Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Moderator: Krokodil Behko

Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Ne
46
42%
Da
24
22%
Jos razmisljam
6
5%
Vec sam se vakcinisao
34
31%

Total votes: 110

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2783 times
Been thanked: 8733 times
Status: Online

Re: Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Post by Duminjo » 26 Jul 2021, 14:53

Kako je najpoznatiji antivakser "zgrnuo" 100 miliona dolara?

Njujork -- Njujork tajms (NYT) proglasio je doktora Džozefa Merkolu najuticajnijem širiocem dezinformacija o koronavirusu u onlajn komunikaciji

Velika priča NYT-a, u kojoj ističu još nekoliko poznatih imena, došla je nakon napada američkog predsednika Džoa Bajdena na Fejsbuk jer dopušta širenje antivakserskih informacija od relativno malog broja ljudi koji tako utiču na milione.

Džozef Merkola je lekar osteopata sa Floride koji je dugo vremena subjekt kritike vlade i regulatora u zdravstvu zbog promovisanja neproverenih i neodobrenih terapija, a sada se pretvorio u glavnog širioca onlajn pandemijskih dezinformacija. NYT se u toj tvrdnji poziva na više uglednih istraživača.

NYT upozorava, na primer, na članak u kom Merkola na svojoj stranici upozorava kako su vakcine za kovid 19 "medicinska prevara" te tvrdi kako ne sprečavaju infekcije, ne osiguravaju imunitet niti zaustavljaju transmisiju bolesti. Pritom taj članak tvrdi kako vakcina utiče "na vaše genetsko kodiranje, pretvara vas u viralnu fabriku proteina koja nema prekidač za isključivanje", prenosi Jutarnji list.

Taj članak od 3.400 reči brzo je preveden sa engleskog na španski i poljski te je prenesen na desetinama antivakserskih blogova. Samo preko Fejsbuka dosegao je oko 400.000 ljudi. Problem tog članka je u tome što koristi stručni naučni jezik te, izostavljajući ključni deo informacija, donosi neistinite zaključke.

Činjenica jeste da mRNK vakcine "nagovaraju" ćelije u ljudskom telu da proizvode proteinske vrhove SARS-CoV-2 virusa, ali to uopšte ne znači da nas pretvaraju u fabrike virusnih proteina jer je mRNK nestabilna te ta proizvodnja proteina deluje kratko tj. samo toliko da izazove adekvatnu imunulošku reakciju našeg tela u slučaju infekcije koronavirusom.

Jedan od primjera manipulacije prećutkivanja relevantnih informacija od strane dr Merkole jeste i navođenje podatka izraelskog ministarstva zdravlja prema kom je delotvornost Fajzerove vakcine u sprečavanju infekcije pala na 39 odsto uz prećutkivanje činjenice da je ta vakcina ostala visoko delotvorna po pitanju zaštite od teških ishoda; hospitalizacije i smrti. U samo nekoliko sati taj post deljen je 220 puta.

Merkola je zapravo internet preduzetnik koji zapošljava desetine ljudi, a od početka pandemije objavio je oko 600 članaka na Fejsbuku koji problematizuju vakcine za kovid 19. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici ima 1,7 miliona pratilaca. Njegove tvrdnje šire se i kroz ostale društvene mreže; Tviter (300.000 pratitelja), Instagram i Jutjub (400.000). Mešanje informacija i dezinformacija pretvorio je u uspešan biznis. Njegovo bogatstvo procenjuje se na stotinak miliona dolara.

Dr Merkola najuticajniji je član grupe koju su nazvali Dezinformacijskom dvanaestorkom (Disinformation Dozen). Radi, se prema neprofitnom Centru protiv digitalne mržnje, o 12 ljudi odgovornih za širenje 65 odsto antivakserskog sadržaja na Fejsbuku.

Na toj listi još su Robert F. Kenedi Junior (poznati antivakserski aktivista), kao i Erin Elizabet - pokretačica stranice "Health Nut News". Ona je ujedno devojka dr Merkole. NYT među problematične ubraja i voditeljske zvezde Foks njuza Takera Karlsona i Loru Ingram, iako je i Foks njuz pozivao na vakcinaciju. Pritisak na Dezinformacijsku dvanaestorku raste jer se u Sjedinjenim Državama ritam vakcinacije usporio, a 97 odsto novih hospitalizovanih sada dolazi iz redova nevakcinisanih.

