na svaku ovakvu dolazi makar 100 drugih koje uopšte nisu mogle naći posao zbog nikaba. to nije za ove prostore i preporučivanje nikaba bh. muslimankama je medveđa usluga.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:30zaboli je patka, kezi se levatima, to je opet tvoja percepcija koja ne mora imati veze sa konkretnim slucajem.saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:26 dok nikab štiti ženu od pogleda i seksualizacije, čiji je upadljivom u evropi samom pojavom jer odudara od dress code na ovim meridijanima. isto tako, kod brojnih osoba izaziva podsmeh i žaljenje.
mnogo vas firmi neće uzeti u razmatranje za posao samo zbog nikaba. ne bih to nikom preporučio da nosi, klasični hidzab je i više nego dovoljan.
evo jedne takve, bas je briga sto odudara
https://www.forbes.com/profile/hafsah-f ... 906261729d
Hidžab, nikab, burka
- saint_mirad
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 80 times
- Been thanked: 213 times
- Status: Offline
Re: Hidžab, nikab, burka
-
The 51st State
- Inventar foruma

- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
aha sad ides na zapadnjacku licemjernu foru hajmo svoje norme drugima nametati, tako reci.MorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:29To ti je veza sa pravilom oko nosenja nikaba/burke u nekim zemljama koje tebi apsolutno ne smeta - dakle nema izbor hos nes nego burka (medju tim zemljama i tvoji uzori po afg to sprovode)The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:26
i kakve to veze ima sa zatvorom i policijom? to nisi mogo bolju provokaciju smisliti?
Sa druge strane ja ne znam kako to kod tebe medjutim ja svaki dan vidim bezbroj zena bez sminke,dalje ne znaci da svaka zena koja se nasminka zeli da joj se bulji u atribute (mada citam da kod pojedinih balvana"zena obukla nesto izazovno = ona je kriva sto su je napastvovali" tako da nista njje za iznenaditi)
opet tupavo projeciranje iz predrasude i mog benigno napisanog posta da prosto ima zena koje ne zele tu vrstu interakcije u drustvui i da im je niqab oslobadjajuci u tom smislu.
-
The 51st State
- Inventar foruma

to je drugi par cipela, samo mi nije jasno kako se ne moze shvatiti da zena sama moze doci do takve pozicije i zakljucka, da joj je nikab kul i konforan.saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:32na svaku ovakvu dolazi makar 100 drugih koje uopšte nisu mogle naći posao zbog nikaba. to nije za ove prostore i preporučivanje nikaba bh. muslimankama je medveđa usluga.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:30
zaboli je patka, kezi se levatima, to je opet tvoja percepcija koja ne mora imati veze sa konkretnim slucajem.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 890 times
- Been thanked: 1335 times
Nek nosi ko sta hoce dok god je to slobodni izbor te osobe, dalje imaju neki izuzetci gdje nesto ne moze = ne idi na bazen gdje pise da se zabranjeno kupati sa odjecom u vodi, ne idi u vojsku gdje postoji jasno opisano pravilo oblacenja itd.saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:32na svaku ovakvu dolazi makar 100 drugih koje uopšte nisu mogle naći posao zbog nikaba. to nije za ove prostore i preporučivanje nikaba bh. muslimankama je medveđa usluga.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:30
zaboli je patka, kezi se levatima, to je opet tvoja percepcija koja ne mora imati veze sa konkretnim slucajem.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Koja fora ? Da nedo bog ima se izbor ? Jel se na zapadu zena moze nasminkati - moze , moze li ovuci nikab - moze , postoje izuzetci = ne mozes ni na sud uci u kupacem kostimu.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:33aha sad ides na zapadnjacku licemjernu foru hajmo svoje norme drugima nametati, tako reci.MorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:29
To ti je veza sa pravilom oko nosenja nikaba/burke u nekim zemljama koje tebi apsolutno ne smeta - dakle nema izbor hos nes nego burka (medju tim zemljama i tvoji uzori po afg to sprovode)
Sa druge strane ja ne znam kako to kod tebe medjutim ja svaki dan vidim bezbroj zena bez sminke,dalje ne znaci da svaka zena koja se nasminka zeli da joj se bulji u atribute (mada citam da kod pojedinih balvana"zena obukla nesto izazovno = ona je kriva sto su je napastvovali" tako da nista njje za iznenaditi)
opet tupavo projeciranje iz predrasude i mog benigno napisanog posta da prosto ima zena koje ne zele tu vrstu interakcije u drustvui i da im je niqab oslobadjajuci u tom smislu.
-
The 51st State
- Inventar foruma

MorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:36Koja fora ? Da nedo bog ima se izbor ? Jel se na zapadu zena moze nasminkati - moze , moze li ovuci nikab - moze , postoje izuzetci = ne mozes ni na sud uci u kupacem kostimu.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:33
aha sad ides na zapadnjacku licemjernu foru hajmo svoje norme drugima nametati, tako reci.
ova fora, to je licemjerno, haj sto je daleko od istine tj. blatanta laz u generalnom smislu i sto iste i ne tvrde da su liberalne demokratije.To ti je veza sa pravilom oko nosenja nikaba/burke u nekim zemljama koje tebi apsolutno ne smeta - dakle nema izbor hos nes nego burka (medju tim zemljama i tvoji uzori po afg to sprovode)
- saint_mirad
- Osvježenje foruma

ja i nemam mišljenje da je svaka koja nosi nikab prisiljena i doktrinirana. svestan sam da žene to mogu slobodno napraviti bez pritisaka.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:34to je drugi par cipela, samo mi nije jasno kako se ne moze shvatiti da zena sama moze doci do takve pozicije i zakljucka, da joj je nikab kul i konforan.saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:32
na svaku ovakvu dolazi makar 100 drugih koje uopšte nisu mogle naći posao zbog nikaba. to nije za ove prostore i preporučivanje nikaba bh. muslimankama je medveđa usluga.
ukazujem na praktične probleme nikaba i sve izazove koji čekaju ženu koja se odluči na tako radikalan potez.
-
The 51st State
- Inventar foruma

stoji ta primjedba, iako se furamo da smo ko biva liberalno drustvo to je daleko od istine u svim pravcima, a ono opet i pored tih izazova vjerovatno je sveukupna cost benefit analiza kod tih zena u korist nikaba.saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:39ja i nemam mišljenje da je svaka koja nosi nikab prisiljena i doktrinirana. svestan sam da žene to mogu slobodno napraviti bez pritisaka.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:34
to je drugi par cipela, samo mi nije jasno kako se ne moze shvatiti da zena sama moze doci do takve pozicije i zakljucka, da joj je nikab kul i konforan.
ukazujem na praktične probleme nikaba i sve izazove koji čekaju ženu koja se odluči na tako radikalan potez.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
De pojasni sta je neistinito ? Moze li ustati zena ujutro u Kuvajtu,Saudijskog arabiji i reci ma danas mi se ne nosi burka odo prosetati ? Ili mozda kod talibanaca ?The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:38MorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:36
Koja fora ? Da nedo bog ima se izbor ? Jel se na zapadu zena moze nasminkati - moze , moze li ovuci nikab - moze , postoje izuzetci = ne mozes ni na sud uci u kupacem kostimu.ova fora, to je licemjerno, haj sto je daleko od istine tj. blatanta laz u generalnom smislu i sto iste i ne tvrde da su liberalne demokratije.To ti je veza sa pravilom oko nosenja nikaba/burke u nekim zemljama koje tebi apsolutno ne smeta - dakle nema izbor hos nes nego burka (medju tim zemljama i tvoji uzori po afg to sprovode)
I znaci tvoja teza je da posto je zapad liberalan treba da se u potpunosti sve podredi da bude u skladu sa vjerskim zakonima tj da vjerski zakoni o pokrivanju mogu da budu iznad gradjanskih - sa druge strane posto pojedine zemlje,grupe itd ne tvrde da su liberalni mogu da namecu silom sta hoce ???
Mescini dvolicno ?
-
The 51st State
- Inventar foruma

