Na Facebook stranici Balaševizam, koja okuplja fanove kantatutora Đorđa Balaševića, te na web stranici balasevizam.com nudi se na prodaju “Balaševizam Magična Šolja”. Mnogim zaljubljenicima u Balaševićevu muziku zapela je za oko…
“Obična šolja na prvi pogled, ali kada ujutro se probudite i želite da pijete čaj, kafu ili bilo šta toplo i kada topla tekućina bude u šolji, ona poprima sasvim drugi izgled. Meni je najviše odgovarala slika Đorđe Balaševića s koncerta u Sarajevu i citat `Samo retki nađu retke`. Naravno slika može biti po izboru kao i citat također”, navedeno je u ponudi objavljenoj na spomenutim stranicama.
Tu je i uputa za sve one koji žele piti kafu ili čaj iz ove magične šolje: “Ukoliko želite da naručite za sebe ili neku dragu osobu to možete učiniti javljanjem u inbox Balaševizam Za sada je moguća samo lična dostava u Sarajevu ili dostava putem pošte u ostala mjesta u Bosni i Hercegovini. Dostava izvan Bosna i Hercegovine za sada nije moguća. Cijena: 15 KM za Sarajevo + 5KM (cijena poštarine) ukoliko se šalje izvan Sarajeva.”
U svemu tome ima samo jedan problem: Našoj redakciji javilo se više čitateljica koje su šolju naručile, uplatile odgovarajući iznos, ali je nikada nisu dobile. Tvrde također da poznaju još niz osoba koje imaju identično iskustvo.
“Ja sam tu šolju naručila još prošle godine u decembru. Kad sam ga u februaru nazvala, rekao je da se nađemo 14. oko 17 sati i naravno od tada mi se više nikad nije javio niti odgovarao na poruke”, kaže jedna od prevarenih djevojaka. (Njezino ime, kao i imena drugih osoba koje se spominju u ovom članku, poznato je našoj redakciji, ali ih ne spominjemo isključivo iz razloga što su nas prevrene osobe zamolile da zaštitimo njihov identitet.)
Jedna od čitateljica poslala nam je i svoju prepisku s administratorom Facebook stranice Balaševizam. “Izvini, je l’ možeš da mi odgovoriš je li legla uplata, i kada će šolja biti poslana?”, glasilo je pitanje, a odgovor: “Hej …, jeste jeste. I poslana je šolja.” Deset dana Nakon toga djevojka je uputila sljedeću poruku: “Zar treba 10 dana da stigne posta u istoj državi? Je li zaista šolja poslana ili je ovo samo neko zbijanje šale s narodom?”
“I, naravno, ni traga, ni glasa, plus sam dobila ban sa stranice. Ne mogu da vjerujem čime se sve ljudi služe”, kaže prevarena djevojka te dodaje: “Ja sam nasjela kao dijete. Vidim šolju,i rekoh hajde da je poručim, bilo mi 6 mjeseci veze, pa da poklonim momku. Javim se u inbox, i on mi da ime i br. računa, da uplatim 20 konvertibilnih maraka. I više ni traga ni glasa.”
Druga je slučaj, praktički, identičan: “Ja sam još u decembru uplatila i svaki put kada bi se čula sa izvjesnim Hasibom (koliko sam čula zovu ga Hase, mislim da čak znam ko je taj momak) svaki put bi bilo ‘da se vidimo sutra neću stići danas’.”
“Neka je samo 100 ljudi nasjelo, po 20 KM, to je 2.000 sad pa sad. A to nije uopšte malo danas”, kaže jedna od djevojaka.
Treća djevoja je čak poduzela malu istragu, pa je u Sarajevu pronašla mjesto gdje prave te šolje. “Pitala sam da li rade za stranicu Balaševizam, oni su me samo čudno gledali, ono k’o ‘Šta ti je to?’”, kaže ogorčena djevojka.
Budući da smo prevarene osobe imaju podatke o administratoru stranice (prilikom narudžbe on sam im je dao ime, prezime, broj računa i broj mobitela), mi smo ga telefonom kontaktirali. U telefonskom razgovoru rekao je da će svima koje nisu dobile šolju vratiti novac. Vidjet ćemo hoće li se to i dogoditi. Prije dva-tri mjeseca rekao je da im dotaviti naručene i plaćene šolje, ali do današnjega dana to nije učinio.
Spomenuti gospodin (ime i prezime također poznati redakciji) kazao je da prodano svega 15 do 20 šolja i da za eventualne probleme sa isporukom može biti odgovorna jedino osoba koju je zadužio za dostavu.
(Doznajemo.com)