Porijeklo naroda BiH i susjednih zemalja

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 28 times
Been thanked: 111 times
Status: Offline

Re: Mjesoviti brak?

Post by Black Stallion » 23 Aug 2021, 15:19

Fuddo wrote: 20 Aug 2021, 18:33
Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 14:08

Bosna i Hercegovina je se odvojila od Hrvatske države nakon Pacte Convente jer nije htjela ući u uniju s Mađarima kao Dalmacija i Panonija. Onda je se Bosna i Hercegovina svađala s papom jer nije htjela prihvatiti latinsku liturgiju već samo liturgiju na hrvatskom jeziku. Čak i prelaskom na islam većine stanovništva u Bosni, nisu se prestali smatrati Hrvatima. Tek u posljednjih sto godina se javlja težnja među bosanskohercegovačkim muslimanima za duhovnom izgradnjom nacije. Samo u proteklih dvadeset godina je tri puta mijenjano ime nacije, muslimani, bosanci pa bošnjaci. Dakle, još uvijek je bošnjačka nacionalnost u formiranju.
Vi ba niste zdravi.
Sekunde jedne.
I onda dodje frulas cudi se, vice, ljuuudiiii otkud spomenik blajburgu na Radmilji, nema logike stecak i to da budu skupa?
Cuj, otkud?
Pa, evo.
Ne znam što je pjesnik htio reći
Kontra mraku, kontra sili.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3900 times
Been thanked: 7158 times

Post by Matan » 23 Aug 2021, 15:21

Naseef Mushroom wrote: 20 Aug 2021, 18:05
Black Velvet wrote: 20 Aug 2021, 14:12

Slažem se, kada bi u Bosni i Hercegovini živio jedan narod tada bi normalno bilo pravilo jedan čovjek jedan glas.

Ne znam uopće što znači građanska država i otkuda taj pojam. Ili si država ili nisi država

Ne znam također što znači ovo za Komšića "kakav god da je." Ja osobno mislim da on privatno nije loš čovjek, vjerujem da je bolji sigurno od Čovića i razočarao bi se da iziđe neka financijska afera vezana za njega. Ali ovo što radi politički je loše, i svi koji glasuju za njega rade loše za BiH. Dakle, poštenije je da Hrvati sami sebi izaberu kriminalca nego da im netko drugi izabere poštenog i skromnog čovjeka. Iliti narodski rečeno, ako ja hoću kurvu nemoj me ženit za domaćicu.
Nije Bosna i Hercegovina jedina država sa više naroda. Da je Bošnjaka na popisu manje od Srba ili Hrvata davno bi ovdje bila 1 čovjek 1 glas država ali znamo dobro zašto je ovakva BiH sa takvim popisom stanivništva trn u oku.
I ne zanima me da li smatraš da je Komšić privatno dobar čovjek, da budem iskren ne razmišljam ni ja je li Komšić dobar čovjek, meni je samo važno da su BH patriote blagoslovljene što imamo takvu opciju za člana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda kakav god da je.

Još nešto, zaboli me za osjećaje hrvatskog naroda u BiH, mene jedino interesuju osjećaji onih što žele konačno državu čiji izbor predsjednika funkcioniše kao u svim drugim državama kao npr. Hrvatska, država gdje postoje i Srbi i Bošnjaci kao narodi.
Gdje ćeš nešto vise građanski i nenacionalno i antifašistički nego kada jedan narod podrži glasovima političara iz drugih naroda?

Do tada redovno ide Željko Komšić kao pobjednik izbora, kada njega više ne bude naći će se jedan Josip pa kada ne bude više Josipa neka se za nuždu neki Šemsudin, Isak ili Perhan izjasne kao Hrvati ili čak Srđan Puhalo jer očigledno je da mi mamo različite poglede kakva bi BiH trebala biti i kako se njoj želi dobro.
Sudeći po tome čija strana poštuje državu i sva njena obilježja i institucije ja smatram da je moj pogled ispravniji.
Njemacka je drzava Njemackog naroda..
a Svicarska, nisi cuo...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom » 23 Aug 2021, 17:30

Black Velvet wrote: 23 Aug 2021, 15:17
Nije Bosna i Hercegovina jedina država sa više naroda. Da je Bošnjaka na popisu manje od Srba ili Hrvata davno bi ovdje bila 1 čovjek 1 glas država ali znamo dobro zašto je ovakva BiH sa takvim popisom stanivništva trn u oku.
I ne zanima me da li smatraš da je Komšić privatno dobar čovjek, da budem iskren ne razmišljam ni ja je li Komšić dobar čovjek, meni je samo važno da su BH patriote blagoslovljene što imamo takvu opciju za člana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda kakav god da je.

