bosanac u google" :zid
Eto ti Seval, moi svi dolje rade, pa i oni sto su dodli odakle i ti, super zive kupili stan, idu na ferije u Tursku u Tunis, kod nas dodju skoro svake godine, djeci se placaju casovi jahanja, skijanja, sviranja.
Nisu lopovi nisu u drzavnim firmama samo ljudi visoko obrazovani oboje bili cijeli rat u Sarajevu kao izbjeglice iz Bijeljine. Ali NIKAD bas NIKAD ne kukaju.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9702 times
Been thanked: 11436 times

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote: Koliko kosta?
Kirija 1200 maraka, skola za djecu i cuvanje poslje skole 800 maraka, dva auta jer je neophodno zbog posla. Benzin litar skoro 4 marke sta te jos interesuje.
I ovdje kad te zovne moras ici, ako ne odes izgubio si posao prvom prilikom, ja recimo radim vikendom,
Komjuter evo ovaj sa koga pisem kosta 6000 kruna, nije najbolji a nije ni najgori, mobil kosta isto kao i dole, provjerila neki dan su mi bili iz Sarajeva.
Ho's 'vamo.
Nije tačno da moraš raditi mimo radnog vremena izuzev ako nije neko specifično radno mjesto. Meni je drago što si u prilici školovati djecu u toj zemlji jer ovdje je to malo
teži podvig. A i slabije su priznate diplome a o čemu sam se očitovao već.

Imam rodjaka u Danskoj. Diplomirao na nekom kraljevskom konzervatoriju za muziku.
Ovdje bi samo mogao doktorirati konzerve po pijacama i magacinima.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times

Post by Pasaga »

Fakultet je ovdje dzabaka.
Kod mene ih studira troje,masala.
Dobiju 200 maruna pomoci,more mu heftu za hranu.
I sta onda.Stan,gardaroba,prevoz,knjige,koji sokic....BABO-KOMERC.
Vratio bi se ja Behko davno,a doce taj dan da oni to zavrse sa hajrom.
Pa onda nek oni mene dodju obic ili ako trebadnem kakvu pomoc,ako se sjete.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:
Maja wrote:
Ruana wrote: A kad bi mu poceo pricat na Ameriku, oci bi ti izvadio, tamo je sve sjajno i bajno a u BIH ne valja. Takva ti je vecina.
Hebo ti njihovu Ameriku u kojoj i djeca nose oružje. Kod nas je jedino bilo ovo s Mevlidom koji je pucao na ambasadu i neki slučajevi unutar porodice, a nikad se nije desilo da dijete zapuca po školi ili radnik po firmi, a uporedi život naših radnika i onih u Americi, kao i mogućnosti naše djece i one u Americi.
Pronadji mi nekog sretnog radnika ili zemljoradnika u BiH, pod udlovom da se nije
utalio u državnoj firmi poput elektroprivrede i njoj sličnih. Postoje li radnici u BiH
koji voze golfove petice? Koji školuju svoju djecu na fakultetima? Varaš se ako misliš
da kod nas radnička djeca imaju budućnost. fakultet im je dostupan samo
ako žive u gradu gdje ga i ima i naravno, da se seksa sa profesorom da bi dobila
prolaznu ocjenu. I na kraju dobije diplomu koja nigdje ne važi a izvan granica BiH.

Jbt ovdje je top vijest "Zaposlio se Bosanac u google" :zid
Eto ti Seval, moi svi dolje rade, pa i oni sto su dodli odakle i ti, super zive kupili stan, idu na ferije u Tursku u Tunis, kod nas dodju skoro svake godine, djeci se placaju casovi jahanja, skijanja, sviranja.
Nisu lopovi nisu u drzavnim firmama samo ljudi visoko obrazovani oboje bili cijeli rat u Sarajevu kao izbjeglice iz Bijeljine. Ali NIKAD bas NIKAD ne kukaju.
Izbjeglice iz Bijeljine izbjegli baš u Sarajevo i to u ratu? :misli
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Kirija 1200 maraka, skola za djecu i cuvanje poslje skole 800 maraka, dva auta jer je neophodno zbog posla. Benzin litar skoro 4 marke sta te jos interesuje.
I ovdje kad te zovne moras ici, ako ne odes izgubio si posao prvom prilikom, ja recimo radim vikendom,
Komjuter evo ovaj sa koga pisem kosta 6000 kruna, nije najbolji a nije ni najgori, mobil kosta isto kao i dole, provjerila neki dan su mi bili iz Sarajeva.
Ho's 'vamo.
Nije tačno da moraš raditi mimo radnog vremena izuzev ako nije neko specifično radno mjesto. Meni je drago što si u prilici školovati djecu u toj zemlji jer ovdje je to malo

