Fotoaparati - tehnička pitanja

Vaše fotografije, fotografije s neta....
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times
Status: Offline

Re: Fotografije životinja

Post by Jonas »

Maja wrote:Ideja je najbitnija ali nije dovoljna samo ona. To da je bitna samo ideja obično govore profesionalci koji imaju aparat od par hiljada maraka. Osim toga, niko neće kupiti sliku koja je urađena s aparatom od 200KM, niti će npr fotograf slikati manekenke s običnim aparatom. Ne mislim ovdje na tebe i nicu nego inače. Ovakve stvari sam čula boga pitaj koliko puta. Zašto si ti dao toliki novac za aparat i opremu ako je svejedno čime slikaš? Da je dovoljna samo ideja svi bi imali jeftine aparate, pa i profesionalci.
I ideja je samo jedna karika u cijelom procesu stvaranja slike. :obrve

Vec sam u pocetku spomenuo... pri donošenju odluke koji je fotoaparat za tebe ili profesionalca najbolji, to uglavnom ovisi o tome koliko se ti kao amater zelis posvetiti fotografiji i profesionalcu koji radi slike u komercijalne svrhe. Reportažni fotograf ili sportski novinari imaju drugacije zahtjeve opreme nego fotograf koji slika po skolama i vrticima.

Onaj ko prodaje nakit i sl. na ebayu, za sliku (nakita...) nije mu potreban D-SLR fotoaparat. U ovom slucaju dovoljan je tvoj stari nikon.

Profesionalan fotoaparat ti puno pomaže, ali nije nikakva garancija za dobru fotografiju. Ili drugim rijecima, mozes imat profesionalnu opremu, ali neko ko nema viziju, ideju i znanje nece napravit s tom opremom jednako dobru sliku kao neko ko ima.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Maja wrote:Ja znam da nije lako kad neko profesionalcu kaže eh, ti koristiš dobar aparat pa su ti zato bolje slike od mojih (kao da je kupiti skup aparat sve što trebaš uraditi). Obično tad vlasnici tih dobrih aparata kažu da nije bitan aparat već ideja jer time žele da kažu da su talentovani, a ne samo ljudi sa skupim aparatom.
Ali isto tako treba biti realan pa reći da ima velike razlike između mog, tvog i nicinog aparata i aparata ostalih forumaša.
Velika je razlika u cijeni, a sto se tehnicke kvalitete slike tice, za to imaju studijski testovi, tako da je razlika otprilike 10% (sto je upitno, moze biti i manje). :jonas

Mozes li mi reci kolika je razlika (kvalitete slike) izmedju ova dva fotoaparata:

Canon EOS 650D, cijena oko 750 eura
Image

Nikon D4, cijena oko 6000 eura
Image

Covjek ne moze povjerovati da je druga slika snimljena profesionalnim fotoaparatom od 6000 eura. Sto cini razliku od 5.250 eura u usporedni sa Canonom 650D (koji kosta 750 eura). Sve u svemu, razlika u tehnickoj kvaliteti slike je prosto premala za taj novac.

Prema tome, puno bolje je kupiti Canon EOS 650D i dva dobra objektiva, nego Nikon D4. :)
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Evo kako izgleda slika na testu sa Canonom EOS 450D.

Image

(Mozes li sve ove prebaciti na tehnicka pitanja). :ooo
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8075 times
Been thanked: 19098 times

Re: Fotoaparati - tehnička pitanja

Post by Maja »

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Po meni bolje je kupiti Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical [IF] za Canon. Uz ovaj objektiv, imas isti Tamron AF SP 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical, ali razlika je u VC. VC znaci stabilizacija u objektivu. U praksi objektiv sa VC je bolji za otprilike 4 blende. Za ovaj objektiv kaze se da je jedan od boljih u tom rasponu. Ima sirinu, nije los za portrete, brz je. Prije svega jeftin, za te pare jako ostar, a stabilizacija mu radi odlicno.

