Da li je skupa sahrana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times
Status: Offline

Re: Da li je skupa sahrana

Post by Krokodil Behko »

Luna. wrote:
Maja wrote:Po islamu ne treba nikog zvati kući na ručak, pa čak i ako je taj došao s kraja svijeta.
kod nas je isto tako... i kao sto kons. kaze, neko je nepisano pravilo da komsije zovnu na rucak, ali se u kuci umrlog gosti ne jedu i ne piju
I kod nas. Čak šta više, kod nas je bilo da se poslije dženaze ide ravno kući pa
tek od kuće da se nastavi dalje. Problem je u tehvidu koji se održava u kući
umrlog a koji se može nazvati ručkom i to itekako. Desetine porcija.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

Post by Maja »

Evo tog videa

[ytube][/ytube]
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Krokodil Behko wrote:
Luna. wrote:
Maja wrote:Po islamu ne treba nikog zvati kući na ručak, pa čak i ako je taj došao s kraja svijeta.
kod nas je isto tako... i kao sto kons. kaze, neko je nepisano pravilo da komsije zovnu na rucak, ali se u kuci umrlog gosti ne jedu i ne piju
I kod nas. Čak šta više, kod nas je bilo da se poslije dženaze ide ravno kući pa
tako je i kod nas... poslije dzenaze se treba ici direktno kuci. jedino za one koji su iz daleka dosli, komsije naprave rucak...
tehvidi se prave za sedmicu i onda se pozivaju zene na tehvid a na dzenazu se ne poziva
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Luna. wrote:
Krokodil Behko wrote:
Luna. wrote:
tako je i kod nas... poslije dzenaze se treba ici direktno kuci. jedino za one koji su iz daleka dosli, komsije naprave rucak...
tehvidi se prave za sedmicu i onda se pozivaju zene na tehvid a na dzenazu se ne poziva
Kod nas je i na sedmicu i na četeresnicu ali i na dženazu.
Ja lično sam to organizirao u kući a 6 mjeseci i godinu u džamiji.
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

u nas se tehvid pravi kad je sedmica i 40 dana.. dalje ne znam da li i na 6 mjeseci... jest na godisnjicu
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Tako je @Luna , sedmica, četeresnica, pola godine i godina dana, te tehvide i u Slavoniji prakticiraju i to na nagovor imama i to nije ničiji hir il običaj.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Za hiljadu maraka mejt može samo ostati u kući

Post by Krokodil Behko »

Image

Troškovi dženaze viši od 2.000 maraka klasično su otimanje para, ustvrdila je u izjavi za "Dnevni avaz" Sarajka Azra Šanjta. Ogromnim izdacima, za koje ne može naći nikakvo logično objašnjenje, ona je bila izložena prije desetak dana, nakon smrti oca Seada Litrića.

Još shrvana tugom, Šanjta nam je objasnila da nije ni slutila da 1.000 KM, koliko je u nesretnom trenutku "imala u džepu", neće pokriti ni polovinu troškova.

Tehničke pripreme

Objašnjava da njen otac nije bio član Islamske zajednice niti bilo kojeg pokopnog društva, ali da je sreća u nesreći što je otac imao grobno mjesto na Barama, pa su ti troškovi iznosili "samo" 136 KM rezervacije.

Image
Faksimil računa plaćenog društvu „Jedileri"

No, za druge stavke, vjerski obred i tehničke pripreme, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo i pokopnom društvu "Jedileri" platila je 920, odnosno 940,39 maraka. S još 50 KM koje je Medžlisu naknadno platila za učenje sedmine, dženaza je njenu porodicu koštala ukupno 2.046,36 KM.

- Dan nakon očeve smrti, najprije sam nazvala "Jedileri" i rekli su mi koliko će me koštati dženaza. Kada sam upitala šta bude s onima koji nemaju 2.000 KM, rečeno mi je da mejt ostaje u kući dok porodica ne iznađe sredstva - ispričala nam je Šanjta, upućujući apel odgovornima da izađu ususret porodicama plitkih džepova i smanje troškove ukopa.

Stavka kapela

Šanjta nam priča da je njen otac bio demobilisani borac, ali da ni to nije pomoglo kod smanjenja troškova, jer joj je objašnjeno da određeni popust može ostvariti tek naknadno, kada "zaganja papire".

Šanjta ne krije da je ostala zapanjena pojedinim detaljima koje je uočila na računima, poput "ostale stavke", što iznosi 800 KM. Još više se iznenadila kada je otišla po objašnjenje u "Jedileri". Na njihovom računu navedena je i stavka kapela, koja košta 105 KM.

Image
Faksimil računa uplaćenog Islamskoj zajednici

Među nelogičnim stavkama na računu društva "Jedileri" je i 28 KM plaćenih za "sitni pribor". Dodaje da ne žali novac, ali se pita na koji način dženaze plate oni slabijeg imovinskog stanja.

Selimović: Opravdani troškovi

U namjeri da čujemo i drugu stranu priče, jučer smo kontaktirali i MIZ Sarajevo te pokopno društvo "Jedileri". Zbog kraja radnog vremena odjela za dženaze, u Medžlisu nam nisu mogli dati odgovor, dok je Bego Selimović, direktor "Jedilera", sve troškove okarakterizirao opravdanim.

