Fotoaparati - tehnička pitanja
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
- Status: Offline
Re: Fotoaparati - tehnička pitanja
Stvar nije lako popraviti, rjesiti. Ponajprije zbog zakona fizike. :jonas Kuce na daljini izgledaju previse sicusne da bi bile ostre kao leptir na cvijetu, od nas 5, 10 ili vise km udaljene, tako da nikad ne mozemo usporediti sa leptirom na cvijetu koji snimimo na razmaku od 5 cm. Tvoje slike nisu bas previse mutne. To najbolje mozes vidjeti na svojoj orginalnoj fotografiji. Prije nego sto sliku stavimo na forum, blog, neku web stranicu, najprije je moramo smanjiti, tj. prilagoditi rezoluciju za web ... u smanjivanju velicine dolazi do toga sto ti vidis mutno. A to su uglavnom sicusni elementi u fotografiji kao npr. kuce u daljini, most i sl. Smanjivanje velicine slike za web nije samo negativno, ima i pozitivne strane. Cesto tehnicki lose snimljene slike izgledat ce bolje u rezoluciji za web nego u originalu.
Sto je blize motiv tvom aparatu (pcela na cvijetu), slika treba biti ostrija, a sto je dalje motiv od tebe, slika ce biti vise "mutnija". Koliko je mutna ovisi o vise komponenata: svjetlu, boji, obliku/formi itd.
U programu mozemo malo optimirati sliku, ali ne mozemo ocekivati cuda.
Iako imam bolji objektiv, suocen sa istim problemom kao ti.
Sto je blize motiv tvom aparatu (pcela na cvijetu), slika treba biti ostrija, a sto je dalje motiv od tebe, slika ce biti vise "mutnija". Koliko je mutna ovisi o vise komponenata: svjetlu, boji, obliku/formi itd.
U programu mozemo malo optimirati sliku, ali ne mozemo ocekivati cuda.
Iako imam bolji objektiv, suocen sa istim problemom kao ti.
-
Blackhawk
Re: Fotografije životinja
Ja slikam mobitelom, i ove slike su mobitelom tako da... nemam apsolutno nikakvih dodatnih mogucnosti osim uperit mob i slikati..nico wrote:black,Blackhawk wrote:Poslije vas dvojice, moje slike ce izgledat kao nista, ali eto cisto da dam ucesce u temi..
jonas je negdje spomenuo s pocetka, ne znam sad tacno na kojoj temi, da je bitnije ko stoji iza kamere/aparata, nego koju ima u ruci.
bolja kamera samo poboljsava tehnicku kvalitetu fotke, nista vise... sve ostalo je u oku onoga ko je iza kamere.
na jednoj amaterskoj stranici, imas masu lijepi fotki, koje tehnicki ne mogu parirati nekim, ali su lijek za oko... cura sa najobicnijom, najjeftinijom kompaktnom kamerom radi takve fotke da se svaki put mozes diviti, ni manje niti vose... ponekad se cak i zastidim... jednostavno ima oko za fotografije i to je to.
ovi tvoji zekani ima da se svide IMex, garant
Evo recimo danas kad sam zeca uslikao, bio sam na selu... I bio je vrlo vrlo simpatican pas, kojeg nisam mogao uslikati... Jednostavno da bih ga uslikao moram blize prici, a cim pridjem on bjezi, haman da ne voli slikanje..
Ako privucem sliku, nije cista i nevalja, tako da.. ostao bez slike psa.. uslikao sam ja njega, ali negdje fali pola glave, negdje sakriven, a negdje nedovoljno blizu da bi se vidio.....
- Jonas
- Aktivni forumaš

Nedavno sam napisao post o ulogi fotoaparata i fotografa. Tamo sam naveo jedan primjer... dvije razlicite osobe imaju jedan cilj (snimiti lijepu/dobru sliku cvijeca) i jedan te isti fotoaparat. Dakle, isti fotoaparat, isti objektiv, istu kolicinu vremena itd.
Prva osoba predstavlja sve one koji misle/tvrde da je do bolje opreme (aparata), a druga osoba predstavlja sve one koji tvrde da nije do fotoopreme nego do fotografa.
Sto se tice fotoaparata, vazno je razumijeti da je fotoaparat samo jedna karika u cijelom procesu stvaranja slike.
Prvi fotograf i Canon EOS-1Ds Mark III
Ok, prva osoba u ruke uzme profesionalan fotoaparat (Canon EOS-1Ds Mark III) i izadje na teren. Na nekoj livadi primijeti cvijece, safran, krokus... Odlican motiv, pomisli. Zatim snimi nekoliko motiva cvijeca i najbolju sliku stavi na forum:

