Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
ti, venero, ili si malo tupava ili se praviš da ne kontas. iz ugla islama, hidzab je farz i znak pokornosti bogu. oko toga se slažu i suniti i šiti. to što ti misliš da je samo pokrivalo za glavu je tvoje mišljenje i nije meritorno za vernice.
To je ljudska ideja, nema veze sa Bogom i vjerovanjem.
Nije neobična pojava, sve religije imaju takve ideje!
Vi stvarno vjerujete da je komad materijala znak odanosti Bogu , jet se netko toga sjetio!?
to su religijski propisi.takvi su, kakvi su. žena može biti muslimanka i da ne nosi maramu, ali se smatra grešnom.
obično žene kad prihvate islam prihvate ga kao paket. kasnije, one sa duhovnim potencijalom shvate da je marama kulturološka stvar nastala sakraliziranjem lokalnih običaja. kad malo dublje zarone, shvate da je cela religija takva.
ali to je samo za elitu. za malu raju ostane hidzab farz.
Vi stvarno vjerujete da je komad materijala znak odanosti Bogu , jet se netko toga sjetio!?
to su religijski propisi.takvi su, kakvi su. žena može biti muslimanka i da ne nosi maramu, ali se smatra grešnom.
obično žene kad prihvate islam prihvate ga kao paket. kasnije, one sa duhovnim potencijalom shvate da je marama kulturološka stvar nastala sakraliziranjem lokalnih običaja. kad malo dublje zarone, shvate da je cela religija takva.
Ima mnogostruko vise suprotnih primjera, sto se vise zarove to im je duhovnije i misticnije, sto je i logicno jer je islam dosad najkoherentniji prikaz i sazetak ljudskog postojanja.
Kome?
Arapima?
Pa cekaj, kako cu ja rec, meni je mjesto u americi, a nekom crncu koji je ovdje pedeset generacija, nije?
Ma jebo suplju. Koji ce mi k.... mentalno poremecene osobe koje su u stanju da zbog crteza odrezu nekom glavu? Isti arapi kojima se uvijek podvladjuje i kojima uvijek nesto smeta. Te on se ne pozdravlja sa zenama. Daj mu muskarca. On ne jede svinjetinu, daj mu pile. Eto i klanjo bi, evo ti sala pa klanjaj nemoj na cesti…
Jbt skolu u koje dijete ide svakodnevno cuva patrola vojske u punoj ratnoj opremi. Od koga? Od komsija, sunarodnjaka.
Ma goni u picku materinu
Dijete od sedam godina dodje kuci i kaze danas smo vjezbali za situaciji ako losi ljudi udju u skolu (sto je realna mogucnost koja se vec desavala). Pa reko sta su vam rekli da radite. Kae da se sakrijemo pod klupe i ne pravimo buku.
Sto se mene tice izbor je lagan.
Treba da vidis prosjecnu skolu ovdje, drotovi, vucjaci, metalni detektori, a nije to zbog Arapa.
Sta mislis na koga bi trebali primjeniti tvoj recept, potari ih sve i isCeraj?
Propisi su ljudske odluke, nemaju uopće veze sa vjerovanjem u Boga.
Grijeh je jednako drugačije postavljen u religijama.
Hidžab , deger, turban , perika , su samo mali dio primjera uvedenih propisa koji nisu uslov vjerovanja , ali su tako postavljeni.
Veze to nema sa vjerovanjem, ni Bozijim stavom.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Hidžab , deger, turban , perika , su samo mali dio primjera uvedenih propisa koji nisu uslov vjerovanja , ali su tako postavljeni.
ima najvise veze sa time sta razgranicava veru i religiju. ako ti je zaista jasno sta je jedno, sta je drugo, hidzab kao religiozni propis ti ne bi trebao biti sporan.
Ima mnogostruko vise suprotnih primjera, sto se vise zarove to im je duhovnije i misticnije, sto je i logicno jer je islam dosad najkoherentniji prikaz i sazetak ljudskog postojanja.
nije istina. duboko spiritualno iskustvo podrazumeva transcendenciju bilo kakve religije. one se onda razumeju kao razliciti putevi ka istom bogu.
nije istina. duboko spiritualno iskustvo podrazumeva transcendenciju bilo kakve religije. one se onda razumeju kao razliciti putevi ka istom bogu.
Pa to je prakticno islamski institut, najljepsi i najplasticniji opisi tih iskustava su od islamskih mistika i njihovih tradicija. Mani se spinozinih ubleha...,
Last edited by The 51st State on 19 Jul 2021, 21:15, edited 1 time in total.
ima najvise veze sa time sta razgranicava veru i religiju. ako ti je zaista jasno sta je jedno, sta je drugo, hidzab kao religiozni propis ti ne bi trebao biti sporan.
