Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Ne znam odakle tebi da je Meša bio nešto posebno protiv vere i vjerskog, osim ako o tome ne pričaš iz nekog svog, vlastitog razloga. Vjera, posebno islam, u teoretskom i praktičnom smislu, nije imala nikakvu posebnu snagu za vrijeme Mešinog života, niti u samoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, niti u njegovom privatnom životu.. Tako da nije ni imao potrebu da pravi neki posebno radikalan otklon od vjere, da sebe izgrađuje tobože suprotstavljajući se islamu...
U svojim Sjećanjima opisuje svoja tri nastavnika vjeronauke, a muslimanskog opisuje kao nadosadnijeg, monotonog glasa, jedva čekali da ih zamoli da odnesu nešto nejgovoj kući, samo da pobjegnu s dosadnih predavanja. Najviše mrzili pravoslavnog jer je dolazio pijan i znao udarat, a najzanimlajivi im je bio nastavnik katoličkog vjeronauka.
Vjera uopće nije bila interesantna Meši, osim iz kulturoloških razloga, odatle je crpio ideje za svog Dervisa, ali on vjeru nije ni mrzio ni volio, bio je indiferentan... A tamam posla da mu je "srce kucalo za komunistički ateizam", glupost...
Pronadi I ovo zasto, djete komunizma I partizan od prvog dana rata!!
Partizana je bilo i vjernika. A pročitaj ti nezavršeni Mešin roman "Krug", pa ćeš vidjeti njegov obračun s komunističkim idejama i Partijom koja se "digla protiv religija kako bi sama sebe uspostavila kao zvaničnu religiju i istinu, sa svojim nepogrešivim direktivama, sa svetošću u koju se ne sumnja, hramovima i sljedbenicima"...
dadojović wrote: 08 Jul 2021, 13:50
Književnici se, u nečiju nacionalnu književnost, ne svrstavaju na osnovu svoje nacionalnosti, ili vjeroispovijesti, već na osnovu jezika s kojim su pisali svoja djela.
Kundera je pisao na francuskom i on se svrstaje u francusku književnost.
Nije bitno da li je pisac, Rumunj, Eskim, Norvežanin, katolik, musliman ili budista, mjerodavan je jezik na kojem je pisao svoja djela.
Mesa ja piso na srpsko-hrvatskom, odnosno srpskom danas.
Odnosno današnjem bosanskom. Pokušao je čak pisati i na ekavici, pa je odustao i rekao da ne može protiv sebe, da mu sve djeluje izvještačeno i neprirodno, iako "priznajem da je ekavica ekonomičnija i ljepša..."
Ne znam odakle tebi da je Meša bio nešto posebno protiv vere i vjerskog, osim ako o tome ne pričaš iz nekog svog, vlastitog razloga. Vjera, posebno islam, u teoretskom i praktičnom smislu, nije imala nikakvu posebnu snagu za vrijeme Mešinog života, niti u samoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, niti u njegovom privatnom životu.. Tako da nije ni imao potrebu da pravi neki posebno radikalan otklon od vjere, da sebe izgrađuje tobože suprotstavljajući se islamu...
U svojim Sjećanjima opisuje svoja tri nastavnika vjeronauke, a muslimanskog opisuje kao nadosadnijeg, monotonog glasa, jedva čekali da ih zamoli da odnesu nešto nejgovoj kući, samo da pobjegnu s dosadnih predavanja. Najviše mrzili pravoslavnog jer je dolazio pijan i znao udarat, a najzanimlajivi im je bio nastavnik katoličkog vjeronauka.
Vjera uopće nije bila interesantna Meši, osim iz kulturoloških razloga, odatle je crpio ideje za svog Dervisa, ali on vjeru nije ni mrzio ni volio, bio je indiferentan... A tamam posla da mu je "srce kucalo za komunistički ateizam", glupost...
Pronadi I ovo zasto, djete komunizma I partizan od prvog dana rata!!
Pa bas je Mesa kasnije i bio ogorcen na "komunizam".
dadojović wrote: 08 Jul 2021, 13:50
Književnici se, u nečiju nacionalnu književnost, ne svrstavaju na osnovu svoje nacionalnosti, ili vjeroispovijesti, već na osnovu jezika s kojim su pisali svoja djela.