Još nešto, zaboli me za osjećaje hrvatskog naroda u BiH, mene jedino interesuju osjećaji onih što žele konačno državu čiji izbor predsjednika funkcioniše kao u svim drugim državama kao npr. Hrvatska, država gdje postoje i Srbi i Bošnjaci kao narodi.
Gdje ćeš nešto vise građanski i nenacionalno i antifašistički nego kada jedan narod podrži glasovima političara iz drugih naroda?

Do tada redovno ide Željko Komšić kao pobjednik izbora, kada njega više ne bude naći će se jedan Josip pa kada ne bude više Josipa neka se za nuždu neki Šemsudin, Isak ili Perhan izjasne kao Hrvati ili čak Srđan Puhalo jer očigledno je da mi mamo različite poglede kakva bi BiH trebala biti i kako se njoj želi dobro.
Sudeći po tome čija strana poštuje državu i sva njena obilježja i institucije ja smatram da je moj pogled ispravniji.
BH patriot kojeg zaboli za osjećaje hrvatskog naroda :aplauzz :aplauzz :aplauzz
Upravo. Nisam ja nikakav hrvatski patriot već BH patriot i jedini osjećaji koji me interesuju su osjećaji svakog BH patriote bez obzira je li Hrvat ili Rom.

Pogotovo me ne interesuju osjećaji nekoga poput tebe kojem je torovsko i konstitutivno ispred građanskog.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom » 23 Aug 2021, 17:34

animals wrote: 23 Aug 2021, 15:21

a Svicarska, nisi cuo...
Pa što se onda ne izjasni Bosancem na popisu pa da je tvoja država?
A to za Švicarsku odmah primjeniti na Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Sloveniju i Makedoniju.
Našli ste u ex-Yu samo u državi gdie su Bosnjaci većina primjenjvati to pravilo.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Re: Porijeklo naroda BiH i susjednih zemalja

Post by Šabović Adis » 23 Aug 2021, 17:36

Iz istog razloga iz kojeg se ni ti ne izjašnjavaš Bosancem.
Ne mereeee 👉👌

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 10:46

Naseef Mushroom wrote: 23 Aug 2021, 17:30
Black Velvet wrote: 23 Aug 2021, 15:17

BH patriot kojeg zaboli za osjećaje hrvatskog naroda :aplauzz :aplauzz :aplauzz
Upravo. Nisam ja nikakav hrvatski patriot već BH patriot i jedini osjećaji koji me interesuju su osjećaji svakog BH patriote bez obzira je li Hrvat ili Rom.

Pogotovo me ne interesuju osjećaji nekoga poput tebe kojem je torovsko i konstitutivno ispred građanskog.
Meni je ustavno ispred torovskog za razliku od tebe. Ja poštujem ustav BiH za razliku od tebe. Mene zanimaju osjećaji svih naroda u BiH za razliku od tebe. Spreman sam na isprike i oproste iz ranih devedesetih za razliku od tebe, dragi moj BH patriote.

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 10:57

Naseef Mushroom wrote: 23 Aug 2021, 17:34
animals wrote: 23 Aug 2021, 15:21

a Svicarska, nisi cuo...
Pa što se onda ne izjasni Bosancem na popisu pa da je tvoja država?
A to za Švicarsku odmah primjeniti na Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Sloveniju i Makedoniju.
Našli ste u ex-Yu samo u državi gdie su Bosnjaci većina primjenjvati to pravilo.
Za Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju ne znam, ali za Hrvatsku znam da je to zemlja hrvatskog naroda i nacionalnih manjina. Hrvatski narod čini 92%, nacionalne manjine 8%. Nacionalne manjine označavaju pripadnike drugih naroda koji su doselili na prostor Hrvatske. Hrvatska u svom ustavu ima nacionalne manjine, dok npr. Francuska ili SAD funkcioniraju prema Napoleonovom kodeksu, što znači da nema nacionalnih manjina, nego su svi Francuzi odnosno Amerikanci. Hrvatska država u drugom svjetskom ratu je imala također ustav prema Napoleonovom kodeksu.

