Dogodilo se na današnji dan...

Horoskop, numerologija, kolačići sudbine, proroci, razni testovi i zanimljivosti.
Post Reply
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 27 Jun 2010, 10:18

Dogodilo se na današnji dan - 27. jun

1550. - Rođen je Šarl IX, francuski kralj koji je vladao (1560-1574) pod jakim uticajem svoje majke Katarine Mediči. Za vreme njegove vladavine, počeli su između hugenota i katolika versko-građanski ratovi, koji su trajali 1562-1598. Po nagovoru majke i katoličkog vođe vojvode od Giza, odobrio je pokolj hugentota u tzv. Vartolomejskoj noći (1572), što je još jače rasplamsalo verske sukobe.

1693. - U Londonu je objavljen prvi časopis za žene - "The Ladies' Mercury".

1806. - Englezi su okupirali Buenos Ajres.

1877. - Ruske snage su prešle Dunav u ratu protiv Otomanskog carstva, u kojem su se na strani Rusije borile Srbija i Crna Gora. Rat je okončan pobedom Rusije, ali su potom Srbija i Crna Gora, na račun favorizovane Bugarske, oštećene Sanstefanskim mirom 1878, koji je donekle izmenjen iste godine na Berlinskom kongresu. Srpski nacionalni interesi ipak su ponovo povređeni - područje Starog Vlaha ili Raška oblast (prema turskoj administrativnoj podeli, Novopazarski sandžak) dato je na upravu Otomanskom carstvu, a Austrougarskoj pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu, čime je sprečeno ujedinjenje srpskih zemalja i izlazak Srbije na more.

1882. - Mesto Topola u Šumadiji, koje je u podnožju Oplenca osnovao vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe, proglašeno je varošicom. Karađorđe je 1781. tu podigao kuću s više pomoćnih zgrada, koju je na početku ustanka uništio beogradski dahija Kučuk Alija. Na istom mestu, Karađorđe je 1805. podigao novu kuću s pomoćnim zgradama i sve ogradio palisadom. Tako je Topola postala utvrđeno naselje, uz koje su počele da niču i druge kuće.

1908. - Okončana je "bombaška afera" uperena protiv crnogorskog kneza Nikole I Petrovića. Naziv je dobila po tome što je grupa studenata nabavila bombe u nameri da se, kako se tvrdilo, obračuna s knezom. Zavera je otkrivena i pred sud su izvedena 52 protivnika autokratske kneževe vlasti. Četvorica su osuđena na smrt, a ostali na tri do 20 godina zatvora.

1940. - Sovjetski Savez je ponovo uveo Gregorijanski kalendar.

1950. - U Jugoslaviji je donet "Osnovni zakon o upravljanju državnim privrednim preduzećima i višim privrednim udruženjima od strane radnih kolektiva", kojim je uvedeno radničko samoupravljanje. Taj sistem je u početku imao dobre rezultate, ali je kasnije ispoljio mnoštvo slabosti - pre svega zbog ignorisanja tržišnih mehanizama i uspostavljanja komplikovane procedure sporazumevanja i dogovaranja privrednih subjekata - i doživeo je kraj krvavim raspadom druge Jugoslavije.

1955. - U Ilinoisu je donet prvi zakonski akt koji je regulisao obavezu vozača da prilikom vožnje budu vezani pojasom.

1977. - Džibuti je dobio nezavisnost od Francuske.

1986. - Na sprovedenom referendumu, Irci su podržali zabranu razvoda braka.

1990. - Književnik Salman Ruždi, kojeg je Iran osudio na smrt, priložio je 8600$ žrtvama zemljotresa u ovoj zemlji.

User avatar
Sanjar.Lutalica
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Posts: 953
Joined: 21 Jun 2010, 21:53
Location: Sarajevo
Has thanked: 13 times
Been thanked: 58 times
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Sanjar.Lutalica » 27 Jun 2010, 14:53

Rodio se ja :)
Whatever doesn't kill us makes us even more annoying.

User avatar
Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 2498
Joined: 25 Jun 2010, 16:03
Location: Wien-Dubrovnik
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Sanjarko » 28 Jun 2010, 06:13

Sanjar.Lutalica wrote:Rodio se ja :)
i mene taj dan uvjek raduje...i moj se sin rodio tada hmmmm sad se pitam :D
ma ne brini nisam ja tvoja mama pisi sta zelis hahaha
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja

User avatar
Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 2498
Joined: 25 Jun 2010, 16:03
Location: Wien-Dubrovnik
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Sanjarko » 28 Jun 2010, 06:14

28. lipnja -ATENTAT U SARAJEVU
Na današnji dan 1914. godine hici iz pištolja pripadnika organizacije Mlada Bosna Gavrila Principa, zaključili su jedno razdoblje svjetske povijesti. U Sarajevu su u dobro organiziranom atentatu ubijeni austrijski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga.
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 28 Jun 2010, 08:07

28. jun

- Danas je narodni i crkveni praznik Vidovdan, čiji naziv potiče od svetog Vida, koji je, prema predanju, bio čudotvorac i iscelitelj, naročito u lečenju očiju. Od Kosovske bitke, na Vidovdan 1389, obeležava se i kao dan svetog velikomučenika cara Lazara i ostalih srpskih mučenika. Zbog toga se tog dana ne peva, ne igra i ne veseli. Predanje kaže da kukavica koja se oglasi u proleće prestaje da kuka posle Vidovdana.

