Pozitivna dešavanja u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: BRAVO! Čokolada iz BiH u Britaniji ocijenjena kao genija

Post by paparaci »

:plavi :ok
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

:hihi

Ja danas kupila ovu čokoladu "Za štelu"... I jeste genijalna :ok.
Neto težina joj iznosi 90g. Ne bih ni obratila pažnju na težinu, jer je neprimijetna, nego sam se sjetila one naše teme... :DD
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7866 times
Been thanked: 18602 times

Post by Maja »

I vrijedi li 2,55KM
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9683 times
Been thanked: 11429 times
Status: Online

BiH i zvanično medju zemljama najbogatijim pitkom vodom

Post by Krokodil Behko »

Image

Prema podacima Svjetske banke (WB) za 2012. godinu, koji tematiziraju obnovljive izvore pitke vode, Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiji i sedma u Evropi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Usporedbe radi, BiH je sedam puta bogatija od Njemačke prema obnovljivim izvorima pitke vode.

U regiji jugoistočne Evrope, odmah poslije BiH je Hrvatska koja ima 8,555 kubnih metara vode po glavi stanovnika. Slijedi Albanija gdje je prema podacima Svjetske banke zabilježeno 8,364 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika. Na samom začelju su Makedonija sa 2,616 kubnih metara i Srbija sa 1,158 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.

Prema ovim podacima, BiH je u oblasti obnovljivih izvora pitke vode oko sedam puta bogatija od susjedne Srbije.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Muriz Spahić za agenciju Anadolija je kazao da je voda ogroman resurs, ali da veliki problem predstavlja neracionalan pristup vodama u BiH.

“To je veliko i značajno prirodno bogatstvo, ali te vode se u BiH neracionalno koriste pa tako zagađuju i okolinu te na kraju sve više ostajemo bez pitkih voda”, istakao je Spahić koji smatra kako je potrebno građane educirati da je voda resurs bez kojeg se ne može živjeti, dodavši da BiH svoje vodne resurse, koje mnogi nazivaju “balkanskom naftom”, nije iskoristila kao svoju veliku konkurentsku prednost.

“Politička koncepcija u zemlji je takva da entitetske i kantonalne linije sprječavaju efikasnu zaštitu voda koje se tako ne mogu štititi po prirodnim slivovima kao što je predviđeno poveljom o zaštiti voda”, istakao je Spahić.

Od zemalja u široj regiji, nakon BiH najbogatija vodama je Slovenija sa 9,098 kubnih metara po glavi stanovnika, a slijede Turska sa 3,083, Bugarska sa 2,809 i Slovačka sa 2,316 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.

Posmatrano prema evropskim zemljama, Island je sa 532,915 kubnih metara pitke vode zemlja najbogatija vodnim resursima, a slijede Norveška sa oko 77,000, Finska 19,500 i Švedska sa oko 18,000 kubnih metara pitke vode po stanovniku.

S druge strane, evropska zemlja sa najoskudnijim vodnim kapacitetima je Malta gdje se nalazi samo 121 kubnih metara po glavi stanovnika, a slijede Moldavija sa 281, Holandija 659 i Kipar sa 699 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.

Posmatrano na globalnom nivou, poslije Islanda koji je najbogatiji po pitkim vodama, slijedi Gvajana sa 318,766, Surinam sa oko 166,000 i Papua Nova Gvineja sa oko 115,000 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.

S druge strane, najsiromašnija zemlja po vodnim resursima u svijetu je Bahrein gdje se nalaze samo 3 kubna metra pitke vode po glavi stanovnika, a slijede Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) sa 19, Egipat 22, Katar 30 i Saudijska Arabija sa 85 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Muriz Spahić stoga ističe kako bi se BiH morala mnogo više fokusirati na izvoz i distribuciju vode u zemlje koje su deficitarne u oblasti vodnih resursa.

“Trebalo bi promovirati flaširanje naših voda jer su daleko kvalitetnije nego one koje uvozimo iz inostranstva. Trebamo strateški izvoziti u zemlje koje nemaju dovoljno voda a to su prije svega zemlje srednje Azije i srednje Afrike. Iako imamo to vrijednost bogatstvo mi ga ne koristimo pametno i istovremeno plaćamo na desetine miliona maraka za uvezenu vodu”, kazao je Spahić.

Tako je prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u BiH u prvih 11 mjeseci 2012. godine uvezeno 34.577 tona vode ukupne vrijednosti 7,9 miliona eura, dok je izvezeno svega 15.253 tona vrijednih 1,7 milijuna eura. Prema tome, BiH svake godine u prosjeku na uvoz vode izgubi oko šest miliona eura.

