Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by Šabović Adis »

The 51st State wrote: 09 Aug 2021, 09:51 pred krmad bacate bisere, nema to pristojnosti i covjecstva
Dobroe, biseru!
Ne mereeee 👉👌
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

cetko, dzaba me citiras, sa takvima ne komuniciram.
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

lilith1 wrote: 09 Aug 2021, 09:50 Mute nisi razumio dobro..

Žena govori i ima stav da joj "ne smeta i nije bitno" jel imaš maramu ili nemaš koliko joj je bitno da ti tu vjeru imaš u sebi..svom ponašanju i svemu drugom.
Zato i kaže nekad i kad žena ima maramu..zna se desiti da je to jedino od vjere što ona ima..
Ali i da ima onih žena koje nisu pokrivene a vjernice su i sve drugo imaju...

Pa da je žena takva sigurno bi u njenom društvu bilo i pokrivenih i neotkrivenih..

Arzulah je objasnio lijepo.
Pa ako nije bitno, zašto Islam indirektno nameće farzom ženi hidžab, i zašto uopće prakticirati pokrivanje žena? ;) Lavlje piše da je to čast, uzišena misija. :valja
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

The 51st State wrote: 09 Aug 2021, 10:01 cetko, dzaba me citiras, sa takvima ne komuniciram.
Kako se zoveš?
Ne mereeee 👉👌
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune »

Mutevelija wrote: 09 Aug 2021, 09:13
lilith1 wrote: 08 Aug 2021, 22:49 Moram reći jednu stvar koju sam čula baš od jedne žene (moje prijateljice) sa nikabom..
Citiram :

"Vidjela sam žene kojima je marama jedino što imaju od vjere
A i one kojima još samo ona fali da je upotpune.."

Shvatit će iole pametni sta se ovdje misli..
A ona sa niqabom upotpunila :oo

Namjerno targetira marami
U hidzab jer ona nosi nikab iz okola smatra hidzab nedovoljnim.

Takve vise vole vidjeti minic nego maramu jer minic.je odmah gresan a marama je rival i konkurencija ali ne dovoljno radikalan.
De ti pročitaj još par puta šta je rekla. Nisi ti to nešto dobro...

edit - evo vidim da su ti i ostali isto rekli...
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Venera wrote: 09 Aug 2021, 09:36
Lavlje_srce wrote: 08 Aug 2021, 22:07

Pa ne moze ti se to objasniti ako ne vjerujes u Boga, a ako vjerujes znas zasto bez objasnjavanja.

Neke stvari nije moguce opisati rijecima. Kako se opisuje duhovnost, duboki mir? Kako se opisuje duhovni ushit, ili isto takvo putovanje? Mislis da ljudi tek tako vjeruju, mislis da se djevojke i zene tek tako pokrivaju? Oni koji to sami odluce bez icije indoktrinacije, sigurno imaju duboke razloge za svoje odluke. :ok
To je dio islamskog vjerovanja, da nema prakse hidžaba, ne bi se ni pokrivale.

Vi ste tu praksu postavile na imaginarni pjedastal. Tako je sa vjernicima i drugih religija, imate opsesivni fokus na dio prakse. Kakve to veze ima sa časti. :valja
Pa njima jeste cast, jer smatraju nosenje marame vrlinom.
I sta je tebi tu problem?
Ti vrednujes neke druge stvari u zivotu.
Napadas tudje nosenje marame sa jednakim nerespektom kao sto tebe napadaju za koristenje dilda.
Ni jedno, ni drugo nije u redu i ne treba da izaziva osjecaj nerespekta od strane drugih, nego osjecaj indiferentnosti.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

The 51st State wrote: 09 Aug 2021, 09:51 pred krmad bacate bisere, nema to pristojnosti i covjecstva
Laju isključivo na forumima. Uživo su manji od makova zrna. Kad prolaze kraj džamije, obavezno obore glavu :zubi
Svi mi se morete obratit
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

Iz džamije se vidi kad ko kraj nje prolazi. Video surveillance.
Ne mereeee 👉👌
lilith1
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 509 times
Been thanked: 1869 times

Post by lilith1 »

Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:03
lilith1 wrote: 09 Aug 2021, 09:50 Mute nisi razumio dobro..