1389. - Na polju Kosovu odigrala se presudna bitka srpske i turske vojske, bitka koja je označila početak kraja nezavisne srpske države i otvorila vrata Turcima za dalji prodor u Evropu. Oskudni istorijski podaci ne otkrivaju tok bitke, čak ni pobednika. Pretpostavlja se da je turski sultan Murat I, koji je na Kosovo stigao sa sinovima Bajazitom (potonji sultan Bajazit I) i Jakubom, predvodio 40.000 vojnika, a da je srpski knez Lazar Hrebeljanović sakupio 25.000 boraca. Srpski kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić - koji je knezu Lazaru, suočenim sa islamskom najezdom posle pada u vazalni položaj romejskog (vizantijski) i bugarskog cara, pritekao u pomoć odredom pod komandom velikog vojvode Vlatka Vukovića - pisao je Trogiranima 1. avgusta 1389. o pobedi nad Turcima. Slično pismo poslao je u Firencu, odakle mu je odgovoreno da već znaju za turski poraz. Na pobedu Srba posredno ukazuje i dnevnik s puta u Carigrad ruskog mitropolita Pimena, u kojem se pominju veliki neredi u Turskoj 12 dana posle Kosovske bitke. U bici su poginula oba vladara - kneza Lazara Turci su zarobili i posekli, a sultana Murata I ubio je srpski ratnik Miloš Obilić, probivši se kroz tursku vojsku. U svakom slučaju, nesporna je posledica sudara hrišćanstva i islama i dveju u svemu različitih kultura - Srbija je, budući da nije imala tako velike rezerve kao Otomansko carstvo, ubrzo postala vazalna država. Sedam decenija kasnije, pokorena je i potom provela četiri veka u ropstvu. Kosovskoj bici prethodio je poraz Srba na Marici 1371, kad su poginuli gospodari srpske države Makedonije, kralj Vukašin Mrnjavčević i njegov brat despot Jovan Uglješa. Turci su potom dvaput upadali u zemlje kneza Lazara, ali su potučeni 1381. kod Paraćina i 1386. kod Pločnika, a osetne gubitke naneo im je i vojvoda Vuković 1388. kod Bileće. Kosovska bitka postala je predmet legende, najpre kod bugarskog pisca Konstantina Filozofa u "Životu despota Stefana Lazarevića", zatim kod dubrovačkog istoričara Mavra Orbinija u delu "Il Regno degli Slavi" (Carstvo Slovena), a najviše u ciklusu veličanstvenih srpskih narodnih pesama.

1577. - Rođen je Peter Paul Rubens, flamanski slikar, jedan od najvećih majstora baroknog stila. Slike su mu pune dramatičnosti, patosa, čulnosti, raskoši kostima i sjaja boja. Svestran kao retko koji slikar, Rubens je radio istorijske, mitološke, alegorijske i religijske kompozicije, seoske i galantne scene, portrete i pejzaže. Najznačajnija dela: "Skidanje s krsta" (u katedrali u Amsterdamu), "Probadanje kopljem" (u muzeju u Anversu, rodnom mestu ovog umetnika), "Čudo sv. Injasija" (u muzeju u Beču) "Otmica kćeri Leukipovih" i "Bitka amazonki" (u Pinakoteci u Minhenu), "Krunisanje Marije Mediči" (u Luvru), "Helena Furman", "Umetnik, njegova žena Helena Furman i njihova deca" (u zbirci Alf. Rotšilda u Parizu)...

1820. - Dokazano je da paradajz nije otrovan.

1838. - Britanska kraljica Viktorija krunisana je u Vestminsterskoj opatiji.

1848. - Antoine Joseph Sax patentirao je saksofon, duvački instrument sa jednojezičnim piskom.

1874. - Umro je srpski državnik Ilija Garašanin, čije je delo "Načertanije", objavljeno 1844, predviđalo oslobađanje svih Južnih Slovena i stvaranje velike jugoslovenske države pod vođstvom Srbije. Zalagao se i za Savez balkanskih naroda koji bi se zajedno oduprli Otomanskom carstvu. Sin je trgovca Milutina Savića iz sela Garaši kod Kragujevca i prezime je uzeo prema nazivu rodnog mesta. Karijeru je počeo kao oficir 1837. i bio prvi starešina vojske kneza Miloša Obrenovića, ali je posle abdiciranja kneza Miloša 1839, morao u izbeglištvo. Po povratku u otadžbinu, od 1843. do 1852. bio je ministar unutrašnjih dela, do 1853. ministar spoljnih poslova, ali je smenjen pod pritiskom Rusije, iako se protivio austrofilskoj politici kneza Aleksandra Karađorđevića i smatrao da Srbija treba da se osloni na Rusiju i Francusku. Ponovo je postao ministar unutrašnjih dela 1858. i odluka Svetoandrejske skupštine o zbacivanju dinastije Karađorđević najviše je njegova zasluga. Na poziv kneza Mihaila Obrenovića, 1861. postao je šef vlade i diplomatije. Prihvatio je njegovu ideju o savezu s Crnom Gorom, Grčkom i Rumunijom u pripremanju ustanka protiv Turaka, takođe je vodio tajne pregovore o ustanku s prvacima Srba u Bosni i Šiptara, ali je otpušten 1867. zbog protivljenja kneževoj ženidbi s Katarinom Konstantinović.

