"Shortage economy" je nova prijetnja: Kako će utjecati na našu privredu i građane?

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: "Shortage economy" je nova prijetnja: Kako će utjecati na našu privredu i građane?

Post by Taare » 27 Oct 2021, 00:54

Fuddo wrote: 26 Oct 2021, 21:42
animals wrote: 26 Oct 2021, 21:40 Problem svjetske ekonomije je veca ponuda od potraznje..
sve brza proizvodnja..
samo auto industrija..
stancaju se auta ko igracke..
a cijena, nenormalna..
Ipak je momentalno obrnuto.
Ne pratis sta se desava.
Sad bi ja napiso zašto on nema vremena da prati, al neću :ooo
Svi mi se morete obratit

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2787 times
Been thanked: 8767 times

Re: "Shortage economy" je nova prijetnja: Kako će utjecati na našu privredu i građane?

Post by Duminjo » 27 Oct 2021, 01:01

Ima on vremena da prati nego ne prati i nije ni Skonto sva poskupljenja zato sto ima viška para

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 01:07

HAVANA wrote: 26 Oct 2021, 22:07
animals wrote: 26 Oct 2021, 21:58 Znaci, vi ne mozete kupiti auto..
a imate pare..
evo ja cu sutra kupiti sta hocu, samo treba pare..
Haj nadji koliko ima komada peugeot boxer l3h2 sa nula kilometara u citavoj austriji. Ako mozes naci na jednom mjestu ja cu ti reci kome ces prodati. Dobices 500 eura po autu. Al da je nov i da nije iz rumunije itd sa sasijom od prosle godine... Mozes i toyote yaris cross za dobru cijenu 50 komada cu ti reci gdje i kome u belgiji...
Može I ovaj?

https://m.mobile.de/auto-inserat/peugeo ... e9&type=ad
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 01:08

Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 01:15

Svi mi se morete obratit

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 27 Oct 2021, 01:22

Kontam da havana te oglase ima u malom prstu 😂

10 ili 15 km nije novo

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 01:38

De šta vam je. Čuj nije novo. Dok ga par puta natovare i istovare sa labudice eto tih km.
Svi mi se morete obratit

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 27 Oct 2021, 02:53

Hoce coek nulu 😁

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2918 times
Been thanked: 24158 times

Post by HAVANA » 27 Oct 2021, 07:14

Ma jeste novo ali skontajte o cemu pisem. Ovaj covjek je peugeot diler 35 godina. I on to trazi. Nema ni jedan auto na stanju. Sto je imao malo jada prodao odma. Dovuko 3 iz rumunije isti dan prodao. Sjedi ko budala u zgradi a nigdje nista. Rok isporuke bilo cega dug i upitan. I on po internetu trazi nova auta. Ludilo. U citavoj belgiji 8 boxera 2021 godina neki dan bilo. Od toga 4 sa 0 kilometara ili 10,15...isto je to. Pa to je smijesno. Znala je jedna firma kupiti po 30 komada. Van marcke firma je imala 350 peugeota u firmi i mijenjala ih svake 4 godine.Ovo sam samo njega uzeo za primjer a slicno je i u toyoti sa kojom sam radio. Otpustio 12 od 17 mehanicara i 3 od 7 prodavaca. I jedan i drugi prodaju objekte i sve misle napustiti. Sto je najcudnije sve zivo pokupova nekakva grupacija van mosel iz holandije. Sta ce njima, ko su i sta ce dalje bog zna... Vrlo cudno stanje i cudne stvari. Plus meni nepojmljivo masovno belgijanci kupuju stara auta i iskljucivo benzince... Nidje veze. Opel astra h benzin 2006g 3500 eura, citroen saxo jebeni 1997g 1300 eura, golf 4 benzin po 1500,2000 eura...Najvaznija stvar da mu prodjes tehnicki, cijena je najmanji problem. Bez tehnickog ga nece nikako. Pa to nije par stotina eura vrijedilo do prije 2 godine. Euro 4,jedino si za export u rijetke zemlje mogao prodati. Saxo si mogo jedino na otpad odvuci...A ovo sto fufe stavi ima toga ali to je tako mali broj za tako velika trzista da je to smijesno. Plus ima tu finti. Posaljem mu broj sasijje pa on nesta provjeri gdje je napravljeno, koja je homologacija, prenos garantnog roka itd... Ima tu zajebancija dok se sve poklopi. Pitao sam ja i ovde za peg 208 i 2008, cekam odgovor i brojeve sasija. Pa onda ide ponuda, pa izvozni papiri, oslobadjanje od pdv... Ima tu svasta sto treba da se poklopi. Sve je uzasno tesko i usporeno a prisiljeni su na to sve da bi opstali ikako.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State » 27 Oct 2021, 08:57

6090219af22c6b00185db414.jpg
trenutno je ovaka situacija ponegdje u usa, sto je do prije dvije godine bilo nezamislivo, a vjerovatno ce biti i gore s obziroma da gloabalni lanac snabdjevanja morskim transportom je u kolapsu od kako je pandemija i ne vidi se kad ce povratiti na staro.
ovo je za nas strasna sansa jer ce firme po evropi malo vise obracati paznju, a sto se tice auta ne da je nestasica nego ce jos biti veca, prvo je nastalo cipova, a sada vidim da u kini kolabira proizvodnja magnezija usljed energetske krize (85posto svjetskog trzista), sto znaci da ce aluminij biti u deficitu takodjer, a on je glavni metal za autoindurstriju danas.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 09:39

Ma nije to tako crno kao što vi vidite.
U pandemiji si moro smanjivat proizvodnju, ljude slat kućama, itd.
Nemoguće je da se taj motor pokrene preko noći.
Sad nam treba jedna dobra godina da se vratimo u normalu.

