Mutevelija wrote: 04 Oct 2021, 15:27
Black Velvet wrote: 04 Oct 2021, 15:09
Meni se baš kršćanstvo čini realno, ali morao bih malo bolje proučiti Kuran, možda si u pravu da je islam najrealniji, ne znam.
Kako moze kad Big zrtvuje Sina koji je On sam zbog Adamovog grijeha a taj grijeh mogao sprijeciti.
To je sustina trojstva I ironije.
Naravno da je mogao spriječiti Adamov grijeh. Ali budući da je čovjeka stvorio na svoju sliku i dao mu razum, mudrost, savjest, sposobnost da razlučuje, slobodu da odlučuje, nije želio remetiti čovjekovu slobodu. Kada bi Bog intervenirao kod naših svakodnevnih odluka, onda mi više ne bismo bili slobodni ljudi već njegovi robovi. Sloboda koju imamo dopušta nam da biramo, pa tako se našom slobodom dogodi pokolj u Vukovaru, pokolj u Srebrenici, atentat u New Yorku, terorizam u Parizu, za koje mi često okrivljujemo Boga kako je to dopustio.
Isus ga opisuje kao našeg "Oca", pa stoga ga možemo zamišljati kao lika koji je žalostan zbog naših krivih odluka i radostan zbog naših dobrih odluka i naših uspjeha. Za naše krive odluke i loše poteze nas kažnjava ali je istodobno i milosrdan prema nama jer smo Mu djeca pa nam i oprašta. U kojoj mjeri će nas kazniti a u kojoj mjeri oprostiti to nikada ne možemo znati.
Žrtvovanjem vlastitog sina poziva i nas na žrtvu. Također se često krivo tumači da Biblija poručuje kako je grijeh biti bogat (materijalno), a kako je dobro biti paćenik i isposnik. Isus ne poručuje da je grijeh biti bogat, već poručuje da nas materijalno bogatstvo lakše vodi u grijeh. Poručuje nam da ne zaboravimo na Boga ako se obogatimo, da nam ne postane materijalno važnije od duhovnog, da nas situacija u kojoj možemo sebi sve priuštiti ne dovodi do lažnih užitaka. Iz tog razloga Bog od nas traži post, molitvu i žrtvu kako bi teže upali u grijeh. Iako ponavljam, nije paćeništvo samo po sebi dobro, jer ima ljudi koji živeći na rubu egzistencije ispoljavaju srditost i baš zbog toga su stalno ogorčeni i psuju i okrivljuju Boga. Najčešće ipak asketski način života vodi do duševnog mira i ljubavi prema Bogu. Mučenje i smrt koje je Bog namjenio vlastitom Sinu samo su trenutak naspram onozemaljskog života koji je nakon toga uslijedio.
Kontra mraku, kontra sili.