Jesu li ljudi u svojoj suštini zli?

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times
Status: Offline

Re: Jesu li ljudi u svojoj suštini zli?

Post by Hannibal » 01 Nov 2021, 15:21

hocemo brt
🐽

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4334 times
Been thanked: 3264 times

Post by Melek » 01 Nov 2021, 15:22

Zaboravih reć, košta
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Mon
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3998 times
Been thanked: 5077 times

Post by Mon » 01 Nov 2021, 15:29

Maja wrote: 27 Sep 2021, 22:31 Ma, gdje vi srecete te zle ljude.
Meni ova izjava bas cool i oslikava ono sto hocu da kazem: you attract what you project. Zli ljudi vide samo zlo u drugima; podsvesno opravdavaju svoje licno zlo.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar » 01 Nov 2021, 15:54

Da li je biti zao prema zlim ljudima - biti dobar ? :hm

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21972 times
Been thanked: 20037 times

Post by Masamune » 01 Nov 2021, 16:46

Calla wrote: 01 Nov 2021, 13:56
MarlboroGold wrote: 27 Sep 2021, 22:40 Ne možete osjetiti, već možete samo saznati da je osoba zla. Zavisno od postupaka, reakcije itd.
Čak i to zna dovesti do pogrešne procjene osobe. Svi mi nekad imamo i loš dan, pa nekad ostavi takav dojam kod drugih.
Nema ti to nikakve veze sa losim ili dobrim danom I kasnim saznanjem da je osoba zla.

Iskustveno godinama radim sa puno ljudi I to je moja osjecajna vjezbaonica odnosno moj sigurni Indikator gdje vrlo brzo spoznam tko je samo malo naporan ili pomalo tezak za razliku od losih ljudi koji u mom mozgu stvaraju veliki kaos.
Možeš vjerovati da je neko takav ako zrači i možda se tačno ispostavi, ali ne možeš ba znati. To je apsurd.

Kad bi mogla znati bila bi u rangu Isusa.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8853 times
Been thanked: 5610 times

Post by Mister No » 01 Nov 2021, 17:08

Okruzenje to određuje.
Lako je biti dobar npr. u Finskoj gdje ti je sve od rođenja obezbijeđeno, i gdje se pored roditelja cijelo drustvo brine za odgoj djece.
U Sudanu onima od 10 g. vec utrpaju Kalasa u ruke i natjeraju ga da pobije pola sela da bi dobio flašu vode.
The Dark Side Of The Forum...

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4111 times
Been thanked: 3081 times

Post by Lavlje_srce » 01 Nov 2021, 23:14

MorningStar wrote: 01 Nov 2021, 15:54 Da li je biti zao prema zlim ljudima - biti dobar ? :hm
Jeste. U protivnom se zlo nesmetano siri. Pritom ne mislim da cilj opravdava sredstvo, ali okrenuti glavu na drugu stranu pred ociglednim zlom te cini saucesnikom u tom istom zlu u krajnjoj instanci.

Samo djeca i naivni mogu misliti da princip dobra vodi ovaj svijet. Vodi ga princip sile, profita i/ili nuznosti. Onaj ko to ne vjeruje neka ode u Afriku/Indiju/Juznu Ameriku i vidi kako zivi sirotinja.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 01 Nov 2021, 23:43

Volim da vjerujem da su ljudi dobri, ali im se, eto(!) , podjahkad omakne
Samo sabura

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 02 Nov 2021, 00:18

greeneyes wrote: 01 Nov 2021, 23:43 Volim da vjerujem da su ljudi dobri, ali im se, eto(!) , podjahkad omakne
Volis tako vjerovati jer ti je tako lakse, medjutim cinjenice govore drugacije. Ono sto je najblize istini je da borba izmedju Dobra i Zla nikad ne prestaje. Nekad pobijedi Dobro, nekad Zlo, samim tim i covjecanstvo prolazi kroz razlicite faze. Ono u sta sam sigurna je da Zlo nikad ne miruje (imala sam nesto vise vremena nego obicno u zadnjih godinu-dvije i proucavala sam neke pojave studioznije nego ranije). U ovo vise (nazalost) nemam bilo kakve sumnje.

Voljela bih i ja da je drugacije. Hoce li moja zelja promijeniti bilo sta? Nazalost nece.
Memento Mori

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2703 times
Been thanked: 8379 times

Post by Duminjo » 02 Nov 2021, 00:30

MorningStar wrote: 01 Nov 2021, 15:54 Da li je biti zao prema zlim ljudima - biti dobar ? :hm

Ima ona stara dobra "Ko tebe kamenom, ti njega sisom"

Ako uzvratimo isto, onda smo isti ko i ti zli ljudi

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 02 Nov 2021, 00:37

Da su ljudi u svojoj sustini dobri, zakoni, Policija i silne vojske ne bi postojali.

Svi bi bili altruisticni, obazrivi, uljudni, mirni i zivjeli bi u harmoniji s ostatkom svijeta. Opet kazem, ovo nazalost mogu povjerovati samo mala djeca. Da strah od sankcija ne sprijecava ljude, mnogi se ne bi ustezali od najtezih krivicnih djela sada, u realnom vremenu. Mnogi se pitaju kako to da neki od "normalnih" ljudi koji u miru postuju zakone postaju zvijeri u ratu. To se desava zbog disolucije individualne odgovornosti u ratovima i psihologije mase koju je u ekstremnim uslovima lako povuci u bilo kom smjeru.
Memento Mori

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3960 times
Been thanked: 3640 times

Post by Naseef Mushroom » 02 Nov 2021, 00:44

Jeste. Kada bi gledali iskreno baciti bombu ili spaliti nekoga na električnoj stolici jesu zla djela sama po sebi međutim ako u ratu bombarduješ ratne zločince ili ako se na električnoj stolici nalazi masovni ubica onda je dobro djelo.
Isto tako ako si nekulturan i đubre prema nekome u javnosti ko je i sam nekukturan i đubre ti činiš nešto dobro jer ćeš time zaštititi sebe od njegovih napada a i možda ga zastiditi da napada ljude oko sebe što te čini dobrom osobom.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 02 Nov 2021, 00:48

Ljudi u svojoj sustini nisu zli.