Imam rodjaka u Danskoj. Diplomirao na nekom kraljevskom konzervatoriju za muziku.
Eh to ti je talent i sta ce svirat ovdje kome. Ima takodje Emir Bosnjak i sta je gdje je nigdje ovdje to ne pali.
Imam i a rodjaka, dolazio u posjetu i zaljubio se ali je odveo dolje nije htio ovde da zivi.
Tacno je da moras ako je potreba firme da radis za vikend. Mozes ti reci necu, ali prva prilika letis.
Kod mene jeste specificno radno vrijeme i mjesto, mene ako sad zovnu moram ici.
Zivim preko puta drugog po velicini univerziteta u Danskoj, i nista mi ne znaci ako djeca nece da uce, svejedno je gdje si. Nasa deca su obicno po geto skolama, ako neces onda moras placati privatnu. A ako ces zidati kule i oblake vozati mercedesa onda ne mozes placati privatnu skolu.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:
Ho's 'vamo.

Eh to ti je talent i sta ce svirat ovdje kome. Ima takodje Emir Bosnjak i sta je gdje je nigdje ovdje to ne pali.
Imam i a rodjaka, dolazio u posjetu i zaljubio se ali je odveo dolje nije htio ovde da zivi.
Tacno je da moras ako je potreba firme da radis za vikend. Mozes ti reci necu, ali prva prilika letis.
Zivim preko puta drugog po velicini univerziteta u Danskoj, i nista mi ne znaci ako djeca nece da uce, svejedno je gdje si. Nasa deca su obicno po geto skolama, ako neces onda moras placati privatnu. A ako ces zidati kule i oblake vozati mercedesa onda ne mozes placati privatnu skolu.
Jeko Emir Bošnjak? :D

Imam ja rodjaka i u Americi. Vratio se budala sa dva džipa KIA. Htio da ostane
i opstane u BiH ali ništa. Poslije par godina vratio se u Ameriku i ne vjerujem da
će mu ikada više naumpasti ivot u BiH. Ah da! Dok je bio tu potrošio je svu
uštedjevinu i rekao da bi mu u SAD to trajalo bar duplo duže.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:
Ho's 'vamo.

