Venera wrote: 23 Sep 2021, 12:56
bosnjakinja wrote: 22 Sep 2021, 21:13
kako nije? zasto uopste ulazis u raspravu s vjernicima, kada je vjera vjera ,,ne treba nam dokaz mi opet vjerujemo,jest da ja ne vjerujem u mainstream islam,i znam da bi takvi najvise voljeli da sam ateista,vjeruj da im mi predstavljamo vecu prijetnju nego neki ateista
Revlacija/Objava Allaha poput Muhamedove nije identična Isusovoj, ili Abrahamovoj, a koji nije pričao sa Istim Bogom opisanim u Kur'an. U doba Abrahama nije bilo monoteističkog Boga, a koji je opisan u Islamu. Objave i revalacije raznih Božanstava imaš kod Veda. Stoga, nije bilo ranijih Objava u istoj formi kao u Islamu. Potpuno različiti koncepti. Drugo, Islam tvrdi da je to bila posljednja Objava, možda je zadnja opisana u vezi Muhameda, ali je nepravilna tvrdnja da nije bilo relevacija poslije Muhamedove u drugim kulturama.
Ko nije pričao'
A Isra i MIradž
Poslanik, s.a.v.s., se na prvom nebeskom svodu susreo sa Ademom, a.s. Na drugom sa Isaom i Jahjaom, a.s., na trećem sa Jusufom, a.s. Na četvrtom sa Idrisom, a.s. Na petom sa Harunom, a.s., na šestom sa Musaom i na sedmom sa Ibrahimom, a.s. Zatim je doveden do Sidretul munteha.
Tajna et-Tehijjatu
Nakon što smo prošli i džennet i Sidretu’l munteha, Džibril, a.s., mi je rekao:
”O Muhammede, ti nastavi. Ja ne mogu dalje od ovog mjesta. Ako bih prošao, bio bih spaljen nurom Arša. Nikom prije tebe nije dozvoljeno da prođe dalje.”
Zatim sam uz pomoć jahalice Refref prošao dalje.
I čuo sam Gospodara kako mi kaže:
”O ti, koji si najhajirniji od svih stvorenja! Priđi bliže! Priđi, o Ahmede! Priđi, o Muhammede!”
Zatim me je Gospodar približio Sebi. Kako stoji u ajetu ”koliko je dva luka i bliže.”
Uzvišeni Allah u suri Nedžm ovaj događaj opisuje na sljedeći način:
”Zatim se približio. Pa nadnio. Toliko blizu koliko je dva luka ili bliže. Zatim mu je Allah objavio ono što je objavio. Srce nije poreklo ono što je (okom) vidio. Pa zar ćete se s njim prepirati o onom što je vidio? On ga je i drugi put vidio. Kod Sidretul munteha. Kod kojeg je džennetsko prebivalište. Kad je Sidru prekrilo ono što je prekrilo. Pogled mu nije skrenuo ni prekoračio. Uistinu je on vidio najveličanstvenija znamenja Gospodara svoga.” (Nedžm, 8-18)
Potom je Džebrail, a.s., koji je gledao iz daljine, Poslaniku, a.s., dao znak da Gospodaru nazove selam. Te je Poslanik, a.s., rekao:
”Najljepša hvala, selami, ibadeti i pokornosti pripadaju Allahu.”
Na ove riječi Uzvišeni Allah mu je odgovorio:
”Neka je selam tebi, o Poslaniče! I neka je nad tobom Allahov rahmet i bereket.”
Poslanik, s.a.v.s., je želio da se od ovog selama, rahmeta i bereketa okoriste i svi vjernici, te je rekao:
”Neka je selam (Allahov rahmet i bereket) nad nama i svim dobrim robovima.”
Kada su ovo vidjeli Džebrail, a.s., i drugi meleci na nebeskom svodu, svi uglas izgovoriše:
”Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik.”
Nakon toga naređeno me je 50 farz namaza. Kada sam se vraćao svratih do Musa, a.s., i razgovarah s njim. On me upita šta mi je Gospodar naredio, a ja mu rekoh 50 dnevnih namaza. Na to mi Musa, a.s., reče:
”Ja imam mnogo iskustva sa ljudima. Dobro ih poznajem. Moj ummet nije mogao izvršiti mnogo manje od toga. Ni tvoj ummet neće moći. Vrati se Gospodaru i traži da ti smanji.”
Na to se Poslanik, a.s., vrati kod Allaha, pade na sedždu i zamoli Ga da smanji ovaj broj. Gospodar mu smanji na 40.
U povratku ponovo Musa, a.s., Poslanika, a.s., upita šta se desilo, a on mu reče da mu je Gospodar smanjio na 40. Na te riječi Musa, a.s., ponovo reče:
”Idi i traži da ti još smanji, jer tvoj ummet neće moći izvršiti ni toliko.”
I tako je Poslanik, a.s., po savjetu Musaa, a.s., nekoliko puta išao kod Gospodara, sve dok mu Gospodar nije smanjio na pet dnevnih namaza.
U jednoj predaji se navodi da je Gospodar rekao Poslaniku, a.s.: ”Ja sam farze upotpunio, pet dnevnih namaza ću primit kao pedeset, a robovima sam ukazao olakšicu.” (Buhari, Muslim, Ahmed)
Nagrada za šehadet
Pricat ce o Islamu oni koji ne znaju Rabi jesir Pricat ce ti o plovidbi...