1914. - U Sarajevu je srpski nacionalni revolucionar iz organizacije "Mlada Bosna", Gavrilo Princip, ubio austrougarskog nadvojvodu, prestolonaslednika Franca Ferdinanda, velikog pobornika rata protiv Srba i Srbije. Austrougarska je iskoristila taj događaj da Srbiji postavi ultimatum, optužujući je da stoji iza atentata. Pošto je Srbija odbacila ponižavajući ultimatum, Austrougarska joj je objavila rat i napala je, čime je kresnula varnicu Prvog svetskog rata. Prethodno je na Ferdinanda bacio bombu Nedeljko Čabrinović, ali je promašio. Atentatori su pohvatani i osuđeni - Veljko Čubrilović i Danilo Ilić na smrt, a Princip, Čabrinović i Trifko Grabež, budući maloletnici, na 20 godina robije, ali su ubrzo umrli pod torturom u tamnici u Terezinu u Češkoj, ne dočekavši raspad Austrougarske i oslobođenje Bosne i Hercegovine od okupacije.

1919. - U Versaju je na Mirovnoj konferenciji potpisan mirovni ugovor s poraženom Nemačkom, čime je i formalno okončan Prvi svetski rat. Nemačka je izgubila Alzas i Lorenu, koji su pripali Francuskoj, Sar je pretvoren u autonomnu oblast pod upravom Pariza, Austrija je svedena na nemačko govorno područje, Belgija i Danska dobile su manje teritorije, a Dancig (Gdanjsk) je postao slobodna luka. Nemačka je izgubila sedminu teritorije s desetinom stanovništva, morala je da plaća reparacije, a njene kolonije su podeljene ili predate Društvu naroda. Rezultat Versajskog ugovora bilo je i stvaranje novih država - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, Finske, Estonije, Letonije i Litvanije.

1921. - Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca izglasala je Vidovdanski ustav, kojim je učvršćena vlast kralja. Skupština je u bitnim pitanjima potčinjena monarhu, a država je proglašena "ustavnom, parlamentarnom i naslednom monarhijom" s dinastijom Karađorđević. Ustav je važio do 1929, kada ga je kralj Aleksandar ukinuo i zaveo tzv. Šestojanuarsku diktaturu.

1939. - Američka vazduhoplovna kompanija "Pan Ameriken" otvorila je prvi putnički let preko Atlantika. Karta u jednom pravcu stajala je 375 dolara, a povratna 675.

1946. - Enrico de Nicola postao je prvi predsednik Italije.

1950. - Pušten je u saobraćaj put Beograd-Zagreb, dug 400 kilometara, nazvan autoput bratstvo-jedinstvo, u čijoj su izgradnji učestvovale i dobrovoljne omladinske radne brigade iz cele zemlje. Nasilnim otcepljenjem Hrvatske od Jugoslavije, saobraćaj na putu prekinut je 1992.

1960. - Osnovan je Univezitet u Novom Sadu, koji je počeo da radi u jesen 1960.

1977. - Umro je srpski slikar Ivan Tabaković, profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najznačajnijih predstavnika srpskog modernog slikarstva. Studirao je u Budimpešti, Zagrebu i Minhenu. Počeo je sa senzibilnim realističkim portretima i mrtvim prirodama, zatim, u socijalno angažovanoj fazi, dopirao do duhovite groteske u slikanju deformisanosti građanskog mentaliteta, u intimističkoj fazi, stavljao naglasak na čistu likovnost, a potom je istraživao veze nauke i umetnosti i izvore likovnog izražavanja, pri čemu je imao dodirne tačke s nadrealizmom, apstraktnim slikarstvom i dadaizmom. U poslednjoj fazi, primenjivao je tehniku kolaža, stvarajući lucidnom maštovitom kombinatorikom neočekivane nadstvarne vizije u koje je prevodio poetsko-filozofska razmišljanja o prirodi čoveka i kosmosa.

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 29 Jun 2010, 00:45

29.6.
Rođenja

* 1482 - Marija Aragonska i Kastiljska, portugalska kraljica
* 1798 - Willibald Alexis, njemački književnik
* 1877 - Petar Kočić, bosansko-srpski književnik
* 1886 - Robert Schuman, francuski političar i državnik
* 1900 - Antoine de Saint-Exupéry, francuski književnik i pilot
* 1930 - Oriana Fallaci, italijanska književnica
* 1942 - Gilberto Gil, brazilijanski pjevač i političar
* 1946 - Gitte Haenning, danska pjevačica
* 1963 - Anne-Sophie Mutter, njemačka violinistica
* 1982 - Admir Vladavić, bosanskohercegovački nogometaš

Smrti

* 1861 - Elizabeth Barrett Browning, engleska književnica
* 1945 - Mustafa Busuladžić, bošnjački intelektualac

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 30 Jun 2010, 08:58

30.6.

Događaji

* 1908 - U Sibiru u području Tunguska se desila ogromna eksplozija, uzrokovana, najvjerovatnije kometom ili asteroidom.

Rođenja

* 1470 - Karlo VIII, kralj Francuske
* 1911 - Čzeslaw Milosz, poljski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost
* 1949 - Alain Finkielkraut, francuki filozof i esejist
* 1966 - Mike Tyson, američki bokser
* 1975 - Ralf Schumacher, njemački vozač Formule 1

Smrti

* 1992 - Nevzet Nanić, komandir voda za specijalna dejstva "Gazije"; brat komandira Izeta Nanića

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119199
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5509 times
Been thanked: 11733 times
Contact:
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Maja » 30 Jun 2010, 10:14

pih....ja bih šumaheru dala 45 g a ne 35

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 02 Jul 2010, 13:53

1.7.

