Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times
Status: Offline

Re: EU odobrila zabranu hidzaba firmama

Post by Venera »

Naseef Mushroom wrote: 22 Jul 2021, 19:52
Venera wrote: 22 Jul 2021, 10:44

Hidžab je kulturološki koncept, nije izvorno religijski, znači, nije ni jevrejski, ni, krščanski, ni islamski, niti dio islamskog vjerovanja . Hidžab je implementiran kao obaveza dijela vjerovanja i kao dress code, bez osnove islamskog vjerovanja. Obićan komad materijala koji je dio odijevanja u bilo kojem društvu, a nema nijednu poveznicu sa islamskim vjerovanjem.
Pa hajmo reći da si u pravu samo reda radi diskusije, šta misliš zašto su likovi sa određenim stavom glasali i usvojili da firme mogu zabraniti hidžab u EU? Šta misliš kako razmišljaju mušterije koje bojkotuju radnju radi radnica sa hidžabom? Ti misliš stvarno da su oni na tvom nivou i znaju da je hidžab kulturološki koncept i da nema poveznicu sa islamskim vjerovanjem?

Možda zato misle ili viču "al-Kaida" kada god vide ženu sa hidžabom.
Čak i da si u pravu 100%, važno je da takvi miske da je povezano sa islamom i zbog toga baš potvrđuje da je islamofobija u pitanju.
Polazim od toga da znaju odgovorni za donošenje zakona i pravila, ali zaboravljaš da oni, kao i islamski predstavnici zajednica i organizacija su ispolitizirali hidžab.

Ali, islamski predstavnici bi trebali biti odgovorniji, promjeniti stav o hidzabu , jer EU ni ostatak svijeta nisu dužni slijediti nečiji koncept iz 6. stoljeća.

Jednako ne podržavam ni žene koje svoj hidžab neopravdano posmatraju uzvišenim aktom , jer doslovno tako ugrožavaju status žena, zaboli ih dupe, osim njihovog kvazi uvjerenja.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 19:58 A što se tiče ove tvoje konfuzije oko citata, samo pokazatelj da ne čitaš, i ne trudiš se razumjeti pročitano (pa me ni ne čudi što studiju apsolutno nisi razumio).

Dakle, ja sam rekla, da sam na tvom mjestu bila, ovu studiju bih, umjesto pokušaja izvođenja nekih nebuloznih i krajnje uvredljivih zaključka iskoristila da ukažem validnost ajeta kojeg sam navela.

Hint: kika - fizičko mjesto gdje se nalazi dio mozga o kom se radi u samoj studiji.

A ti meni onda kažeš neću ti ja citirati ajete, pa ja te i rekoh da nema ni potrebe da mi ti izvlačiš ajete, jer sam ih ja sviju pročitala.

Pa si onda u konfuziji najednom, želim li da mi citiraš ili ne :D.
Evo pokusacu jos jednom sto razloznije.

Jesu li uperili magnet u mozak, jesu, jeli taj dio mozga bio iskljucen u tom trenutku, jeste. Moze li se iskljucenje dijela mozga povezati sa ostecenjem , moze.

Jeli moj zakljucak pogresan da je ostecenje mozga jedan od uslova da se ne vjeruje? Nije.

Bez uvreda, bez da je na ikoga licno upereno, sta je netacno u napisanom?
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2742 times
Been thanked: 4923 times
Status: Online

Post by Nora Ibsenova »

The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:07
Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 19:58 A što se tiče ove tvoje konfuzije oko citata, samo pokazatelj da ne čitaš, i ne trudiš se razumjeti pročitano (pa me ni ne čudi što studiju apsolutno nisi razumio).

Dakle, ja sam rekla, da sam na tvom mjestu bila, ovu studiju bih, umjesto pokušaja izvođenja nekih nebuloznih i krajnje uvredljivih zaključka iskoristila da ukažem validnost ajeta kojeg sam navela.

Hint: kika - fizičko mjesto gdje se nalazi dio mozga o kom se radi u samoj studiji.

A ti meni onda kažeš neću ti ja citirati ajete, pa ja te i rekoh da nema ni potrebe da mi ti izvlačiš ajete, jer sam ih ja sviju pročitala.

Pa si onda u konfuziji najednom, želim li da mi citiraš ili ne :D.

Jesu li uperili magnet u mozak, jesu, jeli taj dio mozga bio iskljucen u tom trenutku, jeste. Moze li se iskljucenje dijela mozga povezati sa ostecenjem , moze.

Jeli moj zakljucak pogresan da je ostecenje mozga jedan od uslova da se ne vjeruje? Nije.

Bez uvreda, bez da je na ikoga licno upereno, sta je meacno u napisanom?

Ti si glup čovjek i svaka dalja diskusija sa tobom je potpuno vrijeđanje mog intelekta.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2877 times
Been thanked: 23822 times

Post by HAVANA »

The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:02
HAVANA wrote: 22 Jul 2021, 19:58

Sto se ba nerviras? Pa ove nebuloze vise govore o njemu samom i njegovim intelektualnim sposobnostima i granicama... A na ovo drugo smo navikli. Serbez svasta prodje da se niko ne osvrne. A kad odgovoris, kmeee, vrijedjas...