Žena govori i ima stav da joj "ne smeta i nije bitno" jel imaš maramu ili nemaš koliko joj je bitno da ti tu vjeru imaš u sebi..svom ponašanju i svemu drugom.
Zato i kaže nekad i kad žena ima maramu..zna se desiti da je to jedino od vjere što ona ima..
Ali i da ima onih žena koje nisu pokrivene a vjernice su i sve drugo imaju...

Pa da je žena takva sigurno bi u njenom društvu bilo i pokrivenih i neotkrivenih..

Arzulah je objasnio lijepo.
Pa ako nije bitno, zašto Islam indirektno nameće farzom ženi hidžab, i zašto uopće prakticirati pokrivanje žena? ;) Lavlje piše da je to čast, uzišena misija. :valja
Poenta je da ženama koje su vjernice to dođe kao "kruna na svu vjeru" jesi li ti vjernica?
Njoj je čast ja mislim jer je dostigla taj level vjere da se može pokriti. A smatra to možda i časti jer to mnogo poštuje i dobro je kad uzima to kao čast jer znači da će isti hidžab nositi sa poštivanjem njega, i svemu što on nosi.

Pitala sam te jesi li ti vjernica samo jer hocu da kažem da to ko nije vjernik teško može pojmiti i razumijeti što opet..je okej sve dok ne počne da iz tog što ne moze neku stvar razumijeti, počne ružno govoriti o istoj

Svako ima svoj izbor..i nek radi šta hoće.

Nadam se da sam makar malo objasnila.
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune »

arzuhal wrote: 09 Aug 2021, 09:31 Skoro sve što si rekao o nekome koga ne poznaješ, a pogotovo čije misli ne poznaješ, sve si sam naknadno učitao, dodao, upisao, pa onda protumačio i izveo zaključak kakav je neko i šta misli. Jesi li svjestan toga?
:ok

Nažalost naprijed navedeno je uzelo poprilično maha. Nisu samo forumi u pitanju.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Šabović Adis wrote: 09 Aug 2021, 10:11 Iz džamije se vidi kad ko kraj nje prolazi. Video surveillance.
Šta je lutko, propozno si se :zubi
Svi mi se morete obratit
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

Taare wrote: 09 Aug 2021, 10:13
Šabović Adis wrote: 09 Aug 2021, 10:11 Iz džamije se vidi kad ko kraj nje prolazi. Video surveillance.
Šta je lutko, propozno si se :zubi
Prepozno sam tebe, skužio te na monitoru u džamiji kad si prolazio kraj nje. :hihi
Ne mereeee 👉👌
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

MunDzi wrote: 09 Aug 2021, 10:07
Venera wrote: 09 Aug 2021, 09:36

To je dio islamskog vjerovanja, da nema prakse hidžaba, ne bi se ni pokrivale.

Vi ste tu praksu postavile na imaginarni pjedastal. Tako je sa vjernicima i drugih religija, imate opsesivni fokus na dio prakse. Kakve to veze ima sa časti. :valja
Pa njima jeste cast, jer smatraju nosenje marame vrlinom.
I sta je tebi tu problem?
Ti vrednujes neke druge stvari u zivotu.
Napadas tudje nosenje marame sa jednakim nerespektom kao sto tebe napadaju za koristenje dilda.
Ni jedno, ni drugo nije u redu i ne treba da izaziva osjecaj nerespekta od strane drugih, nego osjecaj indiferentnosti.
Korištenje dilda nema isti cilj kao korištenje hidžaba :lupa :D.

Zašto je nošenje hidžaba vrlina? :hm

Muslimanka može biti odlična vjernica bez hidžaba, a istivremeno opovrgavate takvu svoju izjavu jer tvrdite da je hidžab uzvišenija misija. :hm
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

lilith1 wrote: 09 Aug 2021, 10:12
Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:03

Poenta je da ženama koje su vjernice to dođe kao "kruna na svu vjeru" jesi li ti vjernica?
Njoj je čast ja mislim jer je dostigla taj level vjere da se može pokriti. A smatra to možda i časti jer to mnogo poštuje i dobro je kad uzima to kao čast jer znači da će isti hidžab nositi sa poštivanjem njega, i svemu što on nosi.

