Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Predložite ankete koje želite vidjeti na portalu

Moderator: Krokodil Behko

Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Ne
46
42%
Da
24
22%
Jos razmisljam
6
5%
Vec sam se vakcinisao
34
31%

Total votes: 110

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9622 times
Been thanked: 8305 times
Status: Offline

Re: Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Post by Zizi »

Insomnia, je li iko u Fr objasnio zašto bi zakonom od obaveznog cijepljenja bili izuzeti policajci i parlamentarci?
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi »

Fuddo wrote: 26 Jul 2021, 22:49
MunDzi wrote: 26 Jul 2021, 22:45 WHO treba da se pokrije usima. Oni su najvise stete i nanijeli. Veze nisu imali. Prvo ne trebsju maske, onda trebaju, itd, itd.....skup besposlicara i neznalica. Njih treba prve otpustiti s posla.
Nisi oni neznalice, no su pod kontrolom i uticajima politika onih koji ih finansiraju.
Ali i takvi su bolji od facebook strucnjaka.
Istina. Ali su nanijeli dosta stete sa svojom prevrtljivoscu, zato se i nije cuditi sto mnogi ljudi vise nikome ne vjeruju.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13880 times
Been thanked: 22812 times
Status: Online

Post by Fuddo »

MunDzi wrote: 26 Jul 2021, 22:56
Fuddo wrote: 26 Jul 2021, 22:49

Nisi oni neznalice, no su pod kontrolom i uticajima politika onih koji ih finansiraju.
Ali i takvi su bolji od facebook strucnjaka.
Istina. Ali su nanijeli dosta stete sa svojom prevrtljivoscu, zato se i nije cuditi sto mnogi ljudi vise nikome ne vjeruju.
Mnogi ljudi…
Eh.
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Zizi505 wrote: 26 Jul 2021, 22:55 Insomnia, je li iko u Fr objasnio zašto bi zakonom od obaveznog cijepljenja bili izuzeti policajci i parlamentarci?
Pa kazu da je parlament mjesto demokratije i da ne mozes sprjeciti demokratski izabrane poslanike da dodju i sprovode demokratiju 😁
A za policajce niko nije ponudio suvislo rjesenje.
Doduse ni za djecu ne postoji ni jedan razuman razlog pa sj opet predlagali vakcinaciju za sve od 12-17. Senat je odbio to. Tako da ostaje na dobrovoljnoj bazi. S time da ovi od 16 vise ne trebaju dozvolu roditelja a ostali maloljetnici mogu i uz dozvolu samo jednog
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Senat je sinoc usvojio zakon u nesto blazem obliku. Zakon ima preko 2300 amadmana.
Svi radnici koji rade na mjestima za koje je potrebna propusnica morace biti vakcinisani do septembra. Nece biti otpustanja ali ce biti poslati kuci neplaceno sto ti izadje na isto
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Ljudi vec masovno bojkotuji kina, pozorista, teretane…pa tako samo u jednoj sedmici biljeze pad izmedju 50-70%.
Za subotu su ponovo najavljeni protesti i tako. Bice simpaticna jesen.
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi »

insomnia wrote: 26 Jul 2021, 23:01
Zizi505 wrote: 26 Jul 2021, 22:55 Insomnia, je li iko u Fr objasnio zašto bi zakonom od obaveznog cijepljenja bili izuzeti policajci i parlamentarci?
Pa kazu da je parlament mjesto demokratije i da ne mozes sprjeciti demokratski izabrane poslanike da dodju i sprovode demokratiju 😁
A za policajce niko nije ponudio suvislo rjesenje.
Doduse ni za djecu ne postoji ni jedan razuman razlog pa sj opet predlagali vakcinaciju za sve od 12-17. Senat je odbio to. Tako da ostaje na dobrovoljnoj bazi. S time da ovi od 16 vise ne trebaju dozvolu roditelja a ostali maloljetnici mogu i uz dozvolu samo jednog
****na demokracija 😁
Da li bi onda i predsjednik bio izuzet iz obavezne vakcinacije?
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pa sta da mu traze papir na ulazu u jelisejsku?
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Izrael ce izgleda starijima dati i trecu dozu.
Kaze da imaju porast ozbiljnijih slucajeva medju starijom populacijom
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