E sad, kad malo bolje promotri snimljenu sliku, sve vise konta kako nesto fali. Prije svega, nije zadovoljan slikom i pogotovo postignutim rezultatom. Hm, cak se osjeca razocaranim, na neku ruku i prevarenim jer je svu svoju ustedjevinu dao za ovaj (skup) profesionalan fotoaparat (za koji je mogao kupit auto). Jedinstveno ne moze prihvatiti da aparat radi tako lose slike. Lupa se po glavi i krivi tehniku.
Drugi fotograf i Canon EOS-1Ds Mark III
Sad pogledajmo drugu osobu i njezin pristup slikanju cvijeca. Ovaj fotograf ima isti fotoaparat (Canon EOS-1Ds Mark III) kao onaj prvi (gore). Dakle, sad ne postoji razlika u fotoopremi, nego samo u fotografu. On ode na teren kao onaj prvi fotograf, na livadi ugleda neki cvijet i napravi nekoliko snimaka. Na kraju dobije ovu sliku:

Sliku je snimio sa Canonom EOS-1Ds Mark III kao onaj prvi fotograf, ali razlika u fotografiji je ocita. U cemu je poanta? U fotoopremi?
Jedinstveno ne mozemo pripisati nasu gresku fotoaparatu. Sad vidimo da fotoaparat nije kriv... i da razlika nije u fotoaparatu. Cinjenica je da cak vrhunskom foto opremom mozemo snimiti dobru i losu sliku.
Prva osoba predstavlja sve one koji misle/tvrde da je do bolje opreme (aparata), a druga osoba predstavlja sve one koji tvrde da nije do fotoopreme nego do fotografa.
Sto se tice fotoaparata, vazno je razumijeti da je fotoaparat samo jedna karika u cijelom procesu stvaranja slike.
Prvi fotograf i Canon EOS-1Ds Mark III
Ok, prva osoba u ruke uzme profesionalan fotoaparat (Canon EOS-1Ds Mark III) i izadje na teren. Na nekoj livadi primijeti cvijece, safran, krokus... Odlican motiv, pomisli. Zatim snimi nekoliko motiva cvijeca i najbolju sliku stavi na forum:

E sad, kad malo bolje promotri snimljenu sliku, sve vise konta kako nesto fali. Prije svega, nije zadovoljan slikom i pogotovo postignutim rezultatom. Hm, cak se osjeca razocaranim, na neku ruku i prevarenim jer je svu svoju ustedjevinu dao za ovaj (skup) profesionalan fotoaparat (za koji je mogao kupit auto). Jedinstveno ne moze prihvatiti da aparat radi tako lose slike. Lupa se po glavi i krivi tehniku.
Drugi fotograf i Canon EOS-1Ds Mark III
Sad pogledajmo drugu osobu i njezin pristup slikanju cvijeca. Ovaj fotograf ima isti fotoaparat (Canon EOS-1Ds Mark III) kao onaj prvi (gore). Dakle, sad ne postoji razlika u fotoopremi, nego samo u fotografu. On ode na teren kao onaj prvi fotograf, na livadi ugleda neki cvijet i napravi nekoliko snimaka. Na kraju dobije ovu sliku:

