Zanimljivosti
Moderator: Krokodil Behko
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
- Status: Offline
Re: Koje su najvisočije i najniže nacije na planeti?

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1660 times
- Been thanked: 1493 times
These users NOT thanked the author Krokodil Behko for the post:Krokodil Behko wrote: 19 Sep 2021, 16:15
Još ako ti je velik, čvrst itd, kao YU dinar, nema ti ravnog
Tokmak
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
- TAFKAP
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 1564 times
- Been thanked: 2651 times
Što me ismijaste na sabahu
Vratite nam erotikone, pardon emotikone.
Vratite nam erotikone, pardon emotikone.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19309 times
BLOOMBERGOVA LISTA: Ovo su najbogatije porodice na svijetu

Porodica Walton, u čijem je vlasništvu veliki američki lanac marketa Walmart, je najbogatija porodica na svijetu.
Listu najbogatijih porodica objavio je poslovni portal Bloomberg. Na ovoj listi su porodice iz različitih dijelova svijeta koje se bave različitim poslovima.
Naglašeno je da nije uvrštena prva generacija milijardera te da ova lista nije konačna. Napomenuli su da postoje porodice poput Rockfellera čije je bogatstvo mnogo rasprostranjeno te da ga je zbog toga teško pratiti.
Porodica Walton je ubjedljivo na prvom mjestu po bogatstvu koje je procijenjeno na 238,2 milijarde dolara. Njihov poslovni poduhvat nazvan Walmart je počeo 1945. godine kada je Sam Walton kupio prvu trgovinu.
Među deset najbogatijih porodica na svijetu su i:
Mars u čijem je vlasništvu istoimeni brend slatkiša. Imaju bogatstvo od 141,9 milijardi dolara;
Koch u čijem je vlasništvu istoimena naftna kompanija. Imaju bogatstvo od 124,4 milijarde dolara;
Hermes u čijem je vlasništvu istoimeni brend luksuznih tašni. Imaju bogatstvo od 111,6 milijardi dolara;
Saud koji vladaju Saudijskom Arabijom. Imaju bogatstvo od 100 milijardi dolara;
Ambani u čijem je vlasništvu konglomerat Reliance. Imaju bogatstvo od 93,7 milijardi dolara;
Wertheimer u čijem je vlasništvu brend Chanel. Imaju bogatstvo od 61,8 milijardi dolara;
Johnson u čijem je vlasništvu finansijska kompanija Fidelity Investments. Imaju bogatstvo od 61,2 milijarde dolara;
Thomson u čijem je vlasništvu medijska korporacija Reuters. Imaju bogatstvo od 61,1 milijardu dolara;
Boehringer u čijem je vlasništvu farmaceutska kompanija Boehringer Ingelheim. Imaju bogatstvo od 59,2 milijarde dolara.
Ostatak liste je dostupan na Bloombergovom portalu.
https://www.bloomberg.com/features/worl ... ium=Clanak
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Re: BLOOMBERGOVA LISTA: Ovo su najbogatije porodice na svijetu
Kada su istraživali bogatstvo porodice rotšild, stali su na 3000 milijardi. Prekomplikovano. Previše umreženih firmi.
Svi mi se morete obratit
- Shadow
- Svemirka

- Has thanked: 25217 times
- Been thanked: 27975 times
- Status: Online
Tuga, ne moRes im na rep stat 
Acta non Verba
- Koraci_u_noci
- Penzioner

- Has thanked: 9490 times
- Been thanked: 10306 times
Al dobar fol, imas pojedinaca koji su bogatiji nego te porodice sa liste. Vjerovatno nisu ulazili u pojedinacne udjele nego pratili koje su firme i brandovi u kolektivnom vlasnistvu neke porodice
Pobjeci sad od svega zelim
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3945 times
- Been thanked: 7282 times
Rothschild ili Rockfeller familije imaju bogastvo
koje ne mozes uopce istraziti..
Drze sve, od rudnika do banaka
Svi ostali su sica za njih..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26112 times
- Been thanked: 26753 times
Nista mi ovo nije zanimljivo..i nebitno je..
Ovo sto je npr. Gates uradio se broji..
Kupio je do sad skoro 300 000 hektara zemlje koja se obradjuje..navodnjava i donosi plodove..umjesto da je pretvorena u pustinju neobradjivanjem..
Ovo sto je npr. Gates uradio se broji..
Kupio je do sad skoro 300 000 hektara zemlje koja se obradjuje..navodnjava i donosi plodove..umjesto da je pretvorena u pustinju neobradjivanjem..
dream of spring...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
Nemoj tako MB, zato nas i jeste cipovao, da mu obradjujemo zemlju