netacno je sve sto si napisao ni u jednoj zalivskoj zemlji nikab nije mandatoranMorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:42De pojasni sta je neistinito ? Moze li ustati zena ujutro u Kuvajtu,Saudijskog arabiji i reci ma danas mi se ne nosi burka odo prosetati ? Ili mozda kod talibanaca ?The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:38
ova fora, to je licemjerno, haj sto je daleko od istine tj. blatanta laz u generalnom smislu i sto iste i ne tvrde da su liberalne demokratije.
I znaci tvoja teza je da posto je zapad liberalan treba da se u potpunosti sve podredi da bude u skladu sa vjerskim zakonima tj da vjerski zakoni o pokrivanju mogu da budu iznad gradjanskih - sa druge strane posto pojedine zemlje,grupe itd ne tvrde da su liberalni mogu da namecu silom sta hoce ???
Mescini dvolicno ?
to nije moja teza nego tvoje somnabulisanje, moja je teza ako je zapad liberalan bude dosljedan u toj liberalnosti, pa da u skladu stime i gradjanke koje se odluce na takav vid oblacenja uzivaju sva moguca prava u skladu sa liberalinim postulatima,
naprotiv, dosljedno je u potpunosti.
.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3484 times
A zašto nije?saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:32na svaku ovakvu dolazi makar 100 drugih koje uopšte nisu mogle naći posao zbog nikaba. to nije za ove prostore i preporučivanje nikaba bh. muslimankama je medveđa usluga.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:30
Predrasude?
Diskriminacija?
Zašto u jednoj šarenoj BiH razglićena žena ima prednost nad pokrivenom.
Jedna izbaci sise, noge, dupe šta good, I svi wooooow, sexy, doooobraaaaaa, poželjna
Druga pokrivena, zaostala, šta glumi, fuuj...
Ne zanimaju me druge države nego BiH.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Pravila/zakoni u zaljevu su nekonzistentni, medjutim jedno je jasno - de nek saudijka proseta rijadom bez da se pokrije obuce abaju, u iranu mora se pokriti kosa itd , za talibane i co da ne govorim- sve znaci pravila/zakoni drzave.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:44netacno je sve sto si napisao ni u jednoj zalivskoj zemlji nikab nije mandatoranMorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:42
De pojasni sta je neistinito ? Moze li ustati zena ujutro u Kuvajtu,Saudijskog arabiji i reci ma danas mi se ne nosi burka odo prosetati ? Ili mozda kod talibanaca ?
Mescini dvolicno ?
to nije moja teza nego tvoje somnabulisanje, moja je teza ako je zapad liberalan bude dosljedan u toj liberalnosti, pa da u skladu stime i gradjanke koje se odluce na takav vid oblacenja uzivaju sva moguca prava u skladu sa liberalinim postulatima,
.
I tebi je to ok.
I onda kazea posto je zapad liberalan zasto ne prilagodi sve da se mogu vjerski propisi postovati ?
De se dogovori sa sobom jel liberalizam valja ili ne ?
- saint_mirad
- Osvježenje foruma

jednostavno je, bih je evropska država i vlada evropski sentiment. nije nikab i bih nepoznanica,ali sigurno nije mainstream niti će ikada biti.Chloe wrote: 04 Aug 2021, 09:48A zašto nije?saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:32
na svaku ovakvu dolazi makar 100 drugih koje uopšte nisu mogle naći posao zbog nikaba. to nije za ove prostore i preporučivanje nikaba bh. muslimankama je medveđa usluga.
Predrasude?
Diskriminacija?
Jedna izbaci sise, noge, dupe šta good, I svi wooooow, sexy, doooobraaaaaa, poželjna
diskriminacije očito ima, zato i kažem da žene moraju dobro promisliti pre nego se odluče za nikab. hidzab je drugo i sa njim se u bosni sasvim normalno može živeti i raditi.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Zena ako je skroz pokrivena kako moze uopste da prica sa muskarcem ako nije u pratnji nekog clana porodice ?? Jel imas skroz pokrivenih zena u BiH ima - smeta li kome ? Ja nisam vidio - al sad ne mozes traziti da prime u policiju i da budes pokrivena skroz - ne ide...Chloe wrote: 04 Aug 2021, 09:48A zašto nije?saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:32
Predrasude?
Diskriminacija?
-
The 51st State
- Inventar foruma

