Mjesoviti brak?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times
Status: Offline

Re: Sve su rjeđi mješoviti brakovi u BiH

Post by Naseef Mushroom »

insomnia wrote: 15 Jun 2021, 12:11 Cekaj. Dje je postovanje u imitiranju pokreta i glumljenju necega? Valjda je sam dolazak cin postovanja
Jest ako se zove Josip ili Jovan i dođe na dženazu a ne ako se zove Ramiz ili Senad. Tako isto kada bih ja otišao na katoličku ili pravoslavnu sahranu, nije moje da se krstim ali je ružno pogledati člana familije Dragana ili Igora da ima toliki otpor odati počast svom članu familije, prijatelju, poznaniku ili komšiji jednom u životu onako kako su praktikovali u njegovoj kući ili familiji.

Ja mislim da nema naroda i države na svijetu gdje imaju katolici, pravoslavci, jevreji ili muslimani gdje čak i oni koji su ateisti, agnostici ili im vjera nije prioritet da neće bar jednom u životu odati pocast preminulom onako kako religija i tradicija nalažu, samo se naš Bošnjo nešto kofrči.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 24731 times
Been thanked: 6459 times

Post by Veca »

:roll

...Insomnia, belje je onda ne ici na dzenazu ako ne znas klanjati! ...on drugo postovanje ne priznaje, znaci moras klanjati, pa makar i lazno bilo!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune »

I vi vala pretjerujete. Oni koji su bili muslimani mogu biti i ateisti. Šta je problem da stanu sa strane kad se klanja dženaza? Kao da moraju biti u onoj grupi koja istu klanja. Gore je stati i ponavljati nešto što ne znaš i praviti se nego jednostavno stajati sa strane, jer je to neiskreno.
Last edited by Masamune on 15 Jun 2021, 13:33, edited 1 time in total.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca »

...ja ne kontam ni one vijernike koji citaju Kur'an na arapski, a ja mu kazem, super kako fino citas, a de mi sad ovo prevedi...on 'vako :sok ...vice ne znam! ...stvarno mi to ne ide u glavu!
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

ne znam sto cigaru, nesanicu i vecu briga za to ikako, to je za vas svakako samo transfer materije u materiju, sto se vas tice mogu se i reciklirati ako posteno sagledavate, u suprotnom nemojte previse pametovati.
Last edited by The 51st State on 15 Jun 2021, 13:42, edited 2 times in total.
Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija »

Veca wrote: 15 Jun 2021, 13:28

...Insomnia, belje je onda ne ici na dzenazu ako ne znas klanjati! ...on drugo postovanje ne priznaje, znaci moras klanjati, pa makar i lazno bilo!
Ima njih dođu na dženazu i u pijanom stanju pa stanu u saff za klanjati . Citam temu toliko smo fini i tolerantni čudi me da su tako rijetki mješoviti brakovi u BIH.

:cvike
Ostalo je cutanje.
Bego
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 258 times
Been thanked: 1718 times

Post by Bego »

Gdje ti živiš, žemska glavo?
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Znam Nijemce, nisu se sa religijom u putu sreli, ne znaju kako crkva iznutra izgleda ali kada odu na sahranu odaju počast što uđu u crkvu, prekrste se i ponašaju se u skladu. Najliberalniji jevreji pa kada je bar mitzvah znaju rituale i proceduru.
U nas Bošnjo, rođeni mu djed umro, odrastao u muslimanskoj familiji a ono na dženazi stoji sa strane nešto drži ruke u džepu, igra džepni bilijar sa jajima i misli da je tako veći Evropejac a neki daljni poznanik došao iz daleka da mu djedu klanja dženazu po propisu "To se kosi sa mojim uvjerenjima bla bla bla", jebla te uvjerenja, pozdravi se zadnji put sa dedom hadžijom kako treba mangupe!
Sreća pa su ti ljudi manjina, bio sam na preko 100 dženaza i nije bilo više od 5 osoba ukupno koji su Bošnjaci a da su stajali po strani, stotine ljudi je klanjalo ili bar proučilo fatihu, ne može biti da su svi vjernici ali ljudi znaju gdje i zašto su došli.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

The 51st State wrote: 15 Jun 2021, 13:41 ne znam sto cigaru, nesanicu i vecu briga za to ikako, to je za vas svakako samo transfer materije u materiju, sto se vas tice mogu se i reciklirati ako posteno sagledavate, u suprotnom nemojte previse pametovati.

