AMERIKA
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21949 times
- Been thanked: 20018 times
- Status: Offline
Re: Kako je devojčica sa najpoznatije fotografije sedamdesetih oprostila ljudima koji su joj naneli zlo
Uostalom svjetovni i vjerski moral se nekad znaju i podudarati.
-
- Inventar foruma
- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
Re: Kako je devojčica sa najpoznatije fotografije sedamdesetih oprostila ljudima koji su joj naneli zlo
moral je prakticno vrijednosni sud ljudskih radnji i cinova, a isti je baziran na ontoloskim osnovama postojanja. to se prvo moras informisati, a ne iskrivljivati i karikirati postojecu definicijuMarlboroGold wrote: 04 Nov 2021, 14:06Šta je moral? Opšteprihvaćena definicija istog je da isti reguliše naše djelovanje i ponašanje, kao i međuljudske odnose. Moralna pravila i vrijednosti se razlikuju u odnosu na vrijeme i prostor, ali postoje neka univerzalna i nisu apsolutna. Ti zagovaraš vjerski, odnosno apsolutni.The 51st State wrote: 04 Nov 2021, 13:38
dobro jarane, znam da ti je manir kad nemas argumenata na licnu osnovu prebacivati ili pokazi tacno sta ja to ne razumijem, a ti ko biva razumijes.
Jesi li kad čuo za svjetovni moral? Ili svjetovnu etiku kao filozofiju svjetovnog morala?
Progres je gotovo uvijek dolazio u okvirima drugog, koji nije apsolutan, nego onog koji sebe predstavlja apsolutnim. Samom tom etiketom ne dopušta progres, već nudi sve zdravo za gotovo (što je i puno šupljina) i stanje totalne ambivalentnosti koje je neprirodno, jer je progres zacrtan u prirodi čovjeka kao ljudskog bića i tome težimo. Da nije bilo onih pionira svog vremena koji su se suprotstavljali dogmi poput Galilea, da Vinčija i drugih i da je održano onakvo stanje danas bi zemlja i dalje bila ravna ploča.
Da, progres. Nije regres. To je budalaština i samo to vi i dalje koristite kao argument, jer se držite za slamke.
jesam, ista je takodjer bazirana na ontoloskoj bazi u svojoj sustini, mada danas vidimo kako to funkciinise kad isti negira tu cinjenicu, ubrzana propast.
Nope, progres je dolazio usljed Bozijih revelacija i sto je moguce dosljednijeg sljedenja istih, ateisticki progres je sjeverna koreja i taj moralni kodeks. Mijesas islam sa krscanstvom, recimo da nije bilo islama ti ne bi ni tipko na spravi na kojoj tipkas, a vidis covjek pratio dogmu kako je ti ignorantski nazivas.
Ne, nego taj tvoj progres je vec po svim civilizacijskim parametrima propao i propada ubrzano, toliki je progres da ce nestati nositelja progresa tj. onih koji to smatraju progresom.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
To nema veze sa Islamom. Arapi su i prije Islama bili posvećeni nauci i bili su vodeći u dotadašnjem svijetu, a Islam je to samo preuzeo. Islamski učenjaci su to njegovali još neko vrijeme zbog tradicije sve do selefijske revolucije koja je arapski svijet odvela u izolaciju.
To se ne uči u džamijama.
To se ne uči u džamijama.
Last edited by Masamune on 04 Nov 2021, 15:31, edited 1 time in total.
-
- Inventar foruma
Ne znam dje ti ucis ali gdje god da to radis valjalo bi da malo obratis paznju na gradivo i ne lazes bezze, te malo poniznosti i zahvalnosti iskazes prema ovom dogmaticaru Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi kako ga ti sa visine zoves, to jest sve one slicne njemu koji ti omogucise da tipkas na ovo sokocalo.MarlboroGold wrote: 04 Nov 2021, 14:28 To nema veze sa Islamom. Arapi su i prije Islama bili posvećeni nauci i bili su vodeći u dotadašnjem svijetu, a Islam je to samo preuzeo. Islamski učenjaci su to njegovali još neko vrijeme zbog tradicije sve do selefijske revolucije koja je arapski svijet odvela u izolaciju.
To se ne ući u džamijama.
Da te pitam kao progresivnog ateistu i humanistu, jesi li protiv brakova izmedju punoljetih clanova nuklearne porodice uz obavezu da koriste komtracepciju, mislim ako lgbt moze, zasto oni ne mogu, njihov humanizam je suspregnut stegama regresivnih normi iz proslosti, jelte.
Ako jesi, objasni kako je to u skladu sa tvojim progresivnim moralom da uskaracujes tim ljudima njihovo ljudsko pravo na progres,ljubav, drustvenu afirmaciju i slicno.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4333 times
- Been thanked: 3263 times
-
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 3998 times
- Been thanked: 5076 times
Religija je polazna i orientaciona tacka onima koji se za nju opredijele. Tvrditi da je sve objasnjivo i definisano religijskim spisima, je ogranicenost.
Izvinjavam se sto je text na engleskom onima koji ga ne razumiju...
Odgovor prikazan dole je na pitanje: da li zivotinje "znaju" da se ne pare sa clanovima "porodice".
Izvinjavam se sto je text na engleskom onima koji ga ne razumiju...
Odgovor prikazan dole je na pitanje: da li zivotinje "znaju" da se ne pare sa clanovima "porodice".
