Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 105 times
Been thanked: 139 times
Status: Offline

Re: Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

07 Nov 2021, 19:47

Fuddo wrote: 07 Nov 2021, 19:34
General War wrote: 07 Nov 2021, 19:34
Sacu ja jos malo kod tebe, samo peNziju da potpisem i eto me na tvoj teren... :kafa
Bujrum
Jedva te cekamo
Samo si nam jos ti falio :D.
Znam ja to, siroko je srce bosnjacko :pivo
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2581 times
Been thanked: 1209 times

07 Nov 2021, 19:47

Taare wrote: 07 Nov 2021, 18:05
General War wrote: 07 Nov 2021, 18:00

Tako je, oruzano krilo SDA...tacnije kod expresa, smjesni su bili.
Ne, nego u onoj staroj kući u parku.
Pa tu je bila SDA.

Hajmo realno, nije Beslagic bio protiv organizacije otpora nego da se to ne radi u gradu gdje je jos kasarna puna vojske i rezervista a i aerodrom u punom kapacitetu.
Kupovalo se vrijeme. Dosta Tuzlaka je otislo na Kalesijsko i Zvornicko ratiste sto se pokazalo ispravno.
Upravo su ti sa PL Kalesije, Zivinica i drugih mjesta zaustavili cetnike u Dubnici sto je bilo presudno da se ne spoje preko J.Luga(gdje se nalazili cetnici sa 8 tenkova) sa aerodromom Dubrave a desnim pravcem da se spoje sa onima u Caklovicima i S.Hanu.

Da su cetnici uspjeli u svojoj namjeri oni bi napali Tuzlu prije 15, maja. Bradate spodobe iz kasarne bi samo izasle na ulice.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

07 Nov 2021, 19:49

amidza idriz wrote: 07 Nov 2021, 19:35
MorningStar wrote: 07 Nov 2021, 16:33

Ili ti - malo price puno rada :oo
Kad treba ratovati

Ovo ti je bilo bas mucki. Cuj iz zasjede pucati na goloruku djecu.
Malo stanes i udahnes , to sam napisao kao primjer dobre organizacije odbrane srecom stranacke milicije i slicno su pohapsene a formirana je organizovana vojna hijerarhija koja je pretezno obuhvacala TO BiH,miliciju i rezervni sastav milicije, --a ne u negativnom kontekstu (ako ne kontas i dalje - i moja porodica tj. muski clanovi iste su pucali po "nejaci" tada ) - medjutim nije mi cudno da ne kontas sta je napisano.
Last edited by MorningStar on 07 Nov 2021, 19:51, edited 1 time in total.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 19:51

Melek wrote: 07 Nov 2021, 19:39
General War wrote: 07 Nov 2021, 19:34
Sacu ja jos malo kod tebe, samo peNziju da potpisem i eto me na tvoj teren... :kafa
Dje ćeš tačno, da te malo posjetim?
Sad za sad plan je Kolorado, sta ces da ti ponesem?

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 19:56

amidza idriz wrote: 07 Nov 2021, 19:47
Taare wrote: 07 Nov 2021, 18:05

Ne, nego u onoj staroj kući u parku.
Pa tu je bila SDA.

Hajmo realno, nije Beslagic bio protiv organizacije otpora nego da se to ne radi u gradu gdje je jos kasarna puna vojske i rezervista a i aerodrom u punom kapacitetu.
Kupovalo se vrijeme. Dosta Tuzlaka je otislo na Kalesijsko i Zvornicko ratiste sto se pokazalo ispravno.
Upravo su ti sa PL Kalesije, Zivinica i drugih mjesta zaustavili cetnike u Dubnici sto je bilo presudno da se ne spoje preko J.Luga(gdje se nalazili cetnici sa 8 tenkova) sa aerodromom Dubrave a desnim pravcem da se spoje sa onima u Caklovicima i S.Hanu.