Kao sto vidimo jedino se mene vrijedja u raspravi i kvalifikacije su uperene da se trigurujem kao da sam nesto pogresno uradio osim sto sam samo povezao cinjenice iz studije tj. Sabrao 2 i 2 .
Sto se mene tice odgovaraj kako hoces, ne moras se zarad mene pretvarati da nesto postujes i vrijednujes.
Jarane ovo su tako glupe i besmislene price da nema svrhe nista pisati. Ok. Ja glup i mozak mi ostecen, ti briljantan. Sretno.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 20:08

Bez uvreda, bez da je na ikoga licno upereno, sta je meacno u napisanom?

Ti si glup čovjek i svaka dalja diskusija sa tobom je potpuno vrijeđanje mog intelekta.
I dakle, nista. Nemam potrebu da ti odgovaram na isti nacin jer si samo potvrdila ono sto sam napisao sa tom uvredom, za mene zadovoljavajuci ishod rasprave.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

HAVANA wrote: 22 Jul 2021, 20:08
The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:02

Kao sto vidimo jedino se mene vrijedja u raspravi i kvalifikacije su uperene da se trigurujem kao da sam nesto pogresno uradio osim sto sam samo povezao cinjenice iz studije tj. Sabrao 2 i 2 .
Sto se mene tice odgovaraj kako hoces, ne moras se zarad mene pretvarati da nesto postujes i vrijednujes.
Jarane ovo su tako glupe i besmislene price da nema svrhe nista pisati. Ok. Ja glup i mozak mi ostecen, ti briljantan. Sretno.
Nisam to reko niti licno ikog prozivam.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22514 times
Been thanked: 20641 times

Post by Masamune »

Fino rekoh da ne vrijedi demantovati one gluposti :oo
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1238 times
Been thanked: 3954 times

Post by Laser »

Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 19:36 Još jednu stvar imam da kažem na temi, ovako javno, svojim takozvanim prijateljima (Lasere, direktno gledam u tebe) koji na svako, pa i najmanje podbadanje Islama skaču što ozbiljno, što kroz zezanciju, a ovakvu nebuloznu izjavu su previdjeli i prešutjeli, da se nikad više ne usude nazvati mojim prijateljem, pogotovo ne "nulte vrste i kategorije".
Odšutit ću.
Klanjam džematile po parkovima.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:11
Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 20:08

I dakle, nista. Nemam potrebu da ti odgovaram na isti nacin jer si samo potvrdila ono sto sam napisao sa tom uvredom, za mene zadovoljavajuci ishod rasprave.
Ne, ništa. Nego ti je sve lijepo objašnjeno i rečeno.
Da si prvi put sam došao do određenog zaključka, moglo se podvesti pod ishitrenost, nepažnju ili nešto slično. Nakon detaljnog objašnjenja nečega što se razumnom čovjeku ne bi trebalo ni objašnjavati, mogu samo zaključiti da si glup.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Laser wrote: 22 Jul 2021, 20:14
Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 19:36 Još jednu stvar imam da kažem na temi, ovako javno, svojim takozvanim prijateljima (Lasere, direktno gledam u tebe) koji na svako, pa i najmanje podbadanje Islama skaču što ozbiljno, što kroz zezanciju, a ovakvu nebuloznu izjavu su previdjeli i prešutjeli, da se nikad više ne usude nazvati mojim prijateljem, pogotovo ne "nulte vrste i kategorije".
Odšutit ću.
Nije da me uopšte zanima šta imaš za reći.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Bez uvreda, bez da je na ikoga licno upereno, sta je netacno u napisanom?
Odbijam da mislim da si mrtav ozbiljan s ovom izjavom.
Ti ovo zahebavas narod?
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22514 times
Been thanked: 20641 times

Post by Masamune »

Ne radi se o tome da je glup, već što svjesno nastupa poput Šmrčka u vezi određenih pitanja kad određenu materiju provlači kroz vlastito ideološko sito da bi pokušao nešto dokazati, a ne ide nikako. Što je najgore to zalazi u vrijeđanje i čisti bezobrazluk.

Na nekim drugim forumima bi dobio hlađenje od moderacije na određeni period za takve tvrdnje.

Ono ne vrijeđam nikog lično, ali vas sve stavljam u isti koš sa moždanim oštećenjem. How yes no.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Da ne bi remetio atsmoferu i neke meni nepozrate relacije remetio, necu vise pisati ili me banujte, svejedno....
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:24 Da ne bi remetio atsmoferu i neke meni nepozrate relacije remetio, necu vise pisati ili me banujte, svejedno....
Ma kakvi, ništa ti ne remetiš, pogotovo ne lične relacije (ako si mislio na mene i Lasera). Naprotiv, ti si mi pomogao itekako.

