Crveni, crni, bijeli luk
- Toruk Makto
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 10 times
- Status: Offline
Re: Rješenje za loš zadah nakon bijelog luka
Cuj ne podrigujes , kao da je to nesto sto se moze kontrolisat ,
bas luk potjera odozdo , zavisi doduse kolko i sta jos pojedes uz luk .
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
pa ne podrigujem,da,sta je tu cudnotutnplock wrote:Cuj ne podrigujes , kao da je to nesto sto se moze kontrolisat ,
nekad,kad se napijem kisele,ali je zato izbjegavam....ovako nikad haman....i kad cujem ljude da bas podriguju,kontam jeli oni to nesto namjerno
Nekad mi stoji zrak u prsima,i trudim se podrignuti i ne ide
(zato popijem espumisan-one za nadustost)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
tutnplock , nepravilno jedeš, mnogo zraka ide uz hranu u tvoj želudac i to je to.
Poslije bijelog jedite crveni i neće biti više mirisa po bijelom luku
Poslije bijelog jedite crveni i neće biti više mirisa po bijelom luku
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Toruk Makto
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 10 times
ma meni poooooodrig ne smeta , samo posle kazem pozdrav iz zeldaca i to je to 
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
bravo Zagi. za ovo i ja znam. cini mi se da nam je to jedna uciteljica rekla. popiti casu mlijeka, oprati zube i pojesti jednu jabuku.Zagorka wrote:..mlijeko,jabuka,zvake,i dobro je,ne pojede se kila,i ne podrigujem)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8355 times
- Been thanked: 19686 times
Re: Crveni, crni, bijeli luk
Je li počeo mladi luk...mislim da je još rano. Ne zeleni, nego u glavici. Onaj što nije uopšte ljut. E to je dobra stvar... on i svježi krastavci, prava salata.
Počet će al tamo oko prvog maja iliti svibnja 
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
- Maja
- Administrator

Prvo, zašto plačete? U luku se nalazi enzim koji reagira sa zrakom i stvara plin, a taj se plin u dodiru sa zrakom pretvara u kiselinu koja nagriza oko i oči počinju suziti, navodi Jutarnji.hr.
Ne mora vas baš svaka zaprška baciti u očaj jer ima nekoliko načina na koje možete ublažiti hemijsku reakciju koja uzrokuje stvaranje suza.
Možda vam zvuči kao banalan savjet – ali koristite oštar nož. Što je nož oštriji, to manje morate pritiskati luk, a to smanjuje količinu enzima koji se oslobađa. A, naravno, i sam proces ide brže.
Neki smatraju da je najbolje luk staviti nakratko u zamrzivač. Deset do petnaest minuta trebalo bi biti sasvim dovoljno.
Mislili ste da je naša slika s početka članka šala? Samo donekle. Onemogućite li pristup zraka očima, neće biti ni suza. Vjerovali ili ne, postoje specijalizirane naočale za rezanje luka. Američki proizvod, naravno.
Ako nosite kontaktne leće, problema s lukom vjerojatno nemate jer leća štiti oko od isparavanja.
Oni vrlo spretni mogu rezati luk pod vodom.
Dišite na usta. Tako će se smanjiti dotok plina do očiju.
Ne mora vas baš svaka zaprška baciti u očaj jer ima nekoliko načina na koje možete ublažiti hemijsku reakciju koja uzrokuje stvaranje suza.
Možda vam zvuči kao banalan savjet – ali koristite oštar nož. Što je nož oštriji, to manje morate pritiskati luk, a to smanjuje količinu enzima koji se oslobađa. A, naravno, i sam proces ide brže.
Neki smatraju da je najbolje luk staviti nakratko u zamrzivač. Deset do petnaest minuta trebalo bi biti sasvim dovoljno.
Mislili ste da je naša slika s početka članka šala? Samo donekle. Onemogućite li pristup zraka očima, neće biti ni suza. Vjerovali ili ne, postoje specijalizirane naočale za rezanje luka. Američki proizvod, naravno.
Ako nosite kontaktne leće, problema s lukom vjerojatno nemate jer leća štiti oko od isparavanja.
Oni vrlo spretni mogu rezati luk pod vodom.
Dišite na usta. Tako će se smanjiti dotok plina do očiju.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3957 times
- Been thanked: 2978 times
Potrebno je ostaviti luk u vodi 10-min. i nikakvih suza nece biti,mozes ga
rezat kako hoces....
rezat kako hoces....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
-
mikahakinen
- Na probnom