Da su cetnici uspjeli u svojoj namjeri oni bi napali Tuzlu prije 15, maja. Bradate spodobe iz kasarne bi samo izasle na ulice.
Tu je jos SDA.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 19:57

MorningStar wrote: 07 Nov 2021, 19:49
amidza idriz wrote: 07 Nov 2021, 19:35

Ovo ti je bilo bas mucki. Cuj iz zasjede pucati na goloruku djecu.
Malo stanes i udahnes , to sam napisao kao primjer dobre organizacije odbrane srecom stranacke milicije i slicno su pohapsene a formirana je organizovana vojna hijerarhija koja je pretezno obuhvacala TO BiH,miliciju i rezervni sastav milicije, --a ne u negativnom kontekstu (ako ne kontas i dalje - i moja porodica tj. muski clanovi iste su pucali po "nejaci" tada ) - medjutim nije mi cudno da ne kontas sta je napisano.
:plavi :plavi

Nije to bila nikakva stranacka policija nego teske patriote koje su shvatile sta se desava mnogo ranije nego uspavana ''organizovana odbrana''.

Nisam bio clan ni jedne stranke a i oni koji su bili sa mnom pa smo se naratovali do 15.maja. :zubi

Kruh ti jadan, ja dosao da se presvucem a ono cetnici ispred 8.maja piju pivo a ja prije sat vremena takve ganjao po Dubnici.
Poslije cemo se ganjati do B.Brda i Lovackog doma. :puca

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 20:03

amidza idriz wrote: 07 Nov 2021, 19:57

Nije to bila nikakva stranacka policija nego teske patriote koje su shvatile sta se desava mnogo ranije nego uspavana ''organizovana odbrana''.

Nisam bio clan ni jedne stranke a i oni koji su bili sa mnom pa smo se naratovali do 15.maja. :zubi

Kruh ti jadan, ja dosao da se presvucem a ono cetnici ispred 8.maja piju pivo a ja prije sat vremena takve ganjao po Dubnici.
Gdje ste se to naratovali do 15 maja?
Gdje se to PL do B Brda i i oko lovackog doma ganjala sa cetnicima?

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26163 times
Been thanked: 26794 times

07 Nov 2021, 20:05

Naseef Mushroom wrote: 07 Nov 2021, 18:55
ironman wrote: 07 Nov 2021, 17:50 Ustat pa rec Tuzla.
Tuzla je bila na svim najtezim frontovima i odbranila BiH.
Od Gradacca,preko Koridora do Majevice..te ovamo Ozren,Vozuca a islo se i na Sarajevo,Olovo pomagalo Srebrenici.
2 Korpus Armije BiH je bio Gondor za vrijeme agresije..
Da nije bilo vagona HAK- a..tesko bi se linije odrzale od Brckog do Gradacca..
Ako neko nije cuo,ustat pa rec Tuzla..
Puno momaka je glavom platilo da bi se sad neki mogli naprdjivat arijevskom pricom po forumima..
Ustati pa reći Tuzla.

To ne znači da treba slijepo podržavati sve šta neki Tuzlaci rade.
To bi bilo isto kao podržavati slijepo Damira Nikšića u njegovoj Srbofiliji samo zato sto je iz Brezovog Polja gdje su počinjeni zločini od strane Srba Arkanovaca.
Haj bgt nemoj ..
Znas tacno na sta mislim..
Gdje to nema budala.
dream of spring...

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Nov 2021, 20:07

Tuzla kao primjer bespotrebnosti stranackih jedinica kada strukture vlasti u regiji drzavi itd uspiju da pametnim odlukama i pripremom formiraju sistematsku odbranu koja je kontrolisana i jedinice koje su uvezane u komandni sistem - pokazuje da prisustvo istih ako se uzmu primjeri iz drugih opstina pretezno nije izaslo na dobro.

Ne znam konkretno dje si osmog maja se suretao sa cetnicima ali citajuci neku hronologiju dogadjaja zvornik-caparde-kalesija-pozarnica mozda.

Dok nije odluceno da "nek je rat" od beslagica Kalesija je bila vec u rukama neprijatelja pored prisustva raznih jedinica tako proisteklih iz mjesnih odbora sda - pokazale su se neucinkovitim.U sarajevu jos gore doslo je do raznih caca,juka,cela itd koji su posle ispostavili cehove na igmanu-bjelasnici itd.