- Imamo pravila kojih se moramo pridržavati. Mi i Medžlis ne naplaćujemo iste usluge, ne radi se o podudaranju stavki. Gospođa koja se žalila nije bila član Islamske zajednice ni našeg društva - kazao je on, objašnjavajući da bi u suprotnom troškovi bili znatno manji.

Neke od stavki

400 KM gasuljenje i opremanje u ćefine

400 KM prisustvo hodža na dženazi

120 KM učenje tevhida

50 KM sedmina

50 KM za struju i vodu u gasulhani
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Re: Za hiljadu maraka mejt može samo ostati u kući

Post by Julia-Klara »

a da pitam... gdje se ukopavaju oni koji nisu vjernici? jel ima neko groblje/mezarje gdje se takvi ukopavaju?
jer, koliko znam, ako se ukopavas u mezarje onda moras imati i hodzu, no, sta ako ja umrem, nisam vjernik,i necu hodzu?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Julia-Klara wrote:a da pitam... gdje se ukopavaju oni koji nisu vjernici? jel ima neko groblje/mezarje gdje se takvi ukopavaju?
jer, koliko znam, ako se ukopavas u mezarje onda moras imati i hodzu, no, sta ako ja umrem, nisam vjernik,i necu hodzu?
Zavisi. Ti tamo gdje živiš, ako planiraš i umrijeti, raspitaj se da li se na njihovim ateističkim parcelama, sahranjuju samo kršćanski ateisti ili možda mogu i muslimanski ateisti :oo
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Krokodil Behko wrote: ako planiraš i umrijeti

:sok
:valja
Image
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Julia-Klara wrote:a da pitam... gdje se ukopavaju oni koji nisu vjernici? jel ima neko groblje/mezarje gdje se takvi ukopavaju?
kazes neka te zapale i rahat..
Ruana

Post by Ruana »

Pa ako joj otac nije bio clan IZ sta ocekuje. Je li ona zna koliko to kosta u drugim zemljama? Mi ovdje nismo clanovi tih crkvenih udruzenja, osim sto placamo crkveni porez to mora svak. Svejedno sto si clan IZBD moras platiti pogrebno drustvo 36 hijada kruna, i plus da bi ti hodza dosao moras biti clan IZBD. Godisnja clanarina je 860 kruna i to ti je uslov da ti hodza dodje. Hodza mora biti registrovan kod danskih vlasti da bi mogao obaviti dzenazu. Placa se opremanje meita a hodza ne placa. A ako neko nije dovoljno vjernik pa da zna da treba da placa IZ ili crkvene dadzbine sta ce mu onda hodza ili pop kad umre.
I sad bi ona htjela da ona odredjuje cijene. Ako nije vjernik, sigurna sam da ima neko ateisticko udruzenje gdje je mogao biti clan.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Jedileri su na području Sarajeva ja mislim najjeftiniji (u poređenju s npr. Bakijama) ako je umrli bio član IZ. Za članove IZ ta kalkulacija izađe više od 50% jeftinije. Tako da bezveze drame.
Naravno, postoji neki minimum, ne mogu se sjetiti koliko godina.
Možda malo ružno zvuči, ali je kod njih moguće npr, ako je neko na samrti, a ne zadovoljava taj neki minimum da bi ostvario najveći popust, za njega retroaktivno uplatiti tih nekoliko godina, i ostvariti popust koji opet u konačnici bude znatno jeftiniji nego da plaća punu cijenu.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Ruana wrote:Pa ako joj otac nije bio clan IZ sta ocekuje. Je li ona zna koliko to kosta u drugim zemljama? Mi ovdje nismo clanovi tih crkvenih udruzenja, osim sto placamo crkveni porez to mora svak. Svejedno sto si clan IZBD moras platiti pogrebno drustvo 36 hijada kruna, i plus da bi ti hodza dosao moras biti clan IZBD. Godisnja clanarina je 860 kruna i to ti je uslov da ti hodza dodje. Hodza mora biti registrovan kod danskih vlasti da bi mogao obaviti dzenazu. Placa se opremanje meita a hodza ne placa. A ako neko nije dovoljno vjernik pa da zna da treba da placa IZ ili crkvene dadzbine sta ce mu onda hodza ili pop kad umre.
I sad bi ona htjela da ona odredjuje cijene. Ako nije vjernik, sigurna sam da ima neko ateisticko udruzenje gdje je mogao biti clan.

Draga moja Ru, kako ona sve pojednostavi... :pusa

Ovdje se i digla prašina, jer su ista pravila i za one koji plaćaju i za one koji ne plaćaju članarinu Islamskoj zajednici. Zato je problem dosta složeniji od onog kako je prikazano u članku. Zašto moraš platiti prisustvo hodže na dženazi, ako mu je to u opisu radnog mjesta (nazovimo to tako). Ako malo bolje pogledaš račun vidjećeš da se radi o pomalo glupavoj stvari. To ti je kao da se ja zaposlim kao ekonomista u firmi i dobijam za to 1000 KM plaću, ali zahtjevam i plaćanje svakog pojedinčanog obračuna koji napravim...

