Rade kurac. Eno fukushima.Rum wrote: 01 Oct 2021, 21:46 svi bi vidjeli cernobil jedna od 15.000 reaktora koja je stradala ostale rade kao sat
Imamo toliki vodeni potencijal da bez problema možemo napraviti pet il šest hidroelektrana.
Moderator: Krokodil Behko

Rade kurac. Eno fukushima.Rum wrote: 01 Oct 2021, 21:46 svi bi vidjeli cernobil jedna od 15.000 reaktora koja je stradala ostale rade kao sat

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
il ko oni klosari kod konjica, prodali imanja za izgradnju hidroelektrana, uzeli masne pare i sad protestuju protiv izgradnje HEMorningStar wrote: 01 Oct 2021, 21:37
Nedamo rijeke, necemo termoelektrane - moze to na sunce i vjetar (a navece ili na niskom uv indexu prst u ***** pored toga sto bi trebale ogromne investicije da se proizvede dovoljno struje solarnim elektrama, vjetar slicno ako ne puse prst u ***** pored ogromnih investicija za vjetrenjace) - POSKUPILA STRUJA DRZAVO STIDI SE![]()

Bog ti pomogo krene skolska godina a babo kose iscupa dok namakne dvi stoje da kupi djetetu knjige i opremu za skoluTaare wrote: 01 Oct 2021, 22:33 Mene ko laika interesuje jedna stvar pa ako bi bio neko ko se razumije u fiziku, bilo bi lijepo da pojasni.
Energija je svuda oko nas.
Sunčeva, vodena, ona energija koju stvara vjetar, itd.
mi koristimo istu. U bosni se koriste primitivni načini proizvodnje električne energije.
Uglavnom tako da se mehanička pretvara u električnu energiju.
drugi koriste energiju atoma, a priča se o tome da će u skorijoj budućnosti okeanske struje koristiti za proizvodnju el energije.
Ono što mene zanima je sljedeće...
mnoga domaćinstva koriste one pumpe. Princip rada je vrlo jednostavan.
Stave se cijevi u zemlju i onda ta pumpa pumpa vodu u dubinu na kojoj imamo neku solidnu temperaturu.
Voda se zagrijava i vraća u kuću.
To je ono neko brzinsko pojašnjenje.
Je l moguće da se isti princip koristi za proizvodnju električne energije?
Ono, ići dovoljno duboko gdje vlada odgovarajuća temperatura i istu koristiti za pravljenje el energije.
Isti princip rada na kojem rade i termoelektrane, samo bez onog zagađenja![]()

Kazao je kako investicioni projekat za Blok 7 predviđa uvođenje cijene CO2 tek 2034. godine i da će tad biti 7 eura na tonu, ali cijena toga sad u EU je oko 65 eura na tonu te se podigla za posljednju godinu i po dana. Naglasio je i kako do ove odluke ne bi smjelo doći, ali ali da je izgledno da će se ta investicija prekinuti.

Amin. Svima nama

U mahali blizu moje živio je meho jarac. Zovneš mehu, daš mu dva cenera i pivo i meho ti iskopa mezar za umrlog.

I vidi kolko je pritisak te pareTaare wrote: 02 Oct 2021, 11:07 Haman da ipak nije moguće. Izguglo sam da temperatura pare u termoelektranama iznosi oko 600 stepeni![]()

Tema sastanka bilo je najavljeno drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto.
Zajednički zaključak je da je u razgovore potrebno uključiti predstavnike Vlade Federacije BiH te je dogovoreno da se u utorak, 5. oktobra održi zajednički sastanak predstavnika UPFBiH i Uprave JP Elektroprivreda BiH sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.
Iz Udruženja poslodavaca naglašavaju da najavljeno povećanje cijena električne energije ne bi bio udar samo na privredu, koja se tek počela oporavljati od posljedica pandemije COVID-19, nego i na stanovništvo, jer bi veće cijene struje rezultirale drastičnim povećanjem cijena roba i usluga na tržištu.