Afganistan

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25795 times
Been thanked: 26338 times
Status: Online

Re: Afganistan

Post by ironman » 07 Sep 2021, 18:08

ybn mobitel
Last edited by ironman on 07 Sep 2021, 18:09, edited 1 time in total.
dream of spring...

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25795 times
Been thanked: 26338 times

Post by ironman » 07 Sep 2021, 18:08

The 51st State wrote: 07 Sep 2021, 18:05
ironman wrote: 07 Sep 2021, 18:02

Ovo gledam podcast Joe Rogana i on spomenu da je tek kad je gledao ovaj dokumentarac uspio razabrat sta je to i kako tamo..pa i ja pogledam..
Odlican.
Ima svega tamo, tim vise pobjeda talibana je impresivnija, rijetko kad je ko imo punu kontrolu nad afganistanom kao sto su je oni ostvarili, no tek sad im problemi pocinju sa upravljanjem.
Otprilike se ovaj podcast na to i sveo..Amerikanci u osnovi i nisu trebali ici tamo da prave drzavu,trebali su skrsit alkaidu i osamu te se povuc..msm tako su ovi koji su gostovali zakljucili...
dream of spring...

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times
Status: Offline

Post by The 51st State » 07 Sep 2021, 18:11

ironman wrote: 07 Sep 2021, 18:08
The 51st State wrote: 07 Sep 2021, 18:05

Ima svega tamo, tim vise pobjeda talibana je impresivnija, rijetko kad je ko imo punu kontrolu nad afganistanom kao sto su je oni ostvarili, no tek sad im problemi pocinju sa upravljanjem.
Otprilike se ovaj podcast na to i sveo..Amerikanci u osnovi i nisu trebali ici tamo da prave drzavu,trebali su skrsit alkaidu i osamu te se povuc..msm tako su ovi koji su gostovali zakljucili...
A jedu govna realno, pizdice veterani i tipovi kao taj rogan, neka manja flesh back vijetnamska varijanta. Ali sve u svemu lijepo je americko drustvo hajrovalo od tog rata, misleci na pare koje su se zavrnule.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4088 times
Been thanked: 3755 times

Post by Naseef Mushroom » 07 Sep 2021, 18:12

Zašto se danas na N1 vrti opet ovaj video iz 2020. gdje ženu bičuju zbog preljube i želi se predstaviti kao aktuelan da se tako danas tretiraju građani?

Image

Isto su radili različiti zapadni mediji zadnjih par sedmica
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 07 Sep 2021, 18:13

Naseef Mushroom wrote: 07 Sep 2021, 18:12 Zašto se danas na N1 vrti opet ovaj video iz 2020. gdje ženu bičuju zbog preljube i želi se predstaviti kao aktuelan da se tako danas tretiraju građani?

Image

Isto su radili različiti zapadni mediji zadnjih par sedmica
I sto ne pirkazu i frajeraa sto je bicevan

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14055 times
Been thanked: 23326 times

Post by Fuddo » 07 Sep 2021, 18:16

Strasano je to sve bilo, kad se to desilo.
Ja sam mislio sve ce nas u logor strpat kakva se hampa digla. Al opet se nekako sve izbalansiralo, jaka je ovo drzava, sistem, svak svakog drzi u saci.
Desni lijeve, lijevi desne…puno para, puno interesa, nedobog da se ovo raspadne, kakve su budale sav bi dunjaluk izgorio ko papir.
Dozvolite da se obratimo

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 08 Sep 2021, 09:40

E-urDR0XEAAMEmN.jpg
dobar diplomatski potez talibana.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14877 times

Post by Dori » 08 Sep 2021, 12:43

Talibani su potvrdili da ženama neće biti dozvoljeno da se bave kriketom ili bilo kojim drugim sportom.

Zamjenik šefa talibanske kulturne komisije Ahmadullah Wasiq rekao je da se na sport ne gleda kao na nešto što je važno za žene.
"Mislim da ženama neće biti dozvoljeno da igraju kriket, jer nije potrebno da žene igraju kriket. U kriketu bi se mogle suočiti sa situacijom u kojoj im lice i tijelo neće biti prekriveni. Islam ne dopušta da se žene vide na ovakav način", rekao je Wasiq.
"To je doba medija, bit će fotografija i videozapisa, a onda će ih ljudi pogledati. Islam i Islamski emirat ne dozvoljavaju ženama da igraju kriket ili da se bave sportom gdje se izlažu", dodao je.
Prošlog mjeseca Wasiq je kazao da će talibani dopustiti igranje muškog kriketa i dao je zeleno svjetlo muškoj reprezentaciji da otputuje u Australiju na probni meč u Hobartu kasnije ove godine.
Ipak, njegovi posljednji komentari doveli su u pitanje utakmicu i budućnost i muške kriket ekipe Afganistana.
Međunarodno vijeće za kriket zahtijeva od svih 12 svojih punopravnih članova da imaju nacionalni ženski tim, a samo punopravnim članovima ICC-a dozvoljeno je da igraju probne utakmice.
Upitan o mogućnosti ICC-a da otkaže testnu utakmicu u Australiji, Wasiq je rekao da talibani neće napraviti kompromis.