Događaji

* 1997. - Nakon 99 godina vladavine Velike Britanije Hong Kong vraćen Kini
* 2002. - 72 osobe poginule su u sudaru putničkog i teretnog aviona iznad južne Njemačke.
Rođenja

* 1481 - Kristijan II, danski kralj
* 1534 - Fridrik II, danski i norveški kralj
* 1646 - Gottfried Wilhelm Leibniz, njemački filozof i mislilac
* 1780 - Carl von Clausewitz, pruski general
* 1804 - George Sand, francuska književnica
* 1894 - Isaak Babel, ruski novinar
* 1925 - Franca Magnani, italijanska novinarka
* 1934 - Sydney Pollack, američki glumac i režiser
* 1953 - Jadranka Kosor, hrvatska političarka i novinarka
* 1961 - Diana Spencer, princeza od Velsa
* 1961 - Carl Lewis, američki atletičar
* 1967 - Pamela Anderson, kanadska glumica
* 1977 - Liv Tyler, američka glumica

Smrti

* 1736 - Ahmed III, sultan Osmanlijskog carstva
* 1971 - William Lawrence Bragg, engleski fizičar
* 1974 - Juan Perón, argentinski general i predsjednik
* 1976 - Anneliese Michel, žrtva egzorcizma
* 1983 - Buckminster Fuller, američki arhitekt, dizajner, filozof i pisac
* 2004 - Marlon Brando, američki glumac
* 2004 - Jasper Ridley, britanski književnik

Praznici

* Dan nezavisnosti Burundija

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 02 Jul 2010, 13:54

2.7.

Događaji

* 2006 - Izdata 1.4.1 verzija Amarok multimedia playera

Rođenja

* 1714 - Christoph Willibald Gluck, njemački kompozitor
* 1724 - Friedrich Gottlieb Klopstock, njemački pjesnik
* 1862 - William Henry Bragg, engleski fizičar
* 1869 - Hjalmar Söderberg, švedski pisac, pjesnik i novinar
* 1877 - Hermann Hesse, njemačko-švicarski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost
* 1903 - Olav V, norveški kralj
* 1904 - René Lacoste, francuski teniser i modni dizajner
* 1925 - Patrice E. Lumumba, afrički političar i prvi predsjednik vlade Konga
* 1930 - Carlos Menem, argentinski političar i državnik
* 1940 - Kenneth Clarke, britanski političar

Smrti

* 1778 - Jean-Jacques Rousseau, francusko-švicarski filozof
* 1937 - Amelia Earhart, američka pionirka avijacije i borac za prava žena
* 1961 - Ernest Hemingway, američki književnik
* 1977 - Vladimir Nabokov, rusko-američki književnik i književni kritičar

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119199
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5509 times
Been thanked: 11733 times
Contact:
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Maja » 02 Jul 2010, 22:42

koliko je velikih ljudi umrlo na današnji dan

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 03 Jul 2010, 14:12

3.7.

Događaji

* 2001. - 145 poginulih u padu aviona Tupoljev TU-154 u blizini grada Irkutska u Rusiji.

Rođenja

* 1423 - Luj XI, kralj Francuske
* 1854 - Leoš Janaček, češki kompozitor
* 1883 - Franz Kafka, češki književnik i najveće pero Austro-Ugarske monarhije
* 1927 - Ken Russell, britanski režiser
* 1943 - Judith Durham, australijska pjevačica
* 1952 - Mirsad Bećirbašić, bosanskohercegovački književnik
* 1962 - Tom Cruise, američki glumac
* 1989 - Mirha Zebic,jaranica Vede

Smrti

* 1935 - André Citroen, francuski inženjer holandskog porijekla
* 1971 - Jim Morrison, američki pjevač
* 1987 - Naim ef. Hadžiabdić, bosanskohercegovački reis
* 2005 - Džafer Obradović, bosanskohercegovački književni kritičar, esejist i publicist

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 04 Jul 2010, 08:27

4.7.

Događaj

* 1054 - Kineski astronomi promatraju "novu zvijezdu", eksploziju supernove iza koje je ostala maglica Rakovica
* 1776 - Trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi potpisalo je Deklaraciju nezavisnosti i tako postalo Sjedinjene Američke Države
* 1865 - U Londonu izlazi knjiga Lewisa Carrolla "Alisa u zemlji čuda"
* 1946 - Filipini postižu samostalnost
* 1954 - Njemačka nogometna reprezentacija po prvi put postaje svjetski prvak
* 1992 - U zoru je krenula Operacija Tigar, kojom je Hrvatska vojska zauzela više brdskih uporišta i oslobodila prilaze Dubrovniku
* 1993 - srpski nacionalisti-barbari minirali Gazanferiju džamiju u Banja Luci
* 1993 - srpski nacionalisti-barbari minirali Jama džamiju u Banja Luci
* 1998 - Japanska svemirska sonda "Nozomi" lansirana prema Marsu

Rođenja

* 1546 - Murat III, sultan Osmanlijskog carstva
* 1715 - Christian Fürchtegott Gellert, njemački književnik
* 1790 - George Everest, britanski geodet u Indiji
* 1799 - András Bartay, mađarski kompozitor
* 1799 - Oskar I, kralj Švedske i Norveške
* 1807 - Giuseppe Garibaldi, italijanski vojskovođa
* 1855 - Vlaho Bukovac, hrvatski slikar
* 1872 - Calvin Coolidge, američki političar i predsjednik
* 1900 - Louis Armstrong, američki jazz muzičar
* 1927 - Gina Lollobrigida, italijanska glumica
* 1927 - Neil Simon, američki književnik
* 1963 - Ute Lemper, njemačka pjevačica i kabaretistica

Smrti

* 1826 - Thomas Jefferson, američki političar i državnik
* 1826 - John Adams, američki političar i drugi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država od 1797 do 1801. godine.
* 1934 - Marie Curie, francuska hemičarka i fizičarka poljskog porijekala

Praznic

* Dan nezavisnosti u SAD-u.

