Jel veci srbin od Emira
Meša Selimović
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41114 times
- Been thanked: 27724 times
- Status: Offline
Re: Beograd podiže spomenik "srpskom" piscu Meši Selimoviću
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
Napisa Mesa davnih dana u tvrdavi. Hoce li moja djeca ici tim istim zalosnim putem kad odrastu? Hoce li zivjeti glupo kao I njihovi ocevi. Vjerovatno hoce, ali u to necu da vjerujemKrokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Kao književnik, on je potpuno bosanski, a kao građanin mopže biti sve što poželi.
Pitanje svih pitanja, da su Meša i Andrić živi dočekali 1992. godinu, jestel sigurni da bi ostali u Beogradu?
Ja nisam.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
-
The 51st State
- Inventar foruma

- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
pateticno, sam se deklarisao srpskim piscem i to treba prihvatiti, o cemu je pisao je nebitno, a sta bi bilo da je pozivio je irelevantno, on je se odrekao bosne davno i istu je smatrao dijelom srpskog politicko/kulturnog prostora, da li svojevoljno, pod pritiskom sluzbi, zene, mehe, jove, petog ili desetog apsolutno nebitno.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Kao književnik, on je potpuno bosanski, a kao građanin mopže biti sve što poželi.
Pitanje svih pitanja, da su Meša i Andrić živi dočekali 1992. godinu, jestel sigurni da bi ostali u Beogradu?
Ja nisam.
btw. zakinut je za nobelovu nagradu, kao pisac je koplje iznad andrica.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borislava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem. Znali su to, uostalom, i članovi uređivačkog odbora edicije ‘Srpska književnost u sto knjiga’, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, i sa mnom su zajedno u odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić i Boško Petrović. Nije zato slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim biografskim podatkom.“
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9821 times
- Been thanked: 11552 times
Calla wrote: 08 Jul 2021, 12:24Napisa Mesa davnih dana u tvrdavi. Hoce li moja djeca ici tim istim zalosnim putem kad odrastu? Hoce li zivjeti glupo kao I njihovi ocevi. Vjerovatno hoce, ali u to necu da vjerujemKrokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Ja nisam.![]()
Svako vrijeme, nosi svoje breme.
Npr, imaš pjesnika Enesa Kiševića, koji se prije rata izjašnjavao kao Hrvat, ali sad ne samo da se izjašnjava kao Bošnjak, nego je sebi samom dodao to "Bošnjak", iza imena i prezimena, kao nadimak. Valjda da briše svoja prijašnja opredjeljenja
The 51st State wrote: 08 Jul 2021, 12:25pateticno, sam se deklarisao srpskim piscem i to treba prihvatiti, o cemu je pisao je nebitno, a sta bi bilo da je pozivio je irelevantno, on je se odrekao bosne davno i istu je smatrao dijelom srpskog politicko/kulturnog prostora, da li svojevoljno, pod pritiskom sluzbi, zene, mehe, jove, petog ili desetog apsolutno nebitno.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Ja nisam.
Šta je patetično?
Kompletna njegova literatura, pripada BiH, baš kao i prvi Kusturicini filmovi, baš kao i Neletove pjesme od prije rata, itd. Oni lično mogu da se izjašnjavaju, kako god požele.
-
The 51st State
- Inventar foruma

eto zatvoriti topik, osim ako iskompleksirani bosnjaci aka bosanci nemaju sta dodati u smislu "a mozda nije tako mislio" i slicne gluposti. Srbi se oduzuju Srbinu i to je to.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

insomnia wrote: 08 Jul 2021, 12:28Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borislava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem. Znali su to, uostalom, i članovi uređivačkog odbora edicije ‘Srpska književnost u sto knjiga’, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, i sa mnom su zajedno u odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić i Boško Petrović. Nije zato slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim biografskim podatkom.“
Piši propalo. Kao što rekoh, svako vrijeme nosi svoje breme.
-
The 51st State
- Inventar foruma