Last edited by Julia-Klara on 21 Sep 2021, 22:24, edited 1 time in total.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26112 times
- Been thanked: 26753 times
Auf Klaro..na to nisam pomislio..a vakcinisam sam..
Vidim ja da danima nekontrolirano obilazim radnje sto prodaju poljoprivrednu opremu
Vidim ja da danima nekontrolirano obilazim radnje sto prodaju poljoprivrednu opremu
dream of spring...
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Sve je to nula za englesku kraljicu. Samo jedan dijamant iz njezine krune vrijedi više nego sve pare na svijetu.animals wrote: 21 Sep 2021, 13:02 Rothschild ili Rockfeller familije imaju bogastvo
Svi mi se morete obratit
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2911 times
- Been thanked: 24124 times
I ti? Ja sve lopatu guglam.ironman wrote: 21 Sep 2021, 13:32 Auf Klaro..na to nisam pomislio..a vakcinisam sam..
Vidim ja da danima nekontrolirano obilazim radnje sto prodaju poljoprivrednu opremu![]()
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Kako nema Bezosa na tapeti? Hoćemo ga onda zvat Brezos?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4125 times
- Been thanked: 3097 times
Dasta je nego tuga. Mi smo za njih "beskorisni zderaci".
Najbogatiji se kriju iza odredjene korporacije i uopce ih ne mozes upratiti. Nevidljivi gospodari slobode.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11848 times
Pa nema, ovo je o najbogatijim porodicama, a on je trenutno single, eventualno se tek priženio
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Ok, sad mi je lakše 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4214 times
- Been thanked: 4401 times
Re: Zanimljivosti
Misterij Rosalije Lombardo, mumificirano tijelo male djevojčice koja može “otvoriti oči”
Ne samo da je tajna formula dopustila Rosaliji Lombardo da postane jedna od najbolje očuvanih mumija na svijetu, već mnogi koji su je vidjeli, zaklinju se, da može otvoriti oči.
U dubini opskurne sicilijanske katakombe, u staklenom lijesu leži djevojčica. Zove se Rosalia Lombardo i umrla je u tragično mladoj dobi od dvije godine zbog komplikacije izazvanih upalom pluća 1920. godine.
Njezin je otac bio toliko tužan da je zatražio od mudraca da mu mumificira kći. Lokalac koji se time bavio, Alfredo Salafia, mumificirao je Rosaliu Lombardo kojoj su unutarnji organi još stoljeće kasnije čitavi.
Doista, teško je gledati sićušno tijelo u staklenom lijesu i ne vjerovati da će se svakog časa probuditi. Koža joj je bijela i glatka, zlatna kosa povezana velikom svilenom mašnom, a kristalno plave šarenice vidljive su ispod trepavica.
Pogled Rosalije Lombardo je ono je što je poticalo sicilijanske mitove i priče u posljednjih stotinu godina. Jedna je od 8.000 mumija u katakombama ispod kapucinskog samostana u Palermu na Siciliji i među tisućama posjetitelja koji se okupljaju kako bi vidjeli djevojku plave kose,ta koju mnogi tvrde da su vidjeli kako joj se oči polako otvaraju.
Iako je to zapalilo internet pričama o mumiji koja može otvoriti oči, talijanski biološki antropolog Dario Piombino-Mascali razotkrio je mit o Rosaliji Lombardo 2009. godine.
“To je optička iluzija koju proizvodi svjetlost koja dolazi kroz bočne prozore, a koja je tijekom dana podložna promjenama”, otkrio je u priopćenju.
Piombino-Mascali je došao do ovog otkrića kada su radnici pomicali lijes, što mu je omogućilo da joj vidi kapke bolje nego prije. “Nisu potpuno zatvoreni i doista nikada nisu bili”, rekao je.
Nadalje, Piombino-Mascali također je uspio otkriti nedostižnu formulu za balzamiranje koju je Salafia 1933. ponio sa sobom u grob.
Piombino-Mascali ušao je u trag njegovoj živućoj rodbini i pronašao hrpu njegovih papira. Među dokumentima je naletio na ručno pisane memoare u kojima je Salafia zabilježio kemikalije koje je koristio: formalin, cinkove soli, alkohol, salicilnu kiselinu i glicerin.
Formalin, koji sada često koristi kod balzamiranja, mješavina je formaldehida i vode koja uklanja bakterije. Salafia je bio među prvima koristeći ovu kemikaliju za balzamiranje tijela. Alkohol u kombinaciji sa suhom klimom u katakombama, osušio tijelo djevojčice. Glicerin je spriječio da se tijelo previše isuši, a salicilna kiselina spriječila je rast gljivica.