A u ovom liberalnom kapitalizmu, kojeg inače smatram lošim sistemom, normalno je da se slabi gase a jači ostaju.
Ako neko nije u stanju da se prilagodi tržištu, neka bankrotira. To je njihova deviza.
Ako havanin jaran iz belgije nije u stanju otići do obližnje njemačke i kupiti te kombije i tojote, nek bankrotira.
Lako je biti u konforu, sjediti u toploj kancelariji, naručivati auta koja dovuče labudica i onda brati kajmak.
Sad kad treba pokrenuti dupe i krenuti za poslom, on ne umije.
Tako to vide zapadni ekonomi.
Svi mi se morete obratit

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 27 Oct 2021, 09:56

taare, kako ce dovuci ako nema cipova i aluminija da se proizvede auto?

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 09:58

The 51st State wrote: 27 Oct 2021, 08:57 trenutno je ovaka situacija ponegdje u usa, sto je do prije dvije godine bilo nezamislivo, a vjerovatno ce biti i gore
Sad nešto među nama dvojicom muslimana.
Znamo koji je modus operandi zapadnih ekonomija: prepustite tržištu da reguliše.
Što se mene tiče, glavno pitanje u svemu ovome jeste sljedeće...
Šta su to konkretno uradile vlade kako bi odbranile narod od ove krize?
Koje je mjere povukao riđobradi veliki musliman koji se rado slika u prvim safovima i njegovi poltroni poput premijera federacije kako bi narod u federaciji bez većih posljedica prošao kroz ovu ekonomsku krizu?
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 10:00

The 51st State wrote: 27 Oct 2021, 09:56 taare, kako ce dovuci ako nema cipova i aluminija da se proizvede auto?
Pričam o autima koja stoje u auto kućama i čekaju nove vlasnike.
Svi mi se morete obratit

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 27 Oct 2021, 10:07

Taare wrote: 27 Oct 2021, 09:58
The 51st State wrote: 27 Oct 2021, 08:57 trenutno je ovaka situacija ponegdje u usa, sto je do prije dvije godine bilo nezamislivo, a vjerovatno ce biti i gore
Sad nešto među nama dvojicom muslimana.
Znamo koji je modus operandi zapadnih ekonomija: prepustite tržištu da reguliše.
Što se mene tiče, glavno pitanje u svemu ovome jeste sljedeće...
Šta su to konkretno uradile vlade kako bi odbranile narod od ove krize?
Koje je mjere povukao riđobradi veliki musliman koji se rado slika u prvim safovima i njegovi poltroni poput premijera federacije kako bi narod u federaciji bez većih posljedica prošao kroz ovu ekonomsku krizu?
dobro pitanje, no odgovor je prilcno jednostavan, ti danas prakticno nemas nijednu islamsku vladu, imas muslimanske vladare ili rezime koji se ne drze prncipa koji su propisani kada je ekonomija u pitanju uz male izuzetke koji ne mogu globalno imapktovati.
dakle, sve su to postkolonijalni konstrukti u smislu drzavno drustvenih aparatura i kao takve su u globalnom ekonomskom lancu i to na kraju negdje, sto prakticno znaci da nemaju neki manevarski prostor.
jedino mozemo cekati da ova piramidalna sema koja je uspostavljena nakon napustanja zlatnog standarda da se kompletno urusi pa onda se sta substancijalno kvalitetnije i humanije izroditi nakon te kataklizme. ono sto je dobro ima svijesti na mikro nivou recimo gdje je jaka promociju svugdje na svijetu medju muslimanima da se studenski krediti beskamatiraju onako kako bi i trebalo, a to je prva udica koju liberalni kapitalizam baci ribama da se upecaju za skoro pola zivota prosjecne individue.

