Pa da bi se spasio te bruke da govoriš o nečemu što ne poznaješ. Kako ćeš da govoriš o nečemu za koje istovremeno tvrdiš da ga nikad nije bilo, da nije, a bogumi da ga neće ni biti u dogledno vrijeme? O čemu ti to zapravo?MorningStar wrote: 24 Oct 2021, 11:51 Ne ja sam socijalista, za primjesom nacionaliste![]()
Zasto da se suzdrzim od komentara tj. svog misljenja (pored toga sto je generalno ovakav stav i najvise rasiren u pogledu komunizma), nisam ja napisao da je komunizam nemoguc per se - nego je nemoguc dok je covjek/ljudsko bice u ovom stadiju evolucije tj. ima usadjenje mehanizme koji upucuju uvijek na - Jaci,bolji,vise,moc,zajednica itd. Ti mehanizmi su duboko usadjeni instinkti covjeka koji su formirani kroz evoluciju. Kada covjek evolvuira dalje (mnogo mnogo vremena ... jer hiljadu godina u evoluciji je nista jel... ) onda ce mozda biti i moguce da se sprovede takav sistem u drustvu.

Kažeš čovjek evoluira? Revoluira čovjek! Od čovjeka nikad nešto drugo niti od nečeg drugog čovjek - od čovjeka uvijek čovjek, pun krug! Znao bi to kad ne bi neznao...jbg kako drugačije da ti kažem.

Kakvi usađeni instinkti? Ko ih je usadio? Kada? Čime? S kojom namjerom? Šta ti je...oli ti to čovjeku ispotiha nekakav animalizam pripisuješ?! Nemoj to.

Opet ta famozna sintagma "jugoslovenski narod"?!Ovde si malo odlutao sto se tice nacija,historija,jezik,misao itd. Moja tvrdnja/stav je da je Jugoslavija bila nacionalisticka drzava - koja nije uspjela da osnazi i formira Jugoslovensku naciju/narod do te mjere da nadvlada narodnosti/etnije u sklopu iste/istog.Upravo u nastavku dolazimo do mjesta gdje se razilazimo- ti kao komunista (bgm mogao si 52'ge na golom otoku zavrsiti
) rasclanjujes drustveni konstrukt drzave tj. nije ti bitan - dok meni kao socijalisti Jugoslovenu drzava/narod je primaran - ekonomski sistem intervencionalizma ili drzavnog kapitalizma (kod nas su to popularno nazvali komunizam
) ok super alat da drzi narod/drzavu u koheziji (fokusiranje - zajednicki cilj).
Koji je to kua? Znam za jugoslovenske narode: Srbe, Hrvate, Muslimane, Slovence, Mekedonce...kojto kua jugoslovenski narod? Na koji tačno misliš? Ima ih više. I nema šta da se "formira", tu su već.

"Raščlanjujem" konstrukte na društvene i prirodne, za razliku od onih (da ih ne imenujem) koji ih raščlanjuju na prirodne i neprirodne. To je zato što društvene uopšte i ne poimaju.
A ne kužiš da je ovo jedno nacionalna odrednica a ovo drugo nije? Budi pošten, nemoj da brkaš namjerno.Opet sto se tice Juznih slovena - to sam napisao u kontekstu Jugoslovena ( buni te to jer smatras da ja nesto odvajam ili spajam sa drugim) medjutim tu se radi o jednostavno izrazavanju bez ikakvog konteksta ispod - Juzni Sloven/Jugosloven.

Ok ako tako kazes, interesantna je debata bila - posto kazes da me neznanje diskvalifikuje nebih se upustao dalje.