D12: Dijaspora
-
Ruana
- Status: Offline
Re: Dijaspora
Zivi na socijali a placa kucu, ovdje to ne moze iako kazu da je ovdje najboje uradjen socijalni sistem u Evropi.
Zbog toga je dijaspora dobra "al je dobar ovaj rezim plata ide a ja lezim" i tebi to dobro, sve takve treba na Zegulju na prinudni rad.
Zbog toga je dijaspora dobra "al je dobar ovaj rezim plata ide a ja lezim" i tebi to dobro, sve takve treba na Zegulju na prinudni rad.
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
I to je bitno, mnogi ne mogu promijeniti svoju financijsku situaciju, ali mogu promijeniti osobni stav prema novcu. S druge strane, djelatnica na kasi (u nekom ducanu) ima mjesecna primanja oko 450 KM. Koliko god covjek kalkulirao, mislim da nije moguce normalno živjeti i priuštiti si sitna zadovoljstva sa takvom placom.Uz ovo što gore napisah da je naš plus što živimo u vlastitim kućama, još jedna stvar je bitna. Kako ko zna ekonomisati s novcem. Sa prosječnom platom možeš fino živjeti, ne baš liksuzno ali možeš zimi skoknuti i na planinu i ljeti na more, pa možda i na neku dalju destinaciju jednom godišnje. Jadran uvijek pun Bosanaca.
A ko ne zna s parama, ko troši na gluposti, "jede" platu unaprijed, uvaljuje se u kredite kako bi kupio bijesno auto...e tome ne bi ni Njemačka pomogla.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Brat mi je rekao da se je stotinjak prijavilo na ovaj natječaj. Takodjer je rekao da mnogi ne mogu naci/dobiti posao u svojoj struci. Razlog: nema posla.Pa o tome ja pričam. Niko ne dobije odmah posao, čeka se i po nekolike godine, ali na kraju se svi zaposle u svojoj struci.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Prema tome, mnogi su otisli u dijasporu (ne samo zbog rata), nego i zbog toga sto nema (dovoljno) posla (u Bosni). Jedni su imali posao u Bosni, ali nisu bili dovoljno placeni za svoj rad (poticaj za odlazak). Jedni su jedinstveno imali sve u Bosni, ali su zeljeli otici u svijet.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Kako se ono lijepo kaze: ko radi, taj i ima.Sa druge strane u Njemackoj, Austriji i sl. je rad i samo rad. Ono sto imaju godisnjeg im je sve u zivotu. Imaju vece plate ali im je i standard veci, skuplje nekretnine, auta itd. tako da ti ga na isto dodje.
U svakom slucaju, ne dodje na isto. Veci standard ne znaci da je sve skuplje... veci standard takodjer definise vise mogucnosti za zivot: npr. dobiti posao, lakse doci do stana, kredita, lakse kupiti auto (bolje ponude); ili zdravstvo, kultura, prosvjeta, gospodarstvo, politika, (odrzavanje i cuvanje) prirode itd. itd. zatim uredjene autoceste, sigurnost u drzavi itd.
Samo rad i rad :jonas - gle, kod mene banke rade sest sati dnevno. A posta radi osam sati dnevno.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Ja ne mogu nagovoriti, priznajem, ni svoju punicu da dodje zivijeti kod nas (ona je u Njemackoj), e sad, kako da nagovorim svoje roditelje da mi dodju. Moji su stari i oronuli, sada je prekasno za povratak.Tvoji roditelji imaju mogucnost da dodju kod tebe ako im je bas tako lose.
Stavise, ne mogu ni zenu nagovoriti na analni seks? :jonas
-
dacina_curica
Maja wrote:Uz ovo što gore napisah da je naš plus što živimo u vlastitim kućama, još jedna stvar je bitna. Kako ko zna ekonomisati s novcem. Sa prosječnom platom možeš fino živjeti, ne baš luksuzno ali možeš zimi skoknuti i na planinu i ljeti na more, pa možda i na neku dalju destinaciju jednom godišnje. Jadran uvijek pun Bosanaca.
A ko ne zna s parama, ko troši na gluposti, "jede" platu unaprijed, uvaljuje se u kredite kako bi kupio bijesno auto...e tome ne bi ni Njemačka pomogla.
Pa zivi i nas dosta u vlastitim kucama, kakve to veze ima sad?
