Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
animals wrote: 03 Jul 2021, 19:25
Do prije 70 godina , vecina zena Evrope su nosile marame..
bile su pokrivene po kosi..
u medjuvremenu slabljenjem religije se to izbacilo u sekularnim drzavama..
u muslimanskim drzavama je religija jos uvijek na prvom mjestu, otud i zenska potlacenost..
Islam je nakon 80ih dozivio politizaciju,vehabizaciju.Ako pogledas vecina tih muslimanskih zemalja napustaju marame otprilike kad i ex yu muslimani,pa u kabulu zene hodale u minisuknjama 1960ih,ali onda dolazi nagli zaokret.islamska republika iran,kasnije talibani itd
U biti,sekularizacija i krscanskog svijeta se desavala tada,samo sto je islam kazem ti dozivio nagli zaokret nekada 70ih 80ih
animals wrote: 03 Jul 2021, 19:25
Do prije 70 godina , vecina zena Evrope su nosile marame..
bile su pokrivene po kosi..
u medjuvremenu slabljenjem religije se to izbacilo u sekularnim drzavama..
u muslimanskim drzavama je religija jos uvijek na prvom mjestu, otud i zenska potlacenost..
Islam je nakon 80ih dozivio politizaciju,vehabizaciju.Ako pogledas vecina tih muslimanskih zemalja napustaju marame otprilike kad i ex yu muslimani,pa u kabulu zene hodale u minisuknjama 1960ih,ali onda dolazi nagli zaokret.islamska republika iran,kasnije talibani itd
U biti,sekularizacija i krscanskog svijeta se desavala tada,samo sto je islam kazem ti dozivio nagli zaokret nekada 70ih 80ih
U Bosni i Hercegovini glavni razlozi zašto su Bošnjaci više vjernici nego prije 40 godina su raspad Jugoslavije, kraj onog sistema gdje je došlo do buđenja svih ex-Yu naroda samo što su Bošnjaci bli više okrenuti religiji jer u SFRJ su nam ugušili idenitet naroda gdje smo bili Muslimani pa nam je jedini orijentir bio islam kao i inat nakon toliko srušenih džamija, pjesmama o Turcima i saznanju da je bratstvo i jedinstvo bila iluzija. Još na to dodati da su crvene knjižice postale bezvrijedne gdje nisi morao više kriti da si vjernik da bi napredovao.
Kako se onda vehabizacija i politizacija uklapa u tu priču?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
U Bosni i Hercegovini glavni razlozi zašto su Bošnjaci više vjernici nego prije 40 godina su raspad Jugoslavije, kraj onog sistema gdje je došlo do buđenja svih ex-Yu naroda samo što su Bošnjaci bli više okrenuti religiji jer u SFRJ su nam ugušili idenitet naroda gdje smo bili Muslimani pa nam je jedini orijentir bio islam kao i inat nakon toliko srušenih džamija, pjesmama o Turcima i saznanju da je bratstvo i jedinstvo bila iluzija. Još na to dodati da su crvene knjižice postale bezvrijedne gdje nisi morao više kriti da si vjernik da bi napredovao.
svaki narod ima svoj razlog i put ka vehabizaciji,mi smo jos i dobri ..jedino je kod turaka manji uticaj vehabizma ostao,mada erdogan u zadnje vrijeme mjenja stvar
ja sam muslimanka ali iskreno mislim da je vehabizam kukavicje jaje islamskom svijetu
Uvijek je bilo nakaradnih, i bit ce..
ali su manjina i bit ce..
a sto ti izvlacis i navlacis, to je druga stvar..
Jesi to brojo?
Ina slici su je pojednak broj jednih i drugih.
I ako niti dnao nije poenta u broju nego u degradaciji estetike i dostojanstva.
Pa izvadi budale iz 41 i uporedi..
bilo je i tad nakaradni..
sto nisi izvadio lijepe i fine iz ove godine i uporedio..
hoces reci da je 41 teklo med i mlijeko i bilo bolje..
Ma nije ni u sesetim, a kamo li tada, ovo je havarija i haos.
Miskim ti mozes zmiriti na ociglednim negativnostima progresa, to je tcoje pravo, samo to ne znaci da nije evidentan, kako god uporedis i upakujes, a bice jos gore kako stvari stoje.
Pa jel te ko dira..
jel te diraju ti ljudi..
ugrozavaju tvoj moral..
jel te smeta, kad netko ubija, pljacka, maltretira..
to ne..
ali te smetaju ovakvi..
jer su odlucili da zive kako oni hoce, uz to nikoga ne maltretiraju..
ne ubijaju, sta te smetaju, jer se kose sa tvojim vidjenjem svijeta..
ko si ti da odredjujes kakav ce svijet izgledati..
Naseef Mushroom wrote: 03 Jul 2021, 20:13
svaki narod ima svoj razlog i put ka vehabizaciji,mi smo jos i dobri ..jedino je kod turaka manji uticaj vehabizma ostao,mada erdogan u zadnje vrijeme mjenja stvar
ja sam muslimanka ali iskreno mislim da je vehabizam kukavicje jaje islamskom svijetu
Za mene je današnje ponašanje Bošnjaka više vezano za postkomunistički sistem nego za politizaciju koja je se desila npr. u Iranu.
Sjećam se ruralnih područja prije rata (gdje je religija bila dominantnija nego u urbanim mjestima) znači prije dolaska vehabija/selefija na naše prostore, ne razlikuje se nikako od današnjeg islama. Naravno ne ubrajam tu vehabije/selefije koji danas u BH žive u svojoj zajednici.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.