Skin wrote: 26 Jul 2021, 22:42
The 51st State wrote: 26 Jul 2021, 18:53

Vjerovala ili ne, nema, cak se debatira da li je gravitacija uopste gravitacija, to je opstepoznata stvar da se naucne teorije posmatra razlicito sa vise epistemioloskih pozicija, to ka sasvim normalno za nauku.
nrmoj molim te.
dala sam ti 2 primjera naucnog konsenzusa i odlicni su primjeri onoga sta je nauka i sta znaci model. jos jedan orimjer, ali ne bi me iznenadilo da ti to osporis: postoji konsenzus o globalnom zagrijavanju zbog pojacane koncentracije co2 u atmosferi.
nauka pravi model, ako se pojave novi dokazi, model se mijenja i tako se mijenjao model atoma kako su se mijenjale ideje o prirodi atoma. isto i za gravitaciju sa mnogo eksperimentalih dokaza koji ga drze imamo einsteinov model. naucni konsenzus znaci kolektivno slaganje, misljenje naucne zajednice da na osnovu podataka koje imamo do tada, odredjeni model opisuje neki fenomen. to je generalno slaganje, i ne znaci da svi misle isto. ima li naucnika koji osporavaju einsteinov model? ima, ali to ne znaci da to nije vazeci model. i nauka nije vjerovanje, nego metoda pravljenja modela.
to sto si rekao da "neki" religiozno vjeruju u nauku, to mogu biti oni koji ne znaju definiciju nauke ili se njom ne bave.
sto se vakcina tice, postoji medicinski konsenzus, a covid nauka se razvija.
Nemas me sta moliti, konsenzus ne znaci aksiom, vidim da ne znas sta je nauka pojmovno i sustinski, nauka je prosto receno ono sto se inace zove filozofija prirodnih pojava, no vidim da ti to religijski posmatras pa mozda ne shvatas. I teroija relativtete i gravitacija odavno nisu naucno neosporive cinjenice,
Kad si spomenula globalno zagrijavanje tu ne da nema "konzensusa" nego hrpa naucnika uopste sumnja u validnost takve hipoteze..., nauka je biased kao i svi drugi ljudski konstrukti podlozni uticajima, direkcijama i manipulaciji.
Nije da neki religiozno posmatraju nego je nauka danas prakticno religija, a i bukvalno imas sajentologiju, tako da mani me se satre.
A zadnjoj recenici si slagala, tacno da postoji odredjeni koncenzus ali ne apsolutni i ne globalni, eu ne da astru, rusi ne daju americku, ameri ne daju kinesku, kimezi furaju svoju, dakle jos jedam supljak da ne ulazim u ostale nijanse kontroverza oko vakcina, nisam anivakser i primicu vakcinu ali ne mogu suplje i sektaskih na rende kora da ne vidim i manjkavosti i legitimne primjedbe od oponenata istoj
Last edited by The 51st State on 26 Jul 2021, 23:24, edited 1 time in total.
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi »

Tražila sam podatke koliko je kod nas bilo oboljelih od korone otkako je počela pandemija, samo ne mogu da ih nađem.
Kada daju informaciju koliko je potrebno stanovništva vakcinisati za kolektivni imunitet, zašto ne navedu i koliko je bilo oboljelih - barem zadnjih šest mjeseci - da vidimo kakvo je zaista stanje u BiH sa kolektivnim imunitetom.
Sama informacija o broju vakcinisanih nije dovoljna.
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8830 times
Been thanked: 5598 times

Post by Mister No »