Sliku je snimio sa Canonom EOS-1Ds Mark III kao onaj prvi fotograf, ali razlika u fotografiji je ocita. U cemu je poanta? U fotoopremi?
Jedinstveno ne mozemo pripisati nasu gresku fotoaparatu. Sad vidimo da fotoaparat nije kriv... i da razlika nije u fotoaparatu. Cinjenica je da cak vrhunskom foto opremom mozemo snimiti dobru i losu sliku.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Ja sam snimio jednu i drugu sliku istim fotoaparatom, tj. foto opremom. Kako sam snimio ovu drugu sliku, vec sam spomenuo, ali jos jedna rijec o tome:
za ovaj proljetni cvijet, koji sam otkrio na setnji, ja sam prije snimanja razgledao teren i malko okolinu (i to za vrijeme setnje). Provjerio sam sa koje strane i u koji dio dana pada svjetlo/sjena kroz grane na cvijece. Takodjer sam uzeo u obzir visinu trave, kao i uzvisenu povrsinu na kojoj sam planirao snimiti cvijece. Uzvisnica je potrebna ukoliko zelim objekt (cvijet) odvojiti od pazadine. Poslije „izvida“ odlucio sam iduci dan doci na teren sto ranije. Cim se pokaze zora, svjetlo je mekano i idealno za slikanje cvijeca (kao i pred zalazak sunca). Cvijece je vrlo osjetljivo na svjetlo, stoga je bitno odabrati pravo vrijeme za fotkanje. Cvijece osjetljivo na svjetlo znaci da slika vecinom izgleda sprzena, spaljena, bez detalja. To valja izbjeci pri slikanju cvijeca.
Takodjer valja voditi racuna o pozadini, a jednako tako vaznu ulogu igra i to koliko je pozadina udaljena od objekta (cvijeta) snimanja. Bitan je i kut pod kojem snimamo, pa i udaljenost od fotoaparata i objekta (cvijeta). I to zbog dubinske ostrine, tako zvana dof.
Iduci dan, sa sobom ponio sam „sjenilo“ , karton itd. Sjenilo da mogu napraviti sjenu tamo gdje je potrebna (zbog jaceg inteziteta svjetla), a karton zbog vjetra. I najmanji vjetric pokrece cvijet i otezava fokusiranje (tesko je dobiti ostru sliku). Oko cvjeta sam sve pocistio sto sam smatrao nepotrebnim, suvisnim. Selektivno sam izabrao ljepsi cvijet za slikanje.
Sve ove pojedinost ( i mnoge druge) vode do neke dobre slike. Dakako, ovo nije jedini nacin do neke pamete slike, ali uglavnom iza svake dobre slike krije se neka „prica“. Po ovome vidimo da je fotoaparat samo jedna karika (jedna komponenta) u cijelom procesu stvaranja slike.
za ovaj proljetni cvijet, koji sam otkrio na setnji, ja sam prije snimanja razgledao teren i malko okolinu (i to za vrijeme setnje). Provjerio sam sa koje strane i u koji dio dana pada svjetlo/sjena kroz grane na cvijece. Takodjer sam uzeo u obzir visinu trave, kao i uzvisenu povrsinu na kojoj sam planirao snimiti cvijece. Uzvisnica je potrebna ukoliko zelim objekt (cvijet) odvojiti od pazadine. Poslije „izvida“ odlucio sam iduci dan doci na teren sto ranije. Cim se pokaze zora, svjetlo je mekano i idealno za slikanje cvijeca (kao i pred zalazak sunca). Cvijece je vrlo osjetljivo na svjetlo, stoga je bitno odabrati pravo vrijeme za fotkanje. Cvijece osjetljivo na svjetlo znaci da slika vecinom izgleda sprzena, spaljena, bez detalja. To valja izbjeci pri slikanju cvijeca.
Takodjer valja voditi racuna o pozadini, a jednako tako vaznu ulogu igra i to koliko je pozadina udaljena od objekta (cvijeta) snimanja. Bitan je i kut pod kojem snimamo, pa i udaljenost od fotoaparata i objekta (cvijeta). I to zbog dubinske ostrine, tako zvana dof.
Iduci dan, sa sobom ponio sam „sjenilo“ , karton itd. Sjenilo da mogu napraviti sjenu tamo gdje je potrebna (zbog jaceg inteziteta svjetla), a karton zbog vjetra. I najmanji vjetric pokrece cvijet i otezava fokusiranje (tesko je dobiti ostru sliku). Oko cvjeta sam sve pocistio sto sam smatrao nepotrebnim, suvisnim. Selektivno sam izabrao ljepsi cvijet za slikanje.
Sve ove pojedinost ( i mnoge druge) vode do neke dobre slike. Dakako, ovo nije jedini nacin do neke pamete slike, ali uglavnom iza svake dobre slike krije se neka „prica“. Po ovome vidimo da je fotoaparat samo jedna karika (jedna komponenta) u cijelom procesu stvaranja slike.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8220 times
- Been thanked: 19340 times
Pa taj Canon EOS-1Ds Mark III uopšte nije neki slab aparat. Uzimaš za primjer aparat kojem se postavke mogu ručno srediti.
Hajde pokušaj dobiti ovako zamućenu pozadinu i oštar cvijet sa nekim jeftinim aparatom. Pod jeftinim mislim na 50-150 eura kakve većina forumaša ima. Za mobitel da ne govorim.
http://digital-photography-school.com/w ... x-s220.jpg
Sad imam canon eos 450 d koji je za mene i ostale koji slabo fotkaju wow, ali za profesionalce je bezvezan. Inače, koštao je 1 150 KM tada pa kad pogledam stare slike i ove sad...razlika je i više nego očita.
Kad sam nakon godinu dana otišla na jedan fotografski forum i probrala neke najbolje slike pa postavila (a prije sam stavljala od nikona i svi su me pljuvali
) komentar je bio Pa šta se desilo, kako???? U godini dana?? Jesu li ovo tvoje slike??? Ne vjerujem da sam se tako popravila za godinu dana, ali jesam kupila bolji aparata, pa kad već nemaš pretjerano mašte da osmisliš neki nesvakidašnji kadar onda ima dobar aparat pa uslikat cvijet, gljivu ili životinju koji neuporedivo bolje izgledaju na oštroj nego na zamućenoj slici.
Hajde pokušaj dobiti ovako zamućenu pozadinu i oštar cvijet sa nekim jeftinim aparatom. Pod jeftinim mislim na 50-150 eura kakve većina forumaša ima. Za mobitel da ne govorim.
Imala sam Nikon colpix od 200 KM
http://digital-photography-school.com/w ... x-s220.jpg
Sad imam canon eos 450 d koji je za mene i ostale koji slabo fotkaju wow, ali za profesionalce je bezvezan. Inače, koštao je 1 150 KM tada pa kad pogledam stare slike i ove sad...razlika je i više nego očita.
Kad sam nakon godinu dana otišla na jedan fotografski forum i probrala neke najbolje slike pa postavila (a prije sam stavljala od nikona i svi su me pljuvali
- Maja
- Administrator

A sad mi objasni jesi li kod ovog cvijeta smanjio f na minimum pa si dobio ovakvu sliku? Kod mene ne može više od 4 i po ali ako baš hoću mutnu gledam da je pozadina što dalje.
De nas malo edukujte ti i nico pa krenite sa školom za početnike. Nek sljedeća tema bude slikanje cvijeća jer sad ide proljeće
De nas malo edukujte ti i nico pa krenite sa školom za početnike. Nek sljedeća tema bude slikanje cvijeća jer sad ide proljeće
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
e vala bas mogli su.. mogla si i temu otvorit bas za pocetnike... ima tema tehnicki podatci ali bi bas trebala tema sa cakama i savjetima kako sta da se slika...Maja wrote:A sad mi objasni jesi li kod ovog cvijeta smanjio f na minimum pa si dobio ovakvu sliku? Kod mene ne može više od 4 i po ali ako baš hoću mutnu gledam da je pozadina što dalje.
sta podesit na kameri, iz kojeg ugla... mene isto zanima slikanje ljudi u pokretu...
tu mogu i nico i jonas dat savjete... mada, moram priznat, nico mi to nekako bolje pojasni od jonasa.. one tri slike sto je stavio kao primjer su mi odlicne... i to me bas interesuje, kako s prosjecnom kamerom dobiti solidne slike... jer koliko sam skuzila rijetko ko ima DSLR... znaci kako sa kompaktnom kamerom svasta napraviti...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Maja
- Administrator

Eto momci čuli ste. Ima još zainteresovanih. Predlažem da za svaku caku otvorite novu temu.
Prva tema slikanje cvijeća i behara
Prva tema slikanje cvijeća i behara
- Jonas
- Aktivni forumaš

