Porijeklo naroda BiH i susjednih zemalja

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times
Status: Offline

Re: Mjesoviti brak?

Post by Naseef Mushroom » 19 Aug 2021, 14:15

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 13:59
Naseef Mushroom wrote: 13 Aug 2021, 15:23
Bosna i Hercegovina nije jedina država koja ima više naroda, niti jedina gdje se ne osjećaju svi kao građani niti jedina gdje stanovnici vole više tuđu državu nego onu gdie su rođeni i žive (kao npr. Turci u Njemačkoj) međutim jedina je država (bar u Evropi u okruženju kojem mi prirodno pripadamo) gdje se na državnom nivou dijeli sve na 3 i gdje ne može biti 1 čovjek 1 glas i 1 predsjednik jer će se druga 2 naroda žaliti.
Osjećaj se ti više Hrvatom nego Bosancem, navijaj ti za tuđu državu umjesto za svoju, to ti ne može niko zabraniti i nema države na svijetu gdje ne postoje građani sa takvim stavom ali će se građanska država desiti a do tada se glasa za Željka Komšića.
"Caru carevo, Bogu Božje"
Isus Krist

"Ogadit ćemo Hrvatima Bosnu i Hercegovinu"
Haris Silajdžić
Tako je, sjećamo se scene iz 1993. gdje su Hrvati iz budućnosti došli vremeplovom i srušili Stari most jer im je se ogadila Bosna i Hercegovina.
Koliko je puta samo Čović uz jarana Dodika pokušao da Bošnjacima da ogadi Bosnu i Hercegovinu i opet je ne damo a vi koristite neke argumente da vam je se ogadila država gdje manjinski narod ima prava kao i većinski o kojima npr. Srbi u Hrvatskoj mogu samo sanjati.

Ako će šta popraviti štetu Bošnjaci na idućim izborima neće se fokusirati na bošnjacke političare već će za člana predsjedništva izabrati Hrvata kome se Bosna i Hercegovina nije ogadila. Pošteno?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 28 times
Been thanked: 111 times

Post by Black Stallion » 19 Aug 2021, 14:16

HAVANA wrote: 13 Aug 2021, 11:22 Sta si ti, kako se izjasnjavas i sta ti je problem? Na koji nacin si ugrozen? Jesi hrvat, nemoj samo reci da si ugrozen ziv bio. U svakom dijelu posla, prava, papira... si privilegovan u poredjenju sa ostalim. Svo se kolo vrti oko vas troje taldzija. Sve ste sebi podredili sebi i podijelili izmedju sebe interesne zone... A narod nek se glodje.
Hrvat sam

Izjašnjavam se kao Hrvat i nemam problem

Ne mislim da sam ugrožen

Ne mislim da sam privilegiran u poređenju sa ostalima

Nisam nikakav taldžija i nisam ništa podredio sebi sa još dvoje taldžija
Kontra mraku, kontra sili.

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 19 Aug 2021, 14:23

Naseef Mushroom wrote: 19 Aug 2021, 14:15
Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 13:59

"Caru carevo, Bogu Božje"
Isus Krist

"Ogadit ćemo Hrvatima Bosnu i Hercegovinu"
Haris Silajdžić
Tako je, sjećamo se scene iz 1993. gdje su Hrvati iz budućnosti došli vremeplovom i srušili Stari most jer im je se ogadila Bosna i Hercegovina.
Koliko je puta samo Čović uz jarana Dodika pokušao da Bošnjacima da ogadi Bosnu i Hercegovinu i opet je ne damo a vi koristite neke argumente da vam je se ogadila država gdje manjinski narod ima prava kao i većinski o kojima npr. Srbi u Hrvatskoj mogu samo sanjati.

Ako će šta popraviti štetu Bošnjaci na idućim izborima neće se fokusirati na bošnjacke političare već će za člana predsjedništva izabrati Hrvata kome se Bosna i Hercegovina nije ogadila. Pošteno?
Ne možeš uspoređivati ratne prilike s mirnopodskim prilikama. U ratu je cilj protivničkoj strani nanijeti što veću štetu, a u mirnopodskom razdoblju je cilj živjeti u miru bez nanošenja štete ikome. Upitno je tko je srušio mostarski most, u ratu su općenito mostovi više bile na meti domaće vojske koja bi taktitom rušenja mosta spriječavala dolazak neprijatelja.

