Elektroprivreda

Moderator: Krokodil Behko

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times
Status: Offline

Re: Elektroprivreda

Post by Hannibal »

🐽
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga »

jutros citam na mobu
noces ovde struja bila DzABA...
CAK CE I DA ZARADE OVI STO NEMAJU ABONEMANG,UGOVOR
i jos ce pojeftinit
e,sad u cemu je caka,saznat ce se brzo
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

sto nas pasa provocira ☹
🐽
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Pasaga wrote: 03 Oct 2021, 09:33 jutros citam na mobu
noces ovde struja bila DzABA...
CAK CE I DA ZARADE OVI STO NEMAJU ABONEMANG,UGOVOR
i jos ce pojeftinit
e,sad u cemu je caka,saznat ce se brzo
Na koji način vi dobijate struju?
Svi mi se morete obratit
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

:grana

preko el mreze
digitalni sahati ...
mozes imat abonemang,ugovor,a mozes i bez
ako nemas ugovor,placas trenutnu cjenu,prosjek,na berzi
nekad se isplati
ja imam oko 45 ojra u mjesecu....mislim da nije strasno
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Pasaga wrote: 03 Oct 2021, 11:39 :grana

preko el mreze
digitalni sahati ...
mozes imat abonemang,ugovor,a mozes i bez
ako nemas ugovor,placas trenutnu cjenu,prosjek,na berzi
nekad se isplati
ja imam oko 45 ojra u mjesecu....mislim da nije strasno
Pašo, pitam za proizvodnju. Hidro ili termoelektrane?
Svi mi se morete obratit
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

sad je vecinom hidro,i na vjetar
uglja mislim da odavno nema
sad preuzimaju vjetrenjace i solarijumi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Evo rješenja za te tuzla

Kako navodi, kineski konzorcij je tada skrenuo pažnju na potencijalne kineske dobavljače i uspio pronaći rješenje koje, kako potcrtava, ne samo da ispunjava sve zahtjeve EPC ugovora, već ima i nekoliko značajnih prednosti.

"Rješenje je 'SBWL/GE + SEC', što znači da će Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) snabdijevati kotao sa tehničkom podrškom i licencom GE -a, a Shanghai Electric Group (SEC), matična kompanija SBWL -a, isporučivat će STG sa Siemensovom licencom za tehnologiju. Ovo rješenje je formalno predloženo Elektroprivredi BiH 29. januara 2021. godine. Prijedlog kotla SBWL + GE i prijedlog SEC -a (sa Siemensovom licencom) STG zadovoljavaju zahtjeve Elektroprivrede BiH o tehničkim parametrima, uključujući usvajanje evropskih standarda i imaju CE oznaku da zadovolje zahtjeve pristupa tržištu. Svi zagaratovani tehnički parametri Bloka 7 bit će ispunjeni, uključujući i zagarantovane tehničke parametre grupe A (uglavnom u emisiji zagađivača) i zagarantovane tehničke parametre grupe B (uglavnom u neto efikasnosti i izlaznoj vrijednosti)", dodaje Aijun.

https://www.klix.ba/biznis/predstavnik- ... /211003054
Svi mi se morete obratit
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22480 times
Been thanked: 20594 times

Post by Masamune »

Ma to ce ici tamo ovamo, pa ce onda pred izbore krenuti u pravu realizaciju. Vidjeno hiljadu puta.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26099 times
Been thanked: 26722 times

Post by ironman »

Mora se mijenjati bazicni ugovor..
A to onda vuce i parlament u pricu..
dream of spring...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9844 times
Been thanked: 11608 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Taare wrote: 04 Oct 2021, 13:22 Evo rješenja za te tuzla

Kako navodi, kineski konzorcij je tada skrenuo pažnju na potencijalne kineske dobavljače i uspio pronaći rješenje koje, kako potcrtava, ne samo da ispunjava sve zahtjeve EPC ugovora, već ima i nekoliko značajnih prednosti.

"Rješenje je 'SBWL/GE + SEC', što znači da će Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) snabdijevati kotao sa tehničkom podrškom i licencom GE -a, a Shanghai Electric Group (SEC), matična kompanija SBWL -a, isporučivat će STG sa Siemensovom licencom za tehnologiju. Ovo rješenje je formalno predloženo Elektroprivredi BiH 29. januara 2021. godine. Prijedlog kotla SBWL + GE i prijedlog SEC -a (sa Siemensovom licencom) STG zadovoljavaju zahtjeve Elektroprivrede BiH o tehničkim parametrima, uključujući usvajanje evropskih standarda i imaju CE oznaku da zadovolje zahtjeve pristupa tržištu. Svi zagaratovani tehnički parametri Bloka 7 bit će ispunjeni, uključujući i zagarantovane tehničke parametre grupe A (uglavnom u emisiji zagađivača) i zagarantovane tehničke parametre grupe B (uglavnom u neto efikasnosti i izlaznoj vrijednosti)", dodaje Aijun.

https://www.klix.ba/biznis/predstavnik- ... /211003054

Nije to rješenje. Problem je što svi odustaju od proizvodsnje struje iz uglja. Ma kako mala nila emisija CO2, Evropa će tu lupiti punu taksu, pa tako da se neće isplatiti za izvoz.
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Jbo izvoz, bez te nećemo imati ni za sebe.
Treba da nam bjelosvjetski hoštapleri diktiraju cijenu :rol
Onda hiljade nezaposlenih, manja platežna moć, dodatna erozija radno sposobnog stanovništva, divljanje cijena, itd.
Svi mi se morete obratit
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

trenutno,vjetrenjace i sul-paneli
to je buducnost...
treba se okrenuti tome,a imamo suncanih dana ....sto nema haman niko...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Pa ja bih je sagradio. Nije problem, problem je kakve će to političke reperkusije imati po nas.
Ne smijemo izgubiti i to malo podrške sa zapada.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

jes dobra rijec reperkusije ocm
🐽
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

reperkusija (lat. repercussio: odjek, odbijanje), posljedica (obično loša) nekoga čina ili događaja; odjek, odraz; protuučinak.

od sad ovo stalno koristim
🐽
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

KO JE KRIV: Da li će vlast u FBiH moći spasiti domaćinstva od poskupljenja struje?

Image

Proizvodna cijena struje Elektroprivrede BiH trenutno je do sedam puta manja nego što se ovaj energent može nabaviti na svjetskim berzama.

Struja za privredu u F BiH će sigurno poskupiti i tu Vlada F BiH osim adekvatnim programima subvencije ne može učiniti puno. Dok se čeka nastavak pregovora između Vlade FBiH, poslodavaca i Elektroprivrede BiH pojedine kompanije su morale potpisati ugovore o skupljem snabdijevanju strujom.

"Ljudi su morali potpisati jer im ističu ugovori. Kod nekih je to poskupljenje i do 112 posto, kod većine nešto manje. Mi se nadamo da ćemo u ponedeljak nači neko rješenje kojim sigurno niko neće biti zadovoljan, ali privredi se mora pomoći", rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca F BiH.

Proizvodna cijena struje Elektroprivrede BiH trenutno je do sedam puta manja nego što se ovaj energent može nabaviti na svjetskim berzama. Teoretski do poskupljenja ne bi moralo doći kada bi se moglo osigurati kontinuirano snabdijevanje iz vlastitih izvora, ali do poremećaja dolazi jer se desi da iz različitih razloga Elektroprivrede moraju kupovati dio struje.

"Ako objektivno sagledamo situaciju čini se da je malo mehanizama kojima se može zaustaviti poskupljenje osim ako Elektroprivrede ne žele svjesno ići u gubitak. Prema mojim informacijama Elektroprivreda BiH je već morala kupiti dio struje na međunarodnom tržištu, a da li će opet zavisi od hidrološke situacije i proizvodnje uglja", rekao nam je Amer Jerlagić, stručnjak iz oblasti energetike.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Edhem Bičakčić smatra da bez obzira na poskupljenje situacija za privredu nije previše alarmantna.

"Mi imamo veoma malo kompanija koje svoj proizvodni proces baziraju dominantno na struji. Kod većine udio struje je manji od goriva recimo, iznosi od pet do 10 posto, tako da je i poskupljenje i do 100 posto podnošljivo", smatra Bičakčić.