Maja wrote:Pa taj Canon EOS-1Ds Mark III uopšte nije neki slab aparat. Uzimaš za primjer aparat kojem se postavke mogu ručno srediti.
Naravno ovo su i kruske i jabuke i sljive, pa sama usporedba ipak mora ici po nekakvim realnijim osnovama... dakle, nema smisla usporediti delfina sa mackom (da se tako izrazim) jer takve usporedbe ne stoje i nisu logične. Ukoliko pravimo usporedbe, onda odaberemo kategoriju (ili vrstu) fotoaparata:
1. D-SLR fotoaparate usporedjujemo sa D-SLR fotoaparatima
2. Kompaktne fotoaparate usporedjujemo sa kompaktnim fotoaparatima
3. Digitalne kompaktne fotoaparate usporedjujemo sa digitalnim kompaktnim fotoaparatima (serije Nikon Coolpix ili tipični predstavnik Canon IXUS)
4. Mobitel usporedjujemo sa mobitelima
Pri donošenju odluke koji je fotoaparat za tebe najbolji, to ti uglavnom ovisi o tome koliko se kao amater zelis posvetiti (ili ozbiljno baviti) fotografijom. Ali bez obzira na to, moze se reci da zbog napredne tehnologije, svi digitalni fotoaparati snimaju sjajne slike.
Profesionalan fotoaparat ti puno pomaže, ali nije nikakva garancija za dobru fotografiju. Ili drugim rijecima, mozes imat profesionalnu opremu, ali neko ko nema viziju, ideju i znanje nece napravit s tom opremom jednako dobru sliku kao neko ko ima.
S druge strane, danas skoro svi kompaktni fotoaparati mogu zadovoljiti tvoje/nase potrebe.
Sta fali ovoj fotografiji?

Ona nije snimljena sa D-SLR fotoaparatom, nego ofrlje sa digitalnim kompaktnim fotoaparatom Olympus SP-350.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Ili, sta fali ovim slikama?

Slike nisam snimio profesionalnom opremom, nisam ni koristio D-SLR fotoaparat, nego sam ofrlje (bez razmisljanja) snimio sa kompaktnim fotoaparatom Fujifilm Finepix S100FS. Dakle, vrlo jeftin aparat.

Slike nisam snimio profesionalnom opremom, nisam ni koristio D-SLR fotoaparat, nego sam ofrlje (bez razmisljanja) snimio sa kompaktnim fotoaparatom Fujifilm Finepix S100FS. Dakle, vrlo jeftin aparat.
- Maja
- Administrator

Pa to je tako. Ne poričem. Ali i profesionalac će napraviti bolju fotku s dobrim aparatom nego s ovim jeftinim. Jednostavno na boljim aparatima imaš više opcija i oštrija je slika. Ja se slažem da je glavni talenat, ali nije mi ok kad neko kaže pa nije bitno koji ti je aparat, bitna je ideja. Ideja je najbitnija ali nije dovoljna samo ona. To da je bitna samo ideja obično govore profesionalci koji imaju aparat od par hiljada maraka. Osim toga, niko neće kupiti sliku koja je urađena s aparatom od 200KM, niti će npr fotograf slikati manekenke s običnim aparatom. Ne mislim ovdje na tebe i nicu nego inače. Ovakve stvari sam čula boga pitaj koliko puta. Zašto si ti dao toliki novac za aparat i opremu ako je svejedno čime slikaš?Profesionalan fotoaparat ti puno pomaže, ali nije nikakva garancija za dobru fotografiju. Ili drugim rijecima, mozes imat profesionalnu opremu, ali neko ko nema viziju, ideju i znanje nece napravit s tom opremom jednako dobru sliku kao neko ko ima.
Da je dovoljna samo ideja svi bi imali jeftine aparate, pa i profesionalci.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Kad smo kod toga, ja sam na jednom drugom forumu upoznao jednu zensku osobu koja se bavi fotografijom vise od 5 godina. Ne znam koji fotoaparat ima, ali trazila je informacije da kupi neki D-SLR fotoaparate. Na balkonu joj ptice grade gnijezdo... ona je svoje ptice slikala na balkonu, ove se svjeze slike:Maja wrote:Kad sam nakon godinu dana otišla na jedan fotografski forum i probrala neke najbolje slike pa postavila (a prije sam stavljala od nikona i svi su me pljuvali) komentar je bio Pa šta se desilo, kako???? U godini dana?? Jesu li ovo tvoje slike??? Ne vjerujem da sam se tako popravila za godinu dana, ali jesam kupila bolji aparata, pa kad već nemaš pretjerano mašte da osmisliš neki nesvakidašnji kadar onda ima dobar aparat pa uslikat cvijet, gljivu ili životinju koji neuporedivo bolje izgledaju na oštroj nego na zamućenoj slici.