Sto se tice evo onda tih uber patriota koji nemaju veze sa strankama - zasto su na moju kucu pucali propadnici SDA konkretno - a porodica (dvojica rezervna milicija,jedan aktivno vojska i jos jedan milicioner aktivni) ?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9994 times
Been thanked: 11875 times

07 Nov 2021, 20:42

Nikad nećemo izjednačiti Tuzlu i sve Tuzlake, ni u ovom ni u onom kontekstu, al serete svi redom po temi.,

Niti je Tz gradska vlast bila neka izdajnička, niti je bilo nekih specijalno stranačkih formacija u Podrinju. Pa ja tamo bio jebemutitu, valjda znam šta se dešavalo. Neke stvari koje znam neću reći, jer ih nemam kome reći, a napravio bih još veću zavadu.

U svakom slučaju, Srbi nek dignu spomenik Iliji Jurišiću. Lik je smao rekao "na vatru uzvratiti vatrom". Da sam bio na njegovom mjestu, moje bi naređenje glasilo "Na vatru, pobijte ih sve do zadnjeg".

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25307 times
Been thanked: 6637 times

07 Nov 2021, 20:49

...od 3-ceg maja 92, pa do kraja maja, u mojoj carsiji je poginulo preko 70 ljudi, a sve nesto pitaju dje se to ratovalo, ne kontam bas! :cudi ...pripadnici HVO-a uopce nisu ovdje ubrojani, a i njih je isto toliko poginulo :( ...ja stvarno ne znam gdje ste vi bili, nad mojom rajom je u ovom vremenu izvrsen pokolj! ...ja to tako vidim!
Last edited by Veca on 07 Nov 2021, 20:57, edited 1 time in total.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

07 Nov 2021, 20:50

Jesi li ti bio dobio poziv od jna da ideš na ciljuge?
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

07 Nov 2021, 20:55

Meni je to sve bilo zanimljivo. Ko dijete, jbga.
Jedino što nisam smio pričati o tome da je rahmetli djed pravio molotovljeve koktele.
moji stražarili dole prekoputa livnice, sjećam se bile poredane vreće.
prolaze tenkovi i transporteri a naši stražare sa papovkama :(
Jedna papovka je nestala. Niko ne zna gdje je :zubi
Svi mi se morete obratit

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 21:03

Taare wrote: 07 Nov 2021, 20:55 Meni je to sve bilo zanimljivo. Ko dijete, jbga.
Jedino što nisam smio pričati o tome da je rahmetli djed pravio molotovljeve koktele.
moji stražarili dole prekoputa livnice, sjećam se bile poredane vreće.
prolaze tenkovi i transporteri a naši stražare sa papovkama :(
Jedna papovka je nestala. Niko ne zna gdje je
:zubi
Kengle hapio :oo

Taare
greatest
greatest

07 Nov 2021, 21:07

General War wrote: 07 Nov 2021, 21:03 Kengle hapio
Ne znam da je kengle ratovo. Jedino što znam jeste to da je za određenu novčanu nadoknadu razvozio cigane po mjestima gdje su prosili :D.
to je ono po čemu ga pamtim.

Što se tiče početka sukoba i same organizacije prije istih, meša bajrić je odigrao dobru ulogu.
Kasnije se sjaranio sa profiterima. Samo se šenlučilo.
Svi mi se morete obratit

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Nov 2021, 21:11

U Tuzli 4. aprila 1992. godne tadašnja Skupština opštine Tuzla donijela odluku o organizovanju odbrane grada. Vijećnici Skupštine opštine donose stav da neće dozvoliti formiranje paravojnih jedinica. Aktiviran je rezervni sastav milicije sa oko 2.400 milicionera. Po mjesnim zajednicama su formirane stanice milicije koje su nacionalnom strukturom odgovarale popisu stanovništva iz 1991.godine.

Nakon što su snage agresora doživjele otpor Patriotske lige prilikom zauzimanja Bijeljine i planiranja dalji napad uz rijeku Drinu, komanda 17. korpusa JNA u Tuzli vrši pritisak na vlast u Tuzli sa ciljem eliminisanja „paravojnih jedinica“, tačnije Patriotske lige iz Tuzle kako bi se nastavak agresije odvijao prema planu. Tuzlansko političko rukovodstvo se stoga odlučilo na oružanu akciju na sjedište Regionalnog štaba Patriotske lige i jedinica Patriotske lige Tuzla koji su se nalazili u sjedištu Stranke demokratske akcije u Tuzli.