Ali naravno da ima i dobrih i zlih.
Sta dovodi do zla je druga prica.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3960 times
Been thanked: 3640 times

Post by Naseef Mushroom » 02 Nov 2021, 00:57

Koliko znam slučaja, dva brata, roditelji ih isto odgajali, odrasli u istim uslovima, ovaj jedan duša od čovjeka, ovaj drugi definicija zla.
Moraju biti geni zla, da liči na nekog svog pra-amidžu koji je bio loš jer znam dosta ljudi koji su odrasli u uslovima i doživjeli stvari radi kojih bi morali posttii zli ali nisu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 02 Nov 2021, 01:10

Naseef Mushroom wrote: 02 Nov 2021, 00:57 Koliko znam slučaja, dva brata, roditelji ih isto odgajali, odrasli u istim uslovima, ovaj jedan duša od čovjeka, ovaj drugi definicija zla.
Moraju biti geni zla, da liči na nekog svog pra-amidžu koji je bio loš jer znam dosta ljudi koji su odrasli u uslovima i doživjeli stvari radi kojih bi morali posttii zli ali nisu.
Ali to ne znaci da su ljudi sustinski zli.

To samo znaci da ima i dobrih i losih.

Jos nije dokazano da postoji zao gen, pa ne znamo. Mozda postoji, a mozda i ne.

Ali znamo da dva covjeka nemaju ista zivotna iskustva, bez obzira i ako su dva brata odgajana od istih roditelja.

Mali milion razloga zasto neki dogadjaj kod nekoga trigeruje zlo, a kod nekog ne.

saint_mirad
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 80 times
Been thanked: 213 times

Post by saint_mirad » 02 Nov 2021, 01:10

za psihopate se definitivno može tvrditi da su u suštini zli. nepopravljivo zli, čak.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2703 times
Been thanked: 8379 times

Post by Duminjo » 02 Nov 2021, 01:18

saint_mirad wrote: 02 Nov 2021, 01:10 za psihopate se definitivno može tvrditi da su u suštini zli. nepopravljivo zli, čak.
Sta ti je tacno psihopata?
Psihicki bolestan insan sa dijagnozom ili nešto lijevo?

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 02 Nov 2021, 01:37

Za psihopate nema sumnje da su zli u svojoj esenciji jer ne posjedjuju empatiju.

Jos jedan faktor koji ljude vodi ka cinjenju zla je osjecaj nedodirljivosti bilo zbog bogatstva, porijekla ili utjecaja, iz cega bi se mogla izvuci hipoteza da bi vecina ljudi postali zli kada bi imali dovoljno sigurnosti da za cinjenje zla zbog jednog od ovih faktora ne bi bili sakcionisani.

Pitamo se otkud toliko korupcije u nasem i slicnim drustvima. Cini li prilika lopova i kada i za koju cijenu bi vi izdali princip Dobra? <--- Ovo je retoricko pitanje jer se svi nadaju da ne bi posto nemaju taj izazov. Medjutim mnogi od onih koji jesu korumpirani, to su postali kada su se stekli uslovi da postanu korumpirani. Zanimljivo, zar ne?
Memento Mori

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3896 times
Been thanked: 2930 times

Post by Pasaga » 02 Nov 2021, 05:07

Lavlje_srce wrote: 02 Nov 2021, 01:37 Za psihopate nema sumnje da su zli u svojoj esenciji jer ne posjedjuju empatiju.

Jos jedan faktor koji ljude vodi ka cinjenju zla je osjecaj nedodirljivosti bilo zbog bogatstva, porijekla ili utjecaja, iz cega bi se mogla izvuci hipoteza da bi vecina ljudi postali zli kada bi imali dovoljno sigurnosti da za cinjenje zla zbog jednog od ovih faktora ne bi bili sakcionisani.

Pitamo se otkud toliko korupcije u nasem i slicnim drustvima. Cini li prilika lopova i kada i za koju cijenu bi vi izdali princip Dobra? <--- Ovo je retoricko pitanje jer se svi nadaju da ne bi posto nemaju taj izazov. Medjutim mnogi od onih koji jesu korumpirani, to su postali kada su se stekli uslovi da postanu korumpirani. Zanimljivo, zar ne?
:ok :pusa :pusa
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9825 times
Been thanked: 16569 times
Status: Online

Post by spacebound » 02 Nov 2021, 05:33

Duminjo wrote: 02 Nov 2021, 01:18
saint_mirad wrote: 02 Nov 2021, 01:10 za psihopate se definitivno može tvrditi da su u suštini zli. nepopravljivo zli, čak.
Sta ti je tacno psihopata?
Psihicki bolestan insan sa dijagnozom ili nešto lijevo?
Ne, psihopatija se ne priznaje kao bolest.
Psihopat se radja, a na magnetnoj rezonanci se moze vidjeti da imaju manjak odredjene materije u mozgu, u odnosu na druge ljude.
Procjenjuje se da je 5% ljudi psihopata. Najvaznija odlika je ta da oni nemaju empatije, potpuno su ravnodusni na osjecaje drugih, ali da bi se uklopili odlicno imitiraju emocije. Manipulativni i najcesce vrlo inteligentni.
Puno ih se nalazi na pozicijama moci - direktori, politicari... Upravo zbog odsustva emocija ovo su odlicna zanimanja za njih.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”