Btw. Ovo "oni samo rade, ne znaju nista drugo" je toliko isfurano da postaje pateticno....onaj ko zna zivjeti zna to svugdje, u Bosni, u Tunguziji, na Space shuttle-u...ja prva ne bih mogla po cijeli dan visiti u kaficu ili hodati po prodavnicama, ispijati kafe i mahalati..jedan dan da ali pretvoriti to u zivot bi mi popilo kompletnu mozdanu masu (ovo malo sto je ostalo)....
- Jonas
- Aktivni forumaš

Btw. Ovo "oni samo rade, ne znaju nista drugo" je toliko isfurano da postaje pateticno...
-
dacina_curica
P.S. zaboravih gore upitati...Majo, je l' hoces da nam kazes da u Bosni niko ne dize kredite da bi isao na more, na Igman itd.??? Malo ti ne vjerujem. 
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3912 times
- Been thanked: 2947 times
Sad trenutno neradim nekih 2-3 nedelje.
Kriza je velika i mogi su bez posla,medjutim snadjem se opet nekako za neki posao.
Dok radim,odsutan,ili zauzet sam dnevno 10 sati tim poslom.
Dobije se plata na vrjeme,nije lose.
Imas sve uslove i sve pogodnosti samo moras biti dobar u planiranju u prioritetima
kuda usmjeriti novac.
Fino se naplati,a bogme fini racuni i stignu,tako na kraju nemoze bas svaki mjesec da se ustedi neka suma.
Moram reci,da od tih para se moze fino zivjet,ali ni pomisljati na neke luksuze i extra prohtjeve.
Jednostavno neide,to ovdje mogu samo rjetki,koji nemaju namjeru pomoci nekog u Bosni
ili planirat da dole obezbjedjuju neku egzistenciju za stare dane.
Sa druge strane,vidim u Bosni,kafane,hoteli uvjek puno,u svako doba.
Za taj standard,ni auta nisu losa,garderoba,mobili,naocale.
Nekad se zapitam,kako,pocnem da sumnjam u sebe,neznam priustiti sebi to zadovoljstvo a imam mogucnost.
Kriza je velika i mogi su bez posla,medjutim snadjem se opet nekako za neki posao.
Dok radim,odsutan,ili zauzet sam dnevno 10 sati tim poslom.
Dobije se plata na vrjeme,nije lose.
Imas sve uslove i sve pogodnosti samo moras biti dobar u planiranju u prioritetima
kuda usmjeriti novac.
Fino se naplati,a bogme fini racuni i stignu,tako na kraju nemoze bas svaki mjesec da se ustedi neka suma.
Moram reci,da od tih para se moze fino zivjet,ali ni pomisljati na neke luksuze i extra prohtjeve.
Jednostavno neide,to ovdje mogu samo rjetki,koji nemaju namjeru pomoci nekog u Bosni
ili planirat da dole obezbjedjuju neku egzistenciju za stare dane.
Sa druge strane,vidim u Bosni,kafane,hoteli uvjek puno,u svako doba.
Za taj standard,ni auta nisu losa,garderoba,mobili,naocale.
Nekad se zapitam,kako,pocnem da sumnjam u sebe,neznam priustiti sebi to zadovoljstvo a imam mogucnost.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Jonas
- Aktivni forumaš

Ljudi se snalaze, prodaju tri jednogodišnja janjeta i zive od toga mjesec dana.
Brat mi prica kako ljudi naruce jedno pice i sjede cijeli dan u kaficu. Ili, kad ne mogu platiti, naruce kafu i stave je na racun. Kad imaju love, onda plate.... vidim u Bosni,kafane,hoteli uvjek puno,u svako doba
-
Blackhawk
Ruana wrote: Sta kazes jaro ti se pohvalio plazmom, a je li ti rekao koliko ima vremena da je gleda, je li ti rekao u kakvu mu skolu idu djeca, koliko dnevno provodi vremena sa familhjom? Pitaj ga koliko treba raditi i cega se treba odreci da bi imao tu plazmu i da zaradi da ode na odmor.
Koliko vremena.. pa radno vrijeme od pola 8 do 16:30.. .sve preko toga je slobodan i moze kod kuce uzivat sa svojom djecom i zenom, plus ima oba dana vikenda slobodna..