Dana 7. aprila 1992. načelnik Općine Tuzla Selim Bešlagić izdaje nalog komandiru stanice milicije Meši Bajriću, a on komandiru jedinice za posebne namjene SJB Tuzla Rasimu Hadžiću da opkoli sjedišta SDA Tuzla, sve razoruža, pohapsi i pokupi svu dokumentaciju. U zgradi se tada nalazilo oko 60 naoružanih pripadnika Patriotske lige koji su došli u štab jer se očekivao agresorski napad na Janju. Kada je čuo za ovu naredbu, načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Hazim Rančić dolazi u štab i obavještava prisutne o naredbi načelnka općine. Dr. Salih Kulenović, predsjednik Regionalnog odbora SDA iz zgrade izvodi regionalnog komandanta Patriotske lige Vahida Karavelića.

Oko 16 sati jednica milicije za posebne namjene opkoljava zgradu koja se nalazi u centralnom gradskom parku. Iz zgrade je 60 ljudi pod komandom Salke Bukvarevića, Senada Hodžića Mehdina i Salema Hodžića odgovorilo na sličan način i zauzelo položaje za odbranu. Vahid Karavelić sa izmještene lokacije od komande iz Sarajeva traži dozvolu za otvaranje vatre, međutim komandant PL BiH zahtijeva mirno rješavanje a otvaranje vatre samo u krajnjoj nuždi.

Ubrzo pred zgradu stiže pomoć jedinica Patriotske lige iz Živinica a sa njima su se počeli okupljati i članovi SDA iz gradskih mjesnih ogranaka. Kada su vidjeli da razoružavanje PL neće uspjeti u zgradu dolazi Selim Bešlagić i pregovara sa Salihom Kulenovićem, Seadom Hasanhodžićem Izetom Hadžićem i Hazimom Rančićem. Dr. Salih Kulenović i Izet Hadžić su bili najveći stabilizirajući faktor dok je Hazim Rančić smirujuće djelovao prema Salki Bukvareviću, Senadu Hodžići i Salemu Hodžiću.

Nakon okupljanja većeg broja građana Rasim Hadžić povlači svoju miliciju po nalogu Selima Bešlagića ali pod uslovom da se Regonalni štab i jedinice Patriotske lige u toku noći izmjeste iz centra grada. Štab i jedinica se tada izmještaju na površinski kop u Šićkom Brodu a nekoliko dana kasnije, pod direktnim pritiskom Bešlagića i indirektno Mileta Dubajića, komandanta kasarne JNA napuštaju teritoriju Opštie Tuzla i smještaju se u Živinice.

Koliko je politička vlast u Tuzli bila nesigurna i nestabilna govori činjenica da je rezervna milicija nosila obilježja opštine Tuzla a ne obilježja tada već međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Samo između 16. i 19. aprila 1992. po naređenju Selima Bešlagića i Meše Bajrića uhapšeno je 11 pripadnika Patriotske lige jer su nosili oznake Patriotske lige Bosne i Hercegovine koje su označavale državu Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom dovođenja ranjenika iz Sapne 27. aprila 1992. na punktu na Brčanskoj malti tuzlanska milicija nije dozvolila ulazak borcima Armije RBiH u Tuzlu jer su na ramenu nosili grb sa ljiljanima.

Ovim zabranama ljiljana Selim Bešlagić je nastojao izbjeći incidentne situacije koje su mogle biti povod komandi 17. korpusa i 92. brigade JNA da izvrše vojni udar na Tuzlu.

Tek 31. maja 1992. godine, 15 dana nakon napada na Tuzlu Selim Bešlagić potpisuje naredbu kojom naređuje nošenje obilježja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine na lijevom ramenu. Najveći apsurd je to što su 16. i 22. maja formirane 1. i 2. tuzlanske brigade TO koje nisu imale obiježja države koju su branile.
Komandant kasarne Mile Dubajić tvrdi sve ove godine da su čelnici Tuzle planirali napad na vojnike i da je u njima učestvovala i Patriotska liga. Tadašnji predsjednik Skupštine opštine Tuzla Selim Bešlagić to demantuje.

„Tvrdim da Patriotska liga u Tuzli nije postojala, odnosno ona je brojala negdje 51 čovjeka, i ima čak moj razgovor sa Alijom Izetbegovićem u kojem smo tražili da se ta Patriotska liga izmjesti iz Tuzle“, kazao je Bešlagić.