Pitala sam te jesi li ti vjernica samo jer hocu da kažem da to ko nije vjernik teško može pojmiti i razumijeti što opet..je okej sve dok ne počne da iz tog što ne moze neku stvar razumijeti, počne ružno govoriti o istoj

Svako ima svoj izbor..i nek radi šta hoće.

Nadam se da sam makar malo objasnila.
Aha, žene vjernice bez hidžaba imaju nižu razinu vjerovanja. :lupa :valja :D.
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

Pa moraš pokazat. Veći hidžab - veća vjera, joooo...:o
Ne mereeee 👉👌
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 591 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal »

Venera wrote: 09 Aug 2021, 09:58
arzuhal wrote: 09 Aug 2021, 09:39

A šta bi ti nametnula tim ženama?
Zašto bih nešto nametnula? Istina, to je u religijama neophodno. :valja

Tvoje riječi :"snage/prisutnosti vjere", a mjerna jedinica islamskog vjerovanja žene je hidžab. :D.
Ne, gdje god imaš ljudski faktor, dakle gdje god imaš ljude, ljudsku zajednicu, društvo i državu (bez obzira na religiju), kroz sva vremena i uvijek će stvari biti nametane. Pojedinci u tim (bilo kojim) društvima mogu (1) drage volje prihvatiti ta nametanja, (2) nevoljno prihvatati ta nametanja, (3) pobuniti se i kršiti nametnuto i svjesno ući u sukob s društvom, odnosno državom ili (4) napustiti to društvo i državu i otići negdje gdje smatraju život boljim i povoljnijim.

Jer i moral, društveni, zajednički moral i vrijednosti su već neka vrsta prešutnog nametanja. Iz morala (sve je ovo podrobno objašnjeno u novovjekovnoj filozofiji) i prakse temeljene na moralu i moralnom shvatanju neke zajednice nastaju običaji. I oni su neki vid nametanja, pa se od pojedinca očekuje da ih poštuje i djeluje u skladu s običajima. Iz običaja su nastajali zakoni, odatle običajno pravo. Zakoni su ultimativni obrasci koji se moraju poštovati i za čije kršenje slijede sankcije, slagao se neko s njima ili ne.

Dakle, sve ljudsko temelji se na nekoj vrsti, obliku i intezitetu nametanja. Od toga nema bijega. Naš pojedinačni odnos spram nametnutog nas određuje.

Zato pitam, šta bi ti nametnula tim ženama? Jer ako ne bi ništa nametala - ako si za slobodu da svako, pa i te žene koje hoće i nose hidžab, radi šta hoće sve dok to ne ugrožava tvoju osobnu slobodu - šta je poenta tvog ismijavanja nečijeg izbora?

A ako bi nametnula nešto, šta bi nametnula? Ako bi nametnula slobodu da one same izbaeru hoće li ili neće hidžab, da li bi bila zadovoljna ako one same, opet, izaberu hidžabili bi im nastavila nametati slobodu dok im ne bi oduzela pravo da nose hidžab?

Hidžab, kao takav, nije mjera nečije i ničije vjere - vjera svakog pojedinca, njena snaga, čistota i dubina znana je samo Bogu, nijedno stvorenje ne zna kakva je čija vjera i šta je čovjeku u srcu. Hidžab je samo jedan od izraza formalnog ispovjedanja islama.
Last edited by arzuhal on 09 Aug 2021, 10:31, edited 1 time in total.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20
:grana
Pa nisam ni rekla da ima isti cilj.

Znas li citati?
Tj, znas li citati sa razumjevanjem procitanog!
Ocigledno ne.

Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20 Zašto je nošenje hidžaba vrlina? :hm
Tebi nije.
Ona koja ga nosi smatra da jeste.
Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20 Muslimanka može biti odlična vjernica bez hidžaba,
Tacno, moze.
Niko nije ni rekao da ne moze.
Opet, znas li citati sa razumjevanjem?
Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20 a istivremeno opovrgavate takvu svoju izjavu jer tvrdite da je hidžab uzvišenija misija. :hm
Niko nije rekao da je uzvisena misija, nego da je onom ko ga nosi bitna.
I opet,......da se ne ponavljam u bas svakom paragrafu.
A mozda bi i trebala.
Znas li citati sa razumjevanjem procitanog?
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