Rezultati istraživanja Svjetske banke koji tematiziraju obnovljive izvore pitkih voda sakupljeni su na osnovu izmjerenih količina unutrašnjih riječnih tokova i podzemnih voda u određenoj državi. [Anadolija]
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Re: BiH i zvanično medju zemljama najbogatijim pitkom vodom

Post by Dust »

Da smo pametni, kao sto nismo, pa da se posvetimo prociscavanju voda, kaznjavamo sve zagadjivace bez izuzetaka i plasiramo ove ljepote.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Počelo je. Platio sam već par puta po 10 feninga za kese. :cudi
Ali ipak mislim da bi veću korist imali kad bi plaćali tu uvoznu vodu malo skuplje.
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust »

Trebali bi se trampiti sa bracom :oo Arapima. Mi njima vodu, oni nama naftu.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Belaj je opet sto se enormno velike kolicine vode UVOZE....
Iako je imamo na pretek, ipak se voda uvozi..

A i kod tako velike kolicine vode, opet placamo skupo vodu..
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14456 times
Been thanked: 9999 times

Post by Julia-Klara »

To je nas mentalitet, tudje je uvijek bolje i zdravije...

:grana
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Poziv liderima šestorke da piju domaću vodu

Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) u saopćenju za javnost navodi da je neshvatljivo da se lideri stranaka "šestorke" na svom sastanku odlučuju fotografisati pored boca s uvoznom vodom.

Fotografije sa sastanaka lidera stranaka "šestorke" na kojima se jasno vidi kako su posluženi vodom iz uvoza, kako se dodaje, više od hiljadu riječi govore o odnosu koji spomenuti lideri pokazuju prema domaćoj proizvodnji.

Image

"S obzirom na to da su prilikom sastanaka šestorke oči javnosti usmjerene, sa posebnom pažnjom, na stranu vodu i ostale proizvode na stolovima za kojima sjede lideri, smatramo to svojevrsnom antireklamom za domaće proizvode, odnosno direktnom promocijom stranih proizvoda koje mi u BiH možemo da proizvodimo", dodaje se u saopćenju.

UPBiH apelira na sve političke lidere u BiH i na organizatore takvih sastanaka da nešto nauče od građana BiH koji su osjetno povećali svoju svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda, te da zbog njihovih prava koja ostvaruju putem penzija, invalidnina i sl., koriste, a samim tim i reklamiraju domaće proizvode na svojim susretima.

"Budući da su lideri stranaka šestorke i sami odrasli na bosanskoj i hercegovačkoj vodi, pozivamo ih da se vrate domaćoj vodi jer ona, ne samo da ne zaostaje za kvalitetom vode iz uvoza, nego je u mnogo čemu bolja, korisnija i zdravija, dok će privreda i građani imati nemjerljivu korist", navodi predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Zlatna medalja tešanjskoj vodi na sajmu u SAD-u

Post by Krokodil Behko »

Image

Prestižni sajam Berkeley Springs u Virginiji (SAD) ponovo je pokazao i potvrdio da naša zemlja, Bosna i Hercegovina ima neprocjenjivo bogatstvo sa najboljim, najcjenjenijim, najčišćim i najvrijednijim blagom.

To blago su izvorišta pitke i zdrave vode koja su na žalost svugdje u svijetu više cijenjena nego u našoj zemlji. Nagrada za Tešanjski Celvik, čija je voda “Dobri kiseljak” osvojila zlatnu medalju, na ovogodišnjem takmičenju u Virginiji predstavlja još jednu opomenu svima nama da se svim snagama moramo boriti za zaštitu naših blaga, za zaštitu domaće proizvodnje i svega onoga što je naše, čime ćemo pokazati osjećaj za nas same.

"Slažem se sa pisanjem medija da je ovo takmičenje u Virginiji svojevrstan "Oscar voda" a nagrade koje su tešanjske vode osvajale 2005., 2007., 2011. jasno nam govore da smo šampioni u kategoriji prirodnih gaziranih voda i da moramo imati veći sluh i osjećaj za iste. Želim istaći da sam izuzetno ponosan na tu činjenicu te da kao dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od srca čestitam dobitnicima ovogodišnje nagrade. Također, ponovo pozivam javnost u BiH odnosno sve naše građane koji svakim danom sve više pokazuju da imaju snažnu svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda, da i dalje kupuju domaće proizvode te da na taj način zajednički stvaramo uvjete za nove i slične nagrade", rekao je dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović povodom ponovnog osvajanja visokog priznanja za BiH vode, saopćeno je.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Krokodil Behko wrote:Prema podacima Svjetske banke (WB) za 2012. godinu, koji tematiziraju obnovljive izvore pitke vode, Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiji i sedma u Evropi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Od zemalja u široj regiji, nakon BiH najbogatija vodama je Slovenija sa 9,098 kubnih metara po glavi stanovnika, a slijede Turska sa 3,083, Bugarska sa 2,809 i Slovačka sa 2,316 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.

Posmatrano prema evropskim zemljama, Island je sa 532,915 kubnih metara pitke vode zemlja najbogatija vodnim resursima, a slijede Norveška sa oko 77,000, Finska 19,500 i Švedska sa oko 18,000 kubnih metara pitke vode po stanovniku.
Prodavanje magle, prvo tvrde sa najvecim kolicinima,a pa onda smo prvi u regiji tj. medju 6-7 zemalja kojima su ekonom. potop. Nisu spomenuli Kanadu i njena ogromna jezera ili eventualno Rusiju. Koliko nam samo bjeze Svedska, Finska i Norveska.