Zizi505 wrote: 26 Jul 2021, 23:22 Tražila sam podatke koliko je kod nas bilo oboljelih od korone otkako je počela pandemija, samo ne mogu da ih nađem.
Kada daju informaciju koliko je potrebno stanovništva vakcinisati za kolektivni imunitet, zašto ne navedu i koliko je bilo oboljelih - barem zadnjih šest mjeseci - da vidimo kakvo je zaista stanje u BiH sa kolektivnim imunitetom.
Sama informacija o broju vakcinisanih nije dovoljna.
Broj koji su ustanovili testiranjem treba pomnožiti sa 3 i dobićes otprilike broj onih koji su je stvarno prebolovali.
Tako nekako se to krece, bar u BiH.
The Dark Side Of The Forum...
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce »

Rum wrote: 26 Jul 2021, 10:44 Misli na druge prdni u sebi 🐒
Eto im nauke.

Bez diskusije.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Venera wrote: 26 Jul 2021, 12:16 AZ se ne preporučuje osobama ispod 40, u drugim državama su im ponuđena druga cjepiva. :hm
Prestrasno. Jos se to reklamira na temi. Vec mjesecima postoje protokoli za pokusaj spasavanja zivota od tromboze venskog sinusa sa trombocitopenijom u tzv. razvijenim demokracijama.

Ali mi smo sebicne, znas. Uz to sto smo lude, etc. :tjesi
Memento Mori

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Bolnica u Lionu krece u strajk u cetvrtak. Ne zele da ih se prisiljava na vakcinaciju i ne zele razdvajati pacjente na osnovu vakcinacije. Inace propusnice su obavezne i za bolnice.
Takodje i sindikat SCNF-a (pruznog prometa) zatrazio je u pojedinim regionima od uposlenih da ne zahtjevaju propusnice od putnika nego da nastave obavljati svoje dosadasnje poslove.
Zanimljivo da propusnica nije potrebna za tramvaje i autobuse ali jeste za vozove.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2678 times
Been thanked: 8276 times

Post by Duminjo »

Bogami u francuskoj pretjeruju. Otislo se haman dalje nego sto se i ocekivalo. Daleko od dobrovoljnog
saint_mirad
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 80 times
Been thanked: 213 times

Post by saint_mirad »

framcuska je probni balon i za ostale zemlje. planeri plandemije ce oceniti reakciju u fr i ovisno o njoj dolaze slicne mere i u drugim zemljama.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Naravno da pretjeruju. Ljudi se uglavnom bune ne protiv vakcine nego protiv sanitarne propusnice.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2678 times
Been thanked: 8276 times

Post by Duminjo »

Maske na otvorenom
Vakcinacija djece
I ovo vakcinisanje ili otkaz

Bas nema smisla bez obzira bio neko za ili protiv. Ove tri stvari su idiotarija
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Skin wrote: 26 Jul 2021, 17:52 kratko cu napisati zasto cu se ja vakcinisati i sta sam zakljucila iz provjerenih, a i neprovjerenih informacija.

prvo, vakcine ne stite od covida, ali jesu zastita od smrti i od ozbiljnog stadija bolesti. znamo da za ozbiljan stadij bolesti lijeka nema, lijekovi koji se daju su za odrzavanje u zivotu (mnogo kontroverze ima oko toga, ali i uspjeha). smrt od vakcine je 1 u milion, inace. kao i svaka vakcina, ni covid vakcina ne stiti od obolijevanja od covida, ali poenta je da se ne ode u bolnicu i da zdravstveni sistem ne kolabira. to smo vidjeli kako izgleda, od bergama do podhrastova.

par cinjenica oko testiranja covid vakcina: najveci broj ljudi u klinickim testiranjima i studijama ikada (vecina vakcina se uglavnom testira na zivotinjama), druga najveca efikasnost, i najveci set podataka ikada. testirano, odobreno, efikasno najbokje sto moze u uslovima globalne pandemije i time sto smo zateceni necim sto ne poznajemo.

