Krokodil Behko wrote:Ruana wrote:Krokodil Behko wrote:Jonas wrote:Ja poznajem ljudi u Bosni koji primaju austrijsku penziju. Vratili se po stare dane, a sada kazu (i uce svoju djecu): ovo je bila najveća greška koju smo ikad napravili.
Dobro su prošli. Ja sam tu grešku napravio 1992. godine.
Isto tako, Austrija je bila u pitanju.
Nie ti bolan greska, sad bi i ti ko i "nesmijem reci, nema mogucnost da se brani" hvalio Austriju, krivije ledja, psovao Bosnu, koristio rijeci koje ne znas sta znace, slusao Cecu. Bolji si tako majkemi.
Da bolji sam. Još samo da imam i neku korist od toga.
Ovdje nema ni da se nekome nešto prizna a o nagradama da i ne govorimo.
Džaba članstvo u PLBiH i činovi iz ARBiH, pohvale i slike u novinama. Tutnuli nam
po certifikat u ruke i voz! Neko je ostao RVI a bogme ima i RVI/IR i ako je imao sreće
dobio je 310 maraka penzije a svaki dan strepi od nekih revizijinih revizija na
revizijine revizije. I to je život u BiH. jedan mi kolega, prodao cijeli certifikat
(oko 19.000) za 500 maraka. Baš mu se TV pokvario pred svjetsko
prvenstvo i jadnik prodao da kupi djeci TV da gledaju tekme.
Šta god si rekla o odnosu švaba i vikinga prema našima tamo, kao što
vidiš to nije ni blizu šta nama ovi naši ovdje rade.
Pa dokle cete vise toj jadnoj drzavi nabijati na nos, sto ste se branili od agresora. Nisi branio drzavu nego sebe, ubio bi te da se nisi branio.
Ako dvadeset godina poslje rata nema za televizora i nije se snasao, a ti rece da ti je kolega, znaci nije star moze raditi, onda ne treba ni da ima familiju, ako je ne moze izdrzavati. I sad bi on preko grane, jelde.
E vidis ovdje televizori kostaju monogo vise i ovdje ne bi mogao lezati po cijeli dan, i vi dolje da manje lezite vise radite i da manje okrivljujete drzavu a vise sebe, imali bi monogo vise.
Kod vikinga ne smijes drzavu kriviti jer ti odma kaze, "ako ti se ne svidja kupi kartu a i mi cemo ti pomoci i idi gdje je bolje"
Cijelo vrijeme se zalite, a covjek kad u kafanu dodje nema mjesta ni za lijeka, po cieli dan imate za kafu i pivu a nemate za osnovne zivotne potrebe.
Sve ama bas sve bi vam mnogo bolje islo kad bi jednom za sva vremena shvatili da nema socializma ni Tita i da morate sami sebi obezbjediti to sto vam treba.
U dijaspori to shvatis za manjje od 5 minuta, jer te upregnu ko konja odma. I zato kad bi se mi vratili dolje, puno bi bolje bilo i za narod i za drzavu. Ovdje nema strajkova, nego ako ti se ne svidja, znas gdje su vrata.
Zalite se na mito i korupciju, pa sto podmicujete. Bial sam u prilici da moram nesto zavrsiti u bolnici u Trebinju, nije mi palo na pamet da doktoru kupim litar viskija, mada su me nagovarali, zasto to je njegov posao da mi pomogne, da tako svi radite morali bi i doktori drugacije.
A stele ima i ovamo, samo to oni kazu "moras znati nekoga, sto zna nekoga"