Islam se ispovijeda? Glas prvi.
Ne mereeee 👉👌
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

arzuhal wrote: 09 Aug 2021, 10:30
Venera wrote: 09 Aug 2021, 09:58

Zašto bih nešto nametnula? Istina, to je u religijama neophodno. :valja

Tvoje riječi :"snage/prisutnosti vjere", a mjerna jedinica islamskog vjerovanja žene je hidžab. :D.
Ne, gdje god imaš ljudski faktor, dakle gdje god imaš ljude, ljudsku zajednicu, društvo i državu (bez obzira na religiju), kroz sva vremena i uvijek će stvari biti nametane. Pojedinci u tim (bilo kojim) društvima mogu (1) drage volje prihvatiti ta nametanja, (2) nevoljno prihvatati ta nametanja, (3) pobuniti se i kršiti nametnuto i svjesno ući u sukob s društvom, odnosno državom ili (4) napustiti to društvo i državu i otići negdje gdje smatraju život boljim i povoljnijim.

Jer i moral, društveni, zajednički moral i vrijednosti su već neka vrsta prešutnog nametanja. Iz morala (sve je ovo podrobno objašnjeno u novovjekovnoj filozofiji) i prakse temeljene na moralu i moralnom shvatanju neke zajednice nastaju običaji. I oni su neki vid nametanja, pa se od pojedinca očekuje da ih poštuje i djeluje u skladu s običajima. Iz običaja su nastajali zakoni, odatle običajno pravo. Zakoni su ultimativni obrasci koji se moraju poštovati i za čije kršenje slijede sankcije, slagao se neko s njima ili ne.

Dakle, sve ljudsko temelji se na nekoj vrsti, obliku i intezitetu nametanja. Od toga nema bijega. Naš pojedinačni odnos spram nametnutog nas određuje.

Zato pitam, šta bi ti nametnula tim ženama? Jer ako ne bi ništa nametala - ako si za slobodu da svako, pa i te žene koje hoće i nose hidžab, radi šta hoće sve dok to ne ugrožava tvoju osobnu slobodu - šta je poenta tvog ismijavanja nečijeg izbora?

A ako bi nametnula nešto, šta bi nametnula? Ako bi nametnula slobodu da one same izbaeru hoće li ili neće hidžab, da li bi bila zadovoljna ako one same, opet, izaberu hidžabili bi im nastavila nametati slobodu dok im ne bi oduzela pravo da nose hidžab?

Hidžab, kao takav, nije mjera nečije i ničije vjere - vjera svakog pojedinca, njena snaga, čistota i dubina znana je samo Bogu, nijedno stvorenje ne zna kakva je čija vjera i šta je čovjeku u srcu. Hidžab je samo jedan od izraza formalnog ispovjedanja islama.

Hidžab je nametno religijski konzilij, to je farz, u drugim religijama je nešto drugo indirektno ili direktno nametnuto.

Da nije farz, ili da uopće nije pisano o tome u Islamu, ne bi žene ni pomislile o ideji nošenja hidžaba.

Ne ismijavam nećiji izbor, već komentiram osobnu ideju vjernika da je to neka uzvišena misija.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

MunDzi wrote: 09 Aug 2021, 10:30
Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20
:grana
Pa nisam ni rekla da ima isti cilj.

Znas li citati?
Tj, znas li citati sa razumjevanjem procitanog!
Ocigledno ne.

Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20 Zašto je nošenje hidžaba vrlina? :hm
Tebi nije.
Ona koja ga nosi smatra da jeste.
Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20 Muslimanka može biti odlična vjernica bez hidžaba,
Tacno, moze.
Niko nije ni rekao da ne moze.
Opet, znas li citati sa razumjevanjem?
Venera wrote: 09 Aug 2021, 10:20 a istivremeno opovrgavate takvu svoju izjavu jer tvrdite da je hidžab uzvišenija misija. :hm
Niko nije rekao da je uzvisena misija, nego da je onom ko ga nosi bitna.
I opet,......da se ne ponavljam u bas svakom paragrafu.
A mozda bi i trebala.
Znas li citati sa razumjevanjem procitanog?
Zašto je bitna? :D.
Locked

Return to “Religija”