Mineralnih voda imamo, ali ne u velikim kolicinama niti bas toliko popularnih da bi se na njima obogatili.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3908 times
Been thanked: 2942 times

Re: Pozitivna dešavanja u BiH

Post by Pasaga »

Netreba se obogatit,moze se to sto imamo mnogo rentabilnije koristiti.
I mala zarada bi bila dovoljna,nek se prehrani jedna manja regija.
A to moze uvjek sa tim kapacitetima sto imamo.
Problem je kao i svugdje neorganizovanost,traljavost
i sve ono sto nas odlikuje u poslovnom svjetu.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Naravno, moze se puno vise od trenutne situacije. Sigurno bez vecih problema s trenutnim izvozima mozemo povecati obim punjenja bar za jos 30tak posto ako ne i vise. Gdje je onda jos istrazivanje podzemnih jezercadi.
Sto se tice mineral. voda, ne pamtim kad sam kupio neku stranu, jedino par puta godisnje kupim Donat zbog njene kvalitete.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14456 times
Been thanked: 9999 times

Post by Julia-Klara »

Nas (brcanski) gradski vodovod nije za pice,ali imamo nekoliko arterskih bunara koji su pretvoreni u gradske cesme, i odatle se donosi voda za pice. Godinama se radi na izgradi fabrike vode,koja ce precisiti i vodovod,ali jos uvijek nije sve rijeseno po tom pitanju.
Moji roditelji piju kiselu, rije je to bila Knjaz Milos (radi svoje jacine), a unazad cz. 5 godina je to Vitinka.
Problem u BiH je reklama, i plasman uvoznih voda. Mi smo malo trziste, a velike tvrtke debelo placaju svoje reklame i udarna mjesta po trznim centrima. Primejr samo Interex, jer se kod nas nalazi u centru grada, i svima nam je najblizi-njegove police su pone Jane, Knjaza, Voda-Voda, i ostalih... Nekoliko puta sam vidjelai kupila Tesanjski dijamant, ali sto se tice ostalih nasih voda jako ih je tesko naci. Jedino je malo drugacije sa onim bidonima od 5 litara,ali kao sto rekoh obicnu vodu uglavnom donosimo sa gradske cesme.
Svijetom dominiraju marketinski giganti, firme koje daju mnogo love za reklame i za sponzorstva. Tesanjska voda osvaja nagrade, najbolja je u svijetu,ali se po velikim takmicenjima storo pije Evian (tenis npr ). Mozes biti najbolji,i najkvalitetniji,ali ti to nece pomoci ako nemas reklamu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Prošle godine u vrijeme suše pio sam tu "kupovnu" vodu jer ova iz vodovoda jednostavno
nije bila za pića. I baš taj tešanjski dijamant. Šta reći? voda punog okusa. Možda ja nisam
stručan za procjenu ali nisam primjetio razliku izmedju uvoznih i domaće. Čak šta više, jeftinija
je od Jamnice koja i nije baš poznata po tim prestižnim medaljama. Naravno, to ih nije omelo
da kupe "sarajevski kiseljak".
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Niko jos nezna koliko love se dole gubi bas na toj vodi.
Ovdje gdje god dodjes u trgovinu,hoces nesto osvjezavajuce...
obavezno u prvim redovima je voda,razne mineralne,svih mogucih vrsta.
Ubacuju im okuse raznog voca,a ima i onih obicnih.
Sto se tice kvalitete,nase su kudikamo bolje.
Ovi ovdje znaju osmisliti tu reklamu,znaju kako prici kupcu,i ide to ko halva.
Dole ima toliko tih izvora,punionica,a ne realizuje se ni deseti dio koliko bi moglo.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Gore i ovdje Pasaga, narod nema para, a za osvjezenje, uvijek ima skoro u svakom gradu neki bunar, cesma ili nesto slicno u centru grada ili negdje u blizini, tako da se radije tu napiju nego da daju 1KM za pola litre vode..

Zasto bi ja na Bascarsiji u prodavnici kupovao tu neku bezveznu vodu, kad odlicno se mogu rashladiti na samoj cesmi...

To je tako kod nas, nasa tradicija i tesko se moze ubacit nesto drugacije..
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Razumijem ja to,i ja bi tako radio,i radio sam .
Moze se bar napravit malo biznisa,pa ni ovi nemaju sve svoje.
Jako puno te vode uvoze iz Finske,jako losa voda,nebi je dzaba.
Pa bolje da tu vodu izvozi za pola marke????
Bilo bi tu bar 20-tak radnih mjesta,koliko bi usta bilo sito,koliko-toliko.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Ovdje mozemo vidjet kako ovi hrabri ljudi pokusavaju fkt od niceg napraviti nesto....
Pokusaj paznje i divljenja vrjedan.

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/pro ... i-ucionice
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Post Reply

Return to “BiH”