Jeko Emir Bošnjak? :D

Imam ja rodjaka i u Americi. Vratio se budala sa dva džipa KIA. Htio da ostane
i opstane u BiH ali ništa. Poslije par godina vratio se u Ameriku i ne vjerujem da
će mu ikada više naumpasti ivot u BiH. Ah da! Dok je bio tu potrošio je svu
uštedjevinu i rekao da bi mu u SAD to trajalo bar duplo duže.
Meni jednom jedan kolega na poslu kaze "imam nesto za tebe" i daje mi CD o tog Emira, meni fino bi neprijatno, nikad nisam cula za nega, ali nije skuzio da ne znam. Onda sam malo guglala i nasla ga.
Pa dolje lakoumnici brzo trose, malo se foliraju, malo prosipaju, malo na janjetinu, malo na rakiju i ode to, a u Americi je to luksuz i to se ne moze i nece potrositi u te svrhe jer treba ostaviti da se folira po Kalesiji kad dodje.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote: Eto ti Seval, moi svi dolje rade, pa i oni sto su dodli odakle i ti, super zive kupili stan, idu na ferije u Tursku u Tunis, kod nas dodju skoro svake godine, djeci se placaju casovi jahanja, skijanja, sviranja.
Izbjeglice iz Bijeljine izbjegli baš u Sarajevo i to u ratu? :misli[/quote]
Studirali u Sarajevu pa ih rat tamo zakacio i ostali, rodjak mi je bio ranjen u nogu. Imli su sansu da idu jer je njegov brat u Kelnu, isto visoko obrazovan, samo sto u Kelnu ne pali biti muzikant, pa farba radijatore i ponekad koji prozor ako ga zapane, inace imao zenu svabicu koju je u krevetu nasao sa rusom, jer kako ona kaze bolji je rus on jede svinjetinu i puno vise lici njima nego mi bosanci.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote: Meni jednom jedan kolega na poslu kaze "imam nesto za tebe" i daje mi CD o tog Emira, meni fino bi neprijatno, nikad nisam cula za nega, ali nije skuzio da ne znam. Onda sam malo guglala i nasla ga.
Pa dolje lakoumnici brzo trose, malo se foliraju, malo prosipaju, malo na janjetinu, malo na rakiju i ode to, a u Americi je to luksuz i to se ne moze i nece potrositi u te svrhe jer treba ostaviti da se folira po Kalesiji kad dodje.
Možda si se loptala sa njim na meraji kod kuće Enida Tahirovića.
Kad smo već kod te meraje i ovaj iz SAD je tu sa kućom.
Zar ćeš za raju iz djetinjstva reći da su rasipnici i foliranti? :sok
Mada ne vjerujem da se rasipao. Žena mu je stroga. Inače iz tvog
je komšiluka - Čajniče. Čini mi se?

Nije se luksuzirao. On ne pije a samim tim ne krka ni janjetinu.
Jedonstavno ovdje ništa ne ide kako treba.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas »

Ja poznajem ljudi u Bosni koji primaju austrijsku penziju. Vratili se po stare dane, a sada kazu (i uce svoju djecu): ovo je bila najveća greška koju smo ikad napravili.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:]
Studirali u Sarajevu pa ih rat tamo zakacio i ostali, rodjak mi je bio ranjen u nogu. Imli su sansu da idu jer je njegov brat u Kelnu, isto visoko obrazovan, samo sto u Kelnu ne pali biti muzikant, pa farba radijatore i ponekad koji prozor ako ga zapane, inace imao zenu svabicu koju je u krevetu nasao sa rusom, jer kako ona kaze bolji je rus on jede svinjetinu i puno vise lici njima nego mi bosanci.
Aha. I veliš oni žive na visokoj nozi u SA?
Pa šta rade ako žive na visokoj nozi a nisu u državnoj firmi i nisu političari?
Može biti samo da su privatnici. I tako dodjosmo do istine. Novac im je
poslao neko iz dijaspore. opet se vratismo na isto. Džaba ti sve :D
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Jonas wrote:Ja poznajem ljudi u Bosni koji primaju austrijsku penziju. Vratili se po stare dane, a sada kazu (i uce svoju djecu): ovo je bila najveća greška koju smo ikad napravili.
Dobro su prošli. Ja sam tu grešku napravio 1992. godine.
Isto tako, Austrija je bila u pitanju.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote: Meni jednom jedan kolega na poslu kaze "imam nesto za tebe" i daje mi CD o tog Emira, meni fino bi neprijatno, nikad nisam cula za nega, ali nije skuzio da ne znam. Onda sam malo guglala i nasla ga.
Možda si se loptala sa njim na meraji kod kuće Enida Tahirovića.
Kad smo već kod te meraje i ovaj iz SAD je tu sa kućom.
Zar ćeš za raju iz djetinjstva reći da su rasipnici i foliranti? :sok
Mada ne vjerujem da se rasipao. Žena mu je stroga. Inače iz tvog
je komšiluka - Čajniče. Čini mi se?

