Jel se tako zoveš ili je to neki program?
Pitanja vezana za informatiku
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9751 times
- Been thanked: 11488 times
- Status: Offline
Re: Pitanja vezana za informatiku
A šta ti znači to Aida?
Majo,
to je normalno. ako vise stvari odjednom radi od kojih su neke vise zahtjevne, onda obicno radi pod punom parom i te temperature jako brzo dostigne. isto tako se brzo i ohladi. to sto ti se cesto ili cesce javlja tj. zuji, moze biti eventualno zbog vece temperature u sobi. dobro zagrijana soba ga slabo moze hladiti, tako da je primoran cesto jace aktivirati hladjenje.
to je normalno. ako vise stvari odjednom radi od kojih su neke vise zahtjevne, onda obicno radi pod punom parom i te temperature jako brzo dostigne. isto tako se brzo i ohladi. to sto ti se cesto ili cesce javlja tj. zuji, moze biti eventualno zbog vece temperature u sobi. dobro zagrijana soba ga slabo moze hladiti, tako da je primoran cesto jace aktivirati hladjenje.
Majo ta temperatura moze biti i normalna ali i visoka a zasto.Ako neradis nista na racunaru odnosno ako ti je CPU u idle radu odnosno nista ne radi onda je nije dobra temperatura 60°.Vec se oko ventilatora i hladnjaka procesora nakupilo prasine.
Ako procesor radi kapacitetom oko 50% onda je ta temperatura ok.
Kako ces to provjeriti idi ovako.Instalisi gadgejt na desktop da vidis trenutno koliko ti procesor radi.
I ako je rad procesora oko 10% onda je temperatura visoka i cisti ga,ali kao sto sam rekao na pocetku daj nekom strucnijem da to odradi jer laptop je malo komplikovaniji od stolnog racunara.
http://addgadgets.com/all_cpu_meter/
Ako procesor radi kapacitetom oko 50% onda je ta temperatura ok.
Kako ces to provjeriti idi ovako.Instalisi gadgejt na desktop da vidis trenutno koliko ti procesor radi.
I ako je rad procesora oko 10% onda je temperatura visoka i cisti ga,ali kao sto sam rekao na pocetku daj nekom strucnijem da to odradi jer laptop je malo komplikovaniji od stolnog racunara.
http://addgadgets.com/all_cpu_meter/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7930 times
- Been thanked: 18748 times
Ne izgleda mi kao kod tebe, ali varira brate ovaj CPU. U 10 sekindi iz 9 dođe do 29 i nije mi jasno šta ovoliko zauzima a samo chrome radi tj forum.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Radi ti jos nesto u pozadini,neki servis ili proces koji ne vidis zato ti i jeste temeratura visoka.
otvori Task manger i opciju procesi i vidi sta ti trenutno radi.I tu mozes gasiti sve sto ti jede procesor a ne treba ti zasad u radu racunara.
A imas i moj tutorijal za takav problem i kod mene to radi odlicno.
http://www.snapfiles.com/downloads/shel ... xview.html
[ytube][/ytube]
otvori Task manger i opciju procesi i vidi sta ti trenutno radi.I tu mozes gasiti sve sto ti jede procesor a ne treba ti zasad u radu racunara.
A imas i moj tutorijal za takav problem i kod mene to radi odlicno.
http://www.snapfiles.com/downloads/shel ... xview.html
[ytube][/ytube]

- Maja
- Administrator

- Maja
- Administrator

Izbacilo mi 210 stavki. Ja ovo ne smijem dirati. Kao da znam šta mi treba, a šta ne.
http://www.snapfiles.com/downloads/shel ... xview.htmlMaja wrote:Znači opet trebam neki program skidati
Ovo ti je menager za tvoje procese i bilo bi preporucljivo da ga svako ima i sam sebi rucno gasis neke servise koji ne trebaju da rade.Naprimjer instalises neki program i njegov servis radi u pozadini a ti i neznas da je ukljuceno jer nevidis, a u task manageru ili ovom gore menageru ti to vidis i gasis.
Ako ti je temperatura kao gore na slici sto si postavila 60° onda je visoka,jer ja gore vidim zauzece procesora 14%.,a to je neki prosjek trenutni.
Mozes gasiti jedno po jedno ali samo sto pise Windows produkcija ili ako nepise nista u djelu gdje je produkcija u tabeli jer to je neki program ili nesto sto nije vezano za sam sistem.A sto pise Microsoft ne diraj.PS:Izbacilo mi 210 stavki. Ja ovo ne smijem dirati. Kao da znam šta mi treba, a šta ne.

- Maja
- Administrator

Vidis sta ja gasim i kako treba,jer ti to sto ugasis nisa ga izbrisala i to imas opet u program fileova ili start meniu

Evo jos detalja koje sam ugasio bez potrebe da rade.