Doduše, ovo gore što sam navela važi za IZ u Zenici. Jaaaaaaaaaaako su neljubazni. Dođeš da prijaviš da ti je neko umro i da ti treba njihova usluga, a prije odgovora na selam poturi ti račun pod nos. Razgovarala sam sa ženom koaj je neki dan ukopala oca, inače člana IZ, a koja je troškove morala platiti 2000 KM.
Image
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

Peggy Sue wrote:To ti je kao da se ja zaposlim kao ekonomista u firmi i dobijam za to 1000 KM plaću, ali zahtjevam i plaćanje svakog pojedinčanog obračuna koji napravim...
Zavisi kako postaviš sve faktore u jednačini:
Npr. zamisli da neko sa strane, nevezano za firmu, pokušava da te angažuje, i insistira na tome da radiš za njega džaba, jer pobogu, imaš posao za koji dobijaš platu. Niđe veze. :D
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

Slazem se sa Pegy da je naknadno placanje hodza i bula glupost, oni vec imaju platu od iste te islamske zajednice.
Nego zape mi za oko za utrosak struje i vode 50km. Pa sta mu rade tu noc da skrse toliko struje i vode, jesu li oni normalni i ne mogu da vjerujem da se jos neko slaze s tim kao normalnim.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Bla wrote:
Peggy Sue wrote:To ti je kao da se ja zaposlim kao ekonomista u firmi i dobijam za to 1000 KM plaću, ali zahtjevam i plaćanje svakog pojedinčanog obračuna koji napravim...
Zavisi kako postaviš sve faktore u jednačini:
Npr. zamisli da neko sa strane, nevezano za firmu, pokušava da te angažuje, i insistira na tome da radiš za njega džaba, jer pobogu, imaš posao za koji dobijaš platu. Niđe veze. :D
To sam i naglasila... Kažem da se prašina i digla zbog ovih koji su već članovi IZ-a, a moraju da plaćaju sve usluge kao i neko ko nikada nije marke uplatio. Također sam navela da je sve navedeno vezano za IZ u Zenici.
Image
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

Ne znam kako kod koga, ali se drugim riječima zove biznis. :D
Ruana

Post by Ruana »

Peggy Sue wrote:

Draga moja Ru, kako ona sve pojednostavi... :pusa

Ovdje se i digla prašina, jer su ista pravila i za one koji plaćaju i za one koji ne plaćaju članarinu Islamskoj zajednici. Zato je problem dosta složeniji od onog kako je prikazano u članku. Zašto moraš platiti prisustvo hodže na dženazi, ako mu je to u opisu radnog mjesta (nazovimo to tako). Ako malo bolje pogledaš račun vidjećeš da se radi o pomalo glupavoj stvari. To ti je kao da se ja zaposlim kao ekonomista u firmi i dobijam za to 1000 KM plaću, ali zahtjevam i plaćanje svakog pojedinčanog obračuna koji napravim...

Doduše, ovo gore što sam navela važi za IZ u Zenici. Jaaaaaaaaaaako su neljubazni. Dođeš da prijaviš da ti je neko umro i da ti treba njihova usluga, a prije odgovora na selam poturi ti račun pod nos. Razgovarala sam sa ženom koaj je neki dan ukopala oca, inače člana IZ, a koja je troškove morala platiti 2000 KM.
Pegi znaci li to da ces i jednom gazdi prodavnice ili kafane besplatno voditi papirologiju. Naravno da neces.
Zasto ova nije otisla ili napisala pismo/zalbu IZ sta ce joj mrtav babo po novinama. IZ ima cijenovnik, kao i ostale institucije, nije pijaca da se pogadjaju. A sto se tice neljubaznosti to kod nas nije nista novo. Ja sam vadila papir u opstini u Trebinju, dva puta ponavljam sta mi treba ona sms-a i ne gleda u mene. Kaze treba tvoja majka da potpise, dva puta ponavljam da je umrla. Ona i treci put isto. Ali je podgla glavu kad je govorila koliko sta kosta. Hocu reci da sam primjetila da su uglavnom neljubazni.
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Ruana wrote: Pegi znaci li to da ces i jednom gazdi prodavnice ili kafane besplatno voditi papirologiju. Naravno da neces.
Kod ovog dijela se nismo razumjele. IZ plaća efendiju/hodžu.. I to jako dobro. Zašto se onda taj isti hodža mora platiti za neke stvari koje su mu u opisu radnog mjesta?!
Dakle, ti kao član IZ-a svaki mjesec plaćaš članarinu od čega se plaćaju i hodže. Također, plaćaš i svoj "plac" za ukop. A kada umreš, naplate ti sve: i hodžu i plac. Dakle niko ovdje ništa ne radi "besplatno", nego se duplo sve naplati.

Ja gazdi kafane neću besplatno voditi knjige, nego će mi dati npr 1000 KM mjesečno. To znači da ću raditi sve što je u opisu mog posla (kao što bi i hodže trebale).
Image
Post Reply

Return to “Religija”