Hidžab, nikab, burka
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1216 times
- Been thanked: 3852 times
- Status: Offline
Re: EU odobrila zabranu hidzaba firmama
Ko vas yebe, mene Nora voli i kad vatru riga. 

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Evo pogledaj na 0:25
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3966 times
- Been thanked: 3655 times
- Status: Online
Mnogi, bili to određeni predstavnici u EU a pogotovo mnogi građani u EU (te mušterije zbog kojih bi firme mogle uvesti zabranu hidžaba da ih ne izgube) ne razmišljaju toliko opširno o toj temi več gledaju površno a mnoge iskreno govoreći i ne zanimaju te informacijeVenera wrote: 22 Jul 2021, 20:04Polazim od toga da znaju odgovorni za donošenje zakona i pravila, ali zaboravljaš da oni, kao i islamski predstavnici zajednica i organizacija su ispolitizirali hidžab.Naseef Mushroom wrote: 22 Jul 2021, 19:52
Pa hajmo reći da si u pravu samo reda radi diskusije, šta misliš zašto su likovi sa određenim stavom glasali i usvojili da firme mogu zabraniti hidžab u EU? Šta misliš kako razmišljaju mušterije koje bojkotuju radnju radi radnica sa hidžabom? Ti misliš stvarno da su oni na tvom nivou i znaju da je hidžab kulturološki koncept i da nema poveznicu sa islamskim vjerovanjem?
Možda zato misle ili viču "al-Kaida" kada god vide ženu sa hidžabom.
Čak i da si u pravu 100%, važno je da takvi miske da je povezano sa islamom i zbog toga baš potvrđuje da je islamofobija u pitanju.
Ali, islamski predstavnici bi trebali biti odgovorniji, promjeniti stav o hidzabu , jer EU ni ostatak svijeta nisu dužni slijediti nečiji koncept iz 6. stoljeća.
Jednako ne podržavam ni žene koje svoj hidžab neopravdano posmatraju uzvišenim aktom , jer doslovno tako ugrožavaju status žena, zaboli ih dupe, osim njihovog kvazi uvjerenja.

Zar stvarno misliš kada bi neko npr. otkrio da je Döner Kebab izmislio Nijemac i da nema veze sa Turcima da bi to smanjilo napad nacista na te restorane?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2604 times
- Been thanked: 4517 times
Inače ... ljudi inače ne čine zločine? Ne postoje ljudi koji podržavaju te zločine? Ne postoji nigdje nikakva ideološki ili vjerski povezana grupa ljudi koja podržava neko zlo? I diskriminišemo li sve druge ljude iste vjere, filozofije, načela kao i te grupe?
Meni je jasno da je Islamofobija a thing, jasno mi je da je ponekad triggerovana ili pojačana stvarima poput napada na Charlie Hebdo (a nekada su islamofobi - islamofobi samo jer mrze islam i muslimane, ni zbog čega drugog) ali kako god, nema opravdanja za Islamofobiju i nema opravdanja za diskriminaciju milijardi ljudi na osnovi pojedinih fanatika.
A pogotovo ne kada se uzme u obzir da ti fanatici dolaze upravo iz zemalja, koje su evropske, kobajagi države ljudskih prava, držale pod čizmom decenijama. Pa su se najednom naparfemisale i sad su kobajagi, sve sloboda i demokratija, sve prava svima ali marama? Ne može. To ne može.
Znam ja da će se sad odmah potegnuti argument, nije samo marama, nego sva ostala vjerska obilježja a dobro se zna da je marama jedino vjersko obilježje koje je mandatorno po vjeri (bez obzira slagali se vi sa tim propisom ili ne, muslimanka koja nosi hidžab smatra da je to njena obaveza prema Bogu - a to je izuzetno važna stvar njoj, vama ne mora ni biti). Nije to privjesak na lančiću pa da ga možeš zavući ispod majice, ili skinuti skroz (jer nije obaveza da se nose privjesci, hamajlije, tetovaže križova, crvene majice sa srpom i čekićem).
Argument da i neke pripadnice drugih abrahamskih religija nose marame ne pije vode jer ni one ne zaslužuju da im se zabrani da na poslu nose nešto što smatraju svojom obavezom samo zato što će nekom kupcu zasmetati njena marama na glavi, ajme tragedije, nekoj Karen će se poremetit dan).
Ovo je lagano uvođenje i legalizacija diskriminacije na mala vrata, a najviše će pogoditi muslimanke sa hidžabom.
Meni je jasno da je Islamofobija a thing, jasno mi je da je ponekad triggerovana ili pojačana stvarima poput napada na Charlie Hebdo (a nekada su islamofobi - islamofobi samo jer mrze islam i muslimane, ni zbog čega drugog) ali kako god, nema opravdanja za Islamofobiju i nema opravdanja za diskriminaciju milijardi ljudi na osnovi pojedinih fanatika.
A pogotovo ne kada se uzme u obzir da ti fanatici dolaze upravo iz zemalja, koje su evropske, kobajagi države ljudskih prava, držale pod čizmom decenijama. Pa su se najednom naparfemisale i sad su kobajagi, sve sloboda i demokratija, sve prava svima ali marama? Ne može. To ne može.
Znam ja da će se sad odmah potegnuti argument, nije samo marama, nego sva ostala vjerska obilježja a dobro se zna da je marama jedino vjersko obilježje koje je mandatorno po vjeri (bez obzira slagali se vi sa tim propisom ili ne, muslimanka koja nosi hidžab smatra da je to njena obaveza prema Bogu - a to je izuzetno važna stvar njoj, vama ne mora ni biti). Nije to privjesak na lančiću pa da ga možeš zavući ispod majice, ili skinuti skroz (jer nije obaveza da se nose privjesci, hamajlije, tetovaže križova, crvene majice sa srpom i čekićem).
Argument da i neke pripadnice drugih abrahamskih religija nose marame ne pije vode jer ni one ne zaslužuju da im se zabrani da na poslu nose nešto što smatraju svojom obavezom samo zato što će nekom kupcu zasmetati njena marama na glavi, ajme tragedije, nekoj Karen će se poremetit dan).
Ovo je lagano uvođenje i legalizacija diskriminacije na mala vrata, a najviše će pogoditi muslimanke sa hidžabom.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1638 times
- Been thanked: 3059 times
Ljudi moji napad na Charlie Hebdo nija haram bio, pa me razapinjie koliko hoćete.
JA ne mogu naći načina da kazem da je to grijeh kad nije bio, ne kazem ni da je dobro djelo.
Ne znam kako bi ga karakterisao.
Veći je grijeh i teži opsovati Boga nego ubiti čovjeka po Islamu.
JA ne mogu naći načina da kazem da je to grijeh kad nije bio, ne kazem ni da je dobro djelo.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Naravno da je grijeh, svašta.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- saint_mirad
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 80 times
- Been thanked: 213 times
reperkusije po same muslimane su bile mnogo štetnije nego da napada nije bilo. i još su se pride karikature muhameda pojavile u 200 drugih novina i portala u znak solidarnosti.Mutevelija wrote: 22 Jul 2021, 23:04 Ljudi moji napad na Charlie Hebdo nija haram bio, pa me razapinjie koliko hoćete.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 22007 times
- Been thanked: 20057 times
Ja realno ne mogu da shvatim šta je to što ljudima smeta kod dodatnog dijela odjeće na glavi i što moraju reagovati, pa to dođe i do poslodavca. Kako god okrenem ne mogu da shvatim. Ono ja lično preferiram žene koje se ne pokrivaju jer to lično više volim, ali mi ne smeta ako ima hidžab na sebi i znam koliko je to njima važno. To su osnovne stvari koje ljudi trebaju poštovati.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Mutevelija wrote: 22 Jul 2021, 23:04 Veći je grijeh i teži opsovati Boga nego ubiti čovjeka po Islamu.