ne pripada, covjek je sam rekao kome pripada, zasto ga prisvajati kad covjek fino reko ciji je i sta je? mogo je pisati o marsu to ga ne bi cinilio marsovcem, dakle patetisanje i kompleskasenje je u smislu da ga svojatamo mimo ociglednog.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:30Calla wrote: 08 Jul 2021, 12:24
Napisa Mesa davnih dana u tvrdavi. Hoce li moja djeca ici tim istim zalosnim putem kad odrastu? Hoce li zivjeti glupo kao I njihovi ocevi. Vjerovatno hoce, ali u to necu da vjerujem![]()
Npr, imaš pjesnika Enesa Kiševića, koji se prije rata izjašnjavao kao Hrvat, ali sad ne samo da se izjašnjava kao Bošnjak, nego je sebi samom dodao to "Bošnjak", iza imena i prezimena, kao nadimak. Valjda da briše svoja prijašnja opredjeljenja
The 51st State wrote: 08 Jul 2021, 12:25
pateticno, sam se deklarisao srpskim piscem i to treba prihvatiti, o cemu je pisao je nebitno, a sta bi bilo da je pozivio je irelevantno, on je se odrekao bosne davno i istu je smatrao dijelom srpskog politicko/kulturnog prostora, da li svojevoljno, pod pritiskom sluzbi, zene, mehe, jove, petog ili desetog apsolutno nebitno.
Šta je patetično?
Kompletna njegova literatura, pripada BiH, baš kao i prvi Kusturicini filmovi, baš kao i Neletove pjesme od prije rata, itd. Oni lično mogu da se izjašnjavaju, kako god požele.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

The 51st State wrote: 08 Jul 2021, 12:32ne pripada, covjek je sam rekao kome pripada, zasto ga prisvajati kad covjek fino reko ciji je i sta je? mogo je pisati o marsu to ga ne bi cinilio marsovcem, dakle patetisanje i kompleskasenje je u smislu da ga svojatamo mimo ociglednog.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:30
Šta je patetično?
Bosna ga je rodila, bez Bosne bi bio niko ni ništa, Bosni pripada sve. Tačka.
- Koraci_u_noci
- Penzioner

- Has thanked: 9342 times
- Been thanked: 10094 times
Ne treba pretjerivat, Mesa ima samo jedno djelo svjetske klase i kad mu pogledas opus vidis da ni po kom kriteriju ne bi mogao Nobelovu dobit. Sad dal je Andric zasluzio je druga prica, al u sirinu mu je djelo daleko znacajnije i u svjetskim, a i u ovim nasim okvirima. Iako je meni Dervis najbolje djelo sa ovih prostora i Mesa drazi i kao pisac i kao covjek, treba bit i realanThe 51st State wrote: 08 Jul 2021, 12:25pateticno, sam se deklarisao srpskim piscem i to treba prihvatiti, o cemu je pisao je nebitno, a sta bi bilo da je pozivio je irelevantno, on je se odrekao bosne davno i istu je smatrao dijelom srpskog politicko/kulturnog prostora, da li svojevoljno, pod pritiskom sluzbi, zene, mehe, jove, petog ili desetog apsolutno nebitno.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Ja nisam.
Pobjeci sad od svega zelim
-
The 51st State
- Inventar foruma

hajde de, meni to nema logike jer je istu odjebao u real life, eno mu potomstvo svo u beogradu, toliko o njegovovoj privzenosti bosni.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:34The 51st State wrote: 08 Jul 2021, 12:32
ne pripada, covjek je sam rekao kome pripada, zasto ga prisvajati kad covjek fino reko ciji je i sta je? mogo je pisati o marsu to ga ne bi cinilio marsovcem, dakle patetisanje i kompleskasenje je u smislu da ga svojatamo mimo ociglednog.
Bosna ga je rodila, bez Bosne bi bio niko ni ništa, Bosni pripada sve. Tačka.
-
The 51st State
- Inventar foruma