Kakve veze religijski propis hidžaba ima veze sa vjerovanjem? Tko ga je postavio, Bog ili ljudi?
Kakve veze religijski propis hidžaba ima veze sa vjerovanjem? Tko ga je postavio, Bog ili ljudi?
Ti ne razumiješ konkretnu svrhu hidžaba kso religijskog propisa sa vjerovanjem.
Nije svaki propis identične svrhe.
po tvojim upisima bih rekao da ne znas razliku. da ti ponovim, hidzab je religiski propis i kao takav ima svrhu u kontekstu samih pravila religije. slicno i ostali rituali i smernice u ponasanju. neko moze reci da ni post ni namaz nemaju veze sa necijom verom, ali gledano sa aspekta same religije imaju.
kad ti je jasno sta je religija a sta vera, ova tvoja pitanja i histericni rantovi budu nepotrebni.
Ti ne razumiješ konkretnu svrhu hidžaba kso religijskog propisa sa vjerovanjem.
Nije svaki propis identične svrhe.
po tvojim upisima bih rekao da ne znas razliku. da ti ponovim, hidzab je religiski propis i kao takav ima svrhu u kontekstu samih pravila religije. slicno i ostali rituali i smernice u ponasanju. neko moze reci da ni post ni namaz nemaju veze sa necijom verom, ali gledano sa aspekta same religije imaju.
kad ti je jasno sta je religija a sta vera, ova tvoja pitanja i histericni rantovi budu nepotrebni.
Ne pametuj ako ne razumiješ moje upise.
Miješaš sad svrhu propisa i rituala.
Klanjanje kao propis nema jednaku svrhu kao hidžab , jer sve muslimanke vjernice klanjaju , ali ne nose sve hidžab.
Ne, hidžab definitvno nema svrhe religije ni vjerovanja, jer je isti isključivo povezan sa nekadašnjim odijevanjem i pokrivanjem žena.
saint_mirad wrote: 19 Jul 2021, 21:38
Ne pametuj ako ne razumiješ moje upise.
Miješaš sad svrhu propisa i rituala.
Klanjanje kao propis nema jednaku svrhu kao hidžab , jer sve muslimanke vjernice klanjaju , ali ne nose sve hidžab.
Ne, hidžab definitvno nema svrhe religije ni vjerovanja, jer je isti isključivo povezan sa nekadašnjim odijevanjem i pokrivanjem žena.
ovo je notorna laz. druga stvar je sto i namaz i hidzab za zenu muslimanku imaju stepen farza - stroge naredbe. ti to nista ne znas, zato i pises ove pomije od postova.
ovo je notorna laz. druga stvar je sto i namaz i hidzab za zenu muslimanku imaju stepen farza - stroge naredbe. ti to nista ne znas, zato i pises ove pomije od postova.
A naredba je direktno od Boga ili je ljudski produkt? Farz je ljudska tvorevina , ideja što se MORA prakticirati! Pravilnik , a isti veze nema veze sa Bogom ni vjerovanjem. Svrha naredbe sa hidzabom je prosto besmislena.
A naredba je direktno od Boga ili je ljudski produkt? Farz je ljudska tvorevina , ideja što se MORA prakticirati! Pravilnik , a isti veze nema veze sa Bogom ni vjerovanjem. Svrha naredbe sa hidzabom je prosto besmislena.
haloo cela religija je ljudska tvorevina. sta ti tu nije jasno?
insomnia wrote: 19 Jul 2021, 19:46
Pa jbt ovaj zadnji slucaj. Djevojcica arapkinja ne znajuci kako da se kod kuce izvuce sto nije bila u skoli slaze kako im je profesor pokazivao karikature Muhameda i da je ona izasla sa casa i dobila neopravdan
Babo joj odmah zapuca u lokalnu dzamiju i krene hajka, snimanje klipova, proklinjanje i pozivanje na ubistvo. Kao epilog maloljetni cecenski balavac saceka profesora u po bijela dana i na sred ulice mu odreze glavu. Ti se jos pitas zasto narod ima otklon prema muslimanima?
Ko se pita?
Ako je meni upuceno, ja se ne pitam.
Jasna mi je sva situacija.
Ne opravdavam takvu fanaticnu reakciju uopste.
Van pameti mi je da se covjek pomami i ubije bilo koga zbog ruzne rijeci ili karikature bilo koga ili bilo cega.
Ali ne opravdavam ni seruckanja protiv najobicnije marame.
haloo cela religija je ljudska tvorevina. sta ti tu nije jasno?
Meni je sve jasno, a ti prestani miješati pojmove rituala , pravila i tvrditi da primjer hidžaba ima razumnu svrhu!