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Mogu ja to potkrijepiti vrlo lako, ali mi treba dosta vremena za vrlo opširan post. Kao što rekoh u skraćenoj verziji to nije zasluga Islama koju sebi obavezno pripisujete. To je nešto što se ne uči u vjerskim ustanovama niti vjerskoj literaturi, već u historijskoj.The 51st State wrote: 04 Nov 2021, 15:00Ne znam dje ti ucis ali gdje god da to radis valjalo bi da malo obratis paznju na gradivo i ne lazes bezze, te malo poniznosti i zahvalnosti iskazes prema ovom dogmaticaru Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi kako ga ti sa visine zoves, to jest sve one slicne njemu koji ti omogucise da tipkas na ovo sokocalo.MarlboroGold wrote: 04 Nov 2021, 14:28 To nema veze sa Islamom. Arapi su i prije Islama bili posvećeni nauci i bili su vodeći u dotadašnjem svijetu, a Islam je to samo preuzeo. Islamski učenjaci su to njegovali još neko vrijeme zbog tradicije sve do selefijske revolucije koja je arapski svijet odvela u izolaciju.
To se ne ući u džamijama.
Da te pitam kao progresivnog ateistu i humanistu, jesi li protiv brakova izmedju punoljetih clanova nuklearne porodice uz obavezu da koriste komtracepciju, mislim ako lgbt moze, zasto oni ne mogu, njihov humanizam je suspregnut stegama regresivnih normi iz proslosti, jelte.
Ako jesi, objasni kako je to u skladu sa tvojim progresivnim moralom da uskaracujes tim ljudima njihovo ljudsko pravo na progres,ljubav, drustvenu afirmaciju i slicno.
Pa ja mogu u svoje ime govoriti i šta je za mene prihvatljivo, ali se ne bavim nametanjem. Ako zakoni i propisi tako nešto dozvoljavaju ko sam ja da im nešto branim iako se ne slažem sa time? Ti opet spominješ 0,00x posto slučajeva i to pravdaš nekim zaključcima o dekadenciji svih ideologija i ostalog koje dolaze sa Zapada. Kao što rekoh ranije sve što dolazi sa Zapada, a što se ne uklapa u vaš svjetonazor, je po defaultu dekadentno i regresija. Tu nema smisla uopšte ni pokušavati braniti poziciju, jer je to najčešće gubitak vremena. Ja sam istovremeno svjestan da nije sve med i mlijeko izvan Islama i to bi bio apsurd kad bih uopšte pokušao zauzimati takvu poziciju. Isto tako ne smatram da je sve dekadentno u Islamu. Realniji sam od tebe po tom pitanju.
Last edited by Masamune on 04 Nov 2021, 15:28, edited 1 time in total.
- Melek
- Deer Hunter
Znaju! Divlja svinja zabranjuje incest u čoporu i odvaja mlade mužjake od ženki.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
-
- Inventar foruma
Ne mozes. Svi najveci umovi su bili drajvani svrhom i vjerom u supreme being, dok je domet ateistickog umovanja kad su se docepali vlasti sssr, sjeverna koreja i slicno.MarlboroGold wrote: 04 Nov 2021, 15:27Mogu ja to potkrijepiti vrlo lako, ali mi treba dosta vremena za vrlo opširan post. Kao što rekoh u skraćenoj verziji to nije zasluga Islama koju sebi obavezno pripisujete. To je nešto što se ne uči u vjerskim ustanovama niti vjerskoj literaturi, već u historijskoj.The 51st State wrote: 04 Nov 2021, 15:00
Ne znam dje ti ucis ali gdje god da to radis valjalo bi da malo obratis paznju na gradivo i ne lazes bezze, te malo poniznosti i zahvalnosti iskazes prema ovom dogmaticaru Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi kako ga ti sa visine zoves, to jest sve one slicne njemu koji ti omogucise da tipkas na ovo sokocalo.
Pa ja mogu u svoje ime govoriti i šta je za mene prihvatljivo, ali se ne bavim nametanjem. Ako zakoni i propisi tako nešto dozvoljavaju ko sam ja da im nešto branim iako se ne slažem sa time? Ti opet spominješ 0,00x posto slučajeva i to pravdaš nekim zaključcima o dekadenciji svih ideologija i ostalog koje dolaze sa Zapada. Kao što rekoh ranije sve što dolazi sa Zapada, a što se ne uklapa u vaš svjetonazor, je po defaultu dekadentno i regresija. Tu nema smisla uopšte ni pokušavati braniti poziciju, jer je to najčešće gubitak vremena. Ja sam istovremeno svjestan da nije sve ni med i mlijeko izvan Islama i to bi bio apsurd kad bih uopšte pokušao zauzimati takvu poziciju. Isto tako ne smatram da je sve dekadentno u Islamu. Realniji sam od tebe po tom pitanju.
Izvini, nisam te to pito nego konkretno pitanje, umijes li odgovoriti decidno ili je ova salata od rijeci da se izbjegne neugodni odgovor tvoj krajnji domet?
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Irelevantno je šta ja mislim i u tome je poenta.
Ali evo da odgovorim, protiv sam. To što sam ja protiv ništa ne znači ni meni niti njima. Ti i slični tebi bi takve škartirali u kompletu. Nekima bi i glave bile otkinute.
Ali evo da odgovorim, protiv sam. To što sam ja protiv ništa ne znači ni meni niti njima. Ti i slični tebi bi takve škartirali u kompletu. Nekima bi i glave bile otkinute.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1216 times
- Been thanked: 3847 times
Ko o čemu, on o krmadima.Melek wrote: 04 Nov 2021, 15:28 Znaju! Divlja svinja zabranjuje incest u čoporu i odvaja mlade mužjake od ženki.

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
-
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 3998 times
- Been thanked: 5076 times

Last edited by Mon on 04 Nov 2021, 16:08, edited 1 time in total.
- Zana
- Gospođetina
- Has thanked: 9245 times
- Been thanked: 9196 times

Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Melek
- Deer Hunter
E, čekaj malo sad. Pa i šerijat dozvoljava incest ali krmad ne.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Ne dozvoljava ni jedno ni drugo.

Btw, nisam do sad znao da si pobožan. Halali brt.

-
- Inventar foruma
- Melek
- Deer Hunter
Pa zar nije da Araplahani mogu prinuditi hanumicu za lepog Daidžu?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Ne može za dajdžu.
De ti malo bolje rastabiri kitabe ili se drži krmadi.

- Melek
- Deer Hunter
Rođački brak ili "srodstvo " (brakovi među parovima koji su u srodstvu kao drugi rođaci ili bliži), dopušteno je i često ohrabrivano na cijelom Bliskom istoku i u muslimanskim zemljama kao što je Pakistan. Od 2003. godine prosječno je 45% bračnih parova bilo u rodbinskoj vezi u arapskom svijetu. Iako srodstvo nije jedinstveno za arapski ili islamski svijet, arapske su zemlje imale "neke od najviših stopa srodničkih brakova na svijetu". bint 'amm brak ili brak s očevom kćerkom brata (bint al-'amm) posebno su česti, posebno u plemenskim i tradicionalnim muslimanskim zajednicama, gdje se muškarci i žene rijetko susreću s potencijalnim supružnicima izvan šire obitelji. . Antropolozi su raspravljali o značaju prakse; neki ga smatraju glavnim obilježjem bliskoistočnog srodničkog sustava , dok drugi primjećuju da su sveukupne stope brakova i bratića naglo varirale između različitih bliskoistočnih zajednica. U predmoderno doba rijetko su se bilježile stope brakova s bratićima. U novije vrijeme genetičari su upozoravali da je tradicija braka rođaka tijekom stoljeća dovela do recesivnih genetskih poremećaja.Wikipedia site:hr2.wiki
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Melek
- Deer Hunter
Znam da si araplahan wannabe pa ti smeta, al et halali i ti 

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.