Ne znam za Čovićeve i Dodikove pokušaje da ogade Bošnjacima Bosnu i Hercegovinu.

Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu manjinski narod već konstitutivni narod.

Ako će šta popraviti štetu na idućim izborima, Bošnjaci će birati Bošnjaka a Hrvati Hrvata

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Re: Sve su rjeđi mješoviti brakovi u BiH

Post by Šabović Adis » 19 Aug 2021, 14:42

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:11
Šabović Adis wrote: 16 Aug 2021, 15:57
Ne znam. Zbog čega?
Teško je reći ali izgleda kao teška dijagnoza
Dijagnoza?
Teža nego katolik? :oo
Slobodno se obrati u bilo koje doba dana ili noći
Kome da se obratom? Bogu?
Pa da budem kao ti? :oo
Ne mereeee 👉👌

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 19 Aug 2021, 14:50

Šabović Adis wrote: 19 Aug 2021, 14:42
Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:11

Dijagnoza?
Teža nego katolik? :oo

Kome da se obratom? Bogu?
Pa da budem kao ti? :oo
Rekao bih da te izjeda nekakva mržnja prema meni, a nemam pojma zašto, ni ne poznamo se, ni vidjeli se nismo...? Ili ipak samo umišljam??? Ali u svakom slučaju nisi baš sasvim svoj, to sam siguran.

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis » 19 Aug 2021, 14:52

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:16
HAVANA wrote: 13 Aug 2021, 11:22 Sta si ti, kako se izjasnjavas i sta ti je problem? Na koji nacin si ugrozen? Jesi hrvat, nemoj samo reci da si ugrozen ziv bio. U svakom dijelu posla, prava, papira... si privilegovan u poredjenju sa ostalim. Svo se kolo vrti oko vas troje taldzija. Sve ste sebi podredili sebi i podijelili izmedju sebe interesne zone... A narod nek se glodje.
Hrvat sam

Izjašnjavam se kao Hrvat i nemam problem

Ne mislim da sam ugrožen

Ne mislim da sam privilegiran u poređenju sa ostalima

Nisam nikakav taldžija i nisam ništa podredio sebi sa još dvoje taldžija
Sumnjam u tvoje hrvatstvo.
Ne mereeee 👉👌

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis » 19 Aug 2021, 14:56

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:50 Rekao bih da te izjeda nekakva mržnja prema meni, a nemam pojma zašto, ni ne poznamo se, ni vidjeli se nismo...? Ili ipak samo umišljam???
Ne umišljaš. I nemoj da te to čudi; boga prezirem iz dna duše a skupa s njim i sve što je od njega nastalo - uključujući tu i tebe. :oo
Ali u svakom slučaju nisi baš sasvim svoj, to sam siguran.
Ne, ti si taj koji nije svoj. Ti si bogin.
Ja sam svoj. :oo
Ne mereeee 👉👌

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 19 Aug 2021, 15:19

Šabović Adis wrote: 19 Aug 2021, 14:56
Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:50 Rekao bih da te izjeda nekakva mržnja prema meni, a nemam pojma zašto, ni ne poznamo se, ni vidjeli se nismo...? Ili ipak samo umišljam???
Ne umišljaš. I nemoj da te to čudi; boga prezirem iz dna duše a skupa s njim i sve što je od njega nastalo - uključujući tu i tebe. :oo
Ali u svakom slučaju nisi baš sasvim svoj, to sam siguran.
Ajde onda samo me zaobiđi ako nije problem, jer ja stvarno ne želim imati kontakta s takvim ljudima kao što si ti

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 19 Aug 2021, 15:38

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:23
Naseef Mushroom wrote: 19 Aug 2021, 14:15

Ne možeš uspoređivati ratne prilike s mirnopodskim prilikama. U ratu je cilj protivničkoj strani nanijeti što veću štetu, a u mirnopodskom razdoblju je cilj živjeti u miru bez nanošenja štete ikome. Upitno je tko je srušio mostarski most, u ratu su općenito mostovi više bile na meti domaće vojske koja bi taktitom rušenja mosta spriječavala dolazak neprijatelja.