No, upravo je sol cinka, prema Melissi Johnson Williams, izvršnoj direktorici Američkog društva za balzamiranje, bila ključni element u očuvanju njezina izvanrednog stanja očuvanosti. Cink, kemikalija koju balzameri više ne koriste, okamenio je njezino malo tijelo.
Osim toga, Rosalia Lombardo kasnije je premještena u novi stakleni lijes koji sprječava rast glivica ili bakterija, a zahvaljujući posebnom sloju na staklu, također štiti tijelo od utjecaja svjetlosti.
Izvor: Zona zanimljivosti
Ne samo da je tajna formula dopustila Rosaliji Lombardo da postane jedna od najbolje očuvanih mumija na svijetu, već mnogi koji su je vidjeli, zaklinju se, da može otvoriti oči.
U dubini opskurne sicilijanske katakombe, u staklenom lijesu leži djevojčica. Zove se Rosalia Lombardo i umrla je u tragično mladoj dobi od dvije godine zbog komplikacije izazvanih upalom pluća 1920. godine.
Njezin je otac bio toliko tužan da je zatražio od mudraca da mu mumificira kći. Lokalac koji se time bavio, Alfredo Salafia, mumificirao je Rosaliu Lombardo kojoj su unutarnji organi još stoljeće kasnije čitavi.
Doista, teško je gledati sićušno tijelo u staklenom lijesu i ne vjerovati da će se svakog časa probuditi. Koža joj je bijela i glatka, zlatna kosa povezana velikom svilenom mašnom, a kristalno plave šarenice vidljive su ispod trepavica.
Pogled Rosalije Lombardo je ono je što je poticalo sicilijanske mitove i priče u posljednjih stotinu godina. Jedna je od 8.000 mumija u katakombama ispod kapucinskog samostana u Palermu na Siciliji i među tisućama posjetitelja koji se okupljaju kako bi vidjeli djevojku plave kose,ta koju mnogi tvrde da su vidjeli kako joj se oči polako otvaraju.
Iako je to zapalilo internet pričama o mumiji koja može otvoriti oči, talijanski biološki antropolog Dario Piombino-Mascali razotkrio je mit o Rosaliji Lombardo 2009. godine.
“To je optička iluzija koju proizvodi svjetlost koja dolazi kroz bočne prozore, a koja je tijekom dana podložna promjenama”, otkrio je u priopćenju.
Piombino-Mascali je došao do ovog otkrića kada su radnici pomicali lijes, što mu je omogućilo da joj vidi kapke bolje nego prije. “Nisu potpuno zatvoreni i doista nikada nisu bili”, rekao je.
Nadalje, Piombino-Mascali također je uspio otkriti nedostižnu formulu za balzamiranje koju je Salafia 1933. ponio sa sobom u grob.
Piombino-Mascali ušao je u trag njegovoj živućoj rodbini i pronašao hrpu njegovih papira. Među dokumentima je naletio na ručno pisane memoare u kojima je Salafia zabilježio kemikalije koje je koristio: formalin, cinkove soli, alkohol, salicilnu kiselinu i glicerin.
Formalin, koji sada često koristi kod balzamiranja, mješavina je formaldehida i vode koja uklanja bakterije. Salafia je bio među prvima koristeći ovu kemikaliju za balzamiranje tijela. Alkohol u kombinaciji sa suhom klimom u katakombama, osušio tijelo djevojčice. Glicerin je spriječio da se tijelo previše isuši, a salicilna kiselina spriječila je rast gljivica.
No, upravo je sol cinka, prema Melissi Johnson Williams, izvršnoj direktorici Američkog društva za balzamiranje, bila ključni element u očuvanju njezina izvanrednog stanja očuvanosti. Cink, kemikalija koju balzameri više ne koriste, okamenio je njezino malo tijelo.
Osim toga, Rosalia Lombardo kasnije je premještena u novi stakleni lijes koji sprječava rast glivica ili bakterija, a zahvaljujući posebnom sloju na staklu, također štiti tijelo od utjecaja svjetlosti.
Izvor: Zona zanimljivosti
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9147 times
- Been thanked: 5837 times
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4214 times
- Been thanked: 4401 times
Re: Zanimljivosti
Meni to istovremeno i fascinantno i zastrašujuće, imala sam prilike videti u manastirima neke balsamovane svece...
Šta bi tek bilo da sam zalutala na temu o sektama ili vlaškoj magiji?
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.