Iz Vlade F BiH za sada tvrde kako neće biti poskupljenja za domaćinstva, a naši sagovornici smatraju da se tu krije veći problem. Odavno je prisutan pritisak iz EU da se u F BiH struja građanima ne prodaje ispod njene proizvodne cijene.

"Dolazi vrijeme kada se mora prestati na ovaj način kupovati socijalni mir. Vlada treba da kreira programe subvencije za socijalno ugrožene, jer nismo svi u istoj situaciji. Ja imam dobra primanja i ne treba mi subvencija, ali je treba osigurati za one koji nemaju. Ne može se sve pokrivati preko leđa privrede", smatra Smailbegović.

Poslodavci očekuju da će se u ponedjeljak naći rješenje kojim će se ograničiti povećanje cijene kako bi se i onima koji su već potpisali nove ugovore korigovale cijene. Kako će se sve odraziti na životni standard još nema procjena, ali evidentno je da bi se trend poskupljenja u BiH mogao nastaviti.

(NAP)
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Eto, tu je odgovor zašto moramo završiti onaj blok bez obzira na cijenu.
Ako ne završimo, ostavljeni smo na milost i nemilost bjelosvjetskoj bagri koja će diktirati cijene.
Eto, u tekstu fino piše da bi kupovina bila sedam puta skuplja.
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Predsjednica Regulatorne agencije za električnu energiju FBiH - FERK Sanela Pokrajčić izjavila je u četvrtak kako eklektična energija neće poskupjeti za kućanstva, ali će porasti cijena tržišne struje.

Govoreći o kretanju cijena električne energije na mađarskoj berzi, Pokrajčić je istaknula kako je došlo do poremećaja na tržištu. Taj poremećaj dugo traje i nitko ne zna koliko će još trajati, dodala je. Podsjetila je kako na tržištu električne energije u BiH od 18 tržišnih distributera samo su dva aktivna, i to “HEP Energija” d.o.o. Mostar i “Petrol BH Oil Company” d.o.o. Sarajevo.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41201 times
Been thanked: 27865 times

Post by Rum »

Danas je održan sastanak predstavnika 13 kompanija, koje su među najvećim potrošačima električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sastanak je organiziralo Udruženje poslodavaca FBiH, a sastanku su prisustvovali predstavnici Arrcelor Mitalla, Violete, Konzuma, Mercatora, AS Grupacije, Sisecam Soda Lukavac, TMD Group Gradačac, Pobjeda Tešanj, Tvornice cementa Kakanj, Feal Široki Brijeg, ASA Prevent Grupacije , Binga i EMKA Goražde.

Na sastanku je zaključeno da je potpuno neprihvatljivo povećanje cijena električne energije za privredu više od 10 posto. Naime, u protekla tri mjeseca elektroprivrede u FBiH su ponudile svojim kupcima, privrednim društvima, nove ugovore u kojima je cijena električne energije viša za 150 do 200 posto u odnosu na trenutnu.

Jučer je istaknuto da bi svako povećanje cijena električne energije više od 10 posto za privredne subjekte dovelo do djelomičnog ili potpunog gašenja pogona u kompanijama, smanjenja izvoza i pada investicija. To bi dovelo do gubitka desetina hiljada radnih mjesta u privredi FBiH, ali i smanjenja plaća. Također, došlo bi do povećanja inflacije za dva do tri posto, što sve zajedno vodi značajnom smanjenjenju životnog standarda građana.
Građani trebaju biti svjesni da se time što posljednjih 11 godina nije povećana cijena električne energije za domaćinstva ne štiti životni standard građana. Šta više, povećanje cijena električne energije privredi vodi ka povećanju cijena roba i usluga koje plaćaju jedino građani. Ukoliko želi zaštititi životni standard građana, Vlada FBiH ne smije dozvoliti prekomjerno povećanje cijena električne energije privrednim subjektima.

Imajući u vidu da najveći broj kompanija neće moći podnijeti prekomjerno povećanje cijena električne energije na sastanku je dogovoreno da se Vladi FBiH uputi peticija u kojoj se traži da povećanje cijena električne energije za privredu ne smije biti veće od 10 posto. Dogovoreno je da će biti organiziran polusatni štrajk upozorenja u pogonima kompanija u FBiH.

Također je zatražen hitan sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Post Reply

Return to “BH proizvodnja”