Moje radno vrijeme, dok sam imao srecu da budem zaposlen, bilo je od pola 10 ujutro, pa do 1-2 sata navece .. Iako sam sa mamom zivio u kuci, znao sam po 7 dana i vise da je uopste ne vidim(negdje sam pisao o tome). Vikenda uopste slobodnog nije bilo, niti je bilo slobodnih dana... To sto ima se slobodno jeste od 1 navece do 9 ujutro a to prespavam jer moram odmoriti..
A o gledanju tv.a kod kuce ni da zamislim..
i to sam radio za 400 KM... I Plus na sve do od januara do augusta sam radio da uopste plate nije bilo, i na kraju ostavio se toga.. Bolje dzaba lezati nego dzaba raditi ...
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3912 times
- Been thanked: 2947 times
Moj BLACK,svako jutro ustajem u petnest do pet,da bih stigao na posao u 6.30
Vozarim i do 30 km,svoje auto,gorivo i sve sto uz to ide.
Niko mi ni kinte ne placa za to.Dodjem kuci oko 5.30.
Nikakav,nizasta.Rodjeno djete nemogu da slusam ni trpim.
Mislis da mi ovdje imamo lahke poslove...malo morgen ,da stranca zapadne da olahko zaradi platu.
Imam plazmu,ko je gleda...kad cu.
Trebaju mi konjski zivci dok sa djecom popricam pola sahata,sta i kako sutra,njihove potrebe.
Tako je bilo dok su bili manji,sad su odrasli,veliki,a i veca briga za njima.
Ja MORAM zaspat najkasnije 9.30,ako cu da na poslu budem svjez da me masina ne odvali kakvom osovinom.
Subota,nedjelja,u trgovinu kupi malo hrane za iducu sedmicu i tako u krug.
Vama dole valja dan ko nama ovdje godina.
Ako nista medju svojom si rajom imas skim progovorit,razgovorit se...nisi svjestan koliko to znaci covjeku u ovom sivilu.
Vozarim i do 30 km,svoje auto,gorivo i sve sto uz to ide.
Niko mi ni kinte ne placa za to.Dodjem kuci oko 5.30.
Nikakav,nizasta.Rodjeno djete nemogu da slusam ni trpim.
Mislis da mi ovdje imamo lahke poslove...malo morgen ,da stranca zapadne da olahko zaradi platu.
Imam plazmu,ko je gleda...kad cu.
Trebaju mi konjski zivci dok sa djecom popricam pola sahata,sta i kako sutra,njihove potrebe.
Tako je bilo dok su bili manji,sad su odrasli,veliki,a i veca briga za njima.
Ja MORAM zaspat najkasnije 9.30,ako cu da na poslu budem svjez da me masina ne odvali kakvom osovinom.
Subota,nedjelja,u trgovinu kupi malo hrane za iducu sedmicu i tako u krug.
Vama dole valja dan ko nama ovdje godina.
Ako nista medju svojom si rajom imas skim progovorit,razgovorit se...nisi svjestan koliko to znaci covjeku u ovom sivilu.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
-
Blackhawk
- Jonas
- Aktivni forumaš

Moj zena radi u javnoj službi, 8 sati dnevno. Ukoliko vise radi, vise je placena. Za putne troskove dobije 0,30 eura/km. Od njezine place mozemo fino zivjeti.
Ja imam vlastiti posao, bavim se fotografijom.
Ja imam vlastiti posao, bavim se fotografijom.
-
Blackhawk
Kod nas u Bosni se kaze, ako ti neces da radis za 100 ima neko ko ce radit za 80Ruana wrote: Tu gdje ti zivis, nema jelde korupcije ni zataje poreze, malo morgen, nego tu ne smijes nista kritikovati, jer ako ti se ne svidja, kupi prnje i idi odakle si dosao, tako ti kazu. Tu gdje si ti radi se od jutra do mraka, a da tako i dolje rade imali bi monogo vise od tog tvog svaba koga toliko volis.
Hvallis se tudjom zemljom i eto volis je i kazes ne ides u Bosnu, pa sta radis ovdje, ima li te gdje na svapskom forumu, smijes li tamo kritikovati a reci da si stranac.
Hvalis se sistemom u kome zivis a ovdje trazis savjete za stan ili kucu.