Naime, na svako potvaranje i laganje, a posebno na direktno vrijeđanje Islama, ja sam, iako ateista, prva koja će skočiti da ukaže da je nešto očigledna laž i potvara (i nastaviću to raditi) ali je istovremeno, interesantan fenomen, mog kobajagi prijatelja koji je spreman da se sa Mundzi ili Venerom ganja do besvjesti oko nekih sitnih stvari, kao i da skače na svako drugo podbadanje muslimana a na direktne tvrdnje da ateisti (pa i ja među njima, jel) imaju oštećen mozak ne nalazi za shodno da reaguje makar palcom dole.

Hoću reći, pomogao si mi, da vidim jasno, gdje stojim na nečijoj tobožnjoj ljestvici prijateljstva i hvala ti. Neka te, možda još stvari raskrinkaš usput. :D.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 20:33
The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:24 Da ne bi remetio atsmoferu i neke meni nepozrate relacije remetio, necu vise pisati ili me banujte, svejedno....
Ma kakvi, ništa ti ne remetiš, pogotovo ne lične relacije (ako si mislio na mene i Lasera). Naprotiv, ti si mi pomogao itekako.

Naime, na svako potvaranje i laganje, a posebno na direktno vrijeđanje Islama, ja sam, iako ateista, prva koja će skočiti da ukaže da je nešto očigledna laž i potvara (i nastaviću to raditi) ali je istovremeno, interesantan fenomen, mog kobajagi prijatelja koji je spreman da se sa Mundzi ili Venerom ganja do besvjesti oko nekih sitnih stvari, kao i da skače na svako drugo podbadanje muslimana a na direktne tvrdnje da ateisti (pa i ja među njima, jel) imaju oštećen mozak ne nalazi za shodno da reaguje makar palcom dole.

Hoću reći, pomogao si mi, da vidim jasno, gdje stojim na nečijoj tobožnjoj ljestvici prijateljstva i hvala ti. Neka te, možda još stvari raskrinkaš usput. :D.
Ne zelim nikog ni da nerviram svojim opservacijama iako se licno ne obracam nikome u istim, tako da cu ipak u apstinenciju...
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:37

Ne zelim nikog ni da nerviram svojim opservacijama iako se licno ne obracam nikome u istim, tako da cu ipak u apstinenciju...
To lično ili nelično ne pije vode.

Naprotiv, još je gore, da si se lično meni obratio to bi i bilo prihvatljivo, ali ti se svojom "opservacijom" obraćaš i havani, i mundzi, i marlboru, i veneri i svakome na ovom forumu ko je ateista i svakom ateisti koji čita forum a nije forumaš.

Ta priča "ne obraćam se nikom lično" je za malu djecu.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

A kako bi bilo da ti ne koristis Mundzi i Veneru u svojoj zelji da nesto kazes svom "prijatelju" Laseru.

Posto si kao principijelna, nismo te vidjeli ni Venera ni ja, da uskaces sa makar prstom dole kad god nas je neki od Lasera izvrjedjao u nasim do besvjesti komunikacjama. Tebi nisu bitne, pa spadaju pod sitnice.
Docim, ostecen mozak ateiste je vrlo velika uvreda, dozivljena haman licno, pa te bode sto ti jaran nije stao u odbranu mozga.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Nora Ibsenova wrote: 22 Jul 2021, 20:40
The 51st State wrote: 22 Jul 2021, 20:37

To lično ili nelično ne pije vode.

Naprotiv, još je gore, da si se lično meni obratio to bi i bilo prihvatljivo, ali ti se svojom "opservacijom" obraćaš i havani, i mundzi, i marlboru, i veneri i svakome na ovom forumu ko je ateista i svakom ateisti koji čita forum a nije forumaš.

Ta priča "ne obraćam se nikom lično" je za malu djecu.
Mundzi nije ateista.
A i da jeste, hvala lijepo.
Ne trpaj me nigdje, znam ja sama u svoje ime govoriti.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3315 times

Post by Skin »

Venera wrote: 22 Jul 2021, 19:39

:aplauz

Piše se izviniti 😉

Izvinuti - saviti se
:ha
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

MunDzi wrote: 22 Jul 2021, 20:43

A kako bi bilo da ti ne koristis Mundzi i Veneru u svojoj zelji da nesto kazes svom "prijatelju" Laseru.

Posto si kao principijelna, nismo te vidjeli ni Venera ni ja, da uskaces sa makar prstom dole kad god nas je neki od Lasera izvrjedjao u nasim do besvjesti komunikacjama. Tebi nisu bitne, pa spadaju pod sitnice.
Docim, ostecen mozak ateiste je vrlo velika uvreda, dozivljena haman licno, pa te bode sto ti jaran nije stao u odbranu mozga.
Navela sam vas samo kao primjer da kažem kako je itekako aktivan na temi.

Drugo, nisam rekla da sam principijelna u odbrani forumaša (smatram da je svako sposoban da sam sebe brani) nego da sam principijelna u odbrani religije od laži.

A naravno da me bode što je u pitanju "prijatelj" zato se prijatelju i obraćam, a ne nekom desetom forumašu.
Locked

Return to “Religija”