NYT prenosi izjavu istraživača sa Univerziteta u Vašingtonu, Kolina Koltaija, koji tvrdi: "On (Mercola) je majstor kapitalizovanja u periodima nesigurnosti, kao što je pandemija, kako bi podizao svoj pokret".

Dr Merkola često u svojim postovima raspravlja o sigurnosti vakcina pozivajući se na istraživanja. Tako njegove objave često ostaju na Fejsbuku i Tviteru, ali uz upozorenja moderatora. Dr Merkola se brani tezom kako ne vidi kako relativno mali broj njegovih objava može biti pretnja Bajdenovoj kampanji vakcinacije teškoj više milijardi dolara.

Optužuje Belu kuću za pokušaj ilegalne cezure. Nije govorio o tome stoje li iza svih njegovih objava o vakcinama činjenice, nego je naglasio: "Ja sam vodeći autor 'peer reviewed' publikacije o D vitaminu i riziku kovid 19 bolesti, te imam svako pravo da informišem javnost o mojim medicinskim istraživanjima". Taj navod dr Mercole u NYT nisu uspeli da provere.

U više navrata i pre pandemije Merkola je bio pritiskan od regulatornih tela. Na primer, u 2012. prodavao je solarijume pod nazivom Vitality i D-lite za 1.200-4.000 dolara i tvrdio kako smanjuju šanse obolevanja od karcinoma. Savezna trgovinska komisija (FTC) optužila ga je za lažno oglašavanje. Optužen je i za prodaju nedopuštenih zdravstvenih proizvoda u 2005, 2006. i 2011. godini. Kažnjen je s više miliona dolara.

b92.net

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2783 times
Been thanked: 8733 times

Post by Duminjo » 26 Jul 2021, 14:54

Sve neki internet naucnici i eksperti

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14878 times
Status: Offline

Post by Dori » 26 Jul 2021, 16:23

:plavi

Image
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2954 times
Been thanked: 3348 times

Post by Skin » 26 Jul 2021, 17:11

MarlboroGold wrote: 26 Jul 2021, 10:37
Skin wrote: 26 Jul 2021, 09:51 to da koristite floskulu da nauke nema bez diskusije na takav nacin je besmisleno + opasno.
Upravo opasno. Već sam ranije na temi pisao o takvom skepticizmu koji samo srlja i uglavnom čini štetu. Nažalost danas je vrijeme takvo da ne postoji mehanizam koji ga može tek tako sasjeći u korijenu. Demokratija uz globalizaciju i sve veću povezanost ljudi je omogućila i da mišljenja nestručnih ljudi (da ne kažem nešto gore) budu također bitna i da tako ista plasiraju masama da bi to dalje širili, a to je slabost takvog sistema.

Eto ovo "science is not science without discussion" je čista potvrda dokle to ide.
da. i ne samo to, postoji vec duze vrijeme fokusiran napor da se omalovazava obrazovanje i da javnosti gubi povjerenje u nauku i informacije. to je jedan uzasan problem.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera » 26 Jul 2021, 17:50

Skin wrote: 26 Jul 2021, 17:11
Upravo opasno. Već sam ranije na temi pisao o takvom skepticizmu koji samo srlja i uglavnom čini štetu. Nažalost danas je vrijeme takvo da ne postoji mehanizam koji ga može tek tako sasjeći u korijenu. Demokratija uz globalizaciju i sve veću povezanost ljudi je omogućila i da mišljenja nestručnih ljudi (da ne kažem nešto gore) budu također bitna i da tako ista plasiraju masama da bi to dalje širili, a to je slabost takvog sistema.