- Maja
- Administrator

Gotovo su svi upoznati sa zdravstvenim prednostima koje nam pruža luk, no o ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati...
Okupili smo rijetko poznate činjenice i otkrića o luku koji će vam pomoći da što bolje razumijete ovu biljku te da vam ona što učinkovitije posluži.
1. Sirov, svježe nasjeckan ili samljeven luk ima najbolji učinak na čovjekovo zdravlje. Ako ne možete podnijeti njegov miris i morate ga skuhati, morat ćete upotrijebiti barem četiri i pol češnja luka kako bi on imao jednak učinak.
2. Iako se luk ponekad naziva 'smrdljiva ruža', zapravo može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Jednostavno pomiješajte mljeveni luk s vodom i dobivenom tekućinom pošpricajte listove ruže.
3. Neugodnog zadaha nakon konzumiranja luka riješit ćete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna.
4. Miris luka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.
5. Ako luka nanesemo na rane, one brže zarastaju. Tijekom Prvog svjetskog rata ovu su metodu naširoko koristili britanski vojnici.
6. Nasjeckan sirovi luka, kad ga nježno utrljamo na ciljano područje, može suzbiti prištić. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji luk čini jednim od najboljih antioksidansa među namirnicama.
7. Proklijali luk gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.
Jedno istraživanje provedeno na Univerzitetu u Pennsylvaniji pokazalo je da sastojak pod imenom diallyl disulfid u luku može smanjiti stanice raka crijeva. Drugo istraživanje provedeno na Univerzitetu u Washingtonu pokazalo je da je spomenuti sastojak sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.
8. Koja je idealna količina luka koja će se pobrinuti za vaše zdravlje? Univerzitet u Marylandu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama svježe nasjeckanogluka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta luka; dvije tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je riječ o duboko zamrznutom luku; 4 ml dnevno ako govorimo o tekućem ekstraktu luka; 20 ml dnevno tinkture luka ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje luka.
9. Koliko god čudesan bio, luk ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi jer luk potpomaže zgrušavanje krvi. Također, luk se ne bi trebao konzumirati prije operacije.
(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
- Lanci
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Ne volim ni prvi drugi ni treci nijedan luk ne volim niti jedem
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
You know what I allow you to know.
Volim crveni i crni luk i kad ga jedem nemam kontrole....samo mi nije jasno kako me poslije jela ošamuti,a kažu da diže pritisak
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41758 times
- Been thanked: 28577 times
Jedem i jedan i drugi ko jabuku ..
Smije li se jesti zajedno mijesati bijeli i crveni luk
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
Ponovo pročitaj šta sam napisala sine.....bijeli luk nisam ni spomenula,nikad ga ne jedem...Sheval wrote:Dobro su te slagali.Šta diže,jadna nebila?Fatma wrote:Volim crveni i crni luk i kad ga jedem nemam kontrole....samo mi nije jasno kako me poslije jela ošamuti,a kažu da diže pritisak
Bijeli luk te zakucava,još ako je u kombinaciji sa kiselim mlijekom,to je žešće zakucavanje.
To "jadna nebila"-ne paše ti nimalo....
Last edited by Fatma on 04 Sep 2013, 22:12, edited 1 time in total.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10163 times
- Been thanked: 12041 times
Kao začin u hrani, kod mene je to normalno. I jedan i drugi nasjeckam.Rum wrote:Jedem i jedan i drugi ko jabuku ..
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41758 times
- Been thanked: 28577 times
Ne ne to ok , ali onako svjez jesti malo bijeli malo crveniKrokodil Behko wrote:Kao začin u hrani, kod mene je to normalno. I jedan i drugi nasjeckam.Rum wrote:Jedem i jedan i drugi ko jabuku ..
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
-
Ruana
Ako ti zeludac moze podnijeti, jedi slobodno. Danci mjesaju svjez i jedu sa svim i svacim.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10163 times
- Been thanked: 12041 times
Više nikad nećete plakati režući luk!

Luk je zaista nezamjenjiva namirnica u kuhinji i mnogima je teško zamisliti omiljeni umak, salatu ili ćevape bez njega. No mnogi se suočavaju s istim problemom – suze koje luk izaziva prilikom rezanja.
Ako ste među onima koji još uvijek nisu savladali rezanje luka bez suza, znajte da ima spasa i to zapravo uopće nije teško.
Prilikom rezanja luka vrlo je bitno da imate oštar nož jer ćete na taj način manje oštetiti stanice u njemu koje nas tjeraju u suze zbog spoja syn-propanethial-S-oksid.
Da biste još smanjili mogućnost suzenja očiju, prerezane polovice odmah okrenite na dasku, a kada narežete luk na kockice, odmah ga stavite u lonac, dalje od sebe.
Luk možete držati i u hladnjaku pola sata prije rezanja jer tada otpušta manje S-oksida i ostaje sočniji. Nemate li toliko vremena, dovoljno će biti petnaestak minuta u zamrzivaču.
Ako ste baš u velikoj žurbi, stavite ga pod hladnu vodu prije rezanja, a neki prakticiraju rezanje luka potopljenog u posudi s hladnom vodom kako bi izbjegli plakanje.
Ukoliko ste se tek počeli baviti kuhanjem, rezanje luka bit će vam teško dok se ne uvježbate u rezanju, piše Tportal. Ne znate li odakle krenuti, pogledajte ovaj video u kojem je detaljno objašnjeno kojim redoslijedom možete narezati luk bez puno muke i suza.
[ytube][/ytube]
Re: Više nikad nećete plakati režući luk!
Meni nista ne pomaze,pokusala sam sto fora, uvijek se ispalcem ko godina 
Last edited by Nela on 15 Jun 2014, 15:08, edited 1 time in total.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica