D12: Dijaspora

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
Locked
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9751 times
Been thanked: 11486 times
Status: Online

Re: Dijaspora

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:]
Studirali u Sarajevu pa ih rat tamo zakacio i ostali, rodjak mi je bio ranjen u nogu. Imli su sansu da idu jer je njegov brat u Kelnu, isto visoko obrazovan, samo sto u Kelnu ne pali biti muzikant, pa farba radijatore i ponekad koji prozor ako ga zapane, inace imao zenu svabicu koju je u krevetu nasao sa rusom, jer kako ona kaze bolji je rus on jede svinjetinu i puno vise lici njima nego mi bosanci.
Aha. I veliš oni žive na visokoj nozi u SA?
Pa šta rade ako žive na visokoj nozi a nisu u državnoj firmi i nisu političari?
Može biti samo da su privatnici. I tako dodjosmo do istine. Novac im je
poslao neko iz dijaspore. opet se vratismo na isto. Džaba ti sve :D
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Jonas wrote:Ja poznajem ljudi u Bosni koji primaju austrijsku penziju. Vratili se po stare dane, a sada kazu (i uce svoju djecu): ovo je bila najveća greška koju smo ikad napravili.
Dobro su prošli. Ja sam tu grešku napravio 1992. godine.
Isto tako, Austrija je bila u pitanju.
Ruana
Status: Offline

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote: Meni jednom jedan kolega na poslu kaze "imam nesto za tebe" i daje mi CD o tog Emira, meni fino bi neprijatno, nikad nisam cula za nega, ali nije skuzio da ne znam. Onda sam malo guglala i nasla ga.
Pa dolje lakoumnici brzo trose, malo se foliraju, malo prosipaju, malo na janjetinu, malo na rakiju i ode to, a u Americi je to luksuz i to se ne moze i nece potrositi u te svrhe jer treba ostaviti da se folira po Kalesiji kad dodje.
Možda si se loptala sa njim na meraji kod kuće Enida Tahirovića.
Kad smo već kod te meraje i ovaj iz SAD je tu sa kućom.
Zar ćeš za raju iz djetinjstva reći da su rasipnici i foliranti? :sok
Mada ne vjerujem da se rasipao. Žena mu je stroga. Inače iz tvog
je komšiluka - Čajniče. Čini mi se?

Nije se luksuzirao. On ne pije a samim tim ne krka ni janjetinu.
Jedonstavno ovdje ništa ne ide kako treba.
Cuj ne ide, pa eto tebi ide, znaci moze ko hoce, ovde moras biti uporan i konstantno se dokazivati da bi uspio u necem.
Znam jednu zenu svi joj se nasi smijali kad je skontala jedan biznis, i svi govorili "ovdje ti to bona ne ide i ne prolazi" ali se ona danas poslje deset godina njima smije ;)
Tako ti je i dolje ko hoce moze.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:]
Studirali u Sarajevu pa ih rat tamo zakacio i ostali, rodjak mi je bio ranjen u nogu. Imli su sansu da idu jer je njegov brat u Kelnu, isto visoko obrazovan, samo sto u Kelnu ne pali biti muzikant, pa farba radijatore i ponekad koji prozor ako ga zapane, inace imao zenu svabicu koju je u krevetu nasao sa rusom, jer kako ona kaze bolji je rus on jede svinjetinu i puno vise lici njima nego mi bosanci.
Aha. I veliš oni žive na visokoj nozi u SA?
Pa šta rade ako žive na visokoj nozi a nisu u državnoj firmi i nisu političari?
Može biti samo da su privatnici. I tako dodjosmo do istine. Novac im je
poslao neko iz dijaspore. opet se vratismo na isto. Džaba ti sve :D
Ama nije nego covjek radi u nekoj austriskoj firmi, a zena veterinar niko im nije nista posalo.
Zaista zive super bole nego 80% dijasporaca. Dijasporci zive na visko nozi samo kad dolje dodju a ovdje zive bas ovako kako sam ti prie opisala.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Jonas wrote:Ja poznajem ljudi u Bosni koji primaju austrijsku penziju. Vratili se po stare dane, a sada kazu (i uce svoju djecu): ovo je bila najveća greška koju smo ikad napravili.
Nie ti bolan greska, sad bi i ti ko i "nesmijem reci, nema mogucnost da se brani" hvalio Austriju, krivije ledja, psovao Bosnu, koristio rijeci koje ne znas sta znace, slusao Cecu. Bolji si tako majkemi.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas »

Behko,
meni ti penzioneri u Bosni (vratili se iz dijaspore) pricaju (zapravo zale) da je zdravstvena politika u BiH otvoren rat. Ja ne smijem reci kako je ovdje, bojim se da mi nece vjerovati.
Ruana

Post by Ruana »

Jonas wrote:Behko,
meni ti penzioneri u Bosni (vratili se iz dijaspore) pricaju (zapravo zale) da je zdravstvena politika u BiH otvoren rat. Ja ne smijem reci kako je ovdje, bojim se da mi nece vjerovati.
Ovdje je kod mene sve bezplatno, ali mi je zato porez 42%. Uzme mi soro pola plate a lafo mi dao zdravsvo dzaba, a cekam pregled po tri mjeseca.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ova debata ode skroz u nek lijevu stranu....

Ako govorimo o ljudima koji su morali otici u dijasporu jer nemaju vise svog ognjista niti mjesta u domovini (pa u Sa ko sta radi kukaju kako su ljudi iz Istocne Bosne napravili belaj kako su "sljegli" u grad uz onu neumornu, ofucanu "dosli divlji, otjerali pitome" ) onda nema dvoumljenja - dijaspora je jedini odgovor i na njima je da se prilagode novom zivotu. Ko god zeli moze da se doskoluje, nauci jezik, asimilira ali ljudi cesto ne zele jer cekaju da im rjesenje padne u krilo s neba.

Medjutim ako govorimo o ljudima koji imaju svoje mjesto u Bosni ali idu u dijasporu zbog boljih zivotnih uslova I slicno onda bih rekla da onaj ko ide grlom u jagode, bez ikakvog plana, sigurnosti itd je malo naivan i poprilicno neodgovoranako kisoi da ce mu se svi problemi rijesiti kada predje granicu. Onaj ko zeli bolju buducnost mora da upre da bi nesto ostvario, nikome nigdje ne kapa s neba. Sve u svemu u dijsaspori smo bar sami odgovorni za tok kojim ce nas zivot ici za razliku od trenutnog zivota u domovini koji kroj saka guzonja cija mjesecna plata nosi iznos 78 penzija....
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Nie ti bolan greska, sad bi i ti ko i "nesmijem reci, nema mogucnost da se brani" hvalio Austriju, krivije ledja, psovao Bosnu, koristio rijeci koje ne znas sta znace, slusao Cecu. Bolji si tako majkemi.
Sto se (to) mora promijeniti u Bosni kako bi (drzava) privukla (i zadrzala) mlade ljudi iz dijaspore da se vrate?
Ruana

Post by Ruana »

Jonas wrote:
Sto se (to) mora promijeniti u Bosni kako bi (drzava) privukla (i zadrzala) mlade ljudi iz dijaspore da se vrate?
Ne mora nista, treba oni da idu i da promjene.
Camil Durakovic
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Ovdje je kod mene sve bezplatno, ali mi je zato porez 42%. Uzme mi soro pola plate a lafo mi dao zdravsvo dzaba, a cekam pregled po tri mjeseca.
Građani BiH plaćaju visoku cijenu korupcije, tamo gdje je nedovoljno poreza koči učinkovitost u drzavi.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ruana wrote:
Jonas wrote:Behko,
Porez je svugdje obavezan i svugdje visok......to sto ga u Bosni niko ne placa je drugi par carapa.....

U dijaspori makar dobijes uslugu za te pare, u Bosni dobijes nista i sarenu lazu pride.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

A tako, ne treba se boriti protiv korupcije, zataje poreza... :valja
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:
Da bolji sam. Još samo da imam i neku korist od toga.
Ovdje nema ni da se nekome nešto prizna a o nagradama da i ne govorimo.
Džaba članstvo u PLBiH i činovi iz ARBiH, pohvale i slike u novinama. Tutnuli nam
po certifikat u ruke i voz! Neko je ostao RVI a bogme ima i RVI/IR i ako je imao sreće
dobio je 310 maraka penzije a svaki dan strepi od nekih revizijinih revizija na
revizijine revizije. I to je život u BiH. jedan mi kolega, prodao cijeli certifikat
(oko 19.000) za 500 maraka. Baš mu se TV pokvario pred svjetsko
prvenstvo i jadnik prodao da kupi djeci TV da gledaju tekme.
Šta god si rekla o odnosu švaba i vikinga prema našima tamo, kao što
vidiš to nije ni blizu šta nama ovi naši ovdje rade.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Ima dosta toga o toj temi ali mene zanima nešto konkretno: kako bi vi zeljeli da dijaspora pomogne Bosni?
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Odmori se, a ja idem spremiti ček.
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