Eto ovo "science is not science without discussion" je čista potvrda dokle to ide.
da. i ne samo to, postoji vec duze vrijeme fokusiran napor da se omalovazava obrazovanje i da javnosti gubi povjerenje u nauku i informacije. to je jedan uzasan problem.
Pogledajmo plate naučnika, izumitelja i komparirajmo iste sa političarima, spotlrtistima i show biznisa, jednostavno užas!
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 26 Jul 2021, 17:52

kratko cu napisati zasto cu se ja vakcinisati i sta sam zakljucila iz provjerenih, a i neprovjerenih informacija.

prvo, vakcine ne stite od covida, ali jesu zastita od smrti i od ozbiljnog stadija bolesti. znamo da za ozbiljan stadij bolesti lijeka nema, lijekovi koji se daju su za odrzavanje u zivotu (mnogo kontroverze ima oko toga, ali i uspjeha). smrt od vakcine je 1 u milion, inace. kao i svaka vakcina, ni covid vakcina ne stiti od obolijevanja od covida, ali poenta je da se ne ode u bolnicu i da zdravstveni sistem ne kolabira. to smo vidjeli kako izgleda, od bergama do podhrastova.

par cinjenica oko testiranja covid vakcina: najveci broj ljudi u klinickim testiranjima i studijama ikada (vecina vakcina se uglavnom testira na zivotinjama), druga najveca efikasnost, i najveci set podataka ikada. testirano, odobreno, efikasno najbokje sto moze u uslovima globalne pandemije i time sto smo zateceni necim sto ne poznajemo.

eh nus pojave:
postoji nekoliko tehnologija covid vakcina, mRNA vakcine kao sto su pfizer/moderna, one bazirane na starijoj tehnologiji viralnog vektora i adenovirusa i AZ tip vakcina sa malo drugacijom tehnologijom, ali ja nisam biolog, ni virolog, ni epidemiolog, ni geneticar i ne usudjujem se to ni pisati kako to sve radi niti mogu razumjeti sve. navodim tipove jer se za njih vezu razlicite nus pojave i siri se panika u trenucima kada je kolektivna imunizacija jedino rjesenje za uoravljanje pandemijom.

jedine nus pojave za kojr ja znam da su utvrdjene su anafilakticki sok kod prvog tipa vakcina, te problemi sa zgrusavanjem krvi i trombozom kod AZ. obje nus pojave se desavaju 1 na 100,000. kod nekih drugih bolesti na koje smo navikli, te nus pojave su 1 na 20,000. prema CDCu, najozbiljniji ugrusci (u mozgu) se desavaju 2.4 na 100,000.
obje nus pojave su izljecive. anafilakticki sok npr., to je sigurnije nego da dobijes anesteziju, zbog toga posmatraju reakciju 15 min kad se primi vakcina.
postoje i slucajevi dugotrajnog covida, sa zasad neobjasnjivim simptomima, sto cemo vjerov znati za nekoliko godina tek. a takvi slucajevi u odnosu na druge brojeve, su jako rijetki.

ako dosad znamo da se ozbiljan stadij covida ne moze izlijeciti, a da su vecina nus pojava vakcine izljecive, da nemamo pojma kad ce virus otici, niti ko je podlozan ozbiljnom stadiju bolesti, ni da li ce i kada mutirati...meni je jasno da se moramo vakcinisati do kolektivnog imuniteta (60 do 90% stanovnistva), jer imamo dokaze i da prirodni imunitet krda nije moguc. virus koji se siri, taj i mutira i to je opasno. i u oravu su sto placaju da se ljudi vakcinisu (hong kong, dijelovi kine) i sto uvode obavezu vakcinacije u ďrugim zemljama.

ne bi kratko, sorry.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2320 times
Been thanked: 5729 times

Post by Beni » 26 Jul 2021, 17:53

Primio obje doze fajzera i nesto kontam mogo bi sad preko vikenda skoknut do zetre da se bocnem onom Astrom :hm
Fuck you a friendly note to start the day

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1660 times
Been thanked: 1493 times

Post by Tokmak » 26 Jul 2021, 17:55

Kako sada stvari stoje,mislim da se neću cijepiti.
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22755 times
Been thanked: 20838 times

Post by Masamune » 26 Jul 2021, 18:05

Skin wrote: 26 Jul 2021, 17:11

Tu su dosta mediji krivi. Od trovanja reality emisijma do recimo perfidnog trovanja poput npr. the big bang theory i na koji način su prikazani geekovi u toj seriji. Skroz pogrešna slika, a posljedica toga je da se gledoaci nisu smijali sa likovima i njihovim provalama i situacijama u kojima su se nalazili, već su se smijali upravo njima što su takvi kakvi su. Sve to je napravilo još veći razdor.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 26 Jul 2021, 18:13