Ako vec imaš standardni objektiv 18-55mm, onda pokrivaš područje (17-50mm f/2.8 ) koje već imaš pokriveno. :cudi Sama odluči da li ti se to isplati.

I onaj drugi nije za baciti, ali ovaj Tamron ce se najvjerojatnije vise koristiti. Kod Canona L objektivi su najbolji, što izdradom što optički, a i najskuplji.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Luna wrote:e vala bas mogli su.. mogla si i temu otvorit bas za pocetnike... ima tema tehnicki podatci ali bi bas trebala tema sa cakama i savjetima kako sta da se slika...
sta podesit na kameri, iz kojeg ugla... mene isto zanima slikanje ljudi u pokretu...
tu mogu i nico i jonas dat savjete... mada, moram priznat, nico mi to nekako bolje pojasni od jonasa.. one tri slike sto je stavio kao primjer su mi odlicne... i to me bas interesuje, kako s prosjecnom kamerom dobiti solidne slike... jer koliko sam skuzila rijetko ko ima DSLR... znaci kako sa kompaktnom kamerom svasta napraviti...
Moja preporuka
1. detaljno proučiš upute koje si dobila s aparatom
2. isprobaj sve opcije da vidiš što dobiješ s kojom postavkom i
3. puno slikaj. :mah
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Jonas wrote:Po meni bolje je kupiti Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical [IF] za Canon. Uz ovaj objektiv, imas isti Tamron AF SP 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical, ali razlika je u VC. VC znaci stabilizacija u objektivu. U praksi objektiv sa VC je bolji za otprilike 4 blende. Za ovaj objektiv kaze se da je jedan od boljih u tom rasponu. Ima sirinu, nije los za portrete, brz je. Prije svega jeftin, za te pare jako ostar, a stabilizacija mu radi odlicno.

Ako vec imaš standardni objektiv 18-55mm, onda pokrivaš područje (17-50mm f/2.8 ) koje već imaš pokriveno. :cudi Sama odluči da li ti se to isplati.

I onaj drugi nije za baciti, ali ovaj Tamron ce se najvjerojatnije vise koristiti. Kod Canona L objektivi su najbolji, što izdradom što optički, a i najskuplji.
Pa otkud znam isplatili mi se, de mi reci šta ti misliš. Za ovaj moj stari kažu na fotografskom forumu da obično svima posluži na početku dok ne budu u prilici da kupe bolji. Znači da nije ništa posebno a i cijena mu je 99 eura. Ovaj Tamron košta 368 eura i sviđa mi se što je f broj 2,8 (kod ovog sadašnjeg mi je 3,5) ali ne znam je li mi za slikanje pejzaža bolji tamron ili ovaj http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/can ... s-430.html
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Uzmi Tamrona 17-50*, po mogućnosti sa stabilizatorom, to ti je dugoročno najabolje rješenje i jako je povoljan.

*Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II VC LD Aspherical IF
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Jonas wrote:
Luna wrote:e vala bas mogli su.. mogla si i temu otvorit bas za pocetnike... ima tema tehnicki podatci ali bi bas trebala tema sa cakama i savjetima kako sta da se slika...
sta podesit na kameri, iz kojeg ugla... mene isto zanima slikanje ljudi u pokretu...
tu mogu i nico i jonas dat savjete... mada, moram priznat, nico mi to nekako bolje pojasni od jonasa.. one tri slike sto je stavio kao primjer su mi odlicne... i to me bas interesuje, kako s prosjecnom kamerom dobiti solidne slike... jer koliko sam skuzila rijetko ko ima DSLR... znaci kako sa kompaktnom kamerom svasta napraviti...
Moja preporuka
1. detaljno proučiš upute koje si dobila s aparatom
2. isprobaj sve opcije da vidiš što dobiješ s kojom postavkom i
3. puno slikaj. :mah
e bas ti hvala na savjetu... ne bi se toga nikad sjetila :D
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Ideja je da sama razmisliš o tome a ne da ti ja kažem. :obrve
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