Sinan Alić, predsjednik fondacije Istina, pravda, pomirenje, tadašnji direktor televizije FS3 koja je snimala izlazak vojne kolone iz Tuzle, odbacuje svaku tvrdnju da su Tuzlaci planirali napad napominjući da je Tuzla mjesecima prije toga bila glavni koridor za povlačenje JNA iz drugih ratom zahvaćenih područja i da nikada ni metak nije bio ispaljen.

„Policija je štitila ovaj grad - nikakve paravojske, nikakva paramilicija, nikakve bošnjačko-hrvatske snage, kako tužilac sramno prepisuje ono što je Ćosić napisao u svojoj knjizi. Kada se puca na policiju, policija uzvraća, ne čeka nikakvu komandu - to se dogodilo na Brčanskoj malti. Dakle, naknadna pamet koja ide za tragom revizije istine koja se dogodila na Brčanskoj malti pokušava naći odgovorne na tuzlanskoj strani“, ocjenjuje Alić.

Tada je sprijecena sudbina Sarajeva da zadesi Tuzlu, a petokrake mrske pucase po cetnicima ... kakva ironija Bosne opet.

PS: Clanak uzeti sa recimo rezervom jer je pisan od strane doticnih koji su pohapseni.
Last edited by MorningStar on 07 Nov 2021, 21:30, edited 2 times in total.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 21:12

Taare wrote: 07 Nov 2021, 21:07
General War wrote: 07 Nov 2021, 21:03 Kengle hapio
Ne znam da je kengle ratovo. Jedino što znam jeste to da je za određenu novčanu nadoknadu razvozio cigane po mjestima gdje su prosili :D.
to je ono po čemu ga pamtim.

Što se tiče početka sukoba i same organizacije prije istih, meša bajrić je odigrao dobru ulogu.
Kasnije se sjaranio sa profiterima. Samo se šenlučilo.
Mesa je Mup, radio je ok, kasnije nije ni bilo potrebe da se petlja u vojsku, osim kad treba popuniti liniju za napad....mup je bio dobro vodjen...kad se poredi sa drugim gradovima i opstinama- odlican.
Za kengleta se zahebajem...

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 21:18

MorningStar wrote: 07 Nov 2021, 21:11
U Tuzli 4. aprila 1992. godne tadašnja Skupština opštine Tuzla donijela odluku o organizovanju odbrane grada. Vijećnici Skupštine opštine donose stav da neće dozvoliti formiranje paravojnih jedinica. Aktiviran je rezervni sastav milicije sa oko 2.400 milicionera. Po mjesnim zajednicama su formirane stanice milicije koje su nacionalnom strukturom odgovarale popisu stanovništva iz 1991.godine.

Nakon što su snage agresora doživjele otpor Patriotske lige prilikom zauzimanja Bijeljine i planiranja dalji napad uz rijeku Drinu, komanda 17. korpusa JNA u Tuzli vrši pritisak na vlast u Tuzli sa ciljem eliminisanja „paravojnih jedinica“, tačnije Patriotske lige iz Tuzle kako bi se nastavak agresije odvijao prema planu. Tuzlansko političko rukovodstvo se stoga odlučilo na oružanu akciju na sjedište Regionalnog štaba Patriotske lige i jedinica Patriotske lige Tuzla koji su se nalazili u sjedištu Stranke demokratske akcije u Tuzli.

Dana 7. aprila 1992. načelnik Općine Tuzla Selim Bešlagić izdaje nalog komandiru stanice milicije Meši Bajriću, a on komandiru jedinice za posebne namjene SJB Tuzla Rasimu Hadžiću da opkoli sjedišta SDA Tuzla, sve razoruža, pohapsi i pokupi svu dokumentaciju. U zgradi se tada nalazilo oko 60 naoružanih pripadnika Patriotske lige koji su došli u štab jer se očekivao agresorski napad na Janju. Kada je čuo za ovu naredbu, načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Hazim Rančić dolazi u štab i obavještava prisutne o naredbi načelnka općine. Dr. Salih Kulenović, predsjednik Regionalnog odbora SDA iz zgrade izvodi regionalnog komandanta Patriotske lige Vahida Karavelića.

Oko 16 sati jednica milicije za posebne namjene opkoljava zgradu koja se nalazi u centralnom gradskom parku. Iz zgrade je 60 ljudi pod komandom Salke Bukvarevića, Senada Hodžića Mehdina i Salema Hodžića odgovorilo na sličan način i zauzelo položaje za odbranu. Vahid Karavelić sa izmještene lokacije od komande iz Sarajeva traži dozvolu za otvaranje vatre, međutim komandant PL BiH zahtijeva mirno rješavanje a otvaranje vatre samo u krajnjoj nuždi.

Ubrzo pred zgradu stiže pomoć jedinica Patriotske lige iz Živinica a sa njima su se počeli okupljati i članovi SDA iz gradskih mjesnih ogranaka. Kada su vidjeli da razoružavanje PL neće uspjeti u zgradu dolazi Selim Bešlagić i pregovara sa Salihom Kulenovićem, Seadom Hasanhodžićem Izetom Hadžićem i Hazimom Rančićem. Dr. Salih Kulenović i Izet Hadžić su bili najveći stabilizirajući faktor dok je Hazim Rančić smirujuće djelovao prema Salki Bukvareviću, Senadu Hodžići i Salemu Hodžiću.

Nakon okupljanja većeg broja građana Rasim Hadžić povlači svoju miliciju po nalogu Selima Bešlagića ali pod uslovom da se Regonalni štab i jedinice Patriotske lige u toku noći izmjeste iz centra grada. Štab i jedinica se tada izmještaju na površinski kop u Šićkom Brodu a nekoliko dana kasnije, pod direktnim pritiskom Bešlagića i indirektno Mileta Dubajića, komandanta kasarne JNA napuštaju teritoriju Opštie Tuzla i smještaju se u Živinice.

Koliko je politička vlast u Tuzli bila nesigurna i nestabilna govori činjenica da je rezervna milicija nosila obilježja opštine Tuzla a ne obilježja tada već međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Samo između 16. i 19. aprila 1992. po naređenju Selima Bešlagića i Meše Bajrića uhapšeno je 11 pripadnika Patriotske lige jer su nosili oznake Patriotske lige Bosne i Hercegovine koje su označavale državu Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom dovođenja ranjenika iz Sapne 27. aprila 1992. na punktu na Brčanskoj malti tuzlanska milicija nije dozvolila ulazak borcima Armije RBiH u Tuzlu jer su na ramenu nosili grb sa ljiljanima.

Ovim zabranama ljiljana Selim Bešlagić je nastojao izbjeći incidentne situacije koje su mogle biti povod komandi 17. korpusa i 92. brigade JNA da izvrše vojni udar na Tuzlu.

Tek 31. maja 1992. godine, 15 dana nakon napada na Tuzlu Selim Bešlagić potpisuje naredbu kojom naređuje nošenje obilježja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine na lijevom ramenu. Najveći apsurd je to što su 16. i 22. maja formirane 1. i 2. tuzlanske brigade TO koje nisu imale obiježja države koju su branile.
Tada je sprijecena sudbina Sarajeva da zadesi Tuzlu, a petokrake mrske pucase po cetnicima ... kakva ironija Bosne opet.
Nije bila TO BiH vec TO grada tuzla...jos imam negdje taj amblem...nije sto nevole bih vec sto nije unificirani amblem ni postojao, cini mi se ni zastava nije jos usvojena.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Nov 2021, 21:28

General War wrote: 07 Nov 2021, 20:03

Gdje ste se to naratovali do 15 maja?
Gdje se to PL do B Brda i i oko lovackog doma ganjala sa cetnicima?
Kako ces ti to znati kada si kuhao kaHve po komandi.

Kalesija je okupirana 2.maja '92.god.
Ti si sa svojima pivo pio ispred kasarne u Skojevskoj.

Taare
greatest
greatest

07 Nov 2021, 21:30

Poanta je u tome da je selim bešlagić, inače zakleta komunjara, bio na strani agresora.
Kasnije je naravno bio na pravoj strani.
Još kasnije je došao tobe. Vidio sam ga u džamiji koja se nalazi u sastavu medrese. Klanjao je blizu mene.
To me ne čudi jer je iz fine muslimanske sufijske porodice.
Svi mi se morete obratit

Post Reply

Return to “Politika u BiH”