...sve dok vi tako budete pametovali i nama govorili, kako bi mi to morali/ trebali, pa makar i glumili, ja cu se javiti, a vjerojatno i oni! ;)
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Pa je li tebi normalno da u grupi ljudi koji uče stoji neko ko ne zna ni El Fatihu, da ponavlja halalimo i da okreće glavu lijevo i desno iako pojma nema čemu to služi? Meni nije... ali et tu vlada više ono "de da nas je što više". Uopšte nije pogrešno ako osoba ne zna proučiti da stane sa strane čak i da je "musliman na papiru". To je iskrenije prema osobi kojoj se ista klanja.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Veca wrote: 15 Jun 2021, 14:12
The 51st State wrote: 15 Jun 2021, 13:41 ne znam sto cigaru, nesanicu i vecu briga za to ikako, to je za vas svakako samo transfer materije u materiju, sto se vas tice mogu se i reciklirati ako posteno sagledavate, u suprotnom nemojte previse pametovati.

...sve dok vi tako budete pametovali i nama govorili, kako bi mi to morali/ trebali, pa makar i glumili, ja cu se javiti, a vjerojatno i oni! ;)
ma ja samo u kontru u mjestu.

btw. mens se cini da vam niko nista ne govori kako i sta, nego se vise ljudi na nebuloznicnost osvrcu...
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

MarlboroGold wrote: 15 Jun 2021, 14:14 Pa je li tebi normalno da u grupi ljudi koji uče stoji neko ko ne zna ni El Fatihu, da ponavlja halalimo i da okreće glavu lijevo i desno iako pojma nema čemu to služi? Meni nije... ali et tu vlada više ono "de da nas je što više". Uopšte nije pogrešno ako osoba ne zna proučiti da stane sa strane čak i da je "musliman na papiru". To je iskrenije prema osobi kojoj se ista klanja.
zssto sebi dajes za pravo da definises "normalno", ima neka kultura, tradicija, protokol, intima, postovanje, namjera....
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Ma to već nema nikakve veze sa religijom i to je poenta mog pisanja. Neka radi šta ko hoće... to je moj stav.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

MarlboroGold wrote: 15 Jun 2021, 14:14 Pa je li tebi normalno da u grupi ljudi koji uče stoji neko ko ne zna ni El Fatihu, da ponavlja halalimo i da okreće glavu lijevo i desno iako pojma nema čemu to služi? Meni nije... ali et tu vlada više ono "de da nas je što više". Uopšte nije pogrešno ako osoba ne zna proučiti da stane sa strane čak i da je "musliman na papiru". To je iskrenije prema osobi kojoj se ista klanja.
Jest normalno jer ne vrti se taj dan svijet oko tih osoba i njihovih uvjerenja već o rahmetliji da bude sve po propisu.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

MarlboroGold wrote: 15 Jun 2021, 14:19 Ma to već nema nikakve veze sa religijom i to je poenta mog pisanja. Neka radi šta ko hoće... to je moj stav.
niko nije reko ni da ima, vec sam naveo s cim ima, sa suvisnim pametovanjem primarno.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

...pa covjece, ako ne znam (jako je tesko tako na islamski nacin, kod drugih religija je lakse), klanjati, ne razumijem arapski, zar nije i dolazak na dzenazu znak postovanja?!
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Veca wrote: 15 Jun 2021, 14:22 ...pa covjece, ako ne znam (jako je tesko tako na islamski nacin, kod drugih religija je lakse), klanjati, ne razumijem arapski, zar nije i dolazak na dzenazu znak postovanja?!
Zato je olakšano na dženazi. Samo ponavljaj za hodžom.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Naseef Mushroom wrote: 15 Jun 2021, 14:20
Jest normalno jer ne vrti se taj dan svijet oko tih osoba i njihovih uvjerenja već o rahmetliji da bude sve po propisu.
Pa po kojem je propisu pretvarati se da klanjas? Koliko puta se spominju licemjeri u Kur’anu?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Veca wrote: 15 Jun 2021, 14:22 ...pa covjece, ako ne znam (jako je tesko tako na islamski nacin, kod drugih religija je lakse), klanjati, ne razumijem arapski, zar nije i dolazak na dzenazu znak postovanja?!
jeste, no ako imas mrvu islamske pozadine, ispostuj i to....
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

O j.... ti sunce. Hladno ljudi traze da se pretvaras da klanjas
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Post Reply