Maja wrote: Ja znam da je ideja najbitnija i da neko ima moj prosječni canon da bi čuda radio, ali opet svi više volimo vidjeti oštru sliku gdje se vidi svaki detaljčić nego zamućenu. Primjer je slika paparacijeve Sanice na slikama mjeseca... Sanica je baš simpa u svom onom zelenilu, ali ništa to nije došlo do izražaja zbog malo piksela...
ono je bio Kljuc. Sanica je selo :hihi

istina. ne moze kamera mobitela ili neka prosjecna parirati profesionalnoj ili profesionalnijoj opremi.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Kamera mobitela ne usporedjuje se sa profesionalnom opremom. :jonas

Samo da kazem ... neko stavi dobru tehnicku sliku na forum, ako dodje do neka reakcija, onda je to cesto pitanje, koji aparat koristis.[/] Skoro nikom ne pada na pamet upitati, kako je slika ufotkana. :jonas

Skoro iza svake dobre slike krije se
- naporan rad
- mnogo vremena
- truda i odricanja
- teoretskog i praktičnog znanja
- vještine, ponekad i srece
- motivacije, aktivnosti
- ulaganje
- (...)

Koliko god fotoaparat bio važan faktor u fotografiji, bez ovih gore navedenih elemenata nema dobre fotografije.
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer »

ako je tako Jonas kako kazes da slika zahtijeva toliko truda onda sam ja zadovoljan mojim slikama obzirom da se ne trudim bas posebno,kod mene je to stvar 3-5 sekundi i nada da ce automatsko podesavanje slikanja biti koliko-toliko dobro..
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Šta uraditi, kakve trebaju postavke na aparatu da sve bude izoštreno tj u fokusu.
Ovo sam uslikala samo zato da bolje objasnim šta hoću da pitam.
Znači ovdje su neki cvjetovi zamućeni.
444.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Treba ti što veći "depth of field", tj. onaj F broj. :)
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Na onim jeftinim aparatima isključiš AF i uzdaš se u sreću Na onim boljim, isključi AF i ručno naštimaj da ti sve na ekranu aparata izgleda kako treba i opali. Moraš negdje imati ono za štimanje focusa, samo naštimaj kako ti odgovara i to je to.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas »

Maja zna namjestiti alarm na mobu, zna popraviti usisavač, ali jedva znam što je blenda. Jedva zna kakvi su međusobni odnosi blende, okidača i ISO osjetljivost. A ovim poslom se bavi četiri + godine. :place

PS: Bit ce da nisam dobar "učitelj", nije ništa naučila od mene. :place
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Pa Jonase slika govori hiljadu riječi :oo
Vidiš kako sam skontala sliku koju je nico postavio.
Kad nešto objašnjavaš radi to što jednostavnije, svojim riječima a ne onako stručno.
Pa ja ne znam ni šta je blenda, to je f broj je li? Znam šta je ISO (to mi je uvijek na automatskom :oo ), brzina zatvarača je onaj broj sekundi tj dijela sekunde npr 1/4000 jel.
Problem je u tome što ja f nikad ne stavljam iza 12, rijetko i iza 8 jer mi onda budu zamućene slike, a da bi se to spriječilo treba stalak kojeg nemam (još).
Npr ova gore s f22 nikako se ne bi mogla uslikati iz ruke.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ama znam ja da je ISO veći što je mračnije :D
Damir Mrkonjić
Na probnom
Na probnom

Post by Damir Mrkonjić »

Maja wrote:Ama znam ja da je ISO veći što je mračnije :D

ISO umjetno dodava svjetlo senzoru...ali slika gubi kvalitetu ( kada zavisi od aparata)
Post Reply

Return to “Fotografije”