The 51st State wrote: 26 Jul 2021, 10:54
saint_mirad wrote: 26 Jul 2021, 10:48

nema naučnog konsenzusa oko covid vakcine, to te je neko slagao.
naucnog koncenzusa nema oko nicega, to treba reci kad se nauka poteze kao argument.
e stvarno :sok
tako je, nema naucnog konsenzusa npr. oko modela atoma ili modela gravitacije.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila » 26 Jul 2021, 18:21

Skin wrote: 26 Jul 2021, 17:52 kratko cu napisati zasto cu se ja vakcinisati i sta sam zakljucila iz provjerenih, a i neprovjerenih informacija.

prvo, vakcine ne stite od covida, ali jesu zastita od smrti i od ozbiljnog stadija bolesti. znamo da za ozbiljan stadij bolesti lijeka nema, lijekovi koji se daju su za odrzavanje u zivotu (mnogo kontroverze ima oko toga, ali i uspjeha). smrt od vakcine je 1 u milion, inace. kao i svaka vakcina, ni covid vakcina ne stiti od obolijevanja od covida, ali poenta je da se ne ode u bolnicu i da zdravstveni sistem ne kolabira. to smo vidjeli kako izgleda, od bergama do podhrastova.

par cinjenica oko testiranja covid vakcina: najveci broj ljudi u klinickim testiranjima i studijama ikada (vecina vakcina se uglavnom testira na zivotinjama), druga najveca efikasnost, i najveci set podataka ikada. testirano, odobreno, efikasno najbokje sto moze u uslovima globalne pandemije i time sto smo zateceni necim sto ne poznajemo.

eh nus pojave:
postoji nekoliko tehnologija covid vakcina, mRNA vakcine kao sto su pfizer/moderna, one bazirane na starijoj tehnologiji viralnog vektora i adenovirusa i AZ tip vakcina sa malo drugacijom tehnologijom, ali ja nisam biolog, ni virolog, ni epidemiolog, ni geneticar i ne usudjujem se to ni pisati kako to sve radi niti mogu razumjeti sve. navodim tipove jer se za njih vezu razlicite nus pojave i siri se panika u trenucima kada je kolektivna imunizacija jedino rjesenje za uoravljanje pandemijom.

jedine nus pojave za kojr ja znam da su utvrdjene su anafilakticki sok kod prvog tipa vakcina, te problemi sa zgrusavanjem krvi i trombozom kod AZ. obje nus pojave se desavaju 1 na 100,000. kod nekih drugih bolesti na koje smo navikli, te nus pojave su 1 na 20,000. prema CDCu, najozbiljniji ugrusci (u mozgu) se desavaju 2.4 na 100,000.
obje nus pojave su izljecive. anafilakticki sok npr., to je sigurnije nego da dobijes anesteziju, zbog toga posmatraju reakciju 15 min kad se primi vakcina.
postoje i slucajevi dugotrajnog covida, sa zasad neobjasnjivim simptomima, sto cemo vjerov znati za nekoliko godina tek. a takvi slucajevi u odnosu na druge brojeve, su jako rijetki.

ako dosad znamo da se ozbiljan stadij covida ne moze izlijeciti, a da su vecina nus pojava vakcine izljecive, da nemamo pojma kad ce virus otici, niti ko je podlozan ozbiljnom stadiju bolesti, ni da li ce i kada mutirati...meni je jasno da se moramo vakcinisati do kolektivnog imuniteta (60 do 90% stanovnistva), jer imamo dokaze i da prirodni imunitet krda nije moguc. virus koji se siri, taj i mutira i to je opasno. i u oravu su sto placaju da se ljudi vakcinisu (hong kong, dijelovi kine) i sto uvode obavezu vakcinacije u ďrugim zemljama.