Ona je dobila 1001 savjet kako napraviti dobru sliku, ali njezin rezultat vidi se na ovim svjezim slikama.
- Maja
- Administrator

Pa šta sad s ovim hoćeš da kažeš... zaista mi nije jasno. Nije valjda da misliš da je canon eos 450 d jeftin aparat pa hoćeš da kažeš da se s jeftinim aparatom mogu napraviti dobre slike 
To je dobar aparat, posebno ko zna rukovati njime. Samo moje slike nemoj uzimati kao primjer jer je očito da ne znam izvući najbolje iz tog aparata, ali svejedno da sam ove iste slike uslikala sa svojim starim nikonom bile bi puno gore.
Ja sam podvukla crtu između aparata od hiljadu i par hiljada maraka i ovih od 200-300 KM. A razlika je očigledna. I postavih ja par pitanja tebi ali ti samo upoređuješ slike.
Ja znam da nije lako kad neko profesionalcu kaže eh, ti koristiš dobar aparat pa su ti zato bolje slike od mojih (kao da je kupiti skup aparat sve što trebaš uraditi). Obično tad vlasnici tih dobrih aparata kažu da nije bitan aparat već ideja jer time žele da kažu da su talentovani, a ne samo ljudi sa skupim aparatom.
Ali isto tako treba biti realan pa reći da ima velike razlike između mog, tvog i nicinog aparata i aparata ostalih forumaša.
PS ne vjerujem da je kod Adama objektiv 18 55 mm.
Al hajd nećemo više raspravljati.
To je dobar aparat, posebno ko zna rukovati njime. Samo moje slike nemoj uzimati kao primjer jer je očito da ne znam izvući najbolje iz tog aparata, ali svejedno da sam ove iste slike uslikala sa svojim starim nikonom bile bi puno gore.
Ja sam podvukla crtu između aparata od hiljadu i par hiljada maraka i ovih od 200-300 KM. A razlika je očigledna. I postavih ja par pitanja tebi ali ti samo upoređuješ slike.
Ja znam da nije lako kad neko profesionalcu kaže eh, ti koristiš dobar aparat pa su ti zato bolje slike od mojih (kao da je kupiti skup aparat sve što trebaš uraditi). Obično tad vlasnici tih dobrih aparata kažu da nije bitan aparat već ideja jer time žele da kažu da su talentovani, a ne samo ljudi sa skupim aparatom.
Ali isto tako treba biti realan pa reći da ima velike razlike između mog, tvog i nicinog aparata i aparata ostalih forumaša.
PS ne vjerujem da je kod Adama objektiv 18 55 mm.
Al hajd nećemo više raspravljati.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10237 times
pa ja volim neke od mojih slika (cak mislim da su i dobre
) a pravim ih obicnim fotoaparticicem 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
-
Blackhawk
Ove Adamove slike su 100 % jos dodatno uredjivane u PS-u.... Tako da, to je vec jedan dio profesionalnog bavljenja fotografijom..
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
kakvog vi ljudi adama stalno spominjete, ja nista ne kontam
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Jonas
- Aktivni forumaš