nekonzistentni u skladu sa cim? notorna laz, tacno, talibani su slucaj za sebe, tacno.MorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:52Pravila/zakoni u zaljevu su nekonzistentni, medjutim jedno je jasno - de nek saudijka proseta rijadom bez da se pokrije obuce abaju, u iranu mora se pokriti kosa itd , za talibane i co da ne govorim- sve znaci pravila/zakoni drzave.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:44
netacno je sve sto si napisao ni u jednoj zalivskoj zemlji nikab nije mandatoran
.
I tebi je to ok.
I onda kazea posto je zapad liberalan zasto ne prilagodi sve da se mogu vjerski propisi postovati ?
nije bitno sta je meni ok, tema je usko vezana za eu i sa tog aspekta posmatram, upiranje u muslimanske zemlje je bezvezna zamjena teza.
ne kazem to ja nego zapad i ne trazim da se prilagodi nego da bude dosljedan u tome.
ne, dogovori se ti sa sa sobom jesi li ti liberalan ili inverzno zatucani talban. stim da taliban ne folira da je bez biasa.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3484 times
Žene sa nikabom I ne rade u BiH. Parovi kod kojih supruge nikabe nose, ne rade posvećene su djeci i mužu koji je obavezan obezbjediti egzistenciju.saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:53jednostavno je, bih je evropska država i vlada evropski sentiment. nije nikab i bih nepoznanica,ali sigurno nije mainstream niti će ikada biti.Chloe wrote: 04 Aug 2021, 09:48
A zašto nije?
Predrasude?
Diskriminacija?
diskriminacije očito ima, zato i kažem da žene moraju dobro promisliti pre nego se odluče za nikab. hidzab je drugo i sa njim se u bosni sasvim normalno može živeti i raditi.
Ne razumijem zašto rasprava ide u tom pravcu.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Ne konzistsntni u opisu kako se zena treba pokriti, u Saudiji je abaja obaveza zakonom, u Iranu pokrivanje kose , jel moze zena otici na plazu dje ima muskaraca i kupaci i to ? Jel moze kao napisa ustati i reci odo setati malo u sorcu ?? U toj istoj saudiji tek nedavno su zenama dozvolili da same voze.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:56nekonzistentni u skladu sa cim? notorna laz, tacno, talibani su slucaj za sebe, tacno.MorningStar wrote: 04 Aug 2021, 09:52
Pravila/zakoni u zaljevu su nekonzistentni, medjutim jedno je jasno - de nek saudijka proseta rijadom bez da se pokrije obuce abaju, u iranu mora se pokriti kosa itd , za talibane i co da ne govorim- sve znaci pravila/zakoni drzave.
I tebi je to ok.
nije bitno sta je meni ok, tema je usko vezana za eu i sa tog aspekta posmatram, upiranje u muslimanske zemlje je bezvezna zamjena teza.
ne kazem to ja nego zapad i ne trazim da se prilagodi nego da bude dosljedan u tome.
ne, dogovori se ti sa sa sobom jesi li ti liberalan ili inverzno zatucani talban.
Kakva zamjena teza - zapad daje izbor sto zakonski sto drustveni - pa to napises "zena moze izac bez sminke sa nikabom kakva sloboda" kao da ne hodaju zene na sve strane bez sminke de malo proviri kroz prozor.
Dosljedan je itekako.
Sta je nejasno kod mene - daj svakom pravo na vlastiti izbor / sto god neko izabere ja postujem.To ne znaci da treba zabraniti govedinu za rucak u vojsci jer ima jedan hinduista u 2.oj ceti.
- saint_mirad
- Osvježenje foruma

tačno.vera(ili možda muž) im ne dozvoljava da rade, a i kad bi htele ne bi ih skoro niko zaposlio. to spominjem jer je realan rizik i poteškoća za ženu koja razmišlja staviti nikab.Chloe wrote: 04 Aug 2021, 09:58Žene sa nikabom I ne rade u BiH. Parovi kod kojih supruge nikabe nose, ne rade posvećene su djeci i mužu koji je obavezan obezbjediti egzistenciju.saint_mirad wrote: 04 Aug 2021, 09:53
jednostavno je, bih je evropska država i vlada evropski sentiment. nije nikab i bih nepoznanica,ali sigurno nije mainstream niti će ikada biti.
Ne razumijem zašto rasprava ide u tom pravcu.
treba da zna unapred šta je čeka.
- lilith1
- Inventar foruma

- Has thanked: 509 times
- Been thanked: 1869 times
Da je nama doći do toga stepena vjere kod naših vjernika pa onda ćemo lako

You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
-
The 51st State
- Inventar foruma

nije tacno.MorningStar wrote: 04 Aug 2021, 10:02Ne konzistsntni u opisu kako se zena treba pokriti, u Saudiji je abaja obaveza zakonom, u Iranu pokrivanje kose , jel moze zena otici na plazu dje ima muskaraca i kupaci i to ? Jel moze kao napisa ustati i reci odo setati malo u sorcu ?? U toj istoj saudiji tek nedavno su zenama dozvolili da same voze.The 51st State wrote: 04 Aug 2021, 09:56
nekonzistentni u skladu sa cim? notorna laz, tacno, talibani su slucaj za sebe, tacno.
ne, dogovori se ti sa sa sobom jesi li ti liberalan ili inverzno zatucani talban.
Kakva zamjena teza - zapad daje izbor sto zakonski sto drustveni - pa to napises "zena moze izac bez sminke sa nikabom kakva sloboda" kao da ne hodaju zene na sve strane bez sminke de malo proviri kroz prozor.
Dosljedan je itekako.
Sta je nejasno kod mene - daj svakom pravo na vlastiti izbor / sto god neko izabere ja postujem.To ne znaci da treba zabraniti govedinu za rucak u vojsci jer ima jedan hinduista u 2.oj ceti.
https://gulfnews.com/world/gulf/saudi/s ... 9829894170
ocigledna zamjena teza da li sto se pravis lud ili sto si maliciozan po obicaju, ne znam jer to tako nisam napisao, pocetna referenca je bila o mozebitnoj licnoj impresiji zena sa nikabom, posle si ti poceo svoje gluposti i tumacenja nadodavati.
nije dosljedan uopste, talibanski sekularizam na djelu prisutan, to je zvanicna agenda i kosi se sa osnovnim ljudskim slobodoma kako ih sami zapadnjaci tumace.
pa nejasno je zasto upires u bliski istok kada je ovdje rijec o poziciji zena u eu.