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 27 Oct 2021, 10:09

Taare wrote: 27 Oct 2021, 10:00
The 51st State wrote: 27 Oct 2021, 09:56 taare, kako ce dovuci ako nema cipova i aluminija da se proizvede auto?
Pričam o autima koja stoje u auto kućama i čekaju nove vlasnike.
a dobro, to je kad je stanje redovno, ja malo par mjeseci unaprijed spekulisem po ovim plasiranim informacijama.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3956 times
Been thanked: 7320 times

Post by Matan » 27 Oct 2021, 10:19

Havana prica o covjeku u Belgiji koji nema auta..
prvo, Belgija ne proizvodi auta..
drugo, u Austriji i Njemackoj auta na bacanje..
ali, vjerovatno skuplja, nisu za sverca..
a sto se tice ekonomije i krize, pa jel vi slusate sta se dogadja i zasto poskupljuje sve..
EU i Amerika su stampale veliku kolicinu novca, da bi podjelili drzavama pogodjene pandemijom..
i usljed svega dolazi do inflacije..cuj, ljudi cekaju u redu da uzmu auto..
ne znam gdje vi zivite..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 27 Oct 2021, 10:40

The 51st State wrote: 27 Oct 2021, 10:07 dobro pitanje, no odgovor je prilcno jednostavan, ti danas prakticno nemas nijednu islamsku vladu, imas muslimanske vladare ili rezime koji se ne drze prncipa koji su propisani kada je ekonomija u pitanju uz male izuzetke koji ne mogu globalno imapktovati.
Kažeš da je odgovor jednostavan, a ipak nisi odgovorio na postavljeno pitanje.
Imamo osobu koja se lakta za poziciju lidera. On će stati pred narod! On će na pregovore!
Osobu kojoj haman da i nije mrsko kad ga uslikaju skrušenog na tešehudu :andjeo

Eto, imao je priliku. Pandemija. Nestašica. Nema bolje prilike da staneš pred narod i ublažiš ekonomske posljedice pandemije.
A, da, ima onih "37% manje" - čuvena izreka njegovog poltrona.

Kad ih vidim, samo mi jedan ajet pada napamet:
Oni kojima je naređeno da prema Tevratu postupaju, pa ne postupaju, slični su magarcu koji knjige nosi.
Isto vrijedi i za kur'an.

A tako mi Allaha, dio jednog ajeta je bio dovoljan da se do maksimuma ublaže ekonomske posljedice ove pandemije.
I vladar reče: 'Sanjao sam kako sedam mršavih krava pojede sedam debelih...
Ko god se smatra vjernikom, taj zna o čemu je riječ.
Pa gdje su robne rezerve federacije bih? Prošla godina je bila rodna ko malo koja. Obarali su se rekordi.
Gdje su rezerve pšenice, žita, ulja...?
Prošle godine smo imali period u kojem su ljudi plaćali onima koji bi uzeli naftu jer su kapaciteti bili popunjeni i nije bilo mjesta za lagerovanje.
Gdje su naše rezerve nafte?
I još bezbroj drugih primjera.

Image
Svi mi se morete obratit

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3956 times
Been thanked: 7320 times

Post by Matan » 27 Oct 2021, 10:44

En moj Tare, ti i ekonomija..
cuj, gdje su nase rezerve nafte..
pa jel ti mislis da ih ima BIH..
jel ti mislis da ako u Srbiji i Hrvatskoj i drugim zemljama gorivo kosta 2 eura,
da ga mozes u BIH, prodavati po 1 euro..
rezerve psenice..i ostalog..
pa sa svojim rezervama BIH, ne bi prezivjela deset dana..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 27 Oct 2021, 10:45

Taare wrote: 27 Oct 2021, 10:40
The 51st State wrote: 27 Oct 2021, 10:07 dobro pitanje, no odgovor je prilcno jednostavan, ti danas prakticno nemas nijednu islamsku vladu, imas muslimanske vladare ili rezime koji se ne drze prncipa koji su propisani kada je ekonomija u pitanju uz male izuzetke koji ne mogu globalno imapktovati.
Kažeš da je odgovor jednostavan, a ipak nisi odgovorio na postavljeno pitanje.
Imamo osobu koja se lakta za poziciju lidera. On će stati pred narod! On će na pregovore!
Osobu kojoj haman da i nije mrsko kad ga uslikaju skrušenog na tešehudu :andjeo

Eto, imao je priliku. Pandemija. Nestašica. Nema bolje prilike da staneš pred narod i ublažiš ekonomske posljedice pandemije.
A, da, ima onih "37% manje" - čuvena izreka njegovog poltrona.

Kad ih vidim, samo mi jedan ajet pada napamet:
Oni kojima je naređeno da prema Tevratu postupaju, pa ne postupaju, slični su magarcu koji knjige nosi.
Isto vrijedi i za kur'an.

A tako mi Allaha, dio jednog ajeta je bio dovoljan da se do maksimuma ublaže ekonomske posljedice ove pandemije.
I vladar reče: 'Sanjao sam kako sedam mršavih krava pojede sedam debelih...
Ko god se smatra vjernikom, taj zna o čemu je riječ.
Pa gdje su robne rezerve federacije bih? Prošla godina je bila rodna ko malo koja. Obarali su se rekordi.
Gdje su rezerve pšenice, žita, ulja...?
Prošle godine smo imali period u kojem su ljudi plaćali onima koji bi uzeli naftu jer su kapaciteti bili popunjeni i nije bilo mjesta za lagerovanje.
Gdje su naše rezerve nafte?
I još bezbroj drugih primjera.
odgovorio sam kako sam umio, u drugom djelu posta mislim da sam i nesto konkretnije to uradio....

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”