ne bi kratko, sorry.
Ovo sam krenula pisati neki dan i onda odustala jer..jer..
Mrsko mi :D.
Ali sad bi i dodala
Najveci broj ljudi koji su i cijepljeni u relativno kratkom roku,ikad.
Znaci cijepilo se na milone ljudi i bilo bi statisticki nemoguce da nije bilo nuspojava
Nuspojave pa i smrti bi se dogodile da cijepis toliko broj ljudi bilo kojim cijepivom
Ali..ali..
Nauka treba diskusiju internet strucnjaka...dakako

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3195 times

Post by Mutevelija » 26 Jul 2021, 18:26

vila wrote: 26 Jul 2021, 18:21
Skin wrote: 26 Jul 2021, 17:52 kratko cu napisati zasto cu se ja vakcinisati i sta sam zakljucila iz provjerenih, a i neprovjerenih informacija.

eh nus pojave:

ne bi kratko, sorry.
Ovo sam krenula pisati neki dan i onda odustala jer..jer..
Mrsko mi :D.
Ali sad bi i dodala
Najveci broj ljudi koji su i cijepljeni u relativno kratkom roku,ikad.
Znaci cijepilo se na milone ljudi i bilo bi statisticki nemoguce da nije bilo nuspojava
Nuspojave pa i smrti bi se dogodile da cijepis toliko broj ljudi bilo kojim cijepivom
Ali..ali..
Nauka treba diskusiju internet strucnjaka...dakako
Ja se necu vakcinisat svakako ali da napisem da te nerviram 😂😜
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2911 times
Been thanked: 24123 times

Post by HAVANA » 26 Jul 2021, 18:29

Toliko ljudi da po kilu lubenice pojede usralo bi se dozavrat bar 3%.Ima li uopste bilo kakav lijek bez nus pojava?
Last edited by HAVANA on 26 Jul 2021, 18:48, edited 1 time in total.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2911 times
Been thanked: 24123 times

Post by HAVANA » 26 Jul 2021, 18:36

Beni wrote: 26 Jul 2021, 17:53 Primio obje doze fajzera i nesto kontam mogo bi sad preko vikenda skoknut do zetre da se bocnem onom Astrom :hm
Ti kad iglu vidis sretan ko dijete kad vidi kinder bueno :123
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 26 Jul 2021, 18:42

E jeste kuhane žabe :oo

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 26 Jul 2021, 18:50

MarlboroGold wrote: 26 Jul 2021, 18:42 E jeste kuhane žabe :oo
Image

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State » 26 Jul 2021, 18:53

Skin wrote: 26 Jul 2021, 18:13
The 51st State wrote: 26 Jul 2021, 10:54

naucnog koncenzusa nema oko nicega, to treba reci kad se nauka poteze kao argument.
Vjerovala ili ne, nema, cak se debatira da li je gravitacija uopste gravitacija, to je opstepoznata stvar da se naucne teorije posmatra razlicito sa vise epistemioloskih pozicija, to ka sasvim normalno za nauku.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 26 Jul 2021, 18:56

The 51st State wrote: 26 Jul 2021, 18:53
Skin wrote: 26 Jul 2021, 18:13
Vjerovala ili ne, nema, cak se debatira da li je gravitacija uopste gravitacija, to je opstepoznata stvar da se naucne teorije posmatra razlicito sa vise epistemioloskih pozicija, to ka sasvim normalno za nauku.
Debatira se i da li je zemlja ravna….Još uvijek neki imaju argumente da jeste. Ali bez obzira u šta ubjedjivali ljude, ona je i dalje okrugla i to njihove teorije neće promjeniti :cudi

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 26 Jul 2021, 19:01

Duminjo wrote: 26 Jul 2021, 14:54 Sve neki internet naucnici i eksperti
Skontali ljudi da mogu za lajkove i shareove profitirati od straha i neizvjesnosti kod ljudi tako što iste još više boostaju dezinformacijama, a čime raste i njihov profit.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera » 26 Jul 2021, 19:02

MarlboroGold wrote: 26 Jul 2021, 19:01
Duminjo wrote: 26 Jul 2021, 14:54 Sve neki internet naucnici i eksperti
Skontali ljudi da mogu za lajkove i shareove profitirati od straha i neizvjesnosti kod ljudi tako što iste još više boostaju dezinformacijama, a čime raste i njihov profit.
To ni trebalo biti kažnjivo!
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Post Reply

Return to “Stare ankete”