"Čak i za ovo, ako se suočimo s izazovima i problemima, borili smo se za svoju religiju tako da se islam poštuje. Nećemo pogaziti islamske vrijednosti čak i ako ima suprotnih reakcija. Nećemo napustiti naša islamska pravila", rekao je Wasiq.

:bua

Eto hajde sad 51...Gljiva...Opravdajte ih. Kako je i ovo "normalno". Bas me zanimaju Vasi arumenti, sta imate na ovo reci?
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Bego
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 255 times
Been thanked: 1681 times

Post by Bego » 08 Sep 2021, 12:48

Da se ja pitam, svima bi bilo zabranjeno da se bave kriketom.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 08 Sep 2021, 23:40

Dori wrote: 08 Sep 2021, 12:43Opravdajte ih.
Ljubomorni ko i ja. I ja bih tebe metno pod burku da je nosaš kad pođeš neđe. A kad ostariš, onda bi je nosila u kući :ooo
Svi mi se morete obratit

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 09 Sep 2021, 00:23

Dori wrote: 08 Sep 2021, 12:43 Talibani su potvrdili da ženama neće biti dozvoljeno da se bave kriketom ili bilo kojim drugim sportom.

Zamjenik šefa talibanske kulturne komisije Ahmadullah Wasiq rekao je da se na sport ne gleda kao na nešto što je važno za žene.
"Mislim da ženama neće biti dozvoljeno da igraju kriket, jer nije potrebno da žene igraju kriket. U kriketu bi se mogle suočiti sa situacijom u kojoj im lice i tijelo neće biti prekriveni. Islam ne dopušta da se žene vide na ovakav način", rekao je Wasiq.
"To je doba medija, bit će fotografija i videozapisa, a onda će ih ljudi pogledati. Islam i Islamski emirat ne dozvoljavaju ženama da igraju kriket ili da se bave sportom gdje se izlažu", dodao je.
Prošlog mjeseca Wasiq je kazao da će talibani dopustiti igranje muškog kriketa i dao je zeleno svjetlo muškoj reprezentaciji da otputuje u Australiju na probni meč u Hobartu kasnije ove godine.
Ipak, njegovi posljednji komentari doveli su u pitanje utakmicu i budućnost i muške kriket ekipe Afganistana.
Međunarodno vijeće za kriket zahtijeva od svih 12 svojih punopravnih članova da imaju nacionalni ženski tim, a samo punopravnim članovima ICC-a dozvoljeno je da igraju probne utakmice.
Upitan o mogućnosti ICC-a da otkaže testnu utakmicu u Australiji, Wasiq je rekao da talibani neće napraviti kompromis.

"Čak i za ovo, ako se suočimo s izazovima i problemima, borili smo se za svoju religiju tako da se islam poštuje. Nećemo pogaziti islamske vrijednosti čak i ako ima suprotnih reakcija. Nećemo napustiti naša islamska pravila", rekao je Wasiq.

Eto hajde sad 51...Gljiva...Opravdajte ih. Kako je i ovo "normalno". Bas me zanimaju Vasi arumenti, sta imate na ovo reci?
Ne trebam ja ništa pravdati. Opravdano je već u tom artiklu koje si postavila gdje piše razlog zašto ne smiju igrati. Složili se sa tim ili ne ali imaju argumente.

Ljudi moraju shvatiti da postoje različiti sistemi i uređenja i da je tu došlo do smjene, znači nije ovo korak unazad već je nastupila potpuno drugačija era jer se za svako uređenje može reći korak naprijed ili unazad.
U demokratiji imaš vise izbora ali u isto vrijeme je pad morala.
U suprotnom imas diktaturu ali u isto vrijeme se čuvaju tradicionalne vrijednosti.

Neke stvari koje su danas normalne u BiH za vrijeme Jugoslavije bile su nezamislive i obratno.
Neke stvari koje su normalne u Sjevernoj Koreji si nezamislive u Južnoj Koreji i obratno.
Nešto sta je normalno u Japanu nije u Kini i obratno
Žene neće biti u mogućnosti da igraju kriket ali će se sprijećiti društvo gdje ženski rod sam sebe degradira

Image
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Post by Šabović Adis » 09 Sep 2021, 05:35

Ljudi moraju shvatiti da postoje različiti sistemi i uređenja i da je tu došlo do sm
Imal šta da muslimani i muslimanke moraju shvatiti?
Ne mereeee 👉👌

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 09 Sep 2021, 06:43

Dori wrote: 08 Sep 2021, 12:43 Talibani su potvrdili da ženama neće biti dozvoljeno da se bave kriketom ili bilo kojim drugim sportom.