User avatar
Del Boy
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1433
Joined: 04 Jul 2010, 17:36
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Del Boy » 04 Jul 2010, 19:48

4.7.

4.7.1954 - Njemačka nogometna reprezentacija po prvi put postaje svjetski prvak

Nije neki fin dogadjaj.. :)
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 05 Jul 2010, 00:22

5. 7.
Rođenja

* 1182 - Franjo Asiški, italijanski svetac
* 1765/1775? – Števan Sijarto slovenački pjesnik i učitelj u Mađarskoj
* 1853 - Cecil Rhodes, britanski ekonomista i etičar
* 1857 – Clara Zetkin, njemačka političarka i borac za ženska prava
* 1889 – Jean Cocteau, francuski književnik, režiser, slikar i koreograf
* 1891 - Tin Ujević, hrvatski pjesnik
* 1911 – Georges Pompidou, francuski političar i državnik

Smrti

* 1969 - Walter Gropius, njemački arhitekt i osnivač Bauhaus-a

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 06 Jul 2010, 09:03

6.7.
2009. - Jovanki Broz, udovici bivšeg predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, nakon skoro 30 godina, uručen je pasoš i lična karta.
Rođenja

* 1796 - Nikolaj I, ruski car
* 1838 - Vatroslav Jagić, hrvatski filolog i slavist
* 1907 - Frida Kahlo, meksička likovna umjetnica
* 1921 - Nancy Reagan, udovica Ronalda Reagana, 40. predsjednika SAD-a
* 1937 - Vladimir Aškenazi, ruski pijanist
* 1940 - Nursultan Nasarbajev, kazahstanski političar i državnik
* 1946 - Sylvester Stallone, američki glumac
* 1946 - George W. Bush, američki političar i državnik
* 1969 - Dino Mustafić, bosanskohercegovački režiser
* 1975 - Curtis Jackson, bolje poznat kao 50 Cent, američki rapper

Smrti

* 1553 - Edvard VI, engleski kralj
* 1959 - George Grosz, njemački grafičar i slikar
* 1962 - William Faulkner, američki prozaist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost
* 1971 - Louis Armstrong, američki jazz muzičar
* 1999 - Joaquín Rodrigo, španski kompozitor
Last edited by adacta on 06 Jul 2010, 19:52, edited 1 time in total.

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119199
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5509 times
Been thanked: 11733 times
Contact:
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Maja » 06 Jul 2010, 14:11

hm...neki bi rekli postala žena na taj datum 1995.g. ali to je glupost jer sam imala 12,5 g
znači dobila prvu menstruaciju :sram