- saint_mirad
- Osvježenje foruma
nije slagao. psovanje allaha je delo kufra, ubistvo se smatra velikim greheom ali ne izvodi iz islama.
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Pa u Bosni skoro pa svi Boga psuju.Mutevelija wrote: 22 Jul 2021, 23:04 Ljudi moji napad na Charlie Hebdo nija haram bio, pa me razapinjie koliko hoćete.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- saint_mirad
- Osvježenje foruma
opsuju, izadju iz islama. pokaju se. vrate se u islam. ovo jeste slovo zakona, mada se bh muslimanima to tek tako ne govori direktno jer je psovanje boga postala skoro pa postapalica.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Naravno da je grijeh. Koliko znam napadači su likvidirani. Ne bi ih ni Tevba mogla izvući.Mutevelija wrote: 22 Jul 2021, 23:04 Ljudi moji napad na Charlie Hebdo nija haram bio, pa me razapinjie koliko hoćete.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Čekaj ba, trebam bit siguran da sam dobro shvatio:saint_mirad wrote: 22 Jul 2021, 23:15 nije slagao. psovanje allaha je delo kufra, ubistvo se smatra velikim greheom ali ne izvodi iz islama.
Ubiti čojka tek tako, po vlastitoj procjeni i odluci, bez suda, optužnice, odbrane, dokaznog postupka, manje je zlo od psovanja boga?
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Ma strah me da ih ko jos i u sehide ne stavi.MarlboroGold wrote: 22 Jul 2021, 23:26Naravno da je grijeh. Koliko znam napadači su likvidirani. Ne bi ih ni Tevba mogla izvući.Mutevelija wrote: 22 Jul 2021, 23:04 Ljudi moji napad na Charlie Hebdo nija haram bio, pa me razapinjie koliko hoćete.
- saint_mirad
- Osvježenje foruma
da, tako je. upravo si upoznat sa 'islamskom logikom' i blagodatima serijata iz prve ruke. moralni kompas bilo kojeg zdravog insana je jasan da je ubistvo neuporedivo gore, ali eto islam veli suprotno.Laser wrote: 22 Jul 2021, 23:26Čekaj ba, trebam bit siguran da sam dobro shvatio:saint_mirad wrote: 22 Jul 2021, 23:15 nije slagao. psovanje allaha je delo kufra, ubistvo se smatra velikim greheom ali ne izvodi iz islama.
Ubiti čojka tek tako, po vlastitoj procjeni i odluci, bez suda, optužnice, odbrane, dokaznog postupka, manje je zlo od psovanja boga?
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Koliko znam ko psuje ili vrijeđa Allaha po automatizmu postaje otpadnik, a što spada u najveći grijeh.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Druga priča je što je to kod nas relativizirano, pa i mnogi muslimani kad im nije po ćejfu opsuju Allaha i sutra će opet u džamiju.
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
E pa tako i musliman homoseksualac. Kresne se sa svojim dragim, hud izadje iz vjere ali se i pokaje, pa joj se brzo i vrati.saint_mirad wrote: 22 Jul 2021, 23:25 opsuju, izadju iz islama. pokaju se. vrate se u islam. ovo jeste slovo zakona, mada se bh muslimanima to tek tako ne govori direktno jer je psovanje boga postala skoro pa postapalica.
I sve tako do sljedeceg kresanja.
Prema tome, ostali hetero muslimani nek se brinu za svoje seksualne akrobacije, umjesto sto guraju nos dje ne treba.