Troškovi dženaze viši od 2.000 maraka klasično su otimanje para, ustvrdila je u izjavi za "Dnevni avaz" Sarajka Azra Šanjta. Ogromnim izdacima, za koje ne može naći nikakvo logično objašnjenje, ona je bila izložena prije desetak dana, nakon smrti oca Seada Litrića.
Još shrvana tugom, Šanjta nam je objasnila da nije ni slutila da 1.000 KM, koliko je u nesretnom trenutku "imala u džepu", neće pokriti ni polovinu troškova.
Tehničke pripreme
Objašnjava da njen otac nije bio član Islamske zajednice niti bilo kojeg pokopnog društva, ali da je sreća u nesreći što je otac imao grobno mjesto na Barama, pa su ti troškovi iznosili "samo" 136 KM rezervacije.

Faksimil računa plaćenog društvu „Jedileri"
No, za druge stavke, vjerski obred i tehničke pripreme, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo i pokopnom društvu "Jedileri" platila je 920, odnosno 940,39 maraka. S još 50 KM koje je Medžlisu naknadno platila za učenje sedmine, dženaza je njenu porodicu koštala ukupno 2.046,36 KM.
- Dan nakon očeve smrti, najprije sam nazvala "Jedileri" i rekli su mi koliko će me koštati dženaza. Kada sam upitala šta bude s onima koji nemaju 2.000 KM, rečeno mi je da mejt ostaje u kući dok porodica ne iznađe sredstva - ispričala nam je Šanjta, upućujući apel odgovornima da izađu ususret porodicama plitkih džepova i smanje troškove ukopa.
Stavka kapela
Šanjta nam priča da je njen otac bio demobilisani borac, ali da ni to nije pomoglo kod smanjenja troškova, jer joj je objašnjeno da određeni popust može ostvariti tek naknadno, kada "zaganja papire".
Šanjta ne krije da je ostala zapanjena pojedinim detaljima koje je uočila na računima, poput "ostale stavke", što iznosi 800 KM. Još više se iznenadila kada je otišla po objašnjenje u "Jedileri". Na njihovom računu navedena je i stavka kapela, koja košta 105 KM.

Faksimil računa uplaćenog Islamskoj zajednici
Među nelogičnim stavkama na računu društva "Jedileri" je i 28 KM plaćenih za "sitni pribor". Dodaje da ne žali novac, ali se pita na koji način dženaze plate oni slabijeg imovinskog stanja.
Selimović: Opravdani troškovi
U namjeri da čujemo i drugu stranu priče, jučer smo kontaktirali i MIZ Sarajevo te pokopno društvo "Jedileri". Zbog kraja radnog vremena odjela za dženaze, u Medžlisu nam nisu mogli dati odgovor, dok je Bego Selimović, direktor "Jedilera", sve troškove okarakterizirao opravdanim.
- Imamo pravila kojih se moramo pridržavati. Mi i Medžlis ne naplaćujemo iste usluge, ne radi se o podudaranju stavki. Gospođa koja se žalila nije bila član Islamske zajednice ni našeg društva - kazao je on, objašnjavajući da bi u suprotnom troškovi bili znatno manji.
Neke od stavki
400 KM gasuljenje i opremanje u ćefine
400 KM prisustvo hodža na dženazi
120 KM učenje tevhida
50 KM sedmina
50 KM za struju i vodu u gasulhani