Sta ti konkreto smeta u ovom slucaju? Ocigledno ispravan potez s obzirom na probleme na zapadu.
E-zUyiQWUAAuIVc.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 09 Sep 2021, 08:49

Sve to ne mijenja činjenicu da im je ova zabrana blago rečeno glupa.
Ok, možeš tvrditi da je kriket glup sport, al ako žene hoće da ga igraju, odakle ti pravo da braniš?!
To im je prvi anti islamski čin.
Čuj zabranit ženama da igraju kriket :grana
Svi mi se morete obratit

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14877 times

Post by Dori » 09 Sep 2021, 08:52

Sta mi smeta?

-smeta mi da me uopste to pita
-smeta mi da ti moram odgovarati
-smeta mi da se uopste diskutuje o tome
-smeta mi nedostatak zdravog razuma
-smeta mi sto zene tamo nemaju pravo na ljudsko dostojanstvo,
-smeta mi sto nemaju prava na život i tretiraju se kao niza bica (koliko zena imaju u vladi ili da odlucuju o bilo cemu?!)
-smeta mi mučenje, nečovječno i ponižavajuće postupanje sa svim neistomisljenicima
-smeta mi prisila u bilo cemu (ne bitno sport ili svakodnevni zivot)
-smeta mi da zena ne moze izabrati s kim (i kad!) ce stupiti u brak i osnovati porodicu
-smeta mi nedostatak slobode mišljenja
-smeta mi nedostatak slobode izražavanja i informisanja
-smeta mi nemogucnost zena da se okupe, udruze i pobune protiv svega
-smeta mi sto djevojcice nemaju pravo na obrazovanje
-smeta mi da se djevojcice/zene tretiraju drugacije od djecaka/muskaraca
-smeta mi sto zene nemaju slobodu izbora zanimanja i pravo na rad
-smeta mi sto nisu svi jednaki pred zakonom,
-smeta mi diskriminacija
-smeta mi sto zene nemaju dostojan život i nezavisnost
-smeta mi sto se zene tretiraju kao vlasnistvo muskaraca sa kojim mogu da rade sta im je volja
-smeta mi sto nemaju pravo da ucetvuju u društvenom i kulturnom životu (ako kulturu uopste imaju)
-smeta mi sto zene nemaju pravo glasa
-smeta mi sto zene nemaju slobodu kretanja
-smeta mi sto niko ne stiti te zene koje su tako blizu nama
-smeta mi sto znam da tako puno djevojcica raste i odrasta u tim uslovima
-smeta mi sto sto ljudi sute i gledaju sve ovo….

Da nastavim?
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 09 Sep 2021, 08:56

Taare wrote: 09 Sep 2021, 08:49 Sve to ne mijenja činjenicu da im je ova zabrana blago rečeno glupa.
Ok, možeš tvrditi da je kriket glup sport, al ako žene hoće da ga igraju, odakle ti pravo da braniš?!
To im je prvi anti islamski čin.
Čuj zabranit ženama da igraju kriket :grana
Obrazložili su, kako god nisu jednostavno rekli "Može nam se jer smo opasni" ili slične arogantne izjave. Drugo je sad hoće li neko osuditi ali su ipak dali obrazloženje
U kriketu bi se mogle suočiti sa situacijom u kojoj im lice i tijelo neće biti prekriveni. Islam ne dopušta da se žene vide na ovakav način. To je doba medija, bit će fotografija i videozapisa, a onda će ih ljudi pogledati.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 09 Sep 2021, 09:01

Naseef Mushroom wrote: 09 Sep 2021, 08:56 Obrazložili su, kako god nisu jednostavno rekli "Može nam se jer smo opasni" ili slične arogantne izjave. Drugo je sad hoće li neko osuditi ali su ipak dali obrazloženje
Obrazložili glupošću. Još kad se sakrije iza islama pa kaže da islam zabranjuje nešto.
Zabranjuje vehabijski "Islam"
Allahu dragi, šta nam uradiše vehabijski misionari :(
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 09 Sep 2021, 09:02

Dori još gora. Ništa ne radi osim što širi dezinformacije :grana
Svi mi se morete obratit

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Post by Šabović Adis » 09 Sep 2021, 09:04

Taare wrote: 09 Sep 2021, 09:01
Naseef Mushroom wrote: 09 Sep 2021, 08:56 Obrazložili su, kako god nisu jednostavno rekli "Može nam se jer smo opasni" ili slične arogantne izjave. Drugo je sad hoće li neko osuditi ali su ipak dali obrazloženje
Obrazložili glupošću. Još kad se sakrije iza islama pa kaže da islam zabranjuje nešto.
Zabranjuje vehabijski "Islam"
Allahu dragi, šta nam uradiše vehabijski misionari :(
Štaš, došo đavo po svoje. :valja
Ne mereeee 👉👌

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 09 Sep 2021, 09:05