meni je kao pisac dosta narativniji, pitomiji, humaniji, plasttcnijii, metafizicniji od andrica, nobelova nagrada se dodjeljuje za aktuelna djela i upravo za to djelo je zakinut. andric je nesto kao handke prije handkea, ima nesto mracno u tom komitetu, to treba odjebati u cijelini kao reper necega.Koraci_u_noci wrote: 08 Jul 2021, 12:36Ne treba pretjerivat, Mesa ima samo jedno djelo svjetske klase i kad mu pogledas opus vidis da ni po kom kriteriju ne bi mogao Nobelovu dobit. Sad dal je Andric zasluzio je druga prica, al u sirinu mu je djelo daleko znacajnije i u svjetskim, a i u ovim nasim okvirima. Iako je meni Dervis najbolje djelo sa ovih prostora i Mesa drazi i kao pisac i kao covjek, treba bit i realanThe 51st State wrote: 08 Jul 2021, 12:25
pateticno, sam se deklarisao srpskim piscem i to treba prihvatiti, o cemu je pisao je nebitno, a sta bi bilo da je pozivio je irelevantno, on je se odrekao bosne davno i istu je smatrao dijelom srpskog politicko/kulturnog prostora, da li svojevoljno, pod pritiskom sluzbi, zene, mehe, jove, petog ili desetog apsolutno nebitno.
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Jasta je preobratila ga je hanuma Darinka , taj ni bratu rahmetli nije pomogao ,streljan je.
Ostalo je cutanje.
- arzuhal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 588 times
- Been thanked: 1143 times
Šta bi bilo kad bi bilo je drugi opanak i ne pripada racionalnom nego mitomanskom diskursu. Ne kažem da pitanje nije legitimno, ali nas odvlači u mitomaniju. Okolnosti su tada pogodovale izjašnjavanju srpskim, to je lijepo objasnio Jugoslaven Muharem Bazdulj.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Ja nisam.
Meša se izjasnio kao srpski pisac (tamam bio i bosanskohercegovački, pisac s koji dolazi iz muslimanskog kulturno-civilizacijskog kruga i sl), i Srbija ima pravo da mu podigne spomenik. On je srpski, bosanski, jugoslavenski pisac...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- arzuhal
- Forum [Bot]
U suprotnom, ukoliko bi se Bošnjaci upinjali da Mešu "očiste" od srpstva (ma šta ta apstraktna ideja značila), postat će suštinski više Srbi nego sam Mehmed koji se samo tako izjasnio. Jer ta mitomanija prisvajanja, pored Hrvata, najsvojstvenija je srpskom mitomanskom biću, koja određuje srpsku mainstream politikčku misao i duhovnost.
Radit ću u svom mikrosvijetu koliko god mogu da ne slijedimo srpsku mitomaniju...
Radit ću u svom mikrosvijetu koliko god mogu da ne slijedimo srpsku mitomaniju...
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4168 times
- Been thanked: 3841 times
- Status: Online
Nije Meša karakter kao jedan Ivica Osim da učini onakav potez kada je zaratilo, on je po karakteru više u rangu onog kokošara Harisa Džinovića.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Ja nisam.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- arzuhal
- Forum [Bot]
Ljudi za Mešinog života uvrstili njegovo djelo u ediciju "srpskih romana" ili "antologiju srpske književosti", ne sjećam se više a nije ni bitno,
isto ovo Sarajevo se pobunilo još tada što su ga uvrstili u srpsku književnost,
a Meša sam napiše pismo u kojem se zahvaljuje što su ga ubrojali kao srpskog pisca i potvrdi da jest srpski pisac, između ostalog.
I opet mi objašnjavamo ljudima ko su i šta su, mrtvim.
A pjenimo kad nama objašnjavaju ko smo, kao narod, kako nam se jezik zove i sve, kad nam drugi određuju identitet, čiji su bili Kotromonaći i sve...
Meša je sasvim dovoljno bosanskohercegovački pisac, po svemu, da nikog ne treba da tangira i što je srpski pisac... Ne tangira Bošnjake ni Aleksa Šantić, bilesi srpski i bosanskohercegovački pisac. U dijelovima gdje žive Bošnjaci, ima dovoljan broj škola koje nose Šantićevo ime. Po tome se razlikujmo od mitomana, gospodo.
A nek' Srbi pjene o Srbinu Nikoli Tesli...
isto ovo Sarajevo se pobunilo još tada što su ga uvrstili u srpsku književnost,
a Meša sam napiše pismo u kojem se zahvaljuje što su ga ubrojali kao srpskog pisca i potvrdi da jest srpski pisac, između ostalog.
I opet mi objašnjavamo ljudima ko su i šta su, mrtvim.
A pjenimo kad nama objašnjavaju ko smo, kao narod, kako nam se jezik zove i sve, kad nam drugi određuju identitet, čiji su bili Kotromonaći i sve...
Meša je sasvim dovoljno bosanskohercegovački pisac, po svemu, da nikog ne treba da tangira i što je srpski pisac... Ne tangira Bošnjake ni Aleksa Šantić, bilesi srpski i bosanskohercegovački pisac. U dijelovima gdje žive Bošnjaci, ima dovoljan broj škola koje nose Šantićevo ime. Po tome se razlikujmo od mitomana, gospodo.
A nek' Srbi pjene o Srbinu Nikoli Tesli...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