Ne znam za Čovićeve i Dodikove pokušaje da ogade Bošnjacima Bosnu i Hercegovinu.

Ako će šta popraviti štetu na idućim izborima, Bošnjaci će birati Bošnjaka a Hrvati Hrvata
Jedina šteta za popraviti je jedan čovjek jedan glas i građanska država a do tada ide svake izbore Željko Komšić što je najbliže građanskoj državi kakav god da je.
Ukoliko si uvjeren da neće biti građanska ni 500 godina, ok ali može se naći još Komšića narednih 100-500 generacija.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis » 19 Aug 2021, 16:08

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 15:19
Šabović Adis wrote: 19 Aug 2021, 14:56

Ajde onda samo me zaobiđi ako nije problem, jer ja stvarno ne želim imati kontakta s takvim ljudima kao što si ti
Ma pazi ti njega?! Hoćeš i muzičku želju pride? :valja
Ne prije nego što boga iz tebe istjeram. Kužiš? Komunisti nisu egzorcisti, mi ne istjerujemo đavola. :oo
Ne mereeee 👉👌

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2918 times
Been thanked: 24165 times

Post by HAVANA » 19 Aug 2021, 16:42

Volko seksa ni u braku nema. Izjebaste se vi zivi.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9988 times
Been thanked: 11864 times

Post by Krokodil Behko » 19 Aug 2021, 16:50

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:08
Krokodil Behko wrote: 13 Aug 2021, 16:28

Evo ti od mene sto godina vremena, da mi na logičan način objasniš, kako to Bošnjaci se nisu formirali, a ova dva jesu.

Ovo si mogao napisati, samo ako ni ne znaš definiciju savremene nacije.

Msm, suvišno je da ti preporučujem literaturu, jer ti ćeš vjerovatno opet reći kako je neki Dodig (morao ga guglati) vrh u historijskoj nauci.

Ali izvoli, pokušaj.
Bosna i Hercegovina je se odvojila od Hrvatske države nakon Pacte Convente jer nije htjela ući u uniju s Mađarima kao Dalmacija i Panonija. Onda je se Bosna i Hercegovina svađala s papom jer nije htjela prihvatiti latinsku liturgiju već samo liturgiju na hrvatskom jeziku. Čak i prelaskom na islam većine stanovništva u Bosni, nisu se prestali smatrati Hrvatima. Tek u posljednjih sto godina se javlja težnja među bosanskohercegovačkim muslimanima za duhovnom izgradnjom nacije. Samo u proteklih dvadeset godina je tri puta mijenjano ime nacije, muslimani, bosanci pa bošnjaci. Dakle, još uvijek je bošnjačka nacionalnost u formiranju.

E evo ti 1000 godina vremena, da doneseš link za bilo šta što si tvrdio u tom postu.

Ne računaju se linkovi, zavičajno ograničenih historičara.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22794 times
Been thanked: 20878 times

Post by Masamune » 19 Aug 2021, 17:12

Kakav glup i potcjenjivački tekst.

Nije u formiranju, već je formirana. Može se reći samo da je još uvijek u razvoju, jer to podrazumijeva formiranost kao prethodni korak. Kad kažeš da je u formiranju to znači da još uvijek ne postoji. Odakle god da si uzeo taj tekst autor nema pojma o čemu govori.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9988 times
Been thanked: 11864 times

Post by Krokodil Behko » 19 Aug 2021, 17:26

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:08 Bosna i Hercegovina je se odvojila od Hrvatske države nakon Pacte Convente

Zapravo, uhvatih malo vremena.. Idemo redom, prvo crno po bijelom, da je Pacta conventa uopšte postojala i da je ikad potpisana? Tačan izvor, original dokument, tačan datum, okolnosti, itd..

Ostalo što si tvrdio, malo-pomalo, da ne bi slučajno zaboravio odgovoriti na neko pitanje, ako ih odjednom sva postavim.

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 20 Aug 2021, 14:12

Naseef Mushroom wrote: 19 Aug 2021, 15:38
Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:23

Jedina šteta za popraviti je jedan čovjek jedan glas i građanska država a do tada ide svake izbore Željko Komšić što je najbliže građanskoj državi kakav god da je.
Ukoliko si uvjeren da neće biti građanska ni 500 godina, ok ali može se naći još Komšića narednih 100-500 generacija.
Slažem se, kada bi u Bosni i Hercegovini živio jedan narod tada bi normalno bilo pravilo jedan čovjek jedan glas.

Ne znam uopće što znači građanska država i otkuda taj pojam. Ili si država ili nisi država

Ne znam također što znači ovo za Komšića "kakav god da je." Ja osobno mislim da on privatno nije loš čovjek, vjerujem da je bolji sigurno od Čovića i razočarao bi se da iziđe neka financijska afera vezana za njega. Ali ovo što radi politički je loše, i svi koji glasuju za njega rade loše za BiH. Dakle, poštenije je da Hrvati sami sebi izaberu kriminalca nego da im netko drugi izabere poštenog i skromnog čovjeka. Iliti narodski rečeno, ako ja hoću kurvu nemoj me ženit za domaćicu.

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis » 20 Aug 2021, 14:17

A ovako? Koliko glasova sad daje jedan čovjek? Šest ipo? :valja
Ne mereeee 👉👌

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 20 Aug 2021, 14:18

Krokodil Behko wrote: 19 Aug 2021, 16:50

Bosna i Hercegovina je se odvojila od Hrvatske države nakon Pacte Convente jer nije htjela ući u uniju s Mađarima kao Dalmacija i Panonija. Onda je se Bosna i Hercegovina svađala s papom jer nije htjela prihvatiti latinsku liturgiju već samo liturgiju na hrvatskom jeziku. Čak i prelaskom na islam većine stanovništva u Bosni, nisu se prestali smatrati Hrvatima. Tek u posljednjih sto godina se javlja težnja među bosanskohercegovačkim muslimanima za duhovnom izgradnjom nacije. Samo u proteklih dvadeset godina je tri puta mijenjano ime nacije, muslimani, bosanci pa bošnjaci. Dakle, još uvijek je bošnjačka nacionalnost u formiranju.

E evo ti 1000 godina vremena, da doneseš link za bilo šta što si tvrdio u tom postu.

Ne računaju se linkovi, zavičajno ograničenih historičara.
Ne snalazim se baš na internetu, bolji sam sa knjigama, tako da mi ljepljenje linkova nije jača strana.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 20 Aug 2021, 18:05

Black Velvet wrote: 20 Aug 2021, 14:12
Naseef Mushroom wrote: 19 Aug 2021, 15:38
Slažem se, kada bi u Bosni i Hercegovini živio jedan narod tada bi normalno bilo pravilo jedan čovjek jedan glas.

Ne znam uopće što znači građanska država i otkuda taj pojam. Ili si država ili nisi država

Ne znam također što znači ovo za Komšića "kakav god da je." Ja osobno mislim da on privatno nije loš čovjek, vjerujem da je bolji sigurno od Čovića i razočarao bi se da iziđe neka financijska afera vezana za njega. Ali ovo što radi politički je loše, i svi koji glasuju za njega rade loše za BiH. Dakle, poštenije je da Hrvati sami sebi izaberu kriminalca nego da im netko drugi izabere poštenog i skromnog čovjeka. Iliti narodski rečeno, ako ja hoću kurvu nemoj me ženit za domaćicu.
Nije Bosna i Hercegovina jedina država sa više naroda. Da je Bošnjaka na popisu manje od Srba ili Hrvata davno bi ovdje bila 1 čovjek 1 glas država ali znamo dobro zašto je ovakva BiH sa takvim popisom stanivništva trn u oku.
I ne zanima me da li smatraš da je Komšić privatno dobar čovjek, da budem iskren ne razmišljam ni ja je li Komšić dobar čovjek, meni je samo važno da su BH patriote blagoslovljene što imamo takvu opciju za člana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda kakav god da je.

Još nešto, zaboli me za osjećaje hrvatskog naroda u BiH, mene jedino interesuju osjećaji onih što žele konačno državu čiji izbor predsjednika funkcioniše kao u svim drugim državama kao npr. Hrvatska, država gdje postoje i Srbi i Bošnjaci kao narodi.
Gdje ćeš nešto vise građanski i nenacionalno i antifašistički nego kada jedan narod podrži glasovima političara iz drugih naroda?

Do tada redovno ide Željko Komšić kao pobjednik izbora, kada njega više ne bude naći će se jedan Josip pa kada ne bude više Josipa neka se za nuždu neki Šemsudin, Isak ili Perhan izjasne kao Hrvati ili čak Srđan Puhalo jer očigledno je da mi mamo različite poglede kakva bi BiH trebala biti i kako se njoj želi dobro.
Sudeći po tome čija strana poštuje državu i sva njena obilježja i institucije ja smatram da je moj pogled ispravniji.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14423 times
Been thanked: 24252 times

Post by Fuddo » 20 Aug 2021, 18:33

Krokodil Behko wrote: 13 Aug 2021, 16:28

Evo ti od mene sto godina vremena, da mi na logičan način objasniš, kako to Bošnjaci se nisu formirali, a ova dva jesu.

Ovo si mogao napisati, samo ako ni ne znaš definiciju savremene nacije.

Msm, suvišno je da ti preporučujem literaturu, jer ti ćeš vjerovatno opet reći kako je neki Dodig (morao ga guglati) vrh u historijskoj nauci.

Ali izvoli, pokušaj.
Vi ba niste zdravi.
Sekunde jedne.
I onda dodje frulas cudi se, vice, ljuuudiiii otkud spomenik blajburgu na Radmilji, nema logike stecak i to da budu skupa?
Cuj, otkud?
Pa, evo.
Dozvolite da se obratimo

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 23 Aug 2021, 15:17

Naseef Mushroom wrote: 20 Aug 2021, 18:05
Black Velvet wrote: 20 Aug 2021, 14:12

Nije Bosna i Hercegovina jedina država sa više naroda. Da je Bošnjaka na popisu manje od Srba ili Hrvata davno bi ovdje bila 1 čovjek 1 glas država ali znamo dobro zašto je ovakva BiH sa takvim popisom stanivništva trn u oku.
I ne zanima me da li smatraš da je Komšić privatno dobar čovjek, da budem iskren ne razmišljam ni ja je li Komšić dobar čovjek, meni je samo važno da su BH patriote blagoslovljene što imamo takvu opciju za člana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda kakav god da je.

Još nešto, zaboli me za osjećaje hrvatskog naroda u BiH, mene jedino interesuju osjećaji onih što žele konačno državu čiji izbor predsjednika funkcioniše kao u svim drugim državama kao npr. Hrvatska, država gdje postoje i Srbi i Bošnjaci kao narodi.
Gdje ćeš nešto vise građanski i nenacionalno i antifašistički nego kada jedan narod podrži glasovima političara iz drugih naroda?

Do tada redovno ide Željko Komšić kao pobjednik izbora, kada njega više ne bude naći će se jedan Josip pa kada ne bude više Josipa neka se za nuždu neki Šemsudin, Isak ili Perhan izjasne kao Hrvati ili čak Srđan Puhalo jer očigledno je da mi mamo različite poglede kakva bi BiH trebala biti i kako se njoj želi dobro.
Sudeći po tome čija strana poštuje državu i sva njena obilježja i institucije ja smatram da je moj pogled ispravniji.
BH patriot kojeg zaboli za osjećaje hrvatskog naroda :aplauzz :aplauzz :aplauzz

Post Reply

Return to “Historija”