sjedi mali. tu je tvoj dom. daleko su Istanbul i Bec. ;)

valja revoluciju dici, samo se nema s kim :ha

Sheval ubi baju. sanjao je ovu temu. :D. :cool
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:
Da bolji sam. Još samo da imam i neku korist od toga.
Ovdje nema ni da se nekome nešto prizna a o nagradama da i ne govorimo.
Džaba članstvo u PLBiH i činovi iz ARBiH, pohvale i slike u novinama. Tutnuli nam
po certifikat u ruke i voz! Neko je ostao RVI a bogme ima i RVI/IR i ako je imao sreće
dobio je 310 maraka penzije a svaki dan strepi od nekih revizijinih revizija na
revizijine revizije.
I to je život u BiH. jedan mi kolega, prodao cijeli certifikat
(oko 19.000) za 500 maraka. Baš mu se TV pokvario pred svjetsko
prvenstvo i jadnik prodao da kupi djeci TV da gledaju tekme.
Šta god si rekla o odnosu švaba i vikinga prema našima tamo, kao što
vidiš to nije ni blizu šta nama ovi naši ovdje rade.
Pa dokle cete vise toj jadnoj drzavi nabijati na nos, sto ste se branili od agresora. Nisi branio drzavu nego sebe, ubio bi te da se nisi branio.
Ako dvadeset godina poslje rata nema za televizora i nije se snasao, a ti rece da ti je kolega, znaci nije star moze raditi, onda ne treba ni da ima familiju, ako je ne moze izdrzavati. I sad bi on preko grane, jelde.
E vidis ovdje televizori kostaju monogo vise i ovdje ne bi mogao lezati po cijeli dan, i vi dolje da manje lezite vise radite i da manje okrivljujete drzavu a vise sebe, imali bi monogo vise.
Kod vikinga ne smijes drzavu kriviti jer ti odma kaze, "ako ti se ne svidja kupi kartu a i mi cemo ti pomoci i idi gdje je bolje"
Cijelo vrijeme se zalite, a covjek kad u kafanu dodje nema mjesta ni za lijeka, po cieli dan imate za kafu i pivu a nemate za osnovne zivotne potrebe.
Sve ama bas sve bi vam mnogo bolje islo kad bi jednom za sva vremena shvatili da nema socializma ni Tita i da morate sami sebi obezbjediti to sto vam treba.
U dijaspori to shvatis za manjje od 5 minuta, jer te upregnu ko konja odma. I zato kad bi se mi vratili dolje, puno bi bolje bilo i za narod i za drzavu. Ovdje nema strajkova, nego ako ti se ne svidja, znas gdje su vrata.
Zalite se na mito i korupciju, pa sto podmicujete. Bial sam u prilici da moram nesto zavrsiti u bolnici u Trebinju, nije mi palo na pamet da doktoru kupim litar viskija, mada su me nagovarali, zasto to je njegov posao da mi pomogne, da tako svi radite morali bi i doktori drugacije.
A stele ima i ovamo, samo to oni kazu "moras znati nekoga, sto zna nekoga"
Ruana

Post by Ruana »

Jonas wrote:
A tako, ne treba se boriti protiv korupcije, zataje poreza... :valja
Tu gdje ti zivis, nema jelde korupcije ni zataje poreze, malo morgen, nego tu ne smijes nista kritikovati, jer ako ti se ne svidja, kupi prnje i idi odakle si dosao, tako ti kazu. Tu gdje si ti radi se od jutra do mraka, a da tako i dolje rade imali bi monogo vise od tog tvog svaba koga toliko volis.
Hvallis se tudjom zemljom i eto volis je i kazes ne ides u Bosnu, pa sta radis ovdje, ima li te gdje na svapskom forumu, smijes li tamo kritikovati a reci da si stranac.
Hvalis se sistemom u kome zivis a ovdje trazis savjete za stan ili kucu.
Ruana

Post by Ruana »

Bosno moja u srcu te nosim evo mene po zapadu prosim.
:valja
Locked

Return to “Kontejner”