arzuhal wrote: 08 Jul 2021, 12:43Šta bi bilo kad bi bilo je drugi opanak i ne pripada racionalnom nego mitomanskom diskursu. Ne kažem da pitanje nije legitimno, ali nas odvlači u mitomaniju. Okolnosti su tada pogodovale izjašnjavanju srpskim, to je lijepo objasnio Jugoslaven Muharem Bazdulj.Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2021, 12:10 Sve što je Meša ikada napisao, napisao je o Bosni.
Ja nisam.
Meša se izjasnio kao srpski pisac (tamam bio i bosanskohercegovački, pisac s koji dolazi iz muslimanskog kulturno-civilizacijskog kruga i sl), i Srbija ima pravo da mu podigne spomenik. On je srpski, bosanski, jugoslavenski pisac...
Ali, isti takav mitomanski diskurs ih je i odveo do tih pozicija.
Historije je, kao nauka, u njihovo vrijeme, bila na prilično niskom nivou, ljudi grublji, standardi drugačiji.
Pitanje je u kontekstu, oni kao ljudi, oni s karakterima i svim manama i vrlinama koje su imali, šta bi učinili kad bi se našli u bujuci savremenih standarda? Da li bi maltili po vodi (dok ih ona nosi) i tvrdili kao je ta voda srpska i sigurno ih nosi u Veliku Srbiju, ili bi ipak prepoznali mogućnost utapanja?
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
sa ovom predivno izgradenom bistom sa Mešom I Ismetom, tuzlaci su Mesu priznali za najpriznatiji najpoznatiji bivsi mjestanin tuzlak, pa su tuzlaci preuzeli nekakvu turisticku naviku sa recenicom, veceras cemo se sastati kod MeȘe I Ismeta 

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
-
The 51st State
- Inventar foruma

dobro, tuzlanski mindset je poseban fenomen za posmatranje, kad more aplauz himni srbije more i to.
mada bi im bilo svrsishodnije da su su narucili sociolosku studiju zbog cega je recimo mesa odleprsao iz tuzle, to bi vise imalo smisla i efekta na morebitne buduce Meses.
mada bi im bilo svrsishodnije da su su narucili sociolosku studiju zbog cega je recimo mesa odleprsao iz tuzle, to bi vise imalo smisla i efekta na morebitne buduce Meses.