- Maja
- Administrator

Ovo prvo kod mene nema, a ni zadnje. Znači ugasila sam samo ccleaner, internet, MAPI mail. Ne znam da je to nešto bitno promijenilo.
Sad me zanima ako ikad skinem adobe photoshop hoću li imati problema kad budem radila u njemu jer zauzima dosta.
Sad me zanima ako ikad skinem adobe photoshop hoću li imati problema kad budem radila u njemu jer zauzima dosta.
Ja sam ti samo pokazao primjer kako i sta gasis jer kod mene je instalisan neki drugi program i njegov servis sto radi je drugaciji.A za adobe kad ga instalises udzi opet u ovaj menager i gasi njegove stavke sto bude vezano za njega ali sto nije produkcija microsoft i ti ga opet mozes pokrenuti iz start menia.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Kako skinuti AMD cooler i postaviti termalnu pastu?
Eh sad... Ne treba objašnjavati skidanje amd coolera jer to sam riješio.
Nije ni jednostavno. Našao sam video na youtube pa radio po njemu.
kad se gleda video izgleda jednostavno ali to je zato što je ploča van
kućišta. Kod mene je to u kućištu pa sve stiješnjeno, mračno, nepregledno..
Evo video
[ytube][/ytube]
I naravno. Skini-vrati i sve isto. Zadnja nada je da bi mogla pomoći ta neka termalna pasta.
Za šta ona služi? Može li nešto drugo umjesto nje? Totmast ili nivea?
kako se nabavi/gdje? Koliko se nanese? Kako i čime?
Eh sad... Ne treba objašnjavati skidanje amd coolera jer to sam riješio.
Nije ni jednostavno. Našao sam video na youtube pa radio po njemu.
kad se gleda video izgleda jednostavno ali to je zato što je ploča van
kućišta. Kod mene je to u kućištu pa sve stiješnjeno, mračno, nepregledno..
Evo video
[ytube][/ytube]
I naravno. Skini-vrati i sve isto. Zadnja nada je da bi mogla pomoći ta neka termalna pasta.
Za šta ona služi? Može li nešto drugo umjesto nje? Totmast ili nivea?
kako se nabavi/gdje? Koliko se nanese? Kako i čime?
-
Blackhawk
Pastu mozes naci za nekih 5 KM... mala tubica bude.. .
Skines ventilator i hladnjak, sa donje strane hladnjaka ocisti ostatke stare paste, isto tako i sa vrha procesora, i namazes onda tanki sloj od par mm pastom i vratis sve na mjesto... Mazes samo onu kockicu za koliko je procesor, ne vise od toga...
A bez obzira sto je unutar centralne lako je izvaditi hladnjak.. Napravis sebi prostora, i cak ti i ne treba ova AKU da bi skinuo...
I ne moze ti drugo nista pomoci osim te paste...
A ona sluzi za smanjenje temperature, tj prenos sa hladnjaka na procesor... da se stvori ta neka veza..
Skines ventilator i hladnjak, sa donje strane hladnjaka ocisti ostatke stare paste, isto tako i sa vrha procesora, i namazes onda tanki sloj od par mm pastom i vratis sve na mjesto... Mazes samo onu kockicu za koliko je procesor, ne vise od toga...
A bez obzira sto je unutar centralne lako je izvaditi hladnjak.. Napravis sebi prostora, i cak ti i ne treba ova AKU da bi skinuo...
I ne moze ti drugo nista pomoci osim te paste...
A ona sluzi za smanjenje temperature, tj prenos sa hladnjaka na procesor... da se stvori ta neka veza..
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Da li to znači da mažem po hladnjaku a ne po procesoru?Mazes samo onu kockicu za koliko je procesor, ne vise od toga...
Kako misliš par milimetara? Debljine ili prostorno?
Šta je AKU?
mozes uzeti i tovatnu mast. 
nemre nista sem nje. to ti je mala tuba velicine nekih 5 cm. mozes je sigurno nabaviti u trgovini gdje se prodaju kompjuteri ili dijelovi za njega. neko rece da kosta oko 15km sto je meni ne shvatljivo. ovdje je 4km. s tim da je to najobicnija. one kvalitetnije kostaju vise.
nanese se jako malo na povrsinu procesora. otprilike jedna manja kap vode. prije nego naneses novu pastu, potrebno je pazljivo staru skinuti. to mozes uraditi sa ravnim serafcigerom. moras zaista biti pazljiv.
nemre nista sem nje. to ti je mala tuba velicine nekih 5 cm. mozes je sigurno nabaviti u trgovini gdje se prodaju kompjuteri ili dijelovi za njega. neko rece da kosta oko 15km sto je meni ne shvatljivo. ovdje je 4km. s tim da je to najobicnija. one kvalitetnije kostaju vise.
nanese se jako malo na povrsinu procesora. otprilike jedna manja kap vode. prije nego naneses novu pastu, potrebno je pazljivo staru skinuti. to mozes uraditi sa ravnim serafcigerom. moras zaista biti pazljiv.
Krokodil Behko wrote:Da li to znači da mažem po hladnjaku a ne po procesoru?Mazes samo onu kockicu za koliko je procesor, ne vise od toga...
Šta je AKU?
ma dovoljno je samo procesor namazati. u sredinu "kanes" i to ce se samo raspodijeliti kada stavis hladnjak preko.
AKU misli na busilicu na baterije.
-
Blackhawk
Debljine... A svejedno je da li na hladnjak ili procesor, isti je vragKrokodil Behko wrote:Da li to znači da mažem po hladnjaku a ne po procesoru?Mazes samo onu kockicu za koliko je procesor, ne vise od toga...
Šta je AKU?
Pasta
AKU--- koristi je lik na videu sto si stavio.. pa kazem da ti ne treba jer ne mora se nista odvrcati