Nije se luksuzirao. On ne pije a samim tim ne krka ni janjetinu.
Jedonstavno ovdje ništa ne ide kako treba.
Cuj ne ide, pa eto tebi ide, znaci moze ko hoce, ovde moras biti uporan i konstantno se dokazivati da bi uspio u necem.
Znam jednu zenu svi joj se nasi smijali kad je skontala jedan biznis, i svi govorili "ovdje ti to bona ne ide i ne prolazi" ali se ona danas poslje deset godina njima smije ;)
Tako ti je i dolje ko hoce moze.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:]
Aha. I veliš oni žive na visokoj nozi u SA?
Pa šta rade ako žive na visokoj nozi a nisu u državnoj firmi i nisu političari?
Može biti samo da su privatnici. I tako dodjosmo do istine. Novac im je
poslao neko iz dijaspore. opet se vratismo na isto. Džaba ti sve :D
Ama nije nego covjek radi u nekoj austriskoj firmi, a zena veterinar niko im nije nista posalo.
Zaista zive super bole nego 80% dijasporaca. Dijasporci zive na visko nozi samo kad dolje dodju a ovdje zive bas ovako kako sam ti prie opisala.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Jonas wrote:Ja poznajem ljudi u Bosni koji primaju austrijsku penziju. Vratili se po stare dane, a sada kazu (i uce svoju djecu): ovo je bila najveća greška koju smo ikad napravili.
Dobro su prošli. Ja sam tu grešku napravio 1992. godine.
Isto tako, Austrija je bila u pitanju.
Nie ti bolan greska, sad bi i ti ko i "nesmijem reci, nema mogucnost da se brani" hvalio Austriju, krivije ledja, psovao Bosnu, koristio rijeci koje ne znas sta znace, slusao Cecu. Bolji si tako majkemi.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Behko,
meni ti penzioneri u Bosni (vratili se iz dijaspore) pricaju (zapravo zale) da je zdravstvena politika u BiH otvoren rat. Ja ne smijem reci kako je ovdje, bojim se da mi nece vjerovati.
Ruana

Post by Ruana »

Jonas wrote:Behko,
meni ti penzioneri u Bosni (vratili se iz dijaspore) pricaju (zapravo zale) da je zdravstvena politika u BiH otvoren rat. Ja ne smijem reci kako je ovdje, bojim se da mi nece vjerovati.
Ovdje je kod mene sve bezplatno, ali mi je zato porez 42%. Uzme mi soro pola plate a lafo mi dao zdravsvo dzaba, a cekam pregled po tri mjeseca.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ova debata ode skroz u nek lijevu stranu....

Ako govorimo o ljudima koji su morali otici u dijasporu jer nemaju vise svog ognjista niti mjesta u domovini (pa u Sa ko sta radi kukaju kako su ljudi iz Istocne Bosne napravili belaj kako su "sljegli" u grad uz onu neumornu, ofucanu "dosli divlji, otjerali pitome" ) onda nema dvoumljenja - dijaspora je jedini odgovor i na njima je da se prilagode novom zivotu. Ko god zeli moze da se doskoluje, nauci jezik, asimilira ali ljudi cesto ne zele jer cekaju da im rjesenje padne u krilo s neba.

Medjutim ako govorimo o ljudima koji imaju svoje mjesto u Bosni ali idu u dijasporu zbog boljih zivotnih uslova I slicno onda bih rekla da onaj ko ide grlom u jagode, bez ikakvog plana, sigurnosti itd je malo naivan i poprilicno neodgovoranako kisoi da ce mu se svi problemi rijesiti kada predje granicu. Onaj ko zeli bolju buducnost mora da upre da bi nesto ostvario, nikome nigdje ne kapa s neba. Sve u svemu u dijsaspori smo bar sami odgovorni za tok kojim ce nas zivot ici za razliku od trenutnog zivota u domovini koji kroj saka guzonja cija mjesecna plata nosi iznos 78 penzija....
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Nie ti bolan greska, sad bi i ti ko i "nesmijem reci, nema mogucnost da se brani" hvalio Austriju, krivije ledja, psovao Bosnu, koristio rijeci koje ne znas sta znace, slusao Cecu. Bolji si tako majkemi.
Sto se (to) mora promijeniti u Bosni kako bi (drzava) privukla (i zadrzala) mlade ljudi iz dijaspore da se vrate?
Ruana

Post by Ruana »

Jonas wrote:
Sto se (to) mora promijeniti u Bosni kako bi (drzava) privukla (i zadrzala) mlade ljudi iz dijaspore da se vrate?
Ne mora nista, treba oni da idu i da promjene.
Camil Durakovic
Locked

Return to “Kontejner”