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 07 Jul 2010, 17:10

1307. - Umro engleski kralj Eduard I (Edward I) na putu prema Škotskoj, gdje je krenuo da uguši ustanak.
1572. - Umro Sigismund II August, posljednji poljski kralj iz dinastije Jageloviča (Jagelowich). Tokom njegove vladavine stvorena je unija Poljske, Litvanije i Zapadne Prusije (Lublinska unija). Proglasio je 1572. godine opću slobodu vjeroispovijesti.
1585. - Pod pritiskom katoličke "Svete lige", francuski kralj Anri III (Henry III) izdao Nemurski edikt protiv hugenota.
1752. - Rođen Žozef Mari Žakar (Joseph Marie Jacquard), francuski pronalazač, izumitelj razboja za tkanje.
1807. - U Tilzitu potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat između Francuske i Rusije, učesnica u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812. godine, podrazumijevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.
1815. - Savezničke snage (šesta koalicija protiv Napoleona) ušle u Pariz (Paris), nakon abdikacije Napoleona Bonaparte.
1816. - Umro irski dramski pisac i političar Ričard Šeridan (Richard Sheridan), autor popularnih komedija "Škola skandala" i "Kritičar". Kao član britanskog Parlamenta, proslavio se kao politički govornik.
1854. - U Minhenu (Munchen) umro istaknuti njemački fizičar Georg Simon Om (Georg Simon Ohm). Po njemu je dobila ime jedinica za mjerenje eletričnog otpora u međunarodnom sistemu mjera - "om".
1860. - Rođen austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler (Gustav Mahler), tvorac devet simfonija i nekoliko ciklusa pjesama. Dugo vremena bio je direktor Dvorske opere u Beču (Wien), a od 1907. do 1910. godine bio je na velikim turnejama po Evropi i Americi. Umro je 1911. godine.
1887. - Rođen Mark Šagal (Marc Chagal), jedan od najvećih savremenih slikara. Veći dio života proveo je u Parizu, ali se inspirirao ruskim folklorom i uspomenama iz djetinjstva (rođen u Rusiji, a stalno je živio u Parizu). Stvarao je fantastične kompozicije iz života Židova i ruskih seljaka. Ilustrirao je Gogoljeve "Mrtve duše" i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalemu, zgradu UN u Njujorku (New York) i uradio vitraže u katedrali u Mecu (Metz).
1893. - U Zagrebu rođen književnik Miroslav Krleža, jedna od najistaknutijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji u razdoblju poslije Prvog svjetskog rata. U literaturi se prvi put javlja 1914. godine, a njegov književni rad obuhvatao je poeziju, kritiku, polemiku, drame, eseje, romane i pripovjetke. Među njegova najvažnija djela spadaju "Hrvatski bog Mars", "Povratak Filipa Latinovića", "Na rubu pameti", "Zastave", "Gospoda Glembajevi", "U agoniji", "Leda"... Umro je u rodnom gradu 1981. godine
1898. - SAD anektirale Havajska Otočja (Hawaii).
1907. - U Divači (Slovenija) rođena glumica Ita Rina (pravo ime Ida Kravanja), prva filmska zvijezda sa prostora bivše Jugoslavije koja je stekla međunarodnu slavu. Umrla je 1979. godine u Budvi.
1911. - Rođen italijanski kompozitor Đan-Karlo Menoti (Gian-Carlo Menotti), poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Osnovao je muzički festival u Spoletu.
1930. - U Krouborou (Crowboroughu) umro "otac Šerlok Holmsa (Sherlock Holmesa)", engleski pisac detektivskih romana Artur Konan Dojl (Arthur Conan Doyle).
1937. - Bez objave rata, Japanci izvršili oružanu agresiju na Kinu.
1941. - U Srbiji počeo ustanak protiv njemačke okupacije, pod vođstvom komunista.
1978. - Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, proglašena država Solomonski Otoci.
1987. - Najmanje 46 Hindusa ubijeno u napadu na dva autobusa, za koje su osumnjičeni Siiki teroristi.
1991. - Usvojena Brionska deklaracija o mirnom rješenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFRJ obavezala da će povući saveznu vojsku iz Slovenije, a slovenske vlasti na demobilizaciju svojih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendirane su na tri mjeseca. Prihvaćeno je da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači Evropske zajednice (EZ).
1994. - U Jemenu okončan dvomjesečni građanski rat ulaskom trupa Sjevernog Jemena u glavni grad Južnog Jemena, Aden.
1997. - Od posljedica moždanog udara, u Mostaru umro Mate Boban, jedan od čelnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i jedan od utemeljivača samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna.
1998. - Nakon šest godina, otvoren aerodrom "Ortiješ" u Mostaru. Aerodrom u Mostaru otvoren je nakon što su na njega sletjeli avioni "Croatia Airlinesa" i "Bosna Aira", a vrpcu pred zgradom su simbolično presjekli tadašnji visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp), te gradonačelnik Mostara i njegov zamjenik, Safet Oručević i Ivan Prskalo.
2000. - U Beogradu umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirirana je nacionalnom historijom i folklorom (scenski oratorijum "Gorski vijenac", simfonijski ples "Linđo", ciklusi pjesama za glas i orkestar, muzika za film).
2000. - Kompletan tiraž knjige "Harry Potter i vatreni pehar", četvrti nastavak avantura dječaka mađioničara, rasprodat u pretplati, prije nego što je izašao iz štampe.
2001. - Nakon četiri dana pregovora, SAD predale japanskim vlastima narednika Timotija Vudlenda (Thimoty Woodland), osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na otoku Okinava, čime je razriješen diplomatski spor između dvije zemlje. Vudlend je kasnije osuđen na 32 mjeseca zatvora. Slučaj je izazvao revolt kod žitelja ovog japanskog otoka, na kojem su 1995. godine tri američka vojnika silovala 12-godišnju djevojčicu.
2002. - Pripadnici Sfora uhapsili u Bratuncu Miroslava Deronjića, bivšeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) u ovom mjestu. Deronjić, koji se nije nalazio na javnoj optužnici Haškog tribunala (ICTY), u julu 1995. godine, nakon što je vojska bosanskih Srba zauzela Srebrenicu, obavljao je funkciju civilnog povjerenika vlasti bosanskih Srba za Srebrenicu i Bratunac. Deronjić je optužen da je organizirao masakr više od 60 Bošnjaka iz Glogove, sela u blizini Bratunca u istočnoj Bosni.
2002. - 52 ljudi poginulo u požaru u noćnom klubu u Palembangu, glavnom gradu indonezijske pokrajine Južna Sumatra.
2002. - U Barseloni (Barcelona) počela 14. svjetska konferencija o AIDS-u, na kojoj se okupilo oko 15.000 liječnika, naučnika, političara i oboljelih. Naučnici su najavili da bi vakcina protiv AIDS-a mogla biti dostupna za pet godina.
2002. - Američka Komisija za dionice (SEC) tužila telefonsku kompaniju “Worldcom” zbog “prevare dioničara”, nakon što je unutrašnja revizija otkrila da je lažnim knjigovodstvom poslovni rezultat kompanije u prošloj i ovoj godini uvećan za 3,8 milijardi dolara. Druga po veličini telefonska kompanija u SAD je priznala da je lažnim knjigovodstvom prikazala promet veći za 3,8 milijardi US dolara.
2003. - Odlukom visokog predstavnika u BiH Pedi Ešdauna (Paddy Ashdown), zamrznuti bankovni računi 14 osoba u BiH, među kojima su i članovi porodice bivšeg lidera bosanskih Srba i optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića.
2005. - U seriji eksplozija u podzemnoj željeznici i gradskom autobusu u Londonu život izgubilo 56 lica, a preko 700 osoba je povrijeđeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa "Al-Kaida" za Evropu.

