Da pitam Bosance...
Znate li šta su ili kako se kod vas zovu červiš, ičija, ćeške, kaurma, lepuhani, buranija (ne boranija).
Nemojte guglati

Nije to to.
Imas tih jela koji se u djelovima Hercegovine razlicito kazu.Maja wrote:Dosta puta mi Hercegovci čujemo za neko bosansko jelo misleći...šta im je sad to... a ispadne da i mi to pravimo samo pod drugim imenom. Isto tako Bosanci ne znaju neka naša imena jela. Najviše se miješaju kljukuša, kvrguša i sva ta jela od tjestenine.
Da pitam Bosance...
Znate li šta su ili kako se kod vas zovu červiš, ičija, ćeškek, diježnjak, kaurma, lepuhani, buranija (ne boranija).
Nemojte guglati
Nije to to.
A šta je raštika?Ruana je li hrastan raštika?
jeste, rastan, rastika, hrastan ne zna sta je ispravno.Maja wrote:Ruana je li hrastan raštika?
Dust wrote:Ja vas nista ne razumijem
Ma ti si tamo negdje sa "i" spojila sa toplinu Hercegovine i ljepotu Bosnegejsha wrote:Po ovim tvojim jelima ispade da sam ja Bosanka![]()
Od nabrojanih samo znam šta je kaurma.
Kod vas to isto ima, zeleni kupus vi to kazete.Krokodil Behko wrote:Kaurma je nešto što je masno i može se kupiti i u trgovinama
A šta ti je zeleni kupus? Ja znam samo za obični kupus kojeg ne volim-naravnoRuana wrote:Kod vas to isto ima, zeleni kupus vi to kazete.Krokodil Behko wrote:Kaurma je nešto što je masno i može se kupiti i u trgovinama
Dust wrote:Ja vas nista ne razumijem
gejsha wrote:Po ovim tvojim jelima ispade da sam ja Bosanka![]()
Od nabrojanih samo znam šta je kaurma.
Pa vala k'o da si na Manhattan-u rast'o.Krokodil Behko wrote:A šta ti je zeleni kupus? Ja znam samo za obični kupus kojeg ne volim-naravnoRuana wrote:Kod vas to isto ima, zeleni kupus vi to kazete.Krokodil Behko wrote:Kaurma je nešto što je masno i može se kupiti i u trgovinama
Nikad čuo. Taj "tečni naš" dobro si govorila/pisala bo.Ruana wrote: Pa vala k'o da si na Manhattan-u rast'o.
Znam sigurno da ovo ima kod vas, svojim ocima vidjela, sjecam se jednom, smo se igrali kod tetke u dvorstu/avliji i kaze tetka onome debelom Nihadu "nemoj tu loptu pucat, tamo u Zejfin hrastan, fasova ces"
on nije znao sta mu je rekla, (bas je bio neki calovina" i onda mu Zejfa na tecnom "vasem" prevela "nuto Nihade, ne pucaj tu loptu u kupus vaaaamo, dobit ces batine"
Sjecam se one baste isto kao da je sad vidim. I hrastan i kukuruz, sto je Zejfa zvala KURUZ, itd.....
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests