I ideja je samo jedna karika u cijelom procesu stvaranja slike.Maja wrote:Ideja je najbitnija ali nije dovoljna samo ona. To da je bitna samo ideja obično govore profesionalci koji imaju aparat od par hiljada maraka. Osim toga, niko neće kupiti sliku koja je urađena s aparatom od 200KM, niti će npr fotograf slikati manekenke s običnim aparatom. Ne mislim ovdje na tebe i nicu nego inače. Ovakve stvari sam čula boga pitaj koliko puta. Zašto si ti dao toliki novac za aparat i opremu ako je svejedno čime slikaš? Da je dovoljna samo ideja svi bi imali jeftine aparate, pa i profesionalci.
Vec sam u pocetku spomenuo... pri donošenju odluke koji je fotoaparat za tebe ili profesionalca najbolji, to uglavnom ovisi o tome koliko se ti kao amater zelis posvetiti fotografiji i profesionalcu koji radi slike u komercijalne svrhe. Reportažni fotograf ili sportski novinari imaju drugacije zahtjeve opreme nego fotograf koji slika po skolama i vrticima.
Onaj ko prodaje nakit i sl. na ebayu, za sliku (nakita...) nije mu potreban D-SLR fotoaparat. U ovom slucaju dovoljan je tvoj stari nikon.
Profesionalan fotoaparat ti puno pomaže, ali nije nikakva garancija za dobru fotografiju. Ili drugim rijecima, mozes imat profesionalnu opremu, ali neko ko nema viziju, ideju i znanje nece napravit s tom opremom jednako dobru sliku kao neko ko ima.