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3500
Joined: 25 Mar 2010, 23:59
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by adacta » 16 Jul 2010, 08:03

622. - Historičari smatraju da ovim datumom počinje prva godina islamske ere, odnosno dan kada je Muhamed a. s. sa svojim pristalicama napustio Meku da bi osnovao prvi centar nove vjere u Medini.
1054. - Za vrijeme carigradskog patrijarha Mihajla Kerluarija, došlo do konačnog raskola između istočne i zapadne crkve. Neposredan povod za raskol bila je rasprava o beskvasnom kruhu u bogoslužju. Legat pape Leona IX, kardinal Hubert, položio je 16. jula 1054. godine na oltar Crkve sv. Sofije bulu kojom izopćuje Kerluarija i istočnu crkvu, nakon čega je Kerluarije izopćio papu. Car Izak Komnen poslao je Kerluarija u progonstvo, gdje je i umro, a jedinstvena crkva više nikada nije uspostavljena. Spor je doveo do "velike šizme" i stvorene su dvije crkve - istočnopravoslavna i zapadna rimokatolička.
1514. - Snažna feudalna vojska, pod komandom vojvode i kasnijeg mađarskog kralja Ivana Zapolje, porazila pred Temišvarom (Temishvary) čete Đerđa Dože (Gyorgy Dosza), koji je nezadovoljne seljačke mase podigao na ustanak. Poslije poraza ustanika, s kojima su se pobunili i brojni građani, sitni plemići i siromašni svećenici, feudalci su proveli strahovitu odmazdu. Računa se da je u bici pred Temišvarom i poslije nje ubijeno oko 70.000 ljudi.
1533. - Prema naredbi španskog osvajača Fransiska Pizara (Francisco Pizarro), ubijen car Inka Atahualpa, iako je dao traženi otkup - jednu sobu punu zlata i dvije sobe pune srebra.
1661. - Stokholmska banka izdala prve papirne novčanice u Evropi.
1723. - Rođen engleski slikar Džošua Rejnolds (Joshua Reynolds), jedan od najvećih portretista u historiji slikarstva, prvi predsjednik Kraljevske umjetničke akademije (1768) i dvorski slikar od 1784. godine. Izradio je oko 2.000 portreta i snažno utjecao na generacije engleskih portretista.
1736. - U Parizu (Paris) rođen francuski slikar Kamil Koro (Camille Corot), jedan od tvoraca modernog lirskog intimnog pejsaža, s finim osjećajem za srebrenaste i sive tonove. Umro je u rodnom gradu 1875. godine.
1872. - Rođen norveški istraživač Rual Amundsen (Roald Amundsen), prvi čovjek koji stigao na Južni pol (1911. godine). Poginuo je u junu 1928. godine u avionskoj nesreći, pokušavajući pronaći nestalu italijansku ekspediciju koja je krenula ka Sjevernom polu.
1790. - Američki Kongres osnovao Kolumbija Distrikt (Columbia District).
1867. - Francuski vrtlar Žozef Monije (Joseph Monier) patentirao u Parizu armirani beton.
1885. - Uspostavljena britanska kolonijalna vlast nad Australijom.
1888. - Rođen pronalazač kontrast-mikroskopa Fric Cernike (Fritz Zernike), dobitnik Nobelove nagrade 1953. godine.
1890. - Umro švajcarski pisac Gotfrid Keler (Gottfried Keller), najveći pripovjedač njemačkog govornog područja u Švajcarskoj ("Ljudi iz Zeldvile", "Ciriške novele", "Sedam legendi", "Epigram", "Zeleni Hajnrih", "Martin Zalander").
1896. - Rođen prvi generalni sekretar UN Trigve Lie (Trygve Lie). Dužnost generalnog sekretara obavljao je od 1946. do 1952. godine.
1896. - Umro francuski pisac Edmon Gonkur (Edmond Goncourt), na čiju je inicijativu osnovano književno društvo koje od 1903. godine nosi ime braće Gonkur - "Academie des Goncourt".
1917. - Osujećen pokušaj boljševika da preuzmu vlast u Rusiji, Trocki uhapšen, a Lenjin se povukao u ilegalu.
1918. - U Jekaterinburgu ubijen posljednji ruski car Nikola II Romanov i članovi njegove porodice.
1925. - U Bagdadu otvoreno zasjedanje prvog izabranog Parlamenta Iraka.
1935. - U Oklahoma Sitiju (Oclahoma City) postavljen prvi u svijetu parking-sat.
1945. - Amerikanci obavili prvu tajnu atomsku probu, pod šifriranim nazivom "Triniti", u pustinji Alamogordo u Nju Meksiku (New Mexico).
1949. - Snage kineske oslobodilačke armije oslobodile u završnim operacijama cijelu Kinu i potpuno porazile trupe Čan Kaj-Šeka, koji je s dijelom svoje armije prešao na Tajvan. Zapadne sile, posebno SAD, gotovo su dvije i po decenije priznavale Tajvan umjesto Kine, a Čan Kaj-Šeka su smatrale zakonitim kineskim predsjednikom.
1950. - Na stadionu "Maracana" u Rio de Žaneiru (Rio de Janeiro), Urugvaj u finalu Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu pobijedio Brazil rezultatom 2:1, osvojivši drugi put SP. Utakmicu je pratilo 199.000 gledalaca.
1951. - Belgijski kralj Leopold III abdicirao u korist sina Boduena (Baudouin).
1965. - Predsjednici Francuske i Italije, Šarl de Gol (Charles de Gaulle) i Đuzepe Saragat (Giuseppe Saragat), otvorili 11,6 kilometara dug tunel ispod Mon Blana (Mont Blanc), koji je povezao dvije zemlje.
1969. - Američki vasionski brod "Apollo 11" lansiran iz Kejp Kanaverala (Cape Canaverall) u historijsku misiju ka Mjesecu, s astronautima Nilom Armstrongom (Neil Armstrong), Edvinom Oldrinom (Edwin Aldrin) i Majklom Kolinsom (Michael Collins).
1976. - Indonezija anektirala bivšu portugalsku koloniju Istočni Timor kao svoju 27. pokrajinu.