eh nus pojave:
postoji nekoliko tehnologija covid vakcina, mRNA vakcine kao sto su pfizer/moderna, one bazirane na starijoj tehnologiji viralnog vektora i adenovirusa i AZ tip vakcina sa malo drugacijom tehnologijom, ali ja nisam biolog, ni virolog, ni epidemiolog, ni geneticar i ne usudjujem se to ni pisati kako to sve radi niti mogu razumjeti sve. navodim tipove jer se za njih vezu razlicite nus pojave i siri se panika u trenucima kada je kolektivna imunizacija jedino rjesenje za uoravljanje pandemijom.

jedine nus pojave za kojr ja znam da su utvrdjene su anafilakticki sok kod prvog tipa vakcina, te problemi sa zgrusavanjem krvi i trombozom kod AZ. obje nus pojave se desavaju 1 na 100,000. kod nekih drugih bolesti na koje smo navikli, te nus pojave su 1 na 20,000. prema CDCu, najozbiljniji ugrusci (u mozgu) se desavaju 2.4 na 100,000.
obje nus pojave su izljecive. anafilakticki sok npr., to je sigurnije nego da dobijes anesteziju, zbog toga posmatraju reakciju 15 min kad se primi vakcina.
postoje i slucajevi dugotrajnog covida, sa zasad neobjasnjivim simptomima, sto cemo vjerov znati za nekoliko godina tek. a takvi slucajevi u odnosu na druge brojeve, su jako rijetki.

ako dosad znamo da se ozbiljan stadij covida ne moze izlijeciti, a da su vecina nus pojava vakcine izljecive, da nemamo pojma kad ce virus otici, niti ko je podlozan ozbiljnom stadiju bolesti, ni da li ce i kada mutirati...meni je jasno da se moramo vakcinisati do kolektivnog imuniteta (60 do 90% stanovnistva), jer imamo dokaze i da prirodni imunitet krda nije moguc. virus koji se siri, taj i mutira i to je opasno. i u oravu su sto placaju da se ljudi vakcinisu (hong kong, dijelovi kine) i sto uvode obavezu vakcinacije u ďrugim zemljama.

ne bi kratko, sorry.
Prije nego sto se odlucis na taj korak mali za tebe, ali veliki za covjecanstvo, pogledaj pod VAERS, Yellow Card reports i EudraVigilance.

To su ti webstranice koje ce ti izlistati umrle i sve nus-pojave (od kojih ti nije poznato odokativno 99%) prijavljene u Americi, UK i EU.

Zahvaliti mi mozes nekad, a i ne moras.

Kad ti ne bude pretjerano zahtjevno, odgovori mi na pitanja koja sam ti jucer postavila, a i imam dodatna:

- da li je ovaj virus izoliran koristeci se Kochovim postulatima
- da li je PCR test validan za dijagnozu ovog ili bilo kog drugog virusa (hint: danas je CDC objavio da PCR ne moze razlikovati izmedju virusa gripa i 'rone)
- da li je prilikom razvitka ovih injekcija bilo istrazivanja na zivotinjama i ako nije zasto nije
- da li je bilo Peer review studies <--- (na ovo moze odgovoriti svaki forumski naucnik), ako nije, zasto nije
- u cemu je razlika izmedju RRR I ARR (Relative risk reduction i Absolute risk reduction)
- sta je ADE?
- sta su autoimuna oboljenja?
- kada se zavrsava Clinical phase 3 za Fajzer, kad za Modernu, kad za J&J, kad za AZ
- koja od navedene 4 kompanije je platila najvecu kaznu za nezeljena dejstva prijasnjih lijekova koje su proizveli

I btw, info za forumsku populaciju koja sudi po sebi - nikad nisam koristila FB. Mozda sam luda, a mozda sam imala pametnijeg posla.
Last edited by Lavlje_srce on 27 Jul 2021, 00:33, edited 2 times in total.
Memento Mori

Post Reply

Return to “Ankete”