Kundera je pisao na francuskom i on se svrstaje u francusku književnost.
Nije bitno da li je pisac, Rumunj, Eskim, Norvežanin, katolik, musliman ili budista, mjerodavan je jezik na kojem je pisao svoja djela.
The 51st State wrote: 08 Jul 2021, 13:03
dobro, tuzlanski mindset je poseban fenomen za posmatranje, kad more aplauz himni srbije more i to.
mada bi im bilo svrsishodnije da su su narucili sociolosku studiju zbog cega je recimo mesa odleprsao iz tuzle, to bi vise imalo smisla i efekta na morebitne buduce Meses.
Pa mozes proburlati I pronaci da je Mesa mladalackim duhom dok je zavrsavao gimnaziju u Tuzli susprezao od nazadnog fanatizma muslimanskih vjeroucitelja I vec tada se kod MeȘe razvio revolt prema religioznom I njegovo srce je vise kucalo za komunisticki ateizam.
Elem i Mehmeda je sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice oćerala zaBeograd?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
koteljubi_kadnisamtu wrote: 08 Jul 2021, 14:08
oni ga mogu svojatati kako hoce, ali Mesa je rodjen u Tuzli znaci bio je 100% Bosanac
Inace sto Srbi vole izvrtati istoriju to je cudo
Frajer doslovno napisao u pismu da je Srbin. Kakav kurcev Bosanac
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
koteljubi_kadnisamtu wrote: 08 Jul 2021, 14:08
oni ga mogu svojatati kako hoce, ali Mesa je rodjen u Tuzli znaci bio je 100% Bosanac
Inace sto Srbi vole izvrtati istoriju to je cudo
Frajer doslovno napisao u pismu da je Srbin. Kakav kurcev Bosanac
Imam pitanje a vezano je za moju teroriju da je puno pisaca mus ozenilo srpkinje, jel ima ovo veze sa njihovim piscevim slobodarskim duhom da im trebala zena koja je bila duhom slobodnija? Mozda su srpkinje bile slobodnije od nas bosanki u svakom pogledu? Mozda samo lupam
koteljubi_kadnisamtu wrote: 08 Jul 2021, 14:38
Imam pitanje a vezano je za moju teroriju da je puno pisaca mus ozenilo srpkinje, jel ima ovo veze sa njihovim piscevim slobodarskim duhom da im trebala zena koja je bila duhom slobodnija? Mozda su srpkinje bile slobodnije od nas bosanki u svakom pogledu? Mozda samo lupam
Možda je tomu razlog što su živjeli u Beogradu, gdje živi više Srpkinja, nego Bosanki, pa je samim time veća vjeravatnoća da će se oženiti sa Srpkinjom.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Pa i puno je Srba, oženilo muslimanke. Doduše, ne baš kao obrnuto.
Nekako, baš u skladu sa statistikom, od prije par sedmica i u Federaciji i u entitetu, udalo se više Srpkinja, nego što se Srba oženilo. Izgleda da Srbi muškarci nisu inn, zbog politike i svog tog četništva, a Srpkinje, žene ko žene, elastične i prilagodljive.
Pa i ti si, ako si se skolovao u Jugi do rata.
Ko kaze da nisam, ne sporim ja fakte ovdje, za to je obicno zaduzena jedna forumasica koja mi replicira na topiku, tebe iskljucujuci jer ti je 1 odgovor
Ma ja znam hrpu naših doktora koji su oženili Srpkinje, ko je god malo napredovao od Bošnjaka oženio je Srpkinje, bar u onom sistemu
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Pa ne znam koliko je to tacno s obzirom da je recimo medju prvim ako ne i prva pjesnikinja na juznoslovenskim prostorima iz muslimanskog miljea, prijemda je rijec o geografiji prostora ili licnog komformizma i karijerizma. A i onako objektivno pisci si endemska sorta u drustvu pa je neki zakljucak u tom smislu tesko izvuci, prenategnuta komstrukcija.
Ma ja znam hrpu naših doktora koji su oženili Srpkinje, ko je god malo napredovao od Bošnjaka oženio je Srpkinje, bar u onom sistemu