1979. - Sadam Husein postao predsjednik Iraka.
1985. - Umro njemački pisac Hajnrih Teodor Bel (Heinrich Theodor Boell), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972. godine, najprevođeniji njemački pisac poslije Drugog svjetskog rata ("Grupni portret s damom", "Mišljenje jednog klovna").
1989. - Umro austrijski dirigent Herbert fon Karajan (Herbert von Karajan), jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka. Od 1949. godine bio je dirigent Bečkog simfonijskog orkestra, od 1955. godine vodio je Berlinsku filharmoniju, a od 1956. do 1964. godine bio je direktor Bečke državne opere.
1990. - Na Filipinima u zemljotresu poginulo više od 1.600 ljudi.
1995. - Umro britanski pjesnik Stefan Spender (Stephen Spender). Na početku karijere nazvan je drugim Šelijem (Shelly) ("Dvadeset pjesama", "Ruševine i viđenja").
1996. - Predstavnici Federacije BiH i američke privatne tvrtke MPRI potpisali u Sarajevu Ugovor o početku programa opremanja i uvježbavanja oružanih snaga Federacije BiH, poznatiji pod nazivom "Opremi i obuči".
1998. - Kosovski Albanci u Prištini konstituirali paralelni kosovski parlament. Policija je, po naredbi srbijanskih vlasti, koje su taj postupak smatrale nelegalnim, kao i majske izbore, zaposjela prostorije i zaplijenila dokumenta o radu Parlamenta.
2000. - U Budimpešti (Budapest) umro pjesnik Đerđ Petri (Gyorgy Petry), jedan od najpoznatijih mađarskih disidenata za vrijeme komunističkog režima Janoša Kadara (Janosz Kadar).
2001. - Hrvatski sabor pojedinačnim glasanjem, sa 93 glasa “za”, iskazao povjerenje Vladi premijera Ivice Račana. Glasanje o povjerenju Vladi zatraženo je nakon odluke Vlade da ispoštuje zahtjeve Haškog tribunala (ICTY) u vezi s izručenjem osoba optuženih za ratne zločine.
2001. - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) od 1980. godine Huan Antonio Samaran (Juan Antonio Samaranch) penzioniran, a potom imenovan za počasnog doživotnog predsjednika IOC. Njega je naslijedio belgijski hirurg Žak Rog (Jacques Rogge).
2001. - Kineski i ruski predsjednik, Đijang Cemin i Vladimir Putin, potpisali prijateljski pakt kojim su postavljeni principi partnerstva dviju zemalja, a u funkciji zaštite njihovih interesa.
2002. - Visoki predstavnik u BIH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) suspendirao predsjednike općinskih sudova Široki Brijeg i Čapljina, Ivana Brekalo i Marinka Katića, i sudiju Vrhovnog suda RS Svetislava Stanojevića.
2002. - Izraelska vojska uhapsila jednog od čelnika lične garde (“Force 17”) palestinskog lidera Jasera Arafata. Pukovnik Abdel Rahman Abou Saleh, dužnosnik “Force 17” u Jerihonu, uhapšen je prilikom kratkog upada izraelske vojske u taj palestinski autonomni grad na Zapadnoj obali.
2002. - Američki taliban Džon Voker Lind (John Walker Lindh), uhapšen u Afganistanu, izjasnio se krivim pošto je sa tužiocem postigao iznenadni dogovor i tako izbjegao doživotni zatvor i dugotrajni sudski proces. On je priznao da je “svjesno” prekršio američki zakon zato što se naoružao puškom “kalašnjikov” i dvjema bombama dok se borio na strani talibana.
2002. - Irska republikanska armija (IRA) se izvinila porodicama žrtava civila koji su stradali od njenih akcija u protekle tri decenije.
2003. - Vojnim pučem svrgnuta vlada afričke otočke države Sao Tome i Principe, dok je njen predsjednik Fradike de Menezes bio u privatnoj posjeti Nigeriji.
2004. - ICTY objelodanio optužnicu protiv bivšeg lidera pobunjenih Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, zbog ratnih zločina počinjenih nad hrvatskih i drugim nesrpskim stanovništvom u istočnoj Slavoniji. Hadžić je od tada u bjekstvu.
2004. - Na aerodromu u Tokiju uhapšen bivši svjetski prvak u šahu Robert - Bobi Fišer (Robert - Bobby Fischer). U martu 2005. godine Fišer je otputovao na Island, pošto je dobio državljanstvo te otočke zemlje i time izbjegao deportaciju u SAD, koje ga traže više od deset godina zbog kršenja međunarodnih sankcija prema SR Jugoslaviji, gdje je 1992. godine odigrao meč s bivšim svjetskim prvakom Borisom Spaskim.
2004. - Umro Čarls Svini (Charles W. Sweeney), američki pilot koji je upravljao bombarderom koji je bacio atomsku bombu na japanski grad Nagasaki 1945. godine.

User avatar
Del Boy
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1433
Joined: 04 Jul 2010, 17:36
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Dogodilo se na današnji dan...

Post by Del Boy » 18 Jul 2010, 15:58

Rodio se Nelson Mandela (1918. god.)
i..
1811 - William Makepeace Thackeray, engleski književnik
1853 - Hendrik Antoon Lorentz, holandski fizičar
1863 - Franz Ferdinand, austro-ugarski prijestolonasljednik
1887 - Vidkun Quisling, norveški političar
1909 - Andrej Gromyko, sovjetski političar i državnik
1921 - John Glenn, američki astronaut
1933 - Jevgenij Aleksandrovič Jevtušenko, ruski pjesnik
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.

Post Reply

Return to “Astrologija, testovi, mozgalice”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests