kako ja volim kompot i sok od ruze. moram naruciti kod mame
Domaći sokovi i napici
- Heidi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 6 times
- Status: Offline
Re: Domaći napici
uh, majo...
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7924 times
- Been thanked: 18726 times
I meni je pao na pamet sok od ruže nedavno. Znam da smo ga pravili prije rata, ali problem je što mi prskamo ruže protiv ušiju, a te ne mogu.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7924 times
- Been thanked: 18726 times
Par godina pravim sok od višanja (recept u prvom postu) i sad sam napravila 10,5 litara 
Sirupa 10,5 l
Obrala dvije višnje i izvagala kad 17,5 kg.
A imamo i dosta trešanja pa sam kontala šta s njima...svi kažu ne može se od njih praviti ni sok i džem. Hajd rekoh da oprobam sok. Ispao pravi. Ne znam šta ti ljudi govore.

Sirupa 10,5 l
Obrala dvije višnje i izvagala kad 17,5 kg.
A imamo i dosta trešanja pa sam kontala šta s njima...svi kažu ne može se od njih praviti ni sok i džem. Hajd rekoh da oprobam sok. Ispao pravi. Ne znam šta ti ljudi govore.

- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3912 times
- Been thanked: 2947 times
od tresanja mozes praviti slatko,i napunis ga u tegle.
Majka mi je to radila,nista ukusnije.....
cak ako imas smokava,tenica,od njiha slatko,nesto najbolje sto sam jeo.
Recepte nemam,a to stare zene iz dubrava bi trebale znat.
To mi je nena a kasnije i majka svake godine pravili.
Smokve nesmiju biti skroz zrele,nako...napola,i kuhaju se u vodi i pomjesa se jedan mali procenat kreca.
Toliko znam,a nije to citav proces....ima jos....
Majka mi je to radila,nista ukusnije.....
cak ako imas smokava,tenica,od njiha slatko,nesto najbolje sto sam jeo.
Recepte nemam,a to stare zene iz dubrava bi trebale znat.
To mi je nena a kasnije i majka svake godine pravili.
Smokve nesmiju biti skroz zrele,nako...napola,i kuhaju se u vodi i pomjesa se jedan mali procenat kreca.
Toliko znam,a nije to citav proces....ima jos....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
-
Ciklama
Domaći sokovi
Na drugoj temi smo se raspisale o sokovima, možda ima još zainteresovanih da utipkaju koju riječ pa rekoh da otvorim temu.
Znači, recepti, iskustva, savjeti i sve ostalo vezano za pripremu voća, povrća, biljki i biljkica u sokiće i sirupe.
Meni se trenutno (od nedjelje) "kiseli" puna velika tegla latica domaće ruže, đulbe šećerke, prelivene hladnom (prokuhanom) vodom i kriškama limuna. Čekam da mi latice što više izblijede da bih to sve izgnječila i procjedila, zašećerila i uživala.
Našla sam recept gdje se kuhaju latice i sve kontam da bi tako sok mogao duže trajati.
Ništa ne gubim ako probam.
Pravila sam sok od žare, hladni - ali sam odradila i jednu turu kuhanjem i super je, može stajati do zime.
Znači, recepti, iskustva, savjeti i sve ostalo vezano za pripremu voća, povrća, biljki i biljkica u sokiće i sirupe.
* * *
Meni se trenutno (od nedjelje) "kiseli" puna velika tegla latica domaće ruže, đulbe šećerke, prelivene hladnom (prokuhanom) vodom i kriškama limuna. Čekam da mi latice što više izblijede da bih to sve izgnječila i procjedila, zašećerila i uživala.
Našla sam recept gdje se kuhaju latice i sve kontam da bi tako sok mogao duže trajati.
Pravila sam sok od žare, hladni - ali sam odradila i jednu turu kuhanjem i super je, može stajati do zime.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9746 times
- Been thanked: 11483 times
Re: Domaći sokovi
A jel ima latica da se kupi? 
Čujem da se to ne isplati. Ide kila na kilu. Mislim na šećer.
Čujem da se to ne isplati. Ide kila na kilu. Mislim na šećer.
-
Ciklama
-
Ruana
Za sada sam pravila od metvice i zove. Na isti nacin, listove operem pokiselim u vodi i limuntosu ostavim da prenoci procijedim i uspem u bocu. Ja ne stavljam secer jer niko ne voli. Kad pijemo razblazimo sa vodom.
sokovi, i sirupi (koje neki nazivaju i "medom") od maslačka, žare, bagrema, zove i zovinih bobica, kunice..
-
Trepavica
Pavim ovaj od djumbira l limuna , po ko zna koji put , koristila sam braon secer , tako da je i napitak blago tamniji..Pravo osvjezavajuci napitak u toplim danima..
Bas razgali ..
http://www.coolinarika.com/recept/ginge ... -djumbira/
Bas razgali ..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 40989 times
- Been thanked: 27559 times
Bezeze sok od ruze 
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
-
Ciklama
Rum wrote:Bezeze sok od ruze
... nema šanse da je do soka do Ruma je, ne zna on šta je fino.
Last edited by Ciklama on 30 Jun 2014, 14:27, edited 1 time in total.
-
dacina_curica
Sok od ruze je prva liga.
Meni je ipak najdraza smreka, to pokiselim kad naletim na bobe (nazalost rijetko je
). Zato kad sam u Bosni pijem je ko mahnita. 
Meni je ipak najdraza smreka, to pokiselim kad naletim na bobe (nazalost rijetko je
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 40989 times
- Been thanked: 27559 times
Zova je zova , i visnja je visnja
kakva ruza ruza je samo za zavesti curu
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
-
Ciklama
Imala sam jednu turu soka od ruže, prispjela je gostima tako da ja nisam oćeifila jer je bila mala količina. 
Al' nova tura se kiseli. Al' i dijapora stiže, tako da ću morati sakriti a djeci i gazdi zaprijetiti da me ne odaju.

Al' nova tura se kiseli. Al' i dijapora stiže, tako da ću morati sakriti a djeci i gazdi zaprijetiti da me ne odaju.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9746 times
- Been thanked: 11483 times
Trepavica wrote:Pavim ovaj od djumbira l limuna , po ko zna koji put , koristila sam braon secer , tako da je i napitak blago tamniji..Pravo osvjezavajuci napitak u toplim danima..
Bas razgali ..
Zar smeđi šećer, ne uništava ukus limuna?
-
Trepavica
Nisam to primjetilaKrokodil Behko wrote:Trepavica wrote:Pavim ovaj od djumbira l limuna , po ko zna koji put , koristila sam braon secer , tako da je i napitak blago tamniji..Pravo osvjezavajuci napitak u toplim danima..
Bas razgali ..
Zar smeđi šećer, ne uništava ukus limuna?
-
Trepavica
Znaci i to se radiCiklama wrote: Al' nova tura se kiseli. Al' i dijapora stiže, tako da ću morati sakriti a djeci i gazdi zaprijetiti da me ne odaju.![]()
-
Ciklama
Fantastičan ...
))
Uz domaću đulbe šećerku, stavila sam i "obične" crvene ruže (ništa nije kemijski tretirano) ...

Uz domaću đulbe šećerku, stavila sam i "obične" crvene ruže (ništa nije kemijski tretirano) ...