Šabović Adis wrote: 09 Oct 2021, 15:06
Naseef Mushroom wrote: 09 Oct 2021, 11:45
Ma onako su se svi narodi i građani ponašali iz SFRJ kada su bili gastarbajteti dok se danas isto ponaša Bošnjak koji živi u svom selu, koji živi i radi u Sarajevu ili koji je u Beču.
Ne samo Bošnjaci već i Srbi, Grci, Turci ili Tajlanđani u EU i Americi.
Multikulturalnost u smislu da svi kopiramo narode države u kojoj živimo je mrtva. Danas se multikulturalnost u EU zemljama oslikava u tome da svi narodi koji žive u toj državii su zadržali svoj jezik, tradiciju i način života a jezik te države se govori samo kada se mora i jedino šta ga spaja sa ostalim strancima i Nijemcima mještanima je što svi skupa rade i plaćaju račine i tako doprinose državi.
Dok je prije 30-40 godina ako si vozio auto sa njemačkim tablicama i skušao balkansku muziku bio znak papanluka danas je to jedna sasvim normalna pojava i pojam moderne multikulturalnosti.
I sam sam bio u Njemačkoj, boravio pet godina, al nikad mi nije palo na pamet da te tako opisane nazovem Bošnjaci. Ni Srbi, itd. kad već širiš priču na eseferjotovce. Za mene su to bili seljoberi, krkani isl. Ja, naprimjer, nikakvih problema misam imao da se kao dvadesetjednogišnjak zaposlim u HP (kompjuteri) i to na poziv, ne samoinicijativno, i smatram da je to baš zbog toga što sam znao jezik, a učio sam ga u školi.
To me valjda i diskvalifikuje iz Bošnjaka.
Vidim mnogima je i dalje bolna tačka kada se napise Bošnjaci, da sam napisao Balkanci, Jugoslaveni, Bosanci ili "naši" mnogi bi se fokusirali na ono šta je bila poenta mog posta.
Normalno da misliš ako se neki mlad pametan momak zaposli samoinicijativno i radi oko kompjutera da ga to diskvalifikuje iz Bošnjaka jer gdje ćeš da je neko školovan i zna oko kompjutera a da je Bošnjak?
Još jedna potvrda kako razmišljaju te antifašiste iz vremena kada smo svi bili isti i nije se gledalo kako se zove, za kojim vremenom kao trebamo žaliti.
Ukratko, danas je definicija Sarajlije, Berlinčanina i Parižanina samo ta da je prijavljen u mjestu kojem živi i nista drugo.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.