Maja,
vratimo se na tvoj fotoaparat canon eos 450 d. Gle, u foto svijetu tvoj fotoaparat smatra se kao vrlo jeftin. Cini mi se da se je pojavio na trziste 2008 godine. U ono vrijeme cijena je bila oko 750 eura (a mogao se kupiti i za 600 ili 500 eura - na internet portalima). Prema tome, uzeo sam primjer Adama i njegove slike. Time sam htio reci da se posve jeftinom opremom mogu napraviti vrhunske slike.
Takodjer sam ti stavio slike koje sam napravio mojim digitalnim kompaktnim fotoaparatom koji je u istoj kategoriji sa tvojim starim nikonom. Mi sad ne mozemo usporedjivati tvoj stari nikon i neki D-SLR fotoaparat (macku i delfin). Tvoj stari nikon je koncepiran za obicne korisnike i jednostavne motive. U svakom slucaju, nije namjenjen za sportske reportere.
Sto se tice tehnicke kvalitete slike, naravno bit ce bolja na canonu 450d nego na starom nikonu.
Evo zasto sam ja kupio profesionalan D-SLR fotoaparat... to je bilo 2009 god. Trazio sam jedan D-SLR fotoaparat koji ima najmanje 20 Megapixel, a htio sam Nikon. U to vrijeme na trzistu Nikon je imao samo jedan jedini D-SLR fotoaparat sa 24 Megapixel. To je ujedno bio prvi D-SLR fotoaparat koji je imao vise od 20 Megapixel. Morao sam se odluciti, ili kupiti ovaj D-SLR fotoaparat ili prijeci na neku drugu marku/proizvodjaca. Tako sam se dokopao profesionalnog D-SLR fotoaparata koji je 10x skuplji od canon eos 450 d.
Kasnije sam imao priliku nabaviti bolje D-SLR fotoaparate, Nikon D800, Nikon D3S, Nikon D4, ali nijedan nisam kupio. Stovise, odlucio sam da sa ovim D-SLR fotoaparatom odem u penziju.
vratimo se na tvoj fotoaparat canon eos 450 d. Gle, u foto svijetu tvoj fotoaparat smatra se kao vrlo jeftin. Cini mi se da se je pojavio na trziste 2008 godine. U ono vrijeme cijena je bila oko 750 eura (a mogao se kupiti i za 600 ili 500 eura - na internet portalima). Prema tome, uzeo sam primjer Adama i njegove slike. Time sam htio reci da se posve jeftinom opremom mogu napraviti vrhunske slike.
Takodjer sam ti stavio slike koje sam napravio mojim digitalnim kompaktnim fotoaparatom koji je u istoj kategoriji sa tvojim starim nikonom. Mi sad ne mozemo usporedjivati tvoj stari nikon i neki D-SLR fotoaparat (macku i delfin). Tvoj stari nikon je koncepiran za obicne korisnike i jednostavne motive. U svakom slucaju, nije namjenjen za sportske reportere.
Sto se tice tehnicke kvalitete slike, naravno bit ce bolja na canonu 450d nego na starom nikonu.
Evo zasto sam ja kupio profesionalan D-SLR fotoaparat... to je bilo 2009 god. Trazio sam jedan D-SLR fotoaparat koji ima najmanje 20 Megapixel, a htio sam Nikon. U to vrijeme na trzistu Nikon je imao samo jedan jedini D-SLR fotoaparat sa 24 Megapixel. To je ujedno bio prvi D-SLR fotoaparat koji je imao vise od 20 Megapixel. Morao sam se odluciti, ili kupiti ovaj D-SLR fotoaparat ili prijeci na neku drugu marku/proizvodjaca. Tako sam se dokopao profesionalnog D-SLR fotoaparata koji je 10x skuplji od canon eos 450 d.
- Jonas
- Aktivni forumaš

Blackhawk,
u cijelom postupku stvaranje fotografije najbitniji je krajnji rezultat. Kao u nogometu.
Adam je amater, hobist. Ne mozemo reci da se (djelomicno) profesionalno bavi fotografijom jer nema nikakve financijske koristi. Profesionalan fotograf je onaj kome je to profesija ili struka. Svako ko ima fotografsku radnju je profesionalac! Ukratko, profesionalni fotograf je onaj koji snima u komercijalne svrhe.
u cijelom postupku stvaranje fotografije najbitniji je krajnji rezultat. Kao u nogometu.
Adam je amater, hobist. Ne mozemo reci da se (djelomicno) profesionalno bavi fotografijom jer nema nikakve financijske koristi. Profesionalan fotograf je onaj kome je to profesija ili struka. Svako ko ima fotografsku radnju je profesionalac! Ukratko, profesionalni fotograf je onaj koji snima u komercijalne svrhe.