Bosna i Hercegovina ima tri konstitutivna naroda. To znači da ne postoji jedan domicilni narod a ostali su doseljenici, već su sva tri naroda domicilna. Iako se Srbi uglavnom naseljavaju zajedno s Osmanskom vojskom kao njihovi janjičari a Bošnjaci nastaju islamizacijom Hrvata, sva tri naroda žive na prostoru države duže od 500 godina. Prema ustavu Bosne i Hercegovine niti jedan od tri domicilna naroda ne može se smatrati nacionalnom manjinom jer on ustvari jeste nacija i čini naciju. Nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini mogu biti Rumunji, Mađari, Arapi, Romi itd.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 268 times

Post by Odraz » 24 Aug 2021, 10:57

Black Velvet wrote: 13 Aug 2021, 11:10
MunDzi wrote: 12 Aug 2021, 20:56
Meni se cini da bi ona trebala biti drzava njenih gradjana, a ne triju naroda.
E ti ako možeš promjenit Hrvate u građane, Srbe u građane i Bošnjake u građane, aferim!
Znam mnogo hrvata koji su za gradjansku, i ja sam za gradjansku, i svi koje znam su za gradjansku otvorenu i modernu drzavu. Osim sakice HDZ-ovaca iz Citluka, i jos nekih sela po Hercegovini. Gradjanska ne odgovara samo nacionalnim strankama koje se pozivaju da kao one upravljaju voljom nekog naroda, bili to srbi, bosnjaci/muslimani ili hrvati. Pretpostavljam da si ti hrvat na tajnom zadatku, ono politicki i da pomazes da ostanu ove tri nacionalisticke partije na vlasti jer imas neku licnu korist od toga, inace ne vidim drugi razlog jer covjeku koji je osvijesten kao bice jasno je da grupisanje u torove znaci limitiranje vlastite slobode. Covjek moze biti slobodan potpuno samo u otvorenom drustvu gdje te ne zivkaju na telefon hajde dodji stranka te treba.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 24 Aug 2021, 11:01

Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 13:59 "Caru carevo, Bogu Božje"
Isus Krist

"Ogadit ćemo Hrvatima Bosnu i Hercegovinu"
Haris Silajdžić
... i gdje je sad Silajdzic? Neko ga nesto ferma?

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 11:07

Odraz wrote: 24 Aug 2021, 10:57
Black Velvet wrote: 13 Aug 2021, 11:10

E ti ako možeš promjenit Hrvate u građane, Srbe u građane i Bošnjake u građane, aferim!
Znam mnogo hrvata koji su za gradjansku, i ja sam za gradjansku, i svi koje znam su za gradjansku otvorenu i modernu drzavu. Osim sakice HDZ-ovaca iz Citluka, i jos nekih sela po Hercegovini. Gradjanska ne odgovara samo nacionalnim strankama koje se pozivaju da kao one upravljaju voljom nekog naroda, bili to srbi, bosnjaci/muslimani ili hrvati. Pretpostavljam da si ti hrvat na tajnom zadatku, ono politicki i da pomazes da ostanu ove tri nacionalisticke partije na vlasti jer imas neku licnu korist od toga, inace ne vidim drugi razlog jer covjeku koji je osvijesten kao bice jasno je da grupisanje u torove znaci limitiranje vlastite slobode. Covjek moze biti slobodan potpuno samo u otvorenom drustvu gdje te ne zivkaju na telefon hajde dodji stranka te treba.
Što uopće znači građanska država??? Je li to znači da se stanovnici Bosne i Hercegovine ne trebaju izjašnjavati kao Hrvati, Bošnjaci i Srbi već kao građani Bosne i Hercegovine??? Tako sam ja razumio, možda nisam u pravu, ali ispravi me ako nisam. Tko je se prvi toga sjetio i čija je to ideja? Ja ne znam NIKOGA tko bi se tako izjašnjavao, kako to da ih ti znaš toliko puno? Ako postoji neka inicijativa da se svi trebamo izjašnjavati kao građani Bosne i Hercegovine, kako ta inicijativa misli uvjeriti ljude da se trebaju izjasniti tako? Što bi država time dobila ili izgubila? Meni to zaista postavlja petsto pitanja i potpuno mi je nejasno zašto i otkud se to pojavilo.

P.S. Nisam član niti jedne stranke. Političari su mi uglavnom ogavni likovi s bilo koje strane, ali kao vjernik nastojim nikoga ne mrziti. Hrvat jesam, ali nisam na nikakvom tajnom zadatku, priključio sam se forumu zbog viška vremena. Da sam na tajnom zadatku, sigurno ne bih visio na forumu.

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 11:08

Odraz wrote: 24 Aug 2021, 11:01
Black Velvet wrote: 19 Aug 2021, 13:59 "Caru carevo, Bogu Božje"
Isus Krist

"Ogadit ćemo Hrvatima Bosnu i Hercegovinu"
Haris Silajdžić
... i gdje je sad Silajdzic? Neko ga nesto ferma?
More di oće, svitski je čovik

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 24 Aug 2021, 11:08

Black Velvet wrote: 24 Aug 2021, 10:57 Bosna i Hercegovina ima tri konstitutivna naroda. To znači da ne postoji jedan domicilni narod a ostali su doseljenici, već su sva tri naroda domicilna. Iako se Srbi uglavnom naseljavaju zajedno s Osmanskom vojskom kao njihovi janjičari a Bošnjaci nastaju islamizacijom Hrvata, sva tri naroda žive na prostoru države duže od 500 godina. Prema ustavu Bosne i Hercegovine niti jedan od tri domicilna naroda ne može se smatrati nacionalnom manjinom jer on ustvari jeste nacija i čini naciju. Nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini mogu biti Rumunji, Mađari, Arapi, Romi itd.
Vratite madjarskoj njeno pa pricaj o hrvatskoj. :kafa

Image

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 24 Aug 2021, 11:13

Black Velvet wrote: 24 Aug 2021, 11:07 Što uopće znači građanska država??? Je li to znači da se stanovnici Bosne i Hercegovine ne trebaju izjašnjavati kao Hrvati, Bošnjaci i Srbi već kao građani Bosne i Hercegovine??? Tako sam ja razumio, možda nisam u pravu, ali ispravi me ako nisam. Tko je se prvi toga sjetio i čija je to ideja? Ja ne znam NIKOGA tko bi se tako izjašnjavao, kako to da ih ti znaš toliko puno? Ako postoji neka inicijativa da se svi trebamo izjašnjavati kao građani Bosne i Hercegovine, kako ta inicijativa misli uvjeriti ljude da se trebaju izjasniti tako? Što bi država time dobila ili izgubila? Meni to zaista postavlja petsto pitanja i potpuno mi je nejasno zašto i otkud se to pojavilo.

P.S. Nisam član niti jedne stranke. Političari su mi uglavnom ogavni likovi s bilo koje strane, ali kao vjernik nastojim nikoga ne mrziti. Hrvat jesam, ali nisam na nikakvom tajnom zadatku, priključio sam se forumu zbog viška vremena. Da sam na tajnom zadatku, sigurno ne bih visio na forumu.
Gradjanska znaci jednakost po gradjanskoj liniji, ne po nacionalnoj. Bez procenata zastupljenih u vlasti, nego prema sposobnosti. Meni ne smeta ni da rom bude predsjednik ako ce to biti dobro za sve, a smeta mi ako ce biti bosnjak koji ce predstavljati problem za neke koji se izjasnjavaju drugacije.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 24 Aug 2021, 11:14

Black Velvet wrote: 24 Aug 2021, 10:57 ... Iako se Srbi uglavnom naseljavaju zajedno s Osmanskom vojskom kao njihovi janjičari a Bošnjaci nastaju islamizacijom Hrvata, sva tri naroda žive na prostoru države duže od 500 godina.
:grana

... Nada Klaic bi te sad oborila na godinu ...

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 11:17

Odraz wrote: 24 Aug 2021, 11:08
Black Velvet wrote: 24 Aug 2021, 10:57 Bosna i Hercegovina ima tri konstitutivna naroda. To znači da ne postoji jedan domicilni narod a ostali su doseljenici, već su sva tri naroda domicilna. Iako se Srbi uglavnom naseljavaju zajedno s Osmanskom vojskom kao njihovi janjičari a Bošnjaci nastaju islamizacijom Hrvata, sva tri naroda žive na prostoru države duže od 500 godina. Prema ustavu Bosne i Hercegovine niti jedan od tri domicilna naroda ne može se smatrati nacionalnom manjinom jer on ustvari jeste nacija i čini naciju. Nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini mogu biti Rumunji, Mađari, Arapi, Romi itd.
Vratite madjarskoj njeno pa pricaj o hrvatskoj. :kafa

Image
Ma nemoj mi sad militarističke karte stavljat... skrenut ćemo s teme... Mađari su imali politiku mađarizacije, Nikolu Šubića Zrinskog su zvali Miklos Zriny, Osijek su zvali Esseker, Čakovec su zvali Hodosany itd., ali nisu uspjeli u mađarizaciji nad Hrvatima. Da je Slavonija mađarska nebi se ljudi tamo zvali Ivan, Mate, Jure i Stjepan već Istvan, Matasz, Gergely i šta ja znam. Halal im, nisu bili prvi ni jedini a ni zadnji s takvom politikom, radili su to već i stari Feničani. Ali potpuno potpuno je ovo druga tema

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 11:21

Odraz wrote: 24 Aug 2021, 11:13
Black Velvet wrote: 24 Aug 2021, 11:07 Što uopće znači građanska država??? Je li to znači da se stanovnici Bosne i Hercegovine ne trebaju izjašnjavati kao Hrvati, Bošnjaci i Srbi već kao građani Bosne i Hercegovine??? Tako sam ja razumio, možda nisam u pravu, ali ispravi me ako nisam. Tko je se prvi toga sjetio i čija je to ideja? Ja ne znam NIKOGA tko bi se tako izjašnjavao, kako to da ih ti znaš toliko puno? Ako postoji neka inicijativa da se svi trebamo izjašnjavati kao građani Bosne i Hercegovine, kako ta inicijativa misli uvjeriti ljude da se trebaju izjasniti tako? Što bi država time dobila ili izgubila? Meni to zaista postavlja petsto pitanja i potpuno mi je nejasno zašto i otkud se to pojavilo.

Gradjanska znaci jednakost po gradjanskoj liniji, ne po nacionalnoj. Bez procenata zastupljenih u vlasti, nego prema sposobnosti. Meni ne smeta ni da rom bude predsjednik ako ce to biti dobro za sve, a smeta mi ako ce biti bosnjak koji ce predstavljati problem za neke koji se izjasnjavaju drugacije.
To je utopija za državu u kojoj su se ljudi prije 30 godina klali i ubijali i palili jedni drugima kuće i srali im se u čatrnju. Kako u takvoj državi vjerovati da će jedan predsjednik Bošnjak biti dobar za sve, ili jedan predsjednik Hrvat biti dobar za sve? Možda takav čovjek i postoji koji bi bio dobar za sve, ali ne postoji vjera naroda u to.

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 11:24

Odraz wrote: 24 Aug 2021, 11:14
Black Velvet wrote: 24 Aug 2021, 10:57 ... Iako se Srbi uglavnom naseljavaju zajedno s Osmanskom vojskom kao njihovi janjičari a Bošnjaci nastaju islamizacijom Hrvata, sva tri naroda žive na prostoru države duže od 500 godina.
:grana

... Nada Klaic bi te sad oborila na godinu ...
Nada je režimska povjesničarka, za razliku od njenog djeda Vjekoslava Klaića koji je istinski povjesničar vođen znanošću a ne režimom diktature

Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Black Stallion » 24 Aug 2021, 11:27

Black Velvet wrote: 24 Aug 2021, 11:21
Odraz wrote: 24 Aug 2021, 11:13
To je utopija za državu u kojoj su se ljudi prije 30 godina klali i ubijali i palili jedni drugima kuće i srali im se u čatrnju. Kako u takvoj državi vjerovati da će jedan predsjednik Bošnjak biti dobar za sve, ili jedan predsjednik Hrvat biti dobar za sve? Možda takav čovjek i postoji koji bi bio dobar za sve, ali ne postoji vjera naroda u to.
I ako baš hoćeš da ti budem do kraja iskren, ja stvarno ne mrzim nikoga, i moj prijatelj rodom iz Zenice koji sad živi u Hercegovini isto ne mrzi nikoga, ali njegovi roditelji mrze muslimane. Naravno, vjerojatno isto tako neki musliman iz Čapljine mrzi Hrvate, a musliman iz Nevesinja Srbe. Ali u tome i jest poanta, mržnja postoji!!!

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22639 times
Been thanked: 20767 times

Post by Masamune » 24 Aug 2021, 12:15

Ne moraš ti nikog mrziti, ali manje čitaj te nebulozne autore. Čuj Bošnjaci nastaju islamizacijom Hrvata. Epska glupost.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Post by Šabović Adis » 24 Aug 2021, 12:23

A ja konto islamizacijom Muslimana. :